PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] ..:: Brama Zórz ::..

geralttt
06-10-2012, 18:30
Islandia

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img337/5741/aurorasgate1000pix.jpg)

http://imageshack.us/a/img96/5930/aurorasgate1800pix.jpg - Wersja 1800pix

Heya wszystkim fotomaniakom!!! :)

Motyw skalny dobrze znany wszystkim moim zaglądaczom, tym razem w aranżacji energii słonecznej widzianej nocą.

Kto nie widział poprzedniej - tutaj:

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=206275

Zabalowałem tam towarzystwie gwiazd, wiatru i stadka sympatycznych Biegusów kilka nocy. Niemalże bez efektów. Znudzony, styrany i z lekka zawiedziony myślałem, że już nie będzie mi dane złapać zorzy w tym pięknym zakątku.
Tak myślałem, aż do wczoraj, kiedy to spontaniczny telefon od kumpla wyrwał mnie jeszcze nieźle rozgrzanego tuż po meczu koszykówki na surowe, mroźne klify.
Zorza szalała nam nad głowami. Gdzieś w tej ciemności spotykamy dwoje turystów. Ociekają emocjami, pytają, czy tutaj tak zawsze.
Heh, no niestety nie, ale życzymy im kolejnych, jeszcze bardziej spektakularnych zjawisk i wyciągam swojego Nikosia.
Docieramy na miejsce. Jest ślisko i chłodno, ale in plus mamy księżyc za plecami, a zorza wrreszcie idealnie tam gdzie miała być.

Kilka strzałów, korekta kompozycji i już wiem, że jest to, na co z grubsza czekałem od tygodni.

PS. Wiem, że miałem wrzucić tutaj zakończenie wyprawy na Askję i nie zapomniałem. Tak oto, mały przerywnik, a tamto tyż dorzucę soon.. :)

Pozdrawiam Was gorąco z mroźnej Islandii ! :)

Rafał

...

maniak666
06-10-2012, 18:44
Dzięki za duże, bo na starą tapetę zerkać już nie mogłem:smile:
Świetna robota!

Bartekkw
06-10-2012, 19:24
Super Rafale - zorza pięknie uzupełnia fotę. Poprzednia odsłona równie fajna

krzysztofz24
06-10-2012, 19:31
Jest super! Jest zorza i bardzo atrakcyjny kadr.
Nie wiem czy Tobie, ale juz kiedys pisalem, ze dla mnie zorza jest kosmicznym zjawiskiem, ale nie wystarczy mi tylko ona na zdjeciu;-).
Reszta kadru tez jest wazna.
A tu jest wszystko na miejscu. Zorza, klimat, nieziemska formacja skalna w dobrym kadrze pokazana...no normalnie zdjecie z innej planety.

Masz pare wersji kadrowych tej foty?.
Mam na mysli ze bardzo jestem ciekaw kadru bardziej przestrzennego.
Gdzie ta skala nie zajmuje tyle zdjecia, a jest wiecej zorzy i nieba, moze podlogi tez.
Wiesz po prostu szerszy widok, bardziej przestrzenny.

Zdjecie jest dla mnie mega.
Ale kurde powiedz, ze masz jeszcze taka wersje kadrowa jak opisalem.
W ogóle, dawaj seria z tej nocy:-).

markB
06-10-2012, 19:42
Też bym tak napisał: więcej zorzy, a mniej skały. Chyba, że tam wyżej i z prawa nic ciekawego się nie dzieje.

geralttt
06-10-2012, 20:01
Dzięki za duże, bo na starą tapetę zerkać już nie mogłem:smile:
Świetna robota!

O! Dzięki także i tobie... :)

Jest super! Jest zorza i bardzo atrakcyjny kadr.
Nie wiem czy Tobie, ale juz kiedys pisalem, ze dla mnie zorza jest kosmicznym zjawiskiem, ale nie wystarczy mi tylko ona na zdjeciu;-).
Reszta kadru tez jest wazna.
A tu jest wszystko na miejscu. Zorza, klimat, nieziemska formacja skalna w dobrym kadrze pokazana...no normalnie zdjecie z innej planety.

Masz pare wersji kadrowych tej foty?.
Mam na mysli ze bardzo jestem ciekaw kadru bardziej przestrzennego.
Gdzie ta skala nie zajmuje tyle zdjecia, a jest wiecej zorzy i nieba, moze podlogi tez.
Wiesz po prostu szerszy widok, bardziej przestrzenny.

Zdjecie jest dla mnie mega.
Ale kurde powiedz, ze masz jeszcze taka wersje kadrowa jak opisalem.
Wogole, dawaj seria z tej nocy:-).

Ojj zawiodę cię. Kadry różnią się niewiele. Ciasno w tym zakątku jest niemiłosiernie.
Tam po prawej w miejscu gdzie kończy się zorza zaczyna się nieciekawy klif, który skutecznie tę przestrzeń ucina. Po lewej dałbym radę dojść ale tylko w konkretnych woderach. Ten morszczyn jest zdradliwy, kamienie ruchawe i tym bardziej im nie ufam. Cofając się skała traci na oglądzie i chyba zasada o podchodzeniu jak najbliżej sprawdza się tutaj w 100%. :)
Do całości zabawa z przypływem. Którejś nocy dał mi niezłego dżezu, kiedy odciął mnie na kamulcu blisko skały i zmuszony byłem ratować się zamoczeniem w tej cudownie lodowatej wodzie. :) Zaskakujące jak człek potrafi zanurzyć się w fotografii nie zauważając tego, że zaraz może go spotkać innego typu zanurzanie. :D Przy okazji trafiłem na meduzę ( szczęśliwie nie poparzyła mnie) i tylko Biegusy zdawały się mieć z tego cyrku niezły ubaw. :D

Pozdrówki! :)

jacekz40
07-10-2012, 02:53
Tak jak Krzysztof napisał przydałby się obrazek gdzie skała nie będzie aż tak mocno dominowała w kadrze. To jest dobre i ładne ;) ale przecież może być jeszcze ładniej i piękniej :)

QubaKpl
07-10-2012, 10:01
Masakra ale ci zazdroszcze !!!!

bk2x
07-10-2012, 10:53
piękne... jak każde z tego miejsca!

geralttt
08-10-2012, 22:13
Zatem dziękuję wam wszystkim! :)

Guciol
09-10-2012, 10:58
Od wczoraj nie mogę się napatrzeć, zazdroszczę takich miejscówek :)