PDA

Zobacz pełną wersję : Duuuuża odbitka

Levy
04-10-2012, 13:52
Witajcie Koleżanki i Koledzy,
mam nadzieję, że trafiam do właściwego działu, ale chyba lepszego u nas nie ma, chyba że "cafe" ;).
Mam pytanie do bardziej obeznanych fotografów.
Potrzebuję zrobić odbitki fotograficzne o wymiarach przekraczających standardowo oferowane w fotolabach, czyli np. w rozmiarze 50*36 cm, czy większe 70*50 cm.
Od razu zaznaczam, że nie interesuje mnie żaden WYDRUK wielkoformatowy, tylko typowa, tradycyjna odbitka fotograficzna, jeśli nie mylę pojęcia to z tzw. "mokrego labu".
Będę bardzo wdzięczny za ewentualną pomoc, pozdrawiam

Krzysiek (z Gdańska)

HYPER
04-10-2012, 14:01
no ale w czym problem? samemu bez problemu wykonasz taka odbitke. robilem lata swietlne temu 100×70 i wieksze i bylo OK. jedynie warto robic taka odbitke na scianie,

foveon
04-10-2012, 14:59
Kolorowe czy czarno-białe?

Levy
04-10-2012, 17:47
Chodzi o kolor. Na razie namierzyłem firmę Fotonet i mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie. Tylko że to Tychy, a ja z drugiego końca Polski jestem.
A co do samemu, to nie..., aż tak daleko moje umiejętności nie sięgają :).

foveon
05-10-2012, 10:01
W domu kolor w tym formacie to trochę zachodu. Sama rolka 50 cm x 88m kosztuje ok 1000zł W minilabie tego też nie zrobią bo za szerokie. Do tego albo trzeba mieć procesor o szerokości 50 cm albo koreks do papieru. Tak czy siak jak znalazłeś kogoś kto to zrobi to uderzaj bo to naprawdę rzadkość. I upewnij się czy aby na pewno jest to na papierze fotograficznym w mokrym procesie. Najlepiej zapytać w jakim procesie wołają odbitki. Bo już nie raz spotkałem się że ludziska mówią na wydruk na papierze fotograficznym odbitka fotograficzna.