PDA

Zobacz pełną wersję : Wizjer - pokrycie kadru i powiększenie - jak porównac w różnych modelach ??

dominikpl72
09-10-2012, 12:56
Do porównania mamy dane następujące parametry wizjerów z dwóch aparatów:
Nikon D90 - pokrycie kadru w wizjerze: ok 96% (powierzchni matrycy DX), powiększenie: około 0,94x
Nikon D300 - pokrycie kadru w wizjerze: ok 100% (powierzchni matrycy DX), powiększenie: około 0,94x

Czy dobrze rozumiem, że: Z powyższych parametrów można wywnioskować, że podgląd kadru widziany w wizjerze D300 będzie większy niż w wizjerze D90, ponieważ skala powiększenia w obu przypadkach jest taka sama, a oglądany % powierzchni matrycy DX jest większy ?
Innymi słowy: Czy przy tej samej skali powiększenia możemy zakładać że "większy obrazek w wizjerze" zobaczymy w przypadku większego % pokrycia kadru ?
I pytanie pomocnicze - jak przeliczyć to, jeśli skala powiększenia się różni ? Czy taki sam "rozmiar obrazka w wizjerze" da 90% powierzchni przy powiększeniu 1x w porównaniu ze 100% powierzchni przy powiększeniu 0,9x (oczywiście rozumiem że w obu przypadkach będzie to inny wycinek powierzchni kadru)?

RobertMiernik
09-10-2012, 13:27
Nigdy się nad tym nie zastanawiałem ale wydaje mi się, że
Procent pokrycia kadru to po prostu wielkość dziury przez, którą patrzysz, czyli jeśli jest większy to po prostu z każdej strony obrazu zostanie dodana linijka z obrazem. Przy 90% widzisz obrazek 5cm na 5cm a przy 100% masz 5,5 cm na 5,5 cm.

Co do powiększenia tutaj chodzi o to jakiej wielkości będzie ten sam obiekt w wizjerach o różnym powiększeniu, jeśli będziesz miał wizjer o kryciu 100% i 96% ale powiększenie takie samo, to moim zdaniem obiekt obserwowany przez oba będzie jednakowej wielkości w wizjerze ale w wizjerze o większym kryciu będzie widać większy obszar obiektu.

Podsumowując:
Zdecydowanie można i należy zakładać, że większe krycie powoduje wyświetlenie większego obrazka w wizjerze jeśli przez wielkość obrazka rozumiesz jego wymiary a nie powiększenie.

Co do przeliczenia, wydaje mi się, że przeliczenia należy wykonywać oddzielnie dla obu parametrów, tzn nie sądzę, żeby dało się obliczyć jeden wskaźnik jakości wizjera wykonując jakieś działanie matematyczne tylko na tych dwóch wartościach.

Ogólnie to do czego miałoby służyć takie przeliczenie?

EDIT:
Olśnienie mnie dopadło jak się zastanowiłem, co to pokazuje, nie czytaj góry bo to crap :)

Można dokonać przeliczenia uwzględniając wielkość matrycy
wielkość matrycy * pokrycie kadru * powiększenie, to da uniwersalny rozmiar tego co widać w wizjerze...