Zobacz pełną wersję : EN-EL3e Nevell
Nabyłem ostatnio zamiennik EN-EL3e Firmy Nevell. Trzyma dosyć dobrze, jednakże aparat N300s nie pokazuje ilości wykonanych zdjęć, pokazuje jedynie % pozostałej w baterii energii. Zdjęcia robione w RAW + JPG. Czy Ktoś z Was spotkał się z takim problemem - jaka może być tego przyczyna. Korzystałem z oryginału i zamiennika, nie było problemu z pokazaniem ilości wykonanych zdjęć.
Bo to jest zamiennik, w oryginale jest chip który przekazuje takie informacje do aparatu, poziom naładowania oraz ilość wykonanych zdjęć.
Bo to jest zamiennik, w oryginale jest chip który przekazuje takie informacje do aparatu, poziom naładowania oraz ilość wykonanych zdjęć.
No nie do końca tak jest. Mam zamiennik i zachowuje się tak samo jak oryginał, żadnych różnic nie widzę, wszystko jak w oryginale. Mam go już trzy lata i używam tylko jego (ogyginalny tylko od czasu do czasu żeby się "poruszał")
Widocznie zależy od tego kto zrobił ten zamiennik.
wojtek87
17-10-2012, 19:26
również posiadam takowe zamienniki chyba ze 3, wszystko śmiga elegancko.
wasilewk
17-10-2012, 19:30
To zależy na jakim aparacie...
Zamienniki z którymi pracowałem stosowałem w D80, D90 i D300s. Nie było z nimi problemu. Pamiętał każdy z nich ilość wykonanych zdjęć od czasu ładowania. Jak do tej pory jedynie zamiennik Firmy Nevell dziwnie się zachowuje, nie pamięta ilości wykonanych zdjęć. Może trefna sztuka lub produkcja?
Może odezwie się ktoś z forumowiczów, który taki zamiennik stosuje?
Wtrącę się do tematu, jaki polecacie zaminnik do d80?
wasilewk
24-10-2012, 19:46
Na D80 chodziło mi wszystko, nawet te 2000mAH - czyli polimery. Niestety D700 z byle czym nie daje się uruchamiać.
Na D80 chodziło mi wszystko, nawet te 2000mAH - czyli polimery. Niestety D700 z byle czym nie daje się uruchamiać.
A to drań, wydłeś na niego tyle kasy, a on grymasi ...:-)
wasilewk
25-10-2012, 14:30
Podczas power-boot pobiera informacje o baterii i jak nie jest Nikon, to dalej nic nie robi (nie uruchamia się).
A czy ta delta pokaże mi % bat. i liczbę zrobionych zdj. w moim d80?