PDA

Zobacz pełną wersję : RAW kontra JPG - czego używacie?

dominik77
17-03-2007, 20:50
Faktem jest, że raw idealny w przypadku dalszej obróki na komputerze. W moim D80 jakość jpg w porównaniu do raw jest zauważalna szybko (odwzorowanie kolorów, szczegóły) oczywiście na korzyść RAW. Podobne wyniki przedstawia www.dpreview.com

Natomiast ze względu na rozmiar czasami trudno wykonywać zdjęcia tylko w tym formacie (np. wakacyjny wyjazd, ograniczona ilość kart lub brak możliwości backupu).

Pojawia się dylemat: pomieścić na karcie 800 "gorszych" jpg, czy 150 RAW.

Ciekaw jestem:

1. Czy Wy idziecie na kompromisy, czy też trzymacie się jednego rozwiązania? Chodzi o zastosowania nie studyjne.
2. Jak w Waszych Nikonach wypada JPG w porównaniu do RAW? Jak z kolorami, szczegółami?

pebees
17-03-2007, 20:58
Gdy mogę to robię w raw, a gdy nie, to w jot pe gie ;-) JPG nie wyglądają wcale tragicznie, a jak na zdjęcia z wakacyjnego wyjazdu - wręcz rewelacyjnie. Mam d50.

boobass
17-03-2007, 21:05
Ja generalnie raw - większa możliwoś obróbki i lepsze jakościowo zdjęcia. Oczywiście w zdjęciach typu "u cioci na imieninach" to trochę traci sens. Ostatni jednak zapomniałem się przełączyć na jpg i miałem same rawy z takiej uroczystości. Wszyscy chcieli skorzystać z dobrodziejstwa fotografii cyfrowej i obejrzeć fotki z uroczystości na ekranie telly. Na nic zdały się tłumaczenia że te zdjęcia trzeba jeszcze "wywołać" przed zgraniem na płytę (nie miałem kabla do tv". Gremium ciotek i wujków stwierdziło że mój aparat "jest do dupy" bo ich super sprzęt za 500 robi na pewno nie gorsze zdjęcia to jeszcze w dodatku można je sobie od razu pooglądać. Muślałem że się potnę. Potem zobaczyłem te "nie gorsze a może nawet lepsze" zdjęcia i nie musiałem się odzywać - "co one takie niebieskie, czemu nieostre, itd itp?" - mowa tu o. Także generalnie raw i Capture LE. Pozdrawiam

hicks
17-03-2007, 23:44
RAW. Jpgi dla zdjec wywolywanych w formacie 10x15 wyciagam Preview Extractorem. Jak cos wiekszego to bawie sie rawem.

Erie
18-03-2007, 00:05
praktycznie tylko RAW
1. aby zobaczyć na szybko zdjęcia preview extractor wyciągający z NEFa JPG Basic, selekcja typu kasowanie poruszonych, nieostrych, nieudanych
2. aby wydrukować zdjęcia - przetwarzanie wsadowe z Capture NX, w którym jest wpisane lekkie wyostrzanie za pomocą unsharp mask i zapis do NEF (w NEFie jest wówczas dodawany JPG w najwyższej jakośći, wyciągany potem preview extractorem)
3. jeśli zdjęcia wymagają obróbki to wówczas w Capture NX obrabiam NEFy i zapis do a) NEF, b) TIFF 16bit

szybko miło i wygodnie

ALF
18-03-2007, 00:45
90% jpg, jeśli dobrze dobrany bb i dobrze naświetlony jest szybszy w obróbce i do powiększeń 30/45 w zupełności mi wystarcza, rawy tylko w sytuacjach specjalnych...

admin
18-03-2007, 00:52
Po zakupie 4GB karty na ktora wciskam 145 NEF-ow i tyle samo jpg-ow w minimalnej kompresji, dylemat dla mnie przestal istniec ;)

fIlek
18-03-2007, 01:10
I tutaj Piotr utrafił w sedno - najlepsze rozwiązanie dylematu to duża karta. To tak jak z pytaniem, czy zawsze robić foty w max rozdzielczości - jeśli masz na czym zapisywać, to nie ma się nad czym zastanawiać.

Erie
18-03-2007, 11:13
a fakt, Filek ma rację - zapomniałem dodać że u mnie faktycznie nie występuje brak kart - 2x 4GB i coś w granicach 400 NEFów na jedną wchodzi, a NEF zawsze jest lepszy niż JPG, choćby tym że mam kontrolę nad późniejszą kompresją pliku JPG (Fine wcale nie jest najmniejszą możliwą kompresją JPG, tylko jakimś ustalonym przez Nikona poziomem)

PaSkal
19-03-2007, 10:46
Oszczędzaj migawkę. Nie braketuj tylko zastanów się nad ekspozycją i nad kadrem. Nie wal wszystkiego jak leci.
Na tygodniowych wakacjach niedawno zrobiłem ok. 300 NEFów.
W D50 to są ok. dwie karty 1GB. Jedna zapasowa mi została.

P.

nimlot
19-03-2007, 10:56
jpeg + nef - na karte jak dobrze pamietam troche ponad 500 sie miesci - takze nie mam z tym wiekszych problemow ... kiedy karta sie zapelni to oczywiscie jest druga na wszelki wypadek
noz patelnia ulegnie awarii ...

potem przegladam fpg - w zwiazku z latami mojego komputera szybciej sie laduja
jak jakis mi sie spodoba to go wrzucam go do programu i obrabiam ...

pod wzgledem wyboru zdjec staram sie byc bardzo samokrytyczny i jezeli kadr nie spelnia mojej wizji danego momentu to oczywiscie wedruje do kosza :)

tak po krtotce :)