Zobacz pełną wersję : Bezlusterkowce z jasną optyką
Nie mogę znaleźć nigdzie porządnej rozpiski, dlatego zapytam tutaj:
Który system bezlusterkowców oferuje jasne szkła (<= f2.0)? U nikona 1 widziałem jedno szkielko, u Sonego chyba tez. A inni?
superkomornik
10-10-2012, 13:58
Samsung - 30/2.0, 85/1.4 i lekko ciemniejsze też (16/2.4, 20/2.8). Wszystkie oprocz 85 to naleśniki.
to jakas prowokacją? Każdy system chyba w tej chwili takie posiada. Może oprócz Canona.
downandout
10-10-2012, 14:16
micro 4/3:
Olympus 12 f/2.0
Olympus 17 f/1.7 (w ciągu kilku miesięcy)
Voigtlander 17 f/0.95
Panasonic 20 f/1.7
Voigtlander 25 f/0.95
Panasonic Leica 25 f/1.4
Olympus 45 f/1.8
Olympus 75 f/1.8
to jakas prowokacją? Każdy system chyba w tej chwili takie posiada. Może oprócz Canona.
Nie, naprawde nie orientuje sie w tych bezlusterkowcach. Czasami czy nie kupie sobie czegos takiego. Bardzo czesto jestem na hali sportowej, na ktorej nie biore cale sprzetu bo to duza i ciezka krowa. Jednakze zdarza sie, ze moglbym zrobic kilka fot, a tu zonk. Musze miec ze soba jakosc D300 + 35/1,8 w pudelku od zapalek ;) Jasnosc to podstawa. Bardzo czesto sa to parametry rzedu ISO 3200 1/500 f1,8
MariuszJ
10-10-2012, 16:16
Nie, naprawde nie orientuje sie w tych bezlusterkowcach. Czasami czy nie kupie sobie czegos takiego. Bardzo czesto jestem na hali sportowej, na ktorej nie biore cale sprzetu bo to duza i ciezka krowa. Jednakze zdarza sie, ze moglbym zrobic kilka fot, a tu zonk. Musze miec ze soba jakosc D300 + 35/1,8 w pudelku od zapalek ;) Jasnosc to podstawa. Bardzo czesto sa to parametry rzedu ISO 3200 1/500 f1,8
Z jakością D300 może być ciężko - większość współczesnych bezlusterkowców daje lepszą.
A jak rozważasz szkła manualne to do NEXa masz od metra. Tylko manualny do sportu to chyba nie bardzo.
MariuszJ
10-10-2012, 18:16
A jak rozważasz szkła manualne to do NEXa masz od metra. Tylko manualny do sportu to chyba nie bardzo.
Wybór taki jest do każdego bezlustra, nex jest jedynie lekko z przodu dzięki peakingowi. Samsung lekko z tyłu, przez większą odległość matrycy od bagnetu, niepozwalającą adaptować szkieł Leica M.
Znając obecne możliwości poleciłbym nexa, z nowym jeszcze niedostępnym chyba 35/1.8... lub przejściówka....
tylko zwracam uwagę na fakt, że z obecnych matryc spokojnie można korzystac nawet z ISO3200 więc szkło może być inne... wybór ogromny.... ja polecam nexa bo mam, więc tylko mnie nie uduście zaraz za panoszenie się wszędzie z nexami... ;)
edit.
jak dla mnie wolałbym wersje z wizjerem (osobiste odczucia) czyli nex 6 lub 7
a matryca i tak zrobi swoje na plus...
nie wiem tylko jak wypadnie porównanie szybkości af... trzeba się liczyć z tym, że chyba znaczna wiekszosc ma af na kontrascie.... nex6 cos sie zdaje, ze ma coś więcej...
MariuszJ
10-10-2012, 18:56
Znając obecne możliwości poleciłbym nexa, z nowym jeszcze niedostępnym chyba 35/1.8... lub przejściówka....
tylko zwracam uwagę na fakt, że z obecnych matryc spokojnie można korzystac nawet z ISO3200 więc szkło może być inne... wybór ogromny.... ja polecam nexa bo mam, więc tylko mnie nie uduście zaraz za panoszenie się wszędzie z nexami... ;)
Olympus trzema ostatnimi modelami dogonił nexy w kategorii low-light. Dzięki stabilizowanej matrycy może być lepszym wyborem do tego typu fotografii.
ja polecam nexa bo mam, więc tylko mnie nie uduście zaraz za panoszenie się wszędzie z nexami... ;)
witaj w klubie ;D ja juz staram sie nie udzielac w innych watkach niz Nex, bo zaraz wszystko sprowadzam do Nex-a haha
Zapewne masz rację... ostatnio nie gonię tak za nowościami... ale w tym przypadku (sport) stabilizacja może być zbędna (nie czepiam się ;) )
a co do rozmiarów faktycznie 4/3 będzie mniejsze...
Jakiś*pen olego z 12/2 plus 45/1.8. Wydasz dużo, ale mikro aparaty to makro wydatki. W każdym razie zjedzą d300 jakością.
MariuszJ
10-10-2012, 20:59
Jakiś*pen olego z 12/2 plus 45/1.8. Wydasz dużo, ale mikro aparaty to makro wydatki. W każdym razie zjedzą d300 jakością.
Jakiś = któryś z tych nowych, z matrycą Sony.
D300 zawsze będziesz mógł z niego zrobić... do korpusu przykręcisz cegłę, a na obiektyw wkręcisz szaraka...
Pewnie epl5 będzie w sam raz.
Jakiś = któryś z tych nowych, z matrycą Sony.
D300 zawsze będziesz mógł z niego zrobić... do korpusu przykręcisz cegłę, a na obiektyw wkręcisz szaraka...
Nie demonizujmy tak tego D300, bo w wielu kwestiach (m.in. AF) zjada on wszystkie bezlusterkowce jeszcze nawet przed śniadaniem.
MariuszJ
10-10-2012, 21:25
Nie demonizujmy tak tego D300, bo w wielu kwestiach (m.in. AF) zjada on wszystkie bezlusterkowce jeszcze nawet przed śniadaniem.
Muszę więcej emotikonować :)
witold68
10-10-2012, 22:22
...poza tym na d300 jednym ładowaniu, mogę zrobić około 2 tys zdjęć...:) który bezlusterkowiec to potrafi?
...poza tym na d300 jednym ładowaniu, mogę zrobić około 2 tys zdjęć...:) który bezlusterkowiec to potrafi?
A co za problem wymienic baterie (3 sekundy), po zrobieniu 900 zdjec?
downandout
10-10-2012, 22:52
pod jakim względem tym AFem zjada?
pod jakim względem tym AFem zjada?
No w d90 jest szybszy, to chyba w d300 tez?
witold68
10-10-2012, 23:14
A co za problem wymienic baterie (3 sekundy), po zrobieniu 900 zdjec?
Ta, oczywiście jeszcze dodatkowo mam mieć 5 baterii w zapasie, w kieszeni....:)
downandout
10-10-2012, 23:55
No w d90 jest szybszy, to chyba w d300 tez?
Mekano, to że AF w D90 jest szybszy od tego z Nexa 5n nie oznacza, że jest szybszy od wszystkich bezlusterkowców ;)
Ta, oczywiście jeszcze dodatkowo mam mieć 5 baterii w zapasie, w kieszeni....:smile:
a co w 1 dzien robisz 5 tys. zdjec, ze potrzeba az taki zapas baterii? Lekka przesada chyba nie..
Mekano, to że AF w D90 jest szybszy od tego z Nexa 5n nie oznacza, że jest szybszy od wszystkich bezlusterkowców ;)
a no to tez..
tak jak pisałem w nexie 6 bedzie/jest hybrid af (fazowy i kontrast) i w tym moze byc niezla gratka...
a co do ilości zdjec... zamieniamy d300 na bezlusterkowca czy bierzemy czasem w kieszeń, co by krowy nie targac...
poza tym bedzie też rx1 ff z 35mm
a dodatkowo nie rozumiem gdzie krowa... d300+35???
nie motasz się szanowny autorze wątku?
tak jak pisałem w nexie 6 bedzie/jest hybrid af (fazowy i kontrast) i w tym moze byc niezla gratka...
a o co chodzi z tym af fazowy/kontrastowy?
a co do ilości zdjec... zamieniamy d300 na bezlusterkowca czy bierzemy czasem w kieszeń, co by krowy nie targac...
To "czasem w kieszen" sie nie sprawdzi, wiem to po sobie.. chyba, ze autor watku robi sluby, czy inny sport gdzie trzeba manewrowac kolkami, tak szybko jak sie da.. ;D
downandout
11-10-2012, 00:25
poza tym bedzie też rx1 ff z 35mm
- szukam auta do miasta, małego, zgrabnego i trochę też ładnego
- to może porsche boxster?
no bądźmy poważni.
no bądźmy poważni.
;D
chyba sie malo znasz, na miasto to sie kupuje tira, musi byc duzy i ciezki i wpadal w oczy..
Sam jasny obiektyw to nie wszystko.
Miałem Samsunga NX100 plus 30mm 2.0.
Obiektyw naprawdę ok, kit 20-50mm także w porządku, ale AF w pomieszczeniach kiepsko sobie radził.
Poddawał się całkowicie przy gorszym oświetleniu. Podobnie miałem problem z ...wyzwalaniem lampy zewnętrznej.
Co jakiś czas przestawała działać (sprawdzałem dwie różne lampy).
Teraz posiadam E-PM1. AF jest o wiele lepszy.
Ale stabilizacja czasem działa, czasem jakby wręcz psuła zdjęcia więc ją wyłączyłem.
No i nie dziwię się, że użytkownicy są zachwyceni osiągami przy wysokim ISO bezlusterkowców,
bo na moje oko w stosunku do D700 muszę ustawić o 2/3EV wyższe ISO w Olympusie by dostać podobną jasność zdjęcia.
Oszukiwanie na ISO plus silne odszumianie to połowa "postępu" w matrycach moim zdaniem.
no bądźmy poważni.
Przecież to nie są propozycje dla Ciebie tylko autora wątku.... bądźmy poważni... Nie proponuję przecież M9, więc spoko. Poza tym kolega docxxx napisał, że nie wie co w trawie piszczy.
Faktycznie jest o co bić pianę.
a o co chodzi z tym af fazowy/kontrastowy?
To jest jakby połączenie af z nex 5n (kontrastowy) oraz lustrzanki (fazowy) oparty na czujnikach af...
Przepraszam za 2 posty... zapomniało mi się... będę wdzięczny za połączenie...