Zobacz pełną wersję : Torba w stylu Think Tank Retrospective 7
Są może (a pewno są) torby w stylu Think Tank Retrospective 7 ale innych producentów? Chodzi mi o typ - naramienna, ale w miarę wąska, materiał (właśnie materiał, a nie coś, z czego wykonuje się torby na laptopy), wielkość. funkcjonalność. W ostateczności wezmę Think Tank, ale najpierw chciałbym przynajmniej spróbować znaleźć coś tańszego.
Na ogół pakować do torby będę d90 z Sigmą 10-20 4-5,6 i uchwytem pionowym, lampą Metz 58-AF 1, 50/1,4, filtrem polaryzacyjnym, zestawem Cokina, kablem TT i zestawem LensPen.
Może dodatkowo N18-105 lub wymiennie N70-300 4,5-5,6.
Proponuję zainteresować się tobami Vanguard. Cena niższa od Twojego typu, a jakość dobra. Kupiłem parę lat temu do D90 tej firmy. Dziś chętnie bym zamieniał np. na Vanguard UP-Rise 28. Tylko trudno poszukać w stacjonarnym sklepie. Proponuję na zakupy zabrać ze sobą aparat z największym obiektywem plus miarkę. Zakup przez internet może być niewypałem, bo ja pierwszą odesłałem. Pamiętaj, by torba chroniła Twój sprzęt i pozwalała na szybkie wyciągnięcie aparatu, bo ciekawe kadry są niekiedy ulotne.
Proponuję zainteresować się tobami Vanguard. Cena niższa od Twojego typu, a jakość dobra. Kupiłem parę lat temu do D90 tej firmy. Dziś chętnie bym zamieniał np. na Vanguard UP-Rise 28. Tylko trudno poszukać w stacjonarnym sklepie. Proponuję na zakupy zabrać ze sobą aparat z największym obiektywem plus miarkę. Zakup przez internet może być niewypałem, bo ja pierwszą odesłałem. Pamiętaj, by torba chroniła Twój sprzęt i pozwalała na szybkie wyciągnięcie aparatu, bo ciekawe kadry są niekiedy ulotne.
Byłem dzisiaj w sklepie z całym moim dobytkiem i przymierzałem po kolei do toreb, które wpadły mi w oko. Oglądałem też Vanguarda Up-Rise 38. Plusem było to, że zmieścił mi się tam komputer, porządne wykonanie (choć organoleptycznie nieco gorsze niż think Tank) i sprzączka z przodu. Moim zdaniem w Retrospecitive brakuje właśnie jakiegoś szybkiego zapięcia.
Reszta to niestety minusy: materiał - laptopowy, czarna, w środku żarówiastoczerwona, nie zmieści się D90 z pionowym uchwytem. Ale największy minus to dla mnie dziwne zwężanie się torby od dołu ku górze - niby dużo miejsca, ale nie za bardzo. Trudno coś wsadzić i wyciągnąć. Dodatkowo, jeśli nie wsadzę do niej komputera - a raczej rzadko będę go ze sobą zabierał - to jest zwyczajnie za duża. Słowem, jakoś nie przypadła mi do gustu.
Znalazłem jakieś Manfroto http://fotozakupy.pl/torba/manfrotto-unica-vii-messenger,15555s albo Lowepro http://fotozakupy.pl/torba/lowepro-event-messenger-150,15969s, ale pewnie szanse, że ktoś je będzie miał, są nikłe.
Nie prędko udało się kupić torbę. Dopiero po kilku wyjazdach do Poznania i okolicznych miast w których były sklepy ze sprzętem foto.
Nie spieszyłem się po pirwszym nietrafnym zakupie przez internet.
Pozdrawiam i życzę udanego zakupu. :)
Ja też od jakiegoś czasu zastanawiam się nad Lowepro Event Messenger 150 chętnie usłyszę jakieś opinie
oglądałem ją na wcisk wszedł samsung NC10 ale nie miałem ze sobą sprzętu foto więc nie wiem jak on sie tam wpasuje.
Zobacz jeszcze torby mekko