Zobacz pełną wersję : Latarnia uliczna - jak zlikwidować promienie?
Witam,
mam takie pytanko, czy jest jakiś sposób aby na zdjęciach lampy uliczne nie wychodziły jak wielkie gwiazdy? Tak jak na tym zdjęciu https://www.dropbox.com/s/n0371k353t00u27/DSC_0801.JPG. Czy konieczna jest obróbka w jakimś programie?
ktoś się postarał, aby te promienie były :)
ktoś się postarał, aby te promienie były :)
To moje zdjęcie, ale wcale nie chciałem żeby tak wyszło. Coś robię źle? Naświetlanie 15 sekund, f11, ISO 100, jedynie balans bieli ustawiony na AUTO.
Otwórz bardziej obiektyw. Przy f/5.6 "gwiazdki" będą znacznie mniejsze.
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Daj przesłonę na 2.8 iso 3200 a nie dość że z ręki będziesz mógł zrobić, znikną te paskudne gwiazdy, to jeszcze te nierealne smugi od świateł aut pójdą precz;)
Akurat przy Tym obiektywie to min co mogę dać to 3.5 :) Ustawienia których użyłem znalazłem na tym forum w temacie o zdjęciach nocnych.
Przy ISO 3200 jaki mam ustawić czas naświetlania? Mówię oczywiście o zdjęciu ze statywu.
Odpowiedni do wskazań światłomierza.
Im mniejszy otwór przysłony, tym "gwiazdki" większe. Jeśli nie chcesz ich mieć, powinieneś otworzyć przysłonę, np. do f/3.5 (ale lepiej np. f/5.6) - co oczywiście zmniejszy głębię ostrości, nie ma nic za darmo. Więc albo więcej rzeczy w kadrze będziesz miał ostro, albo mniejsze "gwiazdki". Fotografia jest sztuką kompromisu ;)
OK, dzięki będę próbował :)
Im mniejszy otwór przysłony, tym "gwiazdki" większe. Jeśli nie chcesz ich mieć, powinieneś otworzyć przysłonę, np. do f/3.5 (ale lepiej np. f/5.6) - co oczywiście zmniejszy głębię ostrości, nie ma nic za darmo. Więc albo więcej rzeczy w kadrze będziesz miał ostro, albo mniejsze "gwiazdki". Fotografia jest sztuką kompromisu ;)
nie do konca, mozna też użyć szerokiego szkła i jeśli sie chce ciaśniej to później przyciąć, oczywiście przerysowań się nie zlikwiduje;)
Michał44
10-10-2012, 11:12
a zamiast wysokiego ISO to lepszy będzie szary filtr i statyw
RobertMiernik
10-10-2012, 14:19
a zamiast wysokiego ISO to lepszy będzie szary filtr i statyw
Chyba zamiast niskiego ;>
.. a mi sie wlasnie gwiazdki podobaja i wcale bym ich nie likwidowal :)