Zobacz pełną wersję : D80 - migające czarne plamy na LCD
Witam!!!
Od wczoraj jestem szczęśliwym(?) posiadaczem D80 z obiektywem Nikkor 18-70. Niestety już zauważyłem pewną denerwująca rzecz. Kiedy przeglądam zrobione zdjęcia na ekranie LCD w miejscach najjasńsiejszych, np. białe chmury lub biale sciany pojawiają sie migające czarne plamy. Kiedy zdjęcie powiększy się choćby o jeden poziom zajwisko to znika. Nie wiem czy tak powinno byc czy reklamowac sprzęt. Proszę pomóżcie.
instrukcja obsługi się kłania
pewnie pokazuje obszar zdjecia gdzie jest ono prześwietlone
P.S.
zanim zadasz pytanie poszukaj czy na forum nie ma odpowiedzi
przecież D80 nie prześwietla....:mrgreen:
Tak jak wyzej kolega napisał, to jeden z trybow wyswietlania zrobionych zdjec. Pokazuje (migając) przeswietlone obszary zdjecia :) Wcisnij strzałke w gore lub dół (w trybie przegladania), przejdzie w inny tryb i nie bedzie migac :)
Dzięki miki_mm :-D Poszedłem za Twoją radą i bardzo dokładnie przejrzałem instrukcję:) Co prawda w angielskiej wersji językowej, ale myślę że znalazłem odpowiedź na moje pytanie:
Highlights are the brightest portions of the image. Details
may be lost (“washed out”) in areas of highlights that are overexposed.
To chyba wszystko wyjaśnia:-D Aż mi wstyd że o to spytałem:oops:
witam nowego uzytkownika d80 :) tez mam od niedawna d80 i tez ponaje jego sekrety
To chyba wszystko wyjaśnia:-D Aż mi wstyd że o to spytałem:oops:
Jeżeli jesteś poczatkującym fotoamatorem ,tak jak ja , to 90% twoich pytań już padło i należy skorzystać z opcji szukaj albo z zakładki Najczęściej zadane pytania!
dominik77
18-03-2007, 11:15
Zmień tryb podglądu zdjęć (strzałki w górę lub w dół)
btw. jesli chcesz to mozesz sobie zamowic instrukcje po polsku z Nikon Polska za jakies 10 zł
btw. jesli chcesz to mozesz sobie zamowic instrukcje po polsku z Nikon Polska za jakies 10 zł
chyba żartujesz, z tą ceną? może zapomniałeś o jednym zerze? ;)
chyba na pewno zartuje - oni sobie licza ponad stowke za ta ksiazeczke...
Rzeczywiście chodziło o zmianę trybu przeglądania :-D Zanim jednak do tego doszedłem do wcześniej dla pewności zresetowałem aparat :mrgreen: Teraz już wszystko ok :-D Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc :-D
No dobra wybaczcie, moze nie 10 zł ale cytat z maila od Nikona :
jest możliwość zakupu. Cena 40zł +11zł (koszty wysyłki pocztowej).