PDA

Zobacz pełną wersję : D300 i 80000 wyzwoleń migawki czy wart zakupu ?

raftik
09-10-2012, 13:38
Witam

Obecnie posiadam nowego D90 ale nie mogę przestać myśleć o D300 myśle o zakupie używki w dobrym stanie ale za rozsądne pieniążki. Mam okazję kupić D300 z przebiegiem 80000 klapnięć używany jako zapas w fotografii ślubnej za 2000 zł i teraz moje pytanie czy przy 80K klapnięć to już duże ryzyko ? wiem wiem nikt nie jest wróżką ale ...

Wiem, że ktoś mnie zaraz zaatakuje po co zmienić obrazek na taki sam obrazek i dopłacać to wytłumaczę:

Najważniejsza dla mnie - mikroregulacja (w d90 stresuję się przy zakupie każdego obiektywu bo idealnie w
warunkach sklepowych nigdy nie udało mi się sprawdzić FF i BF, nie wspomnę o obawach
zakupów szkieł wysyłkowo)
- AF jego celność, szybkość jednym słowem niezawodność
- współpraca z manualnymi szkłami bez procka (chciałbym spróbować)

A może szanowni koledzy naprowadzą mnie na co szczególnie zwrócić uwagę przy zakupie używanego D300 ?
A może ktoś chce się zamienić z dopłatą moją nowe D90 na pewne D300 :)

Pozdrawiam i z góry dziękuję

lukaszD1x
09-10-2012, 14:13
Ja bym brał 80tys to nie dużo , na co zwrócić uwagę na pewno na gumy w jakim są stanie czy był przyklejane czy to pierwsza migawka w jakim stanie jest komora lustra .

raftik
09-10-2012, 14:17
Ja bym brał 80tys to nie dużo , na co zwrócić uwagę na pewno na gumy w jakim są stanie czy był przyklejane czy to pierwsza migawka w jakim stanie jest komora lustra .

Problemem jest to, że w mojej okolicy nie ma ani jednego D300 więc w grę wchodzi tylko zakup wysyłkowy więc przed zakupem raczej nie jestem w stanie sprawdzić poza oglądnieciem zdjęć stanu zewnętrznego.

raftik
10-10-2012, 06:19
Jest szansa, że pojadę dzisiaj do Wrocławia oglądnąć i może kupić D300 za 2900 zl. 26 tys klapnięć migawki. Gdzieś tam delikatnie spuchła guma ale myślę że to akurat mały problem co? Jakim klejem najlepiej podkleić ? I chyba jest to kolega który swego czasu udzielał się dużo na naszym forum.

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

unicode
10-10-2012, 10:02
gumy to nie powinien być problem, można wymienić je przecież na nowe i tyle:)

raftik
10-10-2012, 10:05
gumy to nie powinien być problem, można wymienić je przecież na nowe i tyle:)

Ale można chyba też podkleić i bedzie ok tylko jakim klejem? kropelka chyba odpada bo zostawia biały osad.

arwic
10-10-2012, 10:09
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=216000
Zobacz tutaj, cena -150 zł + karty, tylko licznik trzeba potwierdzić, może to prawda, że lekko ponad 8K. Kraków może i nie po drodze, ale od czego jest forumowa pomocna dłoń.

raftik
10-10-2012, 10:16
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=216000
Zobacz tutaj, cena -150 zł + karty, tylko licznik trzeba potwierdzić, może to prawda, że lekko ponad 8K. Kraków może i nie po drodze, ale od czego jest forumowa pomocna dłoń.

Dziękuję za link, już rozmowę przeprowadziłem kilka dni temu z tym sprzedającym.

Kupiłem dzisiaj na Allegro D300 z Wrocławia, potwierdziłem, że kolega jest forumowy choć teraz mniej aktywny "Urbik", po południu jadę na odbiór osobisty i mam nadzieję, że będę zadowolony. Sprzęt ma 3 lata, pierwszy właściciel, kupiony w FJ no i 26 tysi klapsów. Dam znać jak już odbiorę.

O tu kupiłem: http://allegro.pl/show_item.php?item=2704648195

arwic
10-10-2012, 10:20
No i pięknie, oby służył długie lata.

raftik
10-10-2012, 10:25
Ciekawe jak będzie śmigał z Sigmą 17-50 f/2.8 HSM :) już się doczekać nie mogę. Naszczęście D300 ma mikroregulację więc z FF lub BF nie powinienem mieć problemów.

hostman22
10-10-2012, 16:16
chyba ze bf/ff będzie zbyt duże ;), ale to dobry sprzet.

raftik
10-10-2012, 23:57
Byłem we Wrocławiu, odebrałem D300. Jestem pod wrażeniem. Jutro dokładniej potestuje.

hobbits
11-10-2012, 15:41
Gratulacje :) Ja też po d90 mam okazję używać d300 - duża różnica, szczególnie w pewności pracy AF - polecam też, żebyś dokupił grip - inny komfort pracy (przynajmniej dla mnie).

raftik
11-10-2012, 22:37
No więc po dniu robieniu fotek wszystkiemu co na drzewo nie ucieka musze stwierdzić, że tak jak przypuszczałem wielkiej różnicy w obrazku między d90 a D300 nie widzę. Za to AF tutaj wielkie WOOW daje radę, wszystko co celowane to trafione ilość pkt af powala na kolana. W jednej rzeczy przed zakupem dałem d...y nie sprawdziłem czy obsługuje piloty na podczerwień, brakuje mi :( ale to
i tak nie zmieniłoby mojej decyzji o zakupie D300. Ergonomia myślałem że w d90 to max ale jak wziąłem do łapy D300 znowu WOW. Narazie jestem szczęśliwy i oby tak zostało. Jedno pytanie czy podczas czyszczenia matrycy z menu też macie delikatny świst ?

marzyciel9
11-10-2012, 22:44
Jedno pytanie czy podczas czyszczenia matrycy z menu też macie delikatny świst ?
.

Tak.

raftik
11-10-2012, 22:49
Ale to jest powód już zużycia ? Czy od nowości świszczało ? dziwne bo w moim d90 miałem ustawiona opcje czyszczenia lustra przy włączaniu i wyłączaniu i była cisza.

Jarod
11-10-2012, 22:54
U mnie też świszczało. Denerwowało mnie, więc wyłączyłem czyszczenie matrycy i już nie świszczy. A jak się matryca ubrudzi to sobie włącze lub wyczyszczę mechanicznie.

marzyciel9
11-10-2012, 22:54
Wiesz np. stabilizacja w jednych obiektywach pracuje ciszej w innych głośniej. Tak już jest, na pewno nie zależy to od zużycia.

raftik
11-10-2012, 22:58
Ok. dziękuję za uświadomienie. Będę spał spokojniej wiedząc że to normalka.

franki
16-10-2012, 14:48
To fajnie, że jesteś szczęśliwy z d300 bo czasem przeglądając forum można dojść do wniosku , że tak stare aparaty jak d300, d3-s itp już zdjęć nie robią. Z czasem zobaczysz więcej pozytywów d300. D90 jest bardzo okrojoną wersją d300. To prawie jak jeszcze większe okrojenie d800 i zrobienie d600. To moje zdanie i mam nadzieje, że nikt mnie tu nie zlinczuje.

lukaszD1x
16-10-2012, 18:03
To fajnie, że jesteś szczęśliwy z d300 bo czasem przeglądając forum można dojść do wniosku , że tak stare aparaty jak d300, d3-s itp już zdjęć nie robią. Z czasem zobaczysz więcej pozytywów d300. D90 jest bardzo okrojoną wersją d300. To prawie jak jeszcze większe okrojenie d800 i zrobienie d600. To moje zdanie i mam nadzieje, że nikt mnie tu nie zlinczuje.

Bez przesady :) Kupując teraz Nowego D300s możesz mieć pewność że przez najbliższych 5lat będzie prezentował dobrą jakość obrazu . Ciesze się że kolega pokochał swoje D300 to kawał dobrego aparatu.

raftik
16-10-2012, 19:31
No jak narazie jestem bardzo zadowolony z D300 - kawal dobrego aparatu. Nie mam tylko szczęścia do obiektywu, Sigma teraz w serwisie Sigmy z korpusem celem kalibracji ehhh i nie wiadomo czy zrobią to za darmo w ramach gwarancji bo drugi raz.

fotoprimo
17-10-2012, 21:55
... a może to o mnie mowa...;-), właśnie sprzedałem d300 /80000 mig

zaskoczony ilością zapytań na aukcji i ciekawymi pytaniami... odniosę się do głównego pytania, często jedynego

większość potencjalnych klientów pytała mnie o przebieg, który jest ważny ale nie najważniejszy... pytajcie też o inne aspekty użytkowania...

bo, np. 80k pojedynczych kliknięć migawki a 80k często seryjnych wyzwoleń migawki mają ważny wpływ na jego żywotność...

enkipenki
16-11-2012, 14:19
czyli który lepszy ? :) ten seryjnie 80k pstrykany czy 80k od święta?

kichu
16-11-2012, 15:11
to zależy - moze byc tak, ze ktos bierze aparat co drugi dzien lazi gdzie sie tylko da i jakichs tylko warunkach sie da i foci - i tak naklika np. przez 2 lata 80 tys klatek - i teoretycznie migawka bedzie poddana mniejszym obciazeniom niz gdyby naklepal te 80 tys seryjnie - ale z drugiej stronie ten tzw. wear and tear calego aparatu (ogolnie pojmowane zuzycie), narazenie na niekorzystne czynniki, np. wilgoc, deszcze, zmiany temperatury (np. cieple/zime) i zwiazana z tym wilgoc (powiedzmy ze focil fotoprzyrodnik) i tak dalej - moze byc calkiem pokazne

a moze byc osoba - ja taka osoba bylem (bo swojego d300s pogonilem) ktora naklepala podobny przebieg, ale jezdzac na pokazy lotnicze i focac w trybie seryjnym - i uzycie aparatu w ciagu dwóch lat polegalo na zabraniu go na dziesiec jesli dobrze pamietam 2-3 dniowych (okołoweekendowych) pokazow lotniczych, a poza tym aparat lezal sobie grzecznie w domu z wyjeta bateria - wiec przez te dwa rok faktycznie byl uzywany w czasie fotografowania przez około miesiac czasu

i teraz sie zastanawiajcie co byloby lepiej kupic ? :P

prz3mo
16-11-2012, 15:36
czyli który lepszy ? :) ten seryjnie 80k pstrykany czy 80k od święta?

Moim zdaniem nie ma to znaczenia.
Znaczenie ma już prędzej jak fotograf obchodził się ze sprzętem.
Ja niedawno sprzedałem D700 z przebiegiem 97 tyś. Kupujący gdy otrzymał aparat kurierem to zadzwonił do mnie, że jest w szoku (pozytywnym), jak korpus wygląda. Był zaskoczony, że nie ma nawet jednej ryski, a plastik nie jest wyślizgany (korpus miał 4 lata), zapytał wręcz czy może zmieniałem obudowę... A ja po prostu dbam o sprzęty, korpus u mnie sporo się napracował, ale zawsze był przechowywany czy to w torbie, czy plecaku, obłożony naokoło przegródkami itd. Po każdej pracy na dworze czyściłem go pędzelkiem...