Zobacz pełną wersję : D7000 roznica w jasnosci miedzy 18-105 3.5 a 50 1.4
Witam,
jak w temacie interesuje mnie czy uzyskam dużą różnicę w jasności przy przejsciu na 50 aktualnie posiadam 18-105 3.5 a planuje zakupić 50 1.4G tylko zastanawia mnie czy dużo więcej światła dostane :) Jeżeli ktoś posiada takie szkiełka to bardzo bym prosił o fotki. Zastanawiam sie tez nad 35 1.8 z racji matrycy, bo z 50 zrobi się 75 a to już dość sporo jeżeli chodzi o pomieszczenia.
18-105 ma na 50mm światło f:5, 50-tka f:1.4, 35-tka f:1.8 Więc będziesz miał dużo więcej światła. Różnica 5 do 1,4 to 3,5EV, Do 1,8 - 3EV ( o ile dobrze obliczyłem)
Do pomieszczeń to raczej 35mm niż 50mm, a i tak może być ciasno. Zależy co chcesz tym w pomieszczeniu pstrykać, no i jak duże to pomieszczenie :)
Ale różnica będzie duża, jeśli chodzi o światło.
Ogólnie zapięcie takiej stałki 35mm, przy przejściu z 18-105 to świetlany szok :)
Rafał_Sz
06-10-2012, 22:46
Witam,
jak w temacie interesuje mnie czy uzyskam dużą różnicę w jasności przy przejsciu na 50 aktualnie posiadam 18-105 3.5 a planuje zakupić 50 1.4G tylko zastanawia mnie czy dużo więcej światła dostane :) Jeżeli ktoś posiada takie szkiełka to bardzo bym prosił o fotki. Zastanawiam sie tez nad 35 1.8 z racji matrycy, bo z 50 zrobi się 75 a to już dość sporo jeżeli chodzi o pomieszczenia.
Pamiętaj jednak o tym, że jasne obiektywy które są mocno "otwarte" mają niską głębię ostrości. I nie wiem, co to znaczy pomieszczenia? Architektura wnętrz czy reportaż?
to bedzie jak dzien do nocy. Tak powiem krotko...
krzysiozboj
08-10-2012, 09:36
Powtórzę za innymi - to dużo, bardzo dużo jeśli idzie o światło (ja porównam to do 35/1.8) ale nie tylko światło się zmienia, inna staje się "filozofia" robienia zdjęć, kończy sie zoomowanie, zazwyczaj robi się ciasno i zaczyna się nieco więcej główkowania przy ustawianiu ostrości, zupełnie inna głębia ostrości się robi.
Odkąd zapiąłem do body N35 1.8 to już żadnego zooma nie używam. Lampy błyskowej prawie też nie.
Jasne, zoom ma się wtenczas w nogach ale światło jest tego warte.
Rozumiem, że chodzi Ci pewnie o zdjęcia ludzi w pomieszczeniach, jakieś imprezy, 35 na matrycy DX to dalej jest trochę ciasno, ale napewno bardziej użyteczne niż 50. Myślę, że możesz śmiało kuppować, obiektyw daje dużo frajdy z fotografowania. Oczywiście 18-105 sobie zostaw, także się przyda.
Mam podobnie do mori :) N35 to podstawowy obiektyw w moim przypadku. Teraz poluję na jasny, szeroki kąt do pomieszczeń i wstrzymuję się z zakupami choć wisi nade mną jeszcze 85 1.8 i wtedy ze spokojem sprzedam 18-105.
Odkąd zapiąłem do body N35 1.8 to już żadnego zooma nie używam. Lampy błyskowej prawie też nie.
Jasne, zoom ma się wtenczas w nogach ale światło jest tego warte.
Każdy obiektyw ma swoje przeznaczenie, pojedź z 35-tką w góry i spróbuj sobie po zoomować nogami, np będąc na Rysach.
Dużo więcej światła 'dostaniesz' ;p Tylko dobrze by było, żebyś napisał do czego chcesz używać obiektywu, bo to nie tylko światło, ale też wspomniana głębia, sposób 'rysowania' przez szkło. Fotek w necie jest mnóstwo więc nie przesadzajmy z lenistwem. A jak chcesz przetestować daną ogniskową to ustaw na zoomie 35 albo 50 i po-korzystaj z aparatu nie dotykając pierścienia ogniskowej. Wtedy przekonasz się jak to z tą ogniskową jest.
Sory ze tyle nie odpisywałem, ale byłem pod wrażeniem "przeskoku świetlnego" i lekko oślepiony ;).
Tak zakupiłem 35 dzięki za wasze opinie, fakt nogi robia za zoom, oczywiście tak jak napisał maly5, w miarę możliwości.
Ogolnie chodziło mi o pomieszczenia typu pokój ;) teraz jest więcej portretów, bo wiecej sie nie mieści w kadrze ale opłacało się, jestem naprawde pod wrażeniem.
Polecam do wnętrz typu pokój Samyanga 14mm, mam od piątku i jestem po wrażeniem, Szkło budżetowe ale manualne.
Sory ze tyle nie odpisywałem, ale byłem pod wrażeniem "przeskoku świetlnego" i lekko oślepiony ;).
Tak zakupiłem 35 dzięki za wasze opinie, fakt nogi robia za zoom, oczywiście tak jak napisał maly5, w miarę możliwości.
Ogolnie chodziło mi o pomieszczenia typu pokój ;) teraz jest więcej portretów, bo wiecej sie nie mieści w kadrze ale opłacało się, jestem naprawde pod wrażeniem.
Zupełnie jak moje odczucia ale muszę przyznać że czasem brakuje zooma.