Zobacz pełną wersję : D90 z N17-55 2,8 ustawiony na 50 mm i N50 1,4 maja taka sama ogniskową?
Tak jak w tytule, podpinam pod D90 obiektyw DX 17-55 2,8 , ustawiam ogniskową na 50mm i pstrykam. Potem podpinam 50kę, pstrykam , porównuje foty i okazuje się, że objeły taki sam obszar. Why??? Myslałem, że zdjęcie z 17-55 obejmie znacznie wiekszy obszar. Ktos mnie może oświecić?
marciing
07-10-2012, 22:34
a dlaczego miałoby być inaczej skoro i tu i tu masz 50mm???
Moim zdaniem to dobrze. Gdyby któraś z 50-tek obejmowała inny obszar, to wtedy byłby powód do zmartwienia.:lol:
No dobrze: pokręć pierścieniem zooma na 17-50 i będziesz miał szerzej im dalej w kierunku "mniejszych cyferek"
a dlaczego miałoby być inaczej skoro i tu i tu masz 50mm???
Myślałem, że 50ka podpieta pod DX da ogniskową 75mm. To czy zdjęcia z body DX + 50ka i zdjęcia z FX + ten sam obiektyw nie będą się różniły uchwyconym obszarem?
coach_lodz
07-10-2012, 22:47
ale to jak byś body zmieniał a nie szkła ;)... tzn konkretnie to po prostu dx-owe szkło nie obejmuje całego kadru gdy jest podłączone do puchy FX (zostawia najczęściej po prostu mocną winietę), a na puchach DX wszystkie szkła zachowują się tak samo :)
ale to jak byś body zmieniał a nie szkła ;)
N17-55 jest szkłem DX więc podpiety pod body DX foci taki kąt jaki ustawisz na pierscieniu. 50ka natomiast już podpieta pod body DX moim zdaniem powinna być 1,5 raza węższa.
ale to jak byś body zmieniał a nie szkła ;)... tzn konkretnie to po prostu dx-owe szkło nie obejmuje całego kadru gdy jest podłączone do puchy FX (zostawia najczęściej po prostu mocną winietę), a na puchach DX wszystkie szkła zachowują się tak samo :)
Zgadzam sie z tym. Czytałem jednak czasami zachwyty posiadaczy 50tek, że po przejściu na FX w końcu mają ogniskową 50.
To, że 17-55 jest pod DX wcale nie oznacza, że ma inną ogniskową. Wartość ogniskowej podawana na obiektywach jest zawsze taka sama bez względu na rodzaj matrycy. http://pl.wikipedia.org/wiki/Ogniskowa Zmienia się tylko kąt widzenia. I tu bez względu co podepniesz do matrycy DX, to i tak musisz wartość ogniskowej przemnożyć przez współczynnik 1.5x Ogniskowa pozostanie taka sama.
coach_lodz
07-10-2012, 22:56
nie... źle kombinujesz... szkło DX od FX jedyne czym się różni to tym, że jakby pole tego co obrazuje jest w szkle FX większe czyli potrafi rzutować na większą płaszczyznę matrycy (stąd crop). Jeśli podepniesz szkło FX pod body DX np powiedzmy 14-24mm to na 14mm będziesz miał 14x1,5 na body DX czyli 21mm za to na body FX będzie faktycznie 14mm
nie... źle kombinujesz... szkło DX od FX jedyne czym się różni to tym, że jakby pole tego co obrazuje jest w szkle FX większe czyli potrafi rzutować na większą płaszczyznę matrycy (stąd crop). Jeśli podepniesz szkło FX pod body DX np powiedzmy 14-24mm to na 14mm będziesz miał 14x1,5 na body DX czyli 21mm za to na body FX będzie faktycznie 14mm
Dzieki, o to właśnie mi chodzi. Czyli ta sama 50ka pod DX daje nam 75mm a po FX faktyczne 50mm. Ja poprostu myślałem, że skoro są szkła DX to zostały zrobione po to, żeby na zdjęciach np z ogniskowa 50mm uchwycic to samo co uchwyci 50ka na body FX.
Informacja na szkle, że jest pod DX informuje tylko, że obiektyw pokrywa (daje obraz) na małą matrycę. Na pełnej klatce nie pokryje całego kadru (poza niewielkimi wyjątkami, które jeszcze daje się użyć)
Informacja na szkle, że jest pod DX informuje tylko, że obiektyw pokrywa (daje obraz) na małą matrycę. Na pełnej klatce nie pokryje całego kadru (poza niewielkimi wyjątkami, które jeszcze daje się użyć)
Dziękuję, pozdrawiam.
Zauważyłem, że to częsty błąd nowych użytkowników... Może przydałoby się na forum jakieś podklejone mini-kompendium, które wyjaśniłoby podstawy nowym userom?
I tak nie beda czytac, tylko pytac ;)
I tak nie beda czytac, tylko pytac ;)
Od tego chyba są tego typu fora?
Instrukcje i objasnienia na stronach producentow szkiel chyba sa od tego bardziej.
Instrukcje i objasnienia na stronach producentow szkiel chyba sa od tego bardziej.
Ale o co ci chodzi? Nie masz człowieku wiekszych problemów? Napij sie wody, idz do parku kaczki nakarm, wyluzuj sie.
Dziekuje za propozycje, ale sam najwyrazniej masz problem, bo nawiazujesz ze mna jakas jalowa dyskusje.