Zobacz pełną wersję : Ilosc zdjec na wyswietlaczu
W miejscu gdzie zwykle jest ilosc zdjec do zrobienia [taki nawiasik] pojawil mi sie napis 1.4K
Co naprzyciskalam?
Usilowalam tu odszukac podobny temat, ale chyba nie ma takichj sierot jak ja
militarius
04-10-2012, 14:09
1.4k = 1400 :)
a. wlozylaś pojemną kartę pamięci
b. przełączyłaś w tryb jpg (bez NEF)
c. zmieniłaś rozmiar jpg na Small
d. zmieniłaś jakość jpg na najniższą
to tyle z możliwych przyczyn przychodzących mi do głowy
Dzieki, wlozylam nowa karte i zmienilam chwilowo raw na jpg fine. Bardzo dziekuje i wstydze sie za swoja opieszalosc umyslowa :)
Nie ma za co - a propos opieszałości, ostatnio spanikowałem bo mi AF nie działał. Chwilę zajęło zanim zauważyłem że jestem w trybie LV.
pierwszak85
04-10-2012, 17:06
ja ostatnio robilem zdjecia i ostrosci wogole niemialem i po kilku minutach prob ustawienia ostrosci zoorientowalem sie ze mam na obiektyw na manualu :)
U mnie AF w LV dziala..
U mnie najpierw muszę przycisnąć spust do końca, a w tym przypadku wcisnąłem do połowy i czekałem aż zacznie ostrzyć....
No dobra, dlaczego to 1.4 sie nie zmiejsza skoro pstrykam?
Bo to jest teoretyczna ilość zdjęć możliwych do zrobienia. Musiałabyś zrobić 100, bo to kwestia teraz zaokrągleń, albo i więcej, aby jakby, zapełnić pamięć, którą aparat przeznaczył na te 100zdjęć. :) Wtedy pojawiłoby się 1.3k :) To są kosmiczne ilości, stąd tak się dzieje.
Przez chwile tak pomyslalam, ale wczesniej schodzilo na sztuki ze stanu :) i mi nie pasowalo takie tlumaczenie.
Dziekuje bardzo.
I juz tak mamy, coś popsujemy, później szukamy rozwiązanie w internecie i jak juz nic nie pomaga to chwytamy za instrukcję obsługi i czytamy. Lepiej od tego zacząć. :) A przy wyświetleniu przez aparat napisu [1,4K] aparat nie ściąga ze stanu po jednym zdjęciu tylko co 100 i po napstrykaniu około 100 zdjęć zmieni na [1,3K]. Pozdrawiam
Instrukcja obslugi nie obejmuje wszystkich niedoskonalosci mojego nie myslenia!:):)
I to jest orientacyjna wartość. Zdjęcia z dużą ilością szczegółów ważą więcej. Przy dużych plamach jednobarwnych mniej.
Dziekuje, juz ulozylam sobie to w glowie. Naprawde wstyd, ze zapomnialam o nowej karcie i spodziewalam sie spisku ze strony aparatu.
Bo aparaty już tak mają, że czasami robią nam na złość i spiskują przeciwko swoim właścicielom. Ale MY właściciele się nie dajemy i dzielnie dajemy odpór uzurpatorom :)
Na pochybel spiskującym aparatom :)
Pozdrawiam
krokus66
09-10-2012, 09:03
Instrukcja obslugi nie obejmuje wszystkich niedoskonalosci mojego nie myslenia !!
...
Dziekuje , juz ulozylam sobie to w glowie . Naprawde wstyd , ze zapomnialam o nowej karcie i spodziewalam sie spisku ze strony aparatu .
Życzę Ci tak dobrych zdjęć jak duże masz poczucie humoru.
Bardzo, ale to bardzo niewiele osób potrafi żartować z siebie samych. Brawo!:D