Zobacz pełną wersję : Premiera filmu "Niedźwiedź władca gór" jutro
Polecam doskonały film Krystiana Matyska "Niedźwiedź władca gór". Premiera jutro na antenie TVP2 o godzinie 9:45. Nie często można oglądać tak dobre rodzime produkcje. Miłośnicy przyrody wiedzą, że autor jest gwarantem najwyższego... światowego poziomu. Niewtajemniczonym warto dodać, że "Dziobem i pazurem" Matyska wygrywał na festiwalach filmowych z "Makrokosmosem".
Może ktoś to nagrać? Plissssss.
RomanZWrocławia
07-10-2012, 10:10
Dołączam się do prośby o nagranie
Nagrałem, ale niestety na skrzynce od UPC, a tego chyba się nie da skopiować.
Na szczęście w poniedziałek o 14:10 będzie powtórka, spróbuję nagrać na kompie.
RomanZWrocławia
07-10-2012, 13:51
Na szczęście w poniedziałek o 14:10 będzie powtórka, spróbuję nagrać na kompie.
Też spróbuję
Nie nagrywałem, ale oglądałem, włączyłem przypadkowo, zostałem do końca, świetny warsztat i zdjęcia. Pięknie pokazana surowa przyroda Karpat, cieszy że film zrobiony przez polskiego twórcę.
Kurcze, widzialem zwiastun tego na YT. Coś wspaniałego. Gdzie to można jeszcze obejrzeć :> ?
knorek22mel
23-12-2012, 22:10
Gdzie można to obejrzeć na jakim kanale ?
marszull
24-12-2012, 01:19
a moze ktos nagral?
Właśnie obejrzałam zwiastun tego filmu na YT. Jestem pewna na 99% że widziałam to z moimi wychowankami na wycieczce do siedziby Tatrzańskiego Parku Narodowego. Oczywiście mają to w swoich zbiorach więc przy następnej wizycie w Zakopanem zapraszam do obejrzenia w jednej z siedzib TPN przy ulicy Chałubińskiego.
Był wczoraj na dwójce, za jakiś czas będzie na VOD.
marszull
24-12-2012, 01:56
Był wczoraj na dwójce, za jakiś czas będzie na VOD.
dzieki
Wczoraj oglądałem Niedźwiedzia a dziś trafił mi się Dziobem i pazurem na Planet+. Genialne produkcje. Piękne zdjęcia. Jak sobie pomyśle, ile chłopak w to pracy włożył i cierpliwości ... Pełen szacun!
A przede wszystkim - miał pomysł. Bo bez tego ani rusz.
A niedźwiedzia można pobrac z chomika ;) Mimo, że temat jest wyjątkowo trudny, uważam że Dziobem i Pazurem czy Piasek jest drapieznikiem ( - Najlepszy film przyrodniczy jaki kiedykolwiek widzialem - wrecz przyrodniczy triller :!: ) sa lepszymi filmami.
Oczywiscie porównuje to wg portfolio autora ;) Bo wszystko jest swietne....
Wlasnie jestem po niedzwiedzim seansie. Dokument dobry, chociaz wydaje mi sie, ze troszke za krotkie niektore historie przedstawione w filmie. Zdjecia bardzo dobre, narracja swietna (chociaz wole Attenborough :D). Pozniej obejrze reszte wspomniana tutaj, bo jakos mnie ominela (az wstyd sie przyznac).
krispike
27-12-2012, 08:49
Oglądałem oba filmy Matyska polecane przez Was podczas świąt. Rewelacja. Polecam. Szkoda tylko, że w filmie "Dziobem i pazurem" brak jest narracji. Pokazano tam sporo gatunków ptaków żyjących w naszym kraju, ale np. ja niestety nie wszystkie znam a chętnie bym się dowiedział.
Ale .... Matysek nie chciał robić filmu edukacyjnego. Chciał pokazać dzikość przyrody wyrażoną wyłącznie przez obraz i dzwieki - naturalne i te "orkiestrowe". Bez zbednego ludzkiego biadolenia.
krispike
01-01-2013, 18:03
Dziękuję. Bardzo mi to ładnie objaśniłeś i zgadzam się z Tobą. Korzystając z okazji, czy mógłbyś jeszcze jakieś jego filmy polecić... Pozdrawiam
Jesli dorwiesz, to "Piasek jest drapieznikiem" Krystiana Matyska, jest wyjątkowym filmem - najlepiej stworzony film jaki widzialem. Naprawdę warto, mój ulubiony film.
Obejrzyj Sagę - Walencikow - stworzony z głową. Tętno - srednio mi się podobało.
Ciekawym filmem jest "Księga" Marka Piotrowicza - genialne ujecia zimorodka. Również film Artura Homana - "Rytmy natury w Dolinie Baryczy" jest piękny. Interesującym (lecz tutaj wchodzimy w sferę EDU) filmem jest film " Sen o czarnym kogucie" Jarka Chyry (autor watku ;) ).
Popatrz też na filmy Tomasza Ogrodowczyka - „Tajemnice mokradeł" ; „Moczary i uroczyska" oraz "Rok w puszczy.
Większość jest na YT (tylko 2 odc Sagi z 10, reszta na chomiku) lub na chomiku. Jedynie nie zdobędziesz "piaska" i "ksiegi" w internecie ;)
I jezeli mogę dopisać do tak znakomitych filmow,swoją malutka produkcje, to podam adres na YT ;)
(nagrodzona na miedzynarodowym festiwalu)
Kolorowe Piorka (http://www.youtube.com/watch?v=AZ6AOP_aZqw)
miron19j
02-01-2013, 23:29
"piasek..." jest do zdobycia.
na EXSsite bodajże :-)
krispike
03-01-2013, 08:10
Bardzo Wam dziękuję za wymienione i sprawdzone propozycje.