PDA

Zobacz pełną wersję : Publikacja zdjęcia z manifestacji...

_Ocean_
07-10-2012, 00:41
Witam. Piszę teraz w kontekście przemarszu homosi i nacjonalistów we Wrocławiu.

De facto ustrzeliłem parę ciekawych kadrów, z tym, że... Nie koniecznie sugerują one kontekst (manifestacje) i nie wiem, czy jako takie mogą się podłapać pod zdjęcia "czysto z manifestacji". Ot, weźmy przykład - chodzi mi o twarze policjantów, na których chciałem się skupić (w przypadku pojedynczej fotografi). Wiadomo - impreza, wykonywali swój zawód. Ale czy mogę fotografię pozbawić kontekstu i dalej rozpowszechniać twarze Policjantów, jako, że brali udział w "imprezie masowej"?

markB
07-10-2012, 02:49
Bez zgody policjantów nie możesz rozpowszechniać ich wizerunku. Policjant nie jest osobą publiczną, powszechnie znaną. Zdjęcie z manifestacji można rozpowszechniać (łącznie z policjantami, choć tutaj policja może się czepiać), jeśli osoby na nim widniejące stanowią jedynie jej szczegół (czyli nie możesz pozbawić fotografię kontekstu).

Plastek01
07-10-2012, 10:35
Akurat nie do końca zgadzam się z markB. Policjant (strażak, żołnierz) na służbie jest według przepisów prawa osobą publiczną i nie potrzeba do jego fotografowania i publikacji fotografii żadnej zgody. Kiedyś była z tym afera, jak jakiś gostek sfilmował policjantów, którzy zatrzymali go do kontroli drogowej, a ci skonfiskowali mu komórkę. Później rzecznik policji jasno mówił przed kamerami, że zrobili to nielegalnie, bo prawo w tej sytuacji jest jednoznaczne (nawet była mowa o wyciągnięciu wobec policjantów konsekwencji). Trzeba tylko uważać, żeby sam proces fotografowania nie utrudniał czynności służbowych.

MirM
07-10-2012, 10:56
Poczytaj http://fotoprawo.pl/index.php/2012/02/kogo-i-co-mozna-zgodnie-z-prawem-fotografowac/

Jest tam dużo więcej na temat styku fotografii i prawa.

_Ocean_
07-10-2012, 13:08
Rozumiem, właśnie się zastanawiałem nad statusem policjanta w tym momencie.

Dziękuję wszystkim za odpowiedź, a za lekturę poleconą przez MirM właśnie się zabieram!

markB
07-10-2012, 13:11
Akurat nie do końca zgadzam się z markB. Policjant (strażak, żołnierz) na służbie jest według przepisów prawa osobą publiczną i nie potrzeba do jego fotografowania i publikacji fotografii żadnej zgody. Kiedyś była z tym afera, jak jakiś gostek sfilmował policjantów, którzy zatrzymali go do kontroli drogowej, a ci skonfiskowali mu komórkę. Później rzecznik policji jasno mówił przed kamerami, że zrobili to nielegalnie, bo prawo w tej sytuacji jest jednoznaczne (nawet była mowa o wyciągnięciu wobec policjantów konsekwencji). Trzeba tylko uważać, żeby sam proces fotografowania nie utrudniał czynności służbowych.

Prawo mówi wyraźnie: można fotografować i rozpowszechniać wizerunek osoby publicznej powszechnie znanej, a nie tylko osoby publicznej.

wer
08-10-2012, 00:52
Policjant w mundurze może być fotografowany. Jest funkcjonariuszem państwowym. Tak samo jak strażak, celnik, itd. Z zasady nie publikuje się zdjęć wywiadowców, których czasami wysyłają na ulice w kamizelkach z napisem policja (co jest swoją drogą idiotyzmem).

markB
08-10-2012, 13:33
Policjant w mundurze może być fotografowany. Jest funkcjonariuszem państwowym. Tak samo jak strażak, celnik, itd. Z zasady nie publikuje się zdjęć wywiadowców, których czasami wysyłają na ulice w kamizelkach z napisem policja (co jest swoją drogą idiotyzmem).

My o mydle, a Ty o powidłach. Pytanie brzmiało czy można wyciąć z kadru policjantów i dalej rozpowszechniać ich wizerunki bez kontekstu (manifestacja), a nie czy można fotografować policjantów! Przeczytaj uważnie co powyżej napisałem. Można fotografować policjanta. Można nawet go wyciąć z kadru i rozpowszechniać pod warunkiem, gdy jego postać (twarz, charakterystyczny dla danej osoby wygląd) jest nierozpoznawalna. W innym przypadku policjanta chroni prawo, takie samo jak każdej osoby, t.j. nie możesz również wyciąć z manifestacji i rozpowszechniać wizerunek każdego jej uczestnika, jeśli nie jest osobą powszechnie znaną. Bez jej zgody oczywiście.

wer
14-10-2012, 09:38
Jeśli w kadrze wyciętym widać, że to policjant - fragmenty munduru to można. Jeśli nie, to wtedy przestaje zdjęcie odnosić się do tej osoby jako funkcjonariusza.