PDA

Zobacz pełną wersję : obiektyw do D700

maryjano
09-10-2012, 09:27
Witam,
Planuję kupić obiektyw sigma 70-200/2,8 EX DG APO OS HSM. Proszę o Wasze doświadczenia z tym szkłem, szczególnie w zakresie przysłony 2,8: winietowanie, ostrość. Testy(optyczne.pl) dotyczące winietowania nie są dobre, a co Wy o tym sądzicie ? I jak się zachowuje na długim końcu?

karolt
09-10-2012, 12:26
Na temat tej Sigmy napisano już na tym forum wszystko. Jeśli testy na optyczne.pl nie są dobre, to zrób własne.

maryjano
09-10-2012, 13:19
sorry, miałem ma myśli, że opinia na optyczne.pl wypadła źle dla tego szkła. Cenię sobie badania tego portalu, ale czasami odczucia użytkowników są inne. Oczywiście podczepię przed kupnem i spróbuję zrobić "jakieś" testy.

Sin
09-10-2012, 14:31
Jest jeszcze photozone, slrgear, lens-reviews itd.

karolt
09-10-2012, 18:53
sorry, miałem ma myśli, że opinia na optyczne.pl wypadła źle dla tego szkła. Cenię sobie badania tego portalu, ale czasami odczucia użytkowników są inne. Oczywiście podczepię przed kupnem i spróbuję zrobić "jakieś" testy.

Tylko co tu testować? Już każdy szanujący się portal zrobił to za Ciebie, a miliony forumowiczów na całym świecie napisały o tym szkle wszystko, co było do napisania.
Szkło jest super. Tańsze od Nikkora. Dłuższa gwarancja. Z ryzykiem wadliwie działającego AF i konieczności wizyty szkła+body w serwisie Sigmy celem kalibracji.
No i że Sigma ma "zamienione miejscami" pierścienie zooma i ustawiania ostrości.
The end.
Po prostu musisz podjąć męską decyzję (albo posłuchać wewnętrznego impulsu, tak jak ja), niczego nowego się nie dowiesz.

a_iverson
09-10-2012, 18:56

A mi sie wydawało, że optyczne chwalili ten obiektyw.... Winietowanie prawie nie występuje, poza tym korygujesz w body i po problemie.

Ogryzek
09-10-2012, 19:18
Jedyny dyskomfort w tym szkle to zamiana pierścieni ogniskowej i ostrości. Zawsze musisz zdjąć osłonę jak chcesz zmienić ogniskową. Nie da się tak jak w innych obiektywach pracować z osłoną założoną w pozycji transportowej.
Poza tym jest to kompletnie wystarczający zamiennik Nikkora 70-200VRII aby nie trzeba było kupować VRII.
Jeśli jest różnica pomiędzy tymi obiektywami poza ceną to moje stare oczy jej nie widzą.
Na plus genialna praca z TC2x Sigmy. Na minus 70mm za to 200mm jak żyleta. Powyżej 100mm obraz w/g mnie bajeczny - oddanie kolorów, kontrasty.

maryjano
09-10-2012, 20:26
Tylko co tu testować? Już każdy szanujący się portal zrobił to za Ciebie, a miliony forumowiczów na całym świecie napisały o tym szkle wszystko, co było do napisania.
Szkło jest super. Tańsze od Nikkora. Dłuższa gwarancja. Z ryzykiem wadliwie działającego AF i konieczności wizyty szkła+body w serwisie Sigmy celem kalibracji.
No i że Sigma ma "zamienione miejscami" pierścienie zooma i ustawiania ostrości.
The end.
Po prostu musisz podjąć męską decyzję (albo posłuchać wewnętrznego impulsu, tak jak ja), niczego nowego się nie dowiesz.

dzięki za podpowiedzi :) Mnie serce i portfel podpowiadają to samo :)

tak na zakończenie tematu podaję link do testu na optycznych: http://www.optyczne.pl/200.8-Test_obiektywu-Sigma_70-200_mm_f_2.8_EX_DG_APO_OS_HSM_Winietowanie.html
Nie wiem tylko dlaczego podają wyniki dla 280mm skoro obiektyw ma tylko 200mm-może ktoś mi wytłumaczy?

a_iverson
09-10-2012, 20:56
Nie wiem tylko dlaczego podają wyniki dla 280mm skoro obiektyw ma tylko 200mm-może ktoś mi wytłumaczy?

TC... wtedy może mieć nawet 400mm

karolt
11-10-2012, 13:24
dzięki za podpowiedzi :) Mnie serce i portfel podpowiadają to samo :)
To samo, czyli co? Bo ja kupiłem Nikkora...

Wystarczy, że przeczytasz test, zamiast go jedynie przelecieć oczami :-)