PDA

Zobacz pełną wersję : Kalibracja Sigmy

KwaK410
04-10-2012, 09:30
Pytanie do osób, które korzystały z usługi kalibracji obiektywu przez serwis Sigmy. Mam S 17-50 - na 17 delikatny FF a na 50 delikatny BF (wczoraj kolega też kupił d7000 i tą Sigmę i zachowanie idealnie takie same). Cz to jest możliwe do zniwelowania przez kalibrację obiektywu ?

moshica
04-10-2012, 09:41
Wysłać trzeba body z obiektywem, dostosowują obiektyw pod body (w nim nic nie kręcą ;-). Pytałem w Sigma Pro Centrum w Chorzowie, termin do 3 tyg. odsyłają do Gdyni, jeśli po gwarancji koszt ok 300zł...

strebor
04-10-2012, 09:42
Ja co prawda jestem canonier, ale też miałem problem z sigmą (w C to raczej normalka) wysłałem body i szkło do serwisu i w ramach gwarancji skalibrowali obiektyw. Teraz chyba płacisz za kuriera a się załapałem jeszcze za darmoszke. Ale lepiej zatelefonuj do nich bo może darmowa klaibraca byla tylko dla C.

edit
Ja wysyłałem od razu do Gdyni, no to się wydłużyło mnie powiedzieli 2 tygodnie ale wyrobili się wcześniej.

strebor
04-10-2012, 09:49
ups cos zdublowało

KwaK410
04-10-2012, 09:49
wiem, że z body trzeba - ale pytanie czy są wstanie skalibrować przesunięcie nieliniowe tak jak w moim i mojego kolegi przypadku ?

strebor
04-10-2012, 09:52
u mnie sobie poradzili, jak dobrze pamiętam miałem podobnie

KwaK410
04-10-2012, 09:53
dzieki

raftik
05-10-2012, 07:40
No ja jestem kolego właśnie po takim zabiegu w Sigmie. Kupiłem w dniu 27.09.2012 Sigmę 17-50 f/2.8 i miała niewielki FF, niewielki ale bardzo dokuczliwy. W poniedziałek 01.10.2012r wysłałem korpus D90 razem z obiektywem do Gdyni na mój koszt coś koło 52 zł DHL. Spowrotem odeślą ci na swój koszt. Obiektyw skalibrowali we wtorek i w ten dzień odesłali więc sprzęt miałem w domu w środę 03.10.2012r. Ale tu niestety moje zachwyty szybkim serwisem się kończą - mam wrażenie po ponownych testach, że nic nie zrobili a tylko wypisali protokół z udanej kalibracji. Testowałem na tablicy testowej i bateryjkach itp i dalej jest lekki FF ale może mniejszy niż przed kalibracją :( Nie miałem okazji potestować w plenerze więc podejmę decyzję czy ponownie wysyłać do kalibracji czy nie po zrobieniu kilku zdjęć na dworze w róznych warunkach. Ehhh a byłem pełen nadziei.

Orientuje się ktoś z kolegów czy przy wysłaniu do ponownej kalibracji nie robią problemów ?

Tak naprawdę już będę ponad 100 zł w plecy za wysyłki jak wyślę drugi raz :( ale trudno.

W tym poście opisałem mój problem przed wysłaniem wraz z testami FF: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2928936&postcount=153

KwaK410
05-10-2012, 08:47
A miałeś taki sam FF na wszystkich ogniskowych ? Jeśli tak to mikroregulacja AF rozwiązałaby problem, ale chyba w D90 jeszcze tego nie ma :(. Rozumiem, że z wszystkimi twoimi szkłami AF ostrzy w punk ? Pamiętaj, że nadzieje umiera ostatnia :) Ja mam też nadzieję, że jak body wróci z kalibracji AF to będzie już wszystko OK. Dzisiaj dostałem SMS, że paczka już w drodze. W przypadku D5000 to rozwiązało wszystkie problemy z ostrzeniem na różnych szkłach. Nawet z nową S17-50 działa idelanie, więc jest szansa, że i z D7000 będzie bez wizyty w Sigmie.

raftik
05-10-2012, 08:55
A miałeś taki sam FF na wszystkich ogniskowych ? Jeśli tak to mikroregulacja AF rozwiązałaby problem, ale chyba w D90 jeszcze tego nie ma :(. Rozumiem, że z wszystkimi twoimi szkłami AF ostrzy w punk ? Pamiętaj, że nadzieje umiera ostatnia :) Ja mam też nadzieję, że jak body wróci z kalibracji AF to będzie już wszystko OK. Dzisiaj dostałem SMS, że paczka już w drodze. W przypadku D5000 to rozwiązało wszystkie problemy z ostrzeniem na różnych szkłach. Nawet z nową S17-50 działa idelanie, więc jest szansa, że i z D7000 będzie bez wizyty w Sigmie.

Tak na wszystkich ogniskowych miałem FF na Sigmie 17-50. Na dwóch stałkach 35 i 50mm AF ostrzy w punkt prawidłowo ale tu zanim kupiłem przebierałem w szkłach. Fakt rozważałem też wysłanie samego body do Nikon'a i trochę żałuję, że nie zrobiłem tego przed wysłaniem Sigmy z body do Gdyni. Ale nic straconego, obawiam się tylko, że w serwisie Nikona potrwa to znacznie dłużej niż w serwisie Sigmy a też z tego co czytam nie każdemu pomogli a wręcz niektórym zepsuli AF jeszcze bardziej. Tu jeszcze pewnie obawa czy po regulacji korpusu te szkła które mam będą trafiały z ostrością skoro je kupowałem pod body przed regulacją.

KwaK410
05-10-2012, 11:49
Kurier już w drodze - zaraz się okaże jak się serwis N spisał :)

raftik
05-10-2012, 11:55
Kurier już w drodze - zaraz się okaże jak się serwis N spisał :)

W sumie teraz doczytałem, że masz D7000 a w nim mikroregulację i musiałeś wysyłać body do kalibracji ? Mikroregulacja wychodziła ci za skalę żeby podciagnąc pod obiektyw ?

KwaK410
05-10-2012, 12:08
W sumie teraz doczytałem, że masz D7000 a w nim mikroregulację i musiałeś wysyłać body do kalibracji ? Mikroregulacja wychodziła ci za skalę żeby podciagnąc pod obiektyw ?

nie wychodziła za skalę - problem był taki, że na 17 minimalny FF a na 50 minimalny BF. Ten sam obiektyw pod kalibrowanym AF w D5000 działa idealnie, więc stwierdziłem, że serwisowa kalibracja AF w D7000 może pomóc. Zobaczymy (mam nadzieję za chwilę :))

raftik
05-10-2012, 12:11
nie wychodziła za skalę - problem był taki, że na 17 minimalny FF a na 50 minimalny BF. Ten sam obiektyw pod kalibrowanym AF w D5000 działa idealnie, więc stwierdziłem, że serwisowa kalibracja AF w D7000 może pomóc. Zobaczymy (mam nadzieję za chwilę :))

A no to czekam na info czy jest dobrze po kalibracji. Rozumiem jak teraz tupiesz nogami czekając na kuriera :) Miałem to samo jak czekałem na paczkę z serwisu Sigmy.

KwaK410
05-10-2012, 16:26
Body nareszcie dotarło :) Muszę to powiedzieć kolejny raz - ponownie jestem zadowolony z serwisu N. Moja Sigma 17-50 teraz trafia idealnie na każdej ogniskowej - oczywiście mikroregulacja na OFF. Jest wypas jestem bardzo zadowolony. Wszystko trwało 10 dni - od momentu zostawienia body w Warszawie. Idę robić zdjęcia !!!

szabuk
05-10-2012, 22:32
Body nareszcie dotarło :) Muszę to powiedzieć kolejny raz - ponownie jestem zadowolony z serwisu N. Moja Sigma 17-50 teraz trafia idealnie na każdej ogniskowej - oczywiście mikroregulacja na OFF. Jest wypas jestem bardzo zadowolony. Wszystko trwało 10 dni - od momentu zostawienia body w Warszawie. Idę robić zdjęcia !!!
Mam pytanie do ciebie (taki sam zestaw D7000 + Sigma 17-50) - jak ci ostrzy ta Sigma na skrajnych bocznych? Bo u mnie ostrząc lewą stroną jest częściej gorzej niż prawą stroną - trochę większe mydło i trudniej znaleźć jak przebiega płaszczyzna ostrości (bez względu na ogniskową - szeroki kąt i tele tak samo). I od razu zastrzegę - nie jest to wina puchy, bo na innych obiektywach (w tym jasnych stałkach) nie ma takiego zjawiska.

KwaK410
05-10-2012, 22:41
A zobaczę jutro i dam Ci znać. Już mi się nie chce dzisiaj tego wszystkiego "rozkładać" :)

KwaK410
06-10-2012, 10:29
Mam pytanie do ciebie (taki sam zestaw D7000 + Sigma 17-50) - jak ci ostrzy ta Sigma na skrajnych bocznych? Bo u mnie ostrząc lewą stroną jest częściej gorzej niż prawą stroną - trochę większe mydło i trudniej znaleźć jak przebiega płaszczyzna ostrości (bez względu na ogniskową - szeroki kąt i tele tak samo). I od razu zastrzegę - nie jest to wina puchy, bo na innych obiektywach (w tym jasnych stałkach) nie ma takiego zjawiska.

Sprawdziłem to przed chwilą. Na wszystkich skrajnych lewych i prawych nie mam najmniejszego problemu z ostrzeniem.

szabuk
08-10-2012, 22:00
Dzięks :-)

C_K
18-01-2014, 14:32
Nabyłam owa sigmę. Wydaje mi się że jest ok, jakieś tam pierwsze testy na papierze tudzież strzelanie do bateryjek ok. Czytam jednak że Ci któzy oddali do kalibracji widza dopiero moc tego szkła. Pytanie tylko gdzie ta kalibracja się odbywa? nie chce wysylac wolalabym oddac zaplacic i na miejscu zrobic.

GonzoG
18-01-2014, 15:07
Kalibrację robi tylko serwis Sigmy, tak więc trzeba wysłać, chyba że jesteś z Gdyni.

A jak nie widzisz problemów z trafianiem AF, to kalibracja nic nie pomoże.

C_K
18-01-2014, 15:25
Może nie tyle co nie widzę, a nie potrafię tego poprawnie ocenić. Strzeliłam do butelki z napisami, wydaje mi się że jest ok, ale nie miałam porównania z innym takim szkłem i nie wiem czy ta ostrość jest dobra jak na to szkło czy może ciut cos skorygować. Dlatego tak podpytuje.

GonzoG
18-01-2014, 15:27
Może nie tyle co nie widzę, a nie potrafię tego poprawnie ocenić. Strzeliłam do butelki z napisami, wydaje mi się że jest ok, ale nie miałam porównania z innym takim szkłem i nie wiem czy ta ostrość jest dobra jak na to szkło czy może ciut cos skorygować. Dlatego tak podpytuje.

Ostrości szkła nic Ci nie zmieni. Kalibracja poprawi jedynie celność AF, jeśli jest nie tak.

A poprawnie ocenić - stawiasz sobie jakieś pudełko na czymś płaskim z wyraźną fakturą i robisz zdjęcie, po czym sprawdzasz czy ostrość jest tam gdzie powinna, czy przesunięta.

nikkor83
18-01-2014, 19:44
Koledzy, odświeżę teochę temat. Mam problem z S 17-50 i d7100. Polega on na tym, że jak ustawiam ostrość środkowym punktem to ostrość jest ok na każdej ogniskowej i wtedy widać potencjał szkła ;-) Natomiast każdy inny punkt af jest już problemowy. Zatanawiam się czy ewentualna wysyłka zestawu do Sigmy załatwi sprawę.

GonzoG
18-01-2014, 19:54
Koledzy, odświeżę teochę temat. Mam problem z S 17-50 i d7100. Polega on na tym, że jak ustawiam ostrość środkowym punktem to ostrość jest ok na każdej ogniskowej i wtedy widać potencjał szkła ;-) Natomiast każdy inny punkt af jest już problemowy. Zatanawiam się czy ewentualna wysyłka zestawu do Sigmy załatwi sprawę.

Nic nie załatwi. Obiektywy kalibruje się tylko na centralnym punkcie. Tu wygląda na problem AF aparatu, a nie obiektywu.

nikkor83
18-01-2014, 19:59
Nic nie załatwi. Obiektywy kalibruje się tylko na centralnym punkcie. Tu wygląda na problem AF aparatu, a nie obiektywu.

No dobra, mam szkła jeszcze Nikkora ( 35 1.8, 50 1.8 i nie tylko ) i w nich nic takiego nie występuje. Wszystkie punkty AF trafiają idealnie.

sufenta
18-01-2014, 20:32
No dobra, mam szkła jeszcze Nikkora ( 35 1.8, 50 1.8 i nie tylko ) i w nich nic takiego nie występuje. Wszystkie punkty AF trafiają idealnie.

masz pecha, podobnie jak bardzo wielu uzytkownikow objektywow sigma- to dla nich (i dla ciebie), zdajac sobie sprawe, ze kontrola jakosci kuleje, wypuscila sigma na rynek to http://www.sigma-foto.de/produkte/objektive/usbdock.html swoj obiektyw mozesz przetestowac uzywajac tego: http://www.loncarek.de/pages/Articles/FocusTarget?userlang=en

taniej (i pewniej) bedzie wyslac do serwisu. pozdrawiam

nikkor83
18-01-2014, 20:43
masz pecha, podobnie jak bardzo wielu uzytkownikow objektywow sigma- to dla nich (i dla ciebie), zdajac sobie sprawe, ze kontrola jakosci kuleje, wypuscila sigma na rynek to http://www.sigma-foto.de/produkte/objektive/usbdock.html swoj obiektyw mozesz przetestowac uzywajac tego: http://www.loncarek.de/pages/Articles/FocusTarget?userlang=en

To wychodzi, że Sigma daje ciała. Nie uśmiecha mi się kupno gadżetów Sigmy tylko dlatego, że AF szaleje. Tablica nie jest mi potrzebna, bo tak jak napisałem jest to już sprawdzone.
Jeszcze pytanie czy ten dock działa z tym szkłem ?

GonzoG
18-01-2014, 20:53

A wiesz o tym, że USB Dock jest tylko do najnowszych modeli z serii A, S i C ??

sufenta
18-01-2014, 20:55
To wychodzi, że Sigma daje ciała. Nie uśmiecha mi się kupno gadżetów Sigmy tylko dlatego, że AF szaleje. Tablica nie jest mi potrzebna, bo tak jak napisałem jest to już sprawdzone.
Jeszcze pytanie czy ten dock działa z tym szkłem ?

dock przeznaczony jest do objektywow c, a i s. problemy sigmy znane sa od lat, ale na jej (sigmy) obrone trzeba przyznac, ze korektura zle ustawionych obiektywow jest najczesciej skuteczna i bezplatna. wysilili sie tez i wypuscili na rynek dock. tamron, tokina et consortes robia dalej sredniej jakosci obiektywy i sa z siebie bardzo zadowoleni.

sufenta
18-01-2014, 20:56
A wiesz o tym, że USB Dock jest tylko do najnowszych modeli z serii A, S i C ??

tak, wiem o tym, poniewaz jest to w pierwszym zdaniu podanego przeze mnie linku napisane.

GonzoG
18-01-2014, 20:58
tak, wiem o tym, poniewaz jest to w pierwszym zdaniu podanego przeze mnie linku napisane.

A możesz jeszcze powiedzieć, co ten Dock pomoże w aktualnym temacie ??

nikkor83
18-01-2014, 21:12
To co mam z tym zrobić ?
Bardzo lubię to szkiełko bo jest małe, lekkie ze stałym światłem a do tego zostały raty ;-)

sufenta
18-01-2014, 21:13
A możesz jeszcze powiedzieć, co ten Dock pomoże w aktualnym temacie ??

shit, rzeczywiscie niewiele: Sigma 17-50 nie nalezy ani do a ani do s ani do c...dlaczego, do cholery, kupil kolega przestarzaly obiektyw i to na raty?! pozostaje jedynie do servisu wyslac choc czasem do 4 tygodni to moze trwac no i kamere tez z obiektywem :-(

nikkor83
18-01-2014, 21:17
Dlaczego! ?!?
Bo pomimo tego uważam ten obiektyw za świetny optycznie (oczywiście tylko centralny punkt).
Cena za N 17-55 jest dla mnie nie do przełknięcia.

C_K
19-01-2014, 12:24
No wydaje się ze jest ok, ale może to tylko moje odczucie. Mogę jutro wrzucić fotkę na PW ocenilbys czy jest ok ?

GonzoG
19-01-2014, 18:49
No wydaje się ze jest ok, ale może to tylko moje odczucie. Mogę jutro wrzucić fotkę na PW ocenilbys czy jest ok ?
Bez problemów.

karolznin
19-01-2014, 21:01
USB Dock lub serwis sigmy umożliwia nie tylko skalibrowanie obiektywu.
Nowe obiektywy sigmy np. 18-35/1.8 mają jeszcze ustawianie: priorytet migawki, priorytet af i standard (coś takiego jak w body)

GonzoG
19-01-2014, 21:22
USB Dock lub serwis sigmy umożliwia nie tylko skalibrowanie obiektywu.
Nowe obiektywy sigmy np. 18-35/1.8 mają jeszcze ustawianie: priorytet migawki, priorytet af i standard (coś takiego jak w body)

Wiesz, że dzwoni.. ale nawet nie masz zielonego pojęcia co, a nie mówiąc już gdzie...

S18-35/1.8 nie ma takich ustawień... to raz, a 2 to w ogóle nie ma takich ustawień.
Są 3 tryby pracy AF - szybki, normalny i precyzyjny - dostępne tylko w szkłach z definiowalnymi dodatkowymi ustawieniami - jak S120-300/2.8 "S".

karolznin
19-01-2014, 22:52
ok. sprawdziłem i masz rację co do sigmy 18-35
musiałem gdzieś przeczytać błędne informacje

leszek00
21-01-2014, 09:04
Ja wczoraj wysłałem 17-50 do kalibracji na 50mm miał delikatny ff. Ciekawe jak długo potrwa i jakie będą efekty

nikkor83
21-01-2014, 10:38
Ja wczoraj wysłałem 17-50 do kalibracji na 50mm miał delikatny ff. Ciekawe jak długo potrwa i jakie będą efekty

Daj znać jak to wszystko wyszło. Ja chyba jednak narazie nie będę kombinował i postaram się ostrzyć tylko środkiem.

Archibald6803
21-01-2014, 14:12
................ Ja chyba jednak narazie nie będę kombinował i postaram się ostrzyć tylko środkiem.

A po co się tak umartwiać ......... ?

GonzoG
21-01-2014, 14:24

U mnie trwało 3 dni robocze.

nikkor83
21-01-2014, 18:22
A po co się tak umartwiać ......... ?

Środkowym punktem jest ostro jak brzytwa. Druga sprawa to taka, że w większości robię krajobraz to jakoś mocno mi to nie przeszkadza.

leszek00
22-01-2014, 12:34
Dzwoniłem przed chwilą. Pani powiedziała, że zestaw jest już w serwisie i będzie kalibrowany :)

apaw
16-02-2014, 12:23
Mam pytanie w temacie kalibracji Sigmy. Mam BF na obu Sigmach (zob. stopka), ale niestety trochę nieliniowy. Na zblizeniu mikrokalibracja wynosi -18 do -20, na średniej odległości - ok. -13 do -15.
Z tego co przeczytałem rozumiem, że nieliniowy BF/FF wynika z nieskalibrowanego body i że kalibracja samych obiektywów niewiele pomoże. Prosba o potwierdzenie lub sprostowanie.
I druga rzecz - czy jest sens wysyłać do Gdyni (rozumiem, że jedyny serwis S. w tym kraju, nota bene fajna lokalizacja, blisko wszystkim), czy machnąć ręką i poprzestać na mikrokalibracji.
A może serwis taki jak w Krakowie na Zapolskiej (dawniej - Czapskich) też taką regulację wykona? Jeśli mam płacić za kuriera, to wolę osobiście zapłacić za niegwarancyjną usługę i się nie denerwować.

apaw
16-02-2014, 22:16
Zadzwonię na Zapolską i spytam się u źródła.

ket24
16-02-2014, 23:04
Z tego co przeczytałem rozumiem, że nieliniowy BF/FF wynika z nieskalibrowanego body i że kalibracja samych obiektywów niewiele pomoże. Prosba o potwierdzenie lub sprostowanie.

Nie potwierdzę, nie zaprzeczę bo sam chętnie się dowiem. Mam natomiast pytanie - czy inne obiektywy (nie-sigmy) też Ci ostrzą w taki nieliniowy sposób?

apaw
17-02-2014, 08:28
Na pytanie o kalibrację nieliniowego BF odpowiedź jest chyba tutaj: USB Dock (http://www.fotopolis.pl/obrazki/SigmaOptimalizationPRO-3.jpg).
Czyli można bez ruszania body. Niestety z domowych pieleszach (czyt. z użyciem urządzenia USB Dock) na razie tylko kilka najnowszych obiektywów, w tym moja 30-tka.

Krzych179
17-02-2014, 12:49
Ja również czekam na kuriera wysyłam D7100 i 17-50 mam dokładnie tak samo na 17 FF a na 50 BF delikatne to wszystko i właściwie jak bym się z nudów nie bawił z kalibracją na 50mm to bym nie zauważył, a jest moc jak to szkło trafi tam gdzie powinno więc wysyłam. Szkoda że po skalibrowaniu w aparacie na 50mm zrobił się spory FF na 17mm było by po sprawie :( . Że nie chciało się im zrobić USB Dock kompatybilnego z starszymi szkłami skoro już coś takiego zrobili. A jeśli chodzi o kuriera to czuję się ukarany za to że kupiłem sigmę, powinni pisać na pudełku cena + 60 zł kurier.

kszysiek2
17-02-2014, 13:30
Miałem taki sam problem z tym duetem wysłałem do sigma i odesłali mi z odpowiedzią,że skrajne punkty należy kalibrować w serwisie Nikona , ponieważ jest to wina d7100.

apaw
17-02-2014, 13:47
Miałem taki sam problem z tym duetem wysłałem do sigma i odesłali mi z odpowiedzią,że skrajne punkty należy kalibrować w serwisie Nikona , ponieważ jest to wina d7100.

Ciekawe, czy po takiej kalibracji u Nikona nie okaże się konieczna ponowna kalibracja obiektywu w Sigmie... Przecież skalibrowali go pod konkretne body z konkretną zastaną regulacją AF.

Co do punktu w Krakowie, to nie wykonują kalibracji ob. Sigma. Odsyłają do Gdyni.
Mysle nad zainwestowaniem w USB Docka i ew. poczekaniem z kalibracją 17-50 do czasu aż zakupię tele. (jakieś plany mam). Jedna wysyłka, jeden koszt, jeden tydzien bez sprzętu.

Odpowiadając na pytanie o nikkora: na nim mam niewielką mikroregulację, ok. -3. Nie umiem stwierdzić nieliniowości, ale może za mało testowałem.

cepcio
19-02-2014, 22:08
Witajcie, moja SIGMA 17-50 f/2,8 właśnie wróciła po kalibracji z D5300. Widać ogromną różnicę w ostrzeniu. Szkło żyleta na testowych zdjęciach. W weekend wykonam coś więcej na spacerze z dzieckiem, wtedy domyślam się zobaczę jeszcze większy potencjał tego szkła.

apaw
20-02-2014, 21:42
cepcio, napisz proszę, jak ostrzenie na większych odległościach (aż do nieskończoności). Nie wiem, jak to regulują w serwisie - podejrzewam, że używają szkieł redukcyjnych i testują na planszach z bliskiej odl... Ciekawe czy z dobrym skutkiem (możesz porównać ostrość na powiększeniu). Z góry dziękuję.

leszek00
23-02-2014, 20:59
3 tygodnie temu moja sigma wróciła z kalibracji. Na początku wydawało mi się wszystko OK. Nie miałem dostępu do aparatu dwa tygodnie. Dzisiaj wróciłem i zrobiłem kilka dokładniejszych testów i wydaje mi się, że nic się nie zmieniło dalej jest ff. Co powinienem zrobić ?? Wysyłać znowu sigmę z body do ponownej kalibracji ? Czy dalej mi to zrobią w ramach gwarancji bezpłatnie ??

pozdrawiam

GonzoG
23-02-2014, 21:45
i wydaje mi się, że nic się nie zmieniło dalej jest ff.

Jak Ci się tylko wydaje, to zapomnij i rób zdjęcia.

leszek00
23-02-2014, 22:06
na tablicy testowej widać ff, przy robieniu zdjęć jak ostrze na oko, to ostrość łapie na nos

Paul01
24-02-2014, 00:08
Czy dalej mi to zrobią w ramach gwarancji bezpłatnie ??

Po kalibracji masz 6 miesięcy gwarancji (właśnie na kalibracje), więc powinno być bezpłatnie.

Krzych179
24-02-2014, 00:10
Kurier przywiózł mój zestaw w czwartek rano ! Wysłałam go w poniedziałek po południu. I wszystko gra wykalibrowane na cacy.
Wykalibrowali mi 17-50 pod D7100 ale z ciekawości zapiołem go do D610 i elegancko, ostrzy identycznie jak na D7100 w punkt na każdej ogniskowej.

Podoba mi się taki czas realizacji, chciałbym tak w nikonie :)

apaw
14-03-2014, 18:44
Wysłałem zestaw body + 3 obiektywy we wtorek (kurier). Otrzymałem paczkę zwrotną dzisiaj - czyli w piątek. Łączny czas to 3 dni, wliczając transport.
Efekt:
- S17-50 wydaje się być skalibrowana, wyraźnie widać że jest lepiej, a może i perfekcyjnie
- S30 i S85 - bez zmian. Był back focus (ok. -16) i jest taki sam.
Dwa nieskalibrowane obiektywy to stałki, więc myślę, że precyzyjna regulacja w body zda egzamin.
Aha, oczywiście paczka zwrotna była bardzo ładnie zabezpieczona i dołączono informacje oddzielnie dla każdego obiektywu o wykonanej usłudze kalibracji. Niestety tylko w jednym przypadku na trzy mogę to potwierdzić.
Tak czy inaczej - nie żałuję kosztu kuriera :)

knopers1
14-03-2014, 20:35
A ta twoja S30 to stara wersja EX czy moze nowsza ART ?
Ja wyslalem takze trzy sigmy do kalibracji, z czego moja stara S30 EX wymienili mi na sztuke w nowej wersji ART, pozostale zostaly skalibrowane na puche. W tym 17-50 f2,8 w ktorej po kalibracji roznicy nie zauwazylem, byc moze dlatego ze AF dzialal sprawnie oraz S10-20 (stara wersja) ktora miala odpadajace boki. Tutaj jestem zadowolony, gdyz wynik widac golym okiem.

apaw
14-03-2014, 22:01
A ta twoja S30 to stara wersja EX czy moze nowsza ART ?
Ja wyslalem takze trzy sigmy do kalibracji, z czego moja stara S30 EX wymienili mi na sztuke w nowej wersji ART

Moja stopka wszystko mówi (linki). Ok, nowa Art.
To ciekawe, że w serwisie idą tak daleko, żeby wymienić stare szkło na nowe. Ciekawe czemu - może są problemy z kalibracją starszych szkieł i prościej im wymienić. Ale to kompletnie nie tłumaczy mojego przypadku. Myślę, że mój sprzęt robiły trzy osoby, z których tylko jedna się przyłożyła.

C_K
15-03-2014, 12:16
Czy robią taką kalibracje na miejscu od reki ale płatnie ? Wolałabym bedąc w poblizu oddac i nawet zapłacić ale skalibrować od ręki niz za darmo ale czekac tydzień. Czy ktos robił w taki sposób ?

Paul01
16-03-2014, 14:57
Najlepiej zadzwoń i zapytaj. Ja jak dzwoniłem to dowiedziałem się że bez zobaczenia i ocenienia nie są w stanie na odległość określić czasu realizacji.

bolth
18-03-2014, 17:24
ja też mam problem z tą sigmą
ale gdzie wysłać body + szkło? do Nikona czy Sigmy? Sigma na gwarancji a D90 już nie
czy samo szkło do Sigmy?

dj_tomek
18-03-2014, 17:51
Body i szkło do sigmy.

bolth
18-03-2014, 19:13
dzieki za odp,trza posyłać póki jako tako dobrej pogody nie ma jeszcze

Flyfishing
18-03-2014, 19:40
Najlepiej zadzwoń i zapytaj. Ja jak dzwoniłem to dowiedziałem się że bez zobaczenia i ocenienia nie są w stanie na odległość określić czasu realizacji.

Byłem jesienią na trzytygodniowym zleceniu wzdłuż Bałtyku. Między innymi obok siedziby Sigmy. Przedzwoniłem z prośbą o kalibrację 50/1,4 (gwarancja) pod dwie skrzynki FX. Zaznaczyłem, że jestem w trasie i bardzo zależy mi na szybkim wykonaniu zlecenia, sugerując od ręki (umówiona godzina lub w tym samy dniu). Pani z która miałem przyjemność rozmawiać odmówiła takiej formy usługi zasłaniając się kolejką sprzętu do kalibracji jak i ograniczoną ilością serwisantów. Bez złudzeń w temacie...

C_K
19-03-2014, 13:01
Dzięki to właśnie konkretna odpowiedź. Podejrzewam że chciałeś jednak kalibrowac za darmo w ramach gwarancji, ja natomiast zastanawiam się czy odpłatnie się zgodzą "od ręki". Wróci telefon z gwarancji to przedzwonie.

beniamin44
19-03-2014, 13:48
Mam pytanie ja także szykuję sigmę 17-50 do kalibracji i powiedzcie czy na tej gwarancji międzynarodowej wpisywaliście swoje dane adresowe czy tylko wklejaliście naklejkę ze stemplem sklepu .Obiektyw zakupiony u nas w sklepie stacjonarnym dlatego powinna być gwarancja krajowa uznana,podobno płaci się teraz za przesyłkę pomimo że obiektyw na gwarancji,jeśli tak to można wysyłać takim kurierem ktory nam pasuje a nie DHL em na który namawiają na swojej stronie.Pozdrawiam!

GonzoG
19-03-2014, 15:42
Mam pytanie ja także szykuję sigmę 17-50 do kalibracji i powiedzcie czy na tej gwarancji międzynarodowej wpisywaliście swoje dane adresowe czy tylko wklejaliście naklejkę ze stemplem sklepu .Obiektyw zakupiony u nas w sklepie stacjonarnym dlatego powinna być gwarancja krajowa uznana,podobno płaci się teraz za przesyłkę pomimo że obiektyw na gwarancji,jeśli tak to można wysyłać takim kurierem ktory nam pasuje a nie DHL em na który namawiają na swojej stronie.Pozdrawiam!

To że kupiony w Polsce nie ma żadnego znaczenia.
Jak nie masz polskiej karty gwarancyjnej, to nie masz polskiej gwarancji.

A wysłać możesz czym chcesz. Nawet jako zwykłą przesyłkę pocztową. Z DHL warto korzystać gdy wysyła się na naprawę gwarancyjną, bo wtedy jest darmowo.
Jedak najpierw dowiedz się, czy przy gwarancji europejskiej (dawniej międzynarodowej) kalibracja też jest darmowa. Bo tak nie musi być.

Archibald6803
19-03-2014, 20:27
Jedak najpierw dowiedz się, czy przy gwarancji europejskiej (dawniej międzynarodowej) kalibracja też jest darmowa. Bo tak nie musi być.

Na 100% jest darmowa ; mam kilka nowych szkieł z niemieckiej dystrybucji - kalibrowałem w Gdyni , kalibracja była darmowa. Płaciłem jedynie za przesyłkę do serwisu.
Jedynie , jeżeli wysyłasz tylko jedno szkło , serwis może obciążyć Cię powrotnym kurierem. Ja wysyłałem 4 szt więc powrotnego kuriera wzięli na siebie.

apaw
20-03-2014, 07:38
Z DHL warto korzystać gdy wysyła się na naprawę gwarancyjną, bo wtedy jest darmowo.

Nie jest darmowo. Zmieniono zasady (Sigma zmieniła) i już nie refinansują kosztów wysyłki do serwisu. Ale DHL jest moim zdaniem tani - zapłaciłem 30 zł za paczkę (dostarczoną w mniej niż 20 h). W tej cenie ubezpieczenie przesyłki do 50 tys. zł.
Jak ktoś zna lepszą ofertę kurierską, niech poda...

beniamin44
25-03-2014, 19:45
Wysłałem swój 17-50 w czwartek 20 o 16,00 DPD z Sieradza 16 pln w piątek o 12.30 otrzymałem potwierdzenie że przesyłka w serwisie dziś odebrałem sprzęcik o godź 17.40 jest już po testach jest cacy bajeczka.
Można pogratulować i podziękować serwisowi za tak błyskawiczne załatwienie sprawy co niniejszym czynię.Pozdrowiam.

Ps.przesyłka była zwykła

notdot
25-03-2014, 20:38
Ps.przesyłka była zwykłaco znaczy zwykła?

beniamin44
25-03-2014, 21:03
co znaczy zwykła?
zwykła nieubezpieczona

edit:sprawdziłem na stronie DPD w cenie było jednak zawarte ubezpieczenie do 5000pln

Jacol
25-03-2014, 21:17
Trudno aby ubezpieczali za Ciebie sprzęt, na szczęście większość brokerów oferuje w zryczałtowanej cenie za przesyłkę ubezpieczenie do 5k.

notdot
14-05-2014, 17:22
Ja właśnie dzisiaj około południa otrzymałem swoje szkło po tym jak we wtorek rano zostało dostarczone do serwisu (według danych od kuriera).
Czyli naprawdę szybko zrobili kalibrację i co najważniejsze teraz jest ostro.
Poza tym sprawdziłem, że w serwisie zrobiono około 90 zdjęć

Vian
14-05-2014, 19:16
...Czyli naprawdę szybko zrobili kalibrację i co najważniejsze teraz jest ostro.
Poza tym sprawdziłem, że w serwisie zrobiono około 90 zdjęć

Moją 17-50 (z D7100) zrobili od ręki. Wysłałem we wtorek, wróciła w piątek. I też 90 klatek.

notdot
15-05-2014, 18:19
Moją 17-50 (z D7100) zrobili od ręki. Wysłałem we wtorek, wróciła w piątek. I też 90 klatek.to raczej nie od ręki skor mój dostali we wtorek rano a żebym ja otrzymał go w środę koło południa to musieli wysłać w ten sam wtorek tylko kilka godzin później

WPK
21-05-2014, 13:48
Witajcie, ja właśnie przymierzam się do wysłania do Gdyni moją parę S17-50 i D7100.
Pytanie, którego kuriera polecacie? DHL wskazanego na stronach serwisu, czy np. ww. DPD?
I pytanie jeszcze o to, CO i jak wysyłacie? Oczywiście mam na myśli sprzęt, bo gwarancję, fakturę zakupu i jakiś opis problemu, to oczywiste.
Wyczytałem, że body i obiektyw mają być wysłane osobno, oczywiście w jednej paczce, ale nie połączone ze sobą. Oznacza to, że dekielki na obiektyw i body zakładam. Co z baterią, ładowarką, kartami pamięci? Też to wysyłać, czy same gołe body i obiektyw?

matomi
21-05-2014, 14:02
Wystarczy wejść pod adres, który masz na karcie gwarancyjnej i sprawdzić.
Dla ułatwienia podaję, np. tu: http://www.sigma-foto.pl/obsluga-serwisowa,s.html i tu: http://www.foto-service.pl/index.php?mode=3

Kurier nie ma znaczenia. Możesz wybrać rzucając kostką, albo robiąc wyliczankę.
Jeśli chodzi o pakowanie, to ma być bezpiecznie. Z mojej strony polecam Ci dużo folii bąbelkowej i dużo zwiniętych gazet. Wszystko najlepiej w oryginalnych kartonach, załadowane w jedno większe pudełko.

WPK
21-05-2014, 15:39
A karty pamięci, ładowarki, baterie też spakować?
Czy wysyłacie jakieś próbne Wasze zdjęcia z FF i BF?

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

kwiatek88
21-05-2014, 16:14
Tylko body z naładowanym akumulatorem+obiektyw.Nawet pasek polecono mi zdjąć.

kwiatek88
21-05-2014, 16:22
Nie zapomnij dokumentów(karta gwarancyjna) jeśli kalibracja ma byc darmowa!

vetguy
21-05-2014, 16:34
Ja dhl wysylalem tylko w oryginalnym opakowaniu i nigdy nie bylo widac nawet sladu transportu

WPK
21-05-2014, 21:27
Dzięki za info.
Generalnie w wyniku testów mam przekonanie, że mam FF. Zarówno na 17 jak i 50mm i to przy f2.8 i 6.3
Potwierdziły tylko to, co wcześniej zauważyłem, że celując na oko ostry mam nos, zaś oko już nie do końca.
Naładuję baterię, spakuję całość i wyślę do Gdyni.

WPK
24-05-2014, 20:40
No to wysłałem.
Mam nadzieję, że również w moim przypadku, kalibracja da spodziewane rezultaty a sprzęt w całości wróci w 2-3 dni.
Ja paczkę wysłałem Siódemką w opcji dostarczenia do punktu nadania (Service Point w niektórych salonach inmedio).
Koszt 25 zł, więc niezbyt dużo. Sama przesyłka ubezpieczona na 5.000.

matomi
24-05-2014, 23:46
Ja paczkę wysłałem Siódemką w opcji dostarczenia do punktu nadania (Service Point w niektórych salonach inmedio).

Świetny wybór ;)

WoOM1qHIQdg

notdot
25-05-2014, 17:45
No to wysłałem.
Koszt 25 zł, więc niezbyt dużo. Sama przesyłka ubezpieczona na 5.000.DHL za 30 z ubezpieczeniem na 6000. Więc, nie są to kosmiczne różnice.

Ale ale

piszę właściwie dlatego, że sigma mnie trochę zawodzi. Znaczy nie ostrzy zawsze tak jak bym chciał, czasami mam ostrzenie za czyjąś głową a czasami dużo przed. Gdzieś tam czytałem, że to może być wina d7000. Dlatego pytanie:
mam się przejmować i próbować wysyłać jeszcze raz do serwisu, czy to już taki urok tego zestawu?

matomi
25-05-2014, 18:21
DHL za 30 z ubezpieczeniem na 6000. Więc, nie są to kosmiczne różnice.

Skoro już o cenach, to takie DPD bierze ok 17 zł za taką przesyłkę. Ubezpieczenie do 5000.

bronzeeyes
27-05-2014, 20:58
Witam,

mam problem z Sigmą 35 mm 1.4 i mieszkam w Trójmieście. Zastanawiam się czy warto osobiscie udać się do serwisu w Gdyni czy raczej sobie darować wizytę tam i kupić sobie Sigmę USB Dock za ok 200 zł i samej skalibrować w domu?

Pytam, bo nie wiem ile by mnie kosztowałaby kalibracja w ww. serwisie?

Dodam, że mam problem z AF, raz jest ostrość, a innym razem nie :/

Będę wdzięczna za porady.

docxxx
27-05-2014, 21:18
Kalibracja 200-300 zł. Ja kupiłbym USB Docka.

bronzeeyes
27-05-2014, 21:57
A czy kalibrujac samodzielnie moge jeszcze bardziej pogorszyc jakosc obiektywu w razie gdybym źle to wykonała?

docxxx
27-05-2014, 22:16
Nie

Staff
27-05-2014, 23:21
Witam,

mam problem z Sigmą 35 mm 1.4 i mieszkam w Trójmieście. Zastanawiam się czy warto osobiscie udać się do serwisu w Gdyni czy raczej sobie darować wizytę tam i kupić sobie Sigmę USB Dock za ok 200 zł i samej skalibrować w domu?

Pytam, bo nie wiem ile by mnie kosztowałaby kalibracja w ww. serwisie?

Dodam, że mam problem z AF, raz jest ostrość, a innym razem nie :/

Będę wdzięczna za porady.

Sigma 35 to jeszcze raczej na gwarancji, jeśli z polskiej dystrybucji to kalibracja jest darmowa.
Gdybym był z Trójmiasta, to raczej bym podjechał, choćby pogadać

notdot
11-05-2015, 13:31
Pytanka dwa w temacie kalibracji:
1) czy można dwa różne obiektywy wysłać z jednym body za jednym razem?
2) co jeśli mam gwarancje i w ogóle ale do jednego szkła nie mam faktury (w sensie papieru nie mam przy sobie ani nawet skanu)

koniuXR3i
11-05-2015, 14:21
Pytanka dwa w temacie kalibracji:
1) czy można dwa różne obiektywy wysłać z jednym body za jednym razem?
2) co jeśli mam gwarancje i w ogóle ale do jednego szkła nie mam faktury (w sensie papieru nie mam przy sobie ani nawet skanu)

Do obiektywu musi być wysłana oryginalna karta gwarancyjna (z pieczatkami) i dowód zakupu(może być kopia)

notdot
11-05-2015, 14:47
dzięki

Jakub365
17-01-2016, 17:06
jeśli mam sigmę na gwarancji to wysyłam do serwisu na swój koszt czy płaci sigma? Przed wysyłką pobieram jakiś formularz jak w przypadku nikona?

GonzoG
17-01-2016, 17:15
A nie szybciej było zajrzeć na stronę serwisu Sigmy ??
http://www.sigma-foto.pl/obsluga-serwisowa,s.html

nightmeen
15-02-2016, 23:50
Nie wiem, czy to odpowiedni wątek do mojego pytania, ale spróbuję.
Pół roku temu kupiłem Sigmę 10-20mm światło 3,5 i nie jestem z niej do końca zadowolony. Trochę nie ostre wychodzą mi rogi na zdjęciach, czy to jest jakiś defekt, czy te obiektywy tak mają?
Foto dla przykładu https://farm2.staticflickr.com/1473/25026269846_28c2b9f3a8_b.jpg

GonzoG
16-02-2016, 01:27
Z tym się nic nie zrobi, to wada układu optycznego. UWA często tak mają, choć nie powinny.
Jak obiektyw masz na gwarancji, to możesz spróbować reklamować, ale nie musi ona zostać pozytywnie rozpatrzona.

nightmeen
16-02-2016, 08:11
Rozumiem, szkoda, chyba go sprzedam i kupię coś innego bo coraz bardziej zaczyna mi to przeszkadzać.

Archibald6803
16-02-2016, 11:50
...........Foto dla przykładu https://farm2.staticflickr.com/1473/25026269846_28c2b9f3a8_b.jpg

Na jakiej przesłonie jest zrobione to zdjęcie ?

nightmeen
16-02-2016, 19:33
Na jakiej przesłonie jest zrobione to zdjęcie ?
Przysłona F5,6

Archibald6803
16-02-2016, 20:59
No to trochę za mocno rozmyty jest obrazek w narożach .... Przy ogniskowej 10mm oraz przy f5,6 cały kadr powinien już być ostry.
Wyślij szkło na kalibrację pod puchę do serwisu sigmy.

DR_DRE
19-04-2016, 16:30
Mam takie dwa pytania, czy sprawdzał ktoś przebieg przed i po serwisem a mianowicie kalibracją sprzętu? bo mi wypstrykali ponad 500 zdjęć i w sumie nie czepiałbym się choć uważam że to dość dużo gdyby nie fakt, że oba obiektywy tj Sigma 50-150 OS wróciła z tą samą wadą podobnie jak Sigma 18-35 też ten sam problem o którym pisałem w formularzach. Mieliście takie "przygody" z tym serwisem? na googlach jest pełno złych opinii na ten temat. Dzwoniłem powiedziałem że po wstępnych testach jest dalej to samo w zasadzie i mam im zdjęcia wysłać.

notdot
19-04-2016, 19:18
Sprawdzałem, choć nie pamiętam dokładnie ale było to rzędu kilkunastu pstrykcnięć z 17-50/2,8 i D7100

ecml
20-04-2016, 12:26
Mam takie dwa pytania, czy sprawdzał ktoś przebieg przed i po serwisem a mianowicie kalibracją sprzętu? bo mi wypstrykali ponad 500 zdjęć i w sumie nie czepiałbym się choć uważam że to dość dużo gdyby nie fakt, że oba obiektywy tj Sigma 50-150 OS wróciła z tą samą wadą podobnie jak Sigma 18-35 też ten sam problem o którym pisałem w formularzach. Mieliście takie "przygody" z tym serwisem? na googlach jest pełno złych opinii na ten temat. Dzwoniłem powiedziałem że po wstępnych testach jest dalej to samo w zasadzie i mam im zdjęcia wysłać.
Kolegi Sigma 18-35 też wróciła z serwisu z niewielką tylko poprawą celności AF. Zdjęć miał nabite kilkadziesiąt, mogę zapytać ile dokładnie, może będzie pamiętał. Kalibrację bez problemów poprawiliśmy USBDockiem. Swoją S18-35 też wolałem skalibrować w domu - jest idealnie.

Biorąc pod uwagę, że S18-35 ma 16 "okienek kalibracyjnych" (w SIGMA Optimization Pro), na każde trzeba wykonać minimum kilka zdjęć, to wychodzi jakaś +/- setka. Przynajmniej przy kalibracji USBDockiem, nie wiem jak to robią w serwisie.

DR_DRE
20-04-2016, 14:43
S18-35 się nie przejmuje bo i tak kupuję USB docka, co nie zmienia faktu, że wróciła w gorszym stanie niż była, teraz na 18mm ma FF a na 35 BF przy każdej odległości.

Bardziej mnie boli Sigma 50-150 na nią najbardziej liczyłem i o ile do 10m przy 150mm jest powiedzmy "ok" wstępnie to powyżej tej odległości zaczyna się pojawiać BF

PiKa
22-10-2016, 12:21
Czy wiecie może, czy jak kupuję od kogoś używany obiektyw na gwarancji, który był już kalibrowany przez właściciela do jego body, to czy mnie skalibrują do mojego body za darmo? Ile razy można sobie tak kalibrować?

Trochę mnie martwią te posty o słabej kalibracji w serwisie :(

moshica
22-10-2016, 13:20
Skalibrują Ci jeśli kupisz to szkło na gwarancji z fakturą zakupu. Bez tego ok 300zł kosztuje robocizna.

Neskas
30-10-2016, 20:24
Mam 35 art i moim skromnym zdaniem kalibrowanie w serwisie nie będzie tak skuteczne jak zrobienie tego samemu przy pomocy dock-a.

andi82
16-04-2017, 11:47
Witam kolegów i koleżanki. Ja mam d7100 + s17-50 i problem jest taki że bf i ff jest co jakiś czas inny. Ostatnio był ff +7. Dziś mi coś nie pasowało i po mikro mam -13. Czy to wina obiektywu czy body że ten af tak szaleje?

no1
16-04-2017, 12:03
Witam kolegów i koleżanki. Ja mam d7100 + s17-50 i problem jest taki że bf i ff jest co jakiś czas inny. Ostatnio był ff +7. Dziś mi coś nie pasowało i po mikro mam -13. Czy to wina obiektywu czy body że ten af tak szaleje?
Radze wyslac szklo do serwisu. Mam taki sam zestaw i mialem ten sam problem. Jak dobrze ustawilem w mikrokalibracji na ogniskowej 17 mm, to znowu wszystko diabli wzieli na 50mm. I na odwrot. Po drugie, wystarczy delikatne przestawienie obiektywu podczas ostrzenia i raz wartosc w mikrokalibracji wychodzi np. +5, za chwile +10 albo -5. Wyslalem do serwisu razem z body (obiektyw na gwarancji), poltora tygodnia czekalem i dostalem tak ustawione szklo, ze mucha nie siada - ostrzy gdzie trzeba i jak trzeba.

andi82
16-04-2017, 12:10
Problem jest taki że kupiłem używkę bez gwarancji. Chyba sprzedam dołożę i kupię nowa.

madebyzosiek
16-04-2017, 12:10
To bez sensu, kalibracja wychodzi za niecałe 300 zł. Wysyłaj, będziesz zadowolony :)

maggikk
17-05-2017, 07:14
Kalibrowałem Sigmę 17-50 z N5100, wczoraj wróciła z serwisu. Po pierwszych testach jestem super zadowolony.

wojtek321
17-07-2017, 17:15
Ktoś się orientuje ile obecnie czeka się na kalibrację?

ksh
17-07-2017, 17:16
U mnie dwa dni trwała usługa plus czas dla kuriera., wysłane w czwartek, przyjęte w piątek, w poniedziałek zrobiona usługa i wysłana, wtorek miałem w domu.

Szajbonio
20-07-2017, 09:37
Ktoś się orientuje ile obecnie czeka się na kalibrację?
Wszystko razem około tygodnia, nawet mniej, ja swoją wysłałem tydzień temu właśnie w czwartek i dziś odebrałem ;) Jestem zadowolony bo był duży BF a czasmi przechodził w FF, teraz powyżej 25 mm trafia w punkt, na mniejszych ogniskowych czasami BF/FF ale ta Sigma tak ma a w dodatku w D7100 :D jak ktoś ma Sigme 17-50 f/2.8 + D7100 niech się wypowie na ten temat, bo w sumie to nwm czy tak powinno być, ale na pewno jest lepiej niż było.

Plus pytanie OT: jeśli ma ktoś D7100 i 64 GB kartę niech proszę sprawdzi ile mu pokazuje RAW i ile JPEG FINE LARGE, bo mi 1k RAW i 4k JPEG FINE LARGE? Wiem że body oszukuje czasami, ale jak wy macie? Z góry dzięki i pozdrawiam ;)

- - - - kolejny post - - - - - -

Mi osobiście poprawili dużo, tak jak piszę post wyżej, zrobili mniej niż 100 zdjęć czyli tyle ile musieli. A testów nie ma co robić tylko sprawdź terenie, weź sobie modelke i popstrykaj raz na lewe raz na prawe oko i zobaczysz, czy problem nadal jest ;)

PYTANIE DO OSÓB PO SERWISIE SIGMY
Też wam zostawili w Picture Control Ostrosć i Kontrast na MAX ?

Keszelski
20-07-2017, 13:02
tak, wyostrzanie było na maksa. pisałem o tym np. tu - post nr 8 http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=282433

ksh
20-07-2017, 13:18
Takie ustawienie pomaga w kalibrowaniu, a samemu stosując sigme dock pozwala to na oglądanie efektu na ekranie aparatu bez zgrywania za każdym razem.

Szajbonio
20-07-2017, 15:14
A jak z tymi NEFkami :D
???

Pilot1
25-07-2017, 15:12
Czy może mi ktoś podpowiedzieć co jest grane, jak w trybie LV obraz po kilkukrotnym powiększeniu jest ostry, a podgląd zrobionego zdjęcia zdjęcia po kilkukrotnym powiększeniu w tym samym miejscu jest mydlany? Zdjęcie zrobione z d7200 na statywie + Sigma 35-135 z wstępnym podniesieniem lustra...

Pilot1
25-07-2017, 15:57
zdjęcia zdjęcia
się mi niechcący powtórzyło...

Kojocisko
25-07-2017, 17:04
Bo w LV oglądasz obraz z obiektywu, a w podglądzie miniaturkę jpg z pliku raw

Pilot1
26-07-2017, 11:43
cóż, byłem przekonany, że w LV widzę obraz z matrycy...
czy da się w ogóle wyświetlić obraz z obiektywu na ekranie bez udziału matrycy?

wojtek321
26-07-2017, 19:19
Czy może mi ktoś podpowiedzieć co jest grane, jak w trybie LV obraz po kilkukrotnym powiększeniu jest ostry, a podgląd zrobionego zdjęcia zdjęcia po kilkukrotnym powiększeniu w tym samym miejscu jest mydlany? Zdjęcie zrobione z d7200 na statywie + Sigma 35-135 z wstępnym podniesieniem lustra...

Z tego co mi się wydaje, to wchodząc do trybu LV np. mając przesłonę f/5.6, to mimo jej późniejszej modyfikacji, jej wartość dalej będzie wynosić 5.6 i zmieni się dopiero po zrobieniu zdjęcia. Może robisz fote np. na F/1.8 a wchodzisz do LV mając wyższą?
Dziwne, bo ja w ogóle nie uświadczyłem mydła w tym modelu

yahooo8
27-07-2017, 10:51
Mam do Was pytanie mam docka i Sigmę 85mm art. Pobawiłem się i jest naprawdę fajnie po kalibracji. Mam teraz dylemat jako, że wczoraj przyszło do mnie nowe body, które fajnie sobie radzi z tą sigmą i nie widzę problemów z ustawianiem ostrości czy warto dać do serwisu na dokładną kalibrację czy ewentualnie samemu się pobawić z dockiem.
Czy ich procedury są dużo dokładniejsze niż dockiem i czy w ogóle warte to zachodu.

madebyzosiek
27-07-2017, 11:19
Mam do Was pytanie mam docka i Sigmę 85mm art. Pobawiłem się i jest naprawdę fajnie po kalibracji. Mam teraz dylemat jako, że wczoraj przyszło do mnie nowe body, które fajnie sobie radzi z tą sigmą i nie widzę problemów z ustawianiem ostrości czy warto dać do serwisu na dokładną kalibrację czy ewentualnie samemu się pobawić z dockiem.
Czy ich procedury są dużo dokładniejsze niż dockiem i czy w ogóle warte to zachodu.Jeżeli szybko i dokładnie ogarniesz temat sam, to szkoda czasu. Zobacz czy nie masz problemów z odległościami powyżej 1.5 m do nieskończoności. Ja się bawiłem dockiem, ale stwierdziłem że skoro mam to w cenie szkła, to jednak sobie wyślę. Korekty serwisowe są niewidoczne w docku i mają... jakby to powiedzieć... większy priorytet. Są robione na oprogramowaniu serwisowym, do którego my nie mamy dostępu. Ja dodatkowo wysyłałem lampę, żeby kalibracja sprawdziła, czy po włączeniu wspomagania AF z lampy wszystko jest ok.

yahooo8
27-07-2017, 12:02
Najlepiej wyzerować w docku wszystko przed wysyłką czy to nie ma znaczenia. Ja mam spore wartości aby w miarę siedziało wszystko po kilkanaście korekcji. Może i faktycznie wyślę.

madebyzosiek
27-07-2017, 12:16
Najlepiej wyzerować w docku wszystko przed wysyłką czy to nie ma znaczenia. Ja mam spore wartości aby w miarę siedziało wszystko po kilkanaście korekcji. Może i faktycznie wyślę.Nie ma pewnie znaczenia, ale ja bym wyzerował ;)

aldii
04-09-2017, 11:36
Mam 85 1.4 Art. Na jakich odległościach kalibrować obiektyw dockiem? W programie są przedziały... Drugie pytanie, czy kalibrujemy zawsze na największej dziurze? Zauważyłem, że jak się ustawi na np. 1.4 to na przykład na 2.8 nie jest już w punkt.

lukasz.antoniak
04-09-2017, 16:55
Poczytaj o focus shift. Obiektyw zawsze ustawia ostrość na maksymalnie otwartej przysłonie.

aldii
05-09-2017, 10:32
Ok, poczytałem. Więc przy jakiej dziurze kalibrować obiektyw?

yahooo8
05-09-2017, 11:57
Przy 1.4 kalibrujesz bo wtedy jest najmniejsza głębia i dokładnie to widać. Ustawiasz w docku dla każdej podanej tam odległości. Zmiana przysłony z tego co wiem nie ma wpływu na AF zatem jak dobrze sumiennie skalibrujesz przy każdej odległości to powinno śmigać.
Ja chyba za tydzień dam do kalibracji do sigmy i tak pomimo posiadania docka. Myślę, że zrobią to lepiej.

yahooo8
15-09-2017, 20:08
Mały update. Dałem 85mm do kalibracji bo wierzyłem, że skalibrują dokładniej niż ja w Docku. Dziś przyszedł no i mój Front Focus zniknął ale za to pojawił się wszędzie Back Focus :) widać skalibrowali ale robiąc przy tym BF. Na szczęście wyrównali jakby obiektyw i wystarczyła mała korekta w USB docku na wszystkich odległościach i teraz strzela idealnie w punkt.
Zatem podsumowując chyba jednak warto mieć docka bo serwis robi to nie super idealnie. Faktycznie wyrównali mi jakby cały obiektyw ale zawsze strzelał za obiektem teraz ale mała korekcja w docku zresztą w body też można bo sprawdziłem i po korekcji w body tak samo dobrze strzela.

mmluty
17-09-2017, 16:50
Czy wysłałeś sam obiektyw czy razem z body?

ksh
17-09-2017, 18:30
Wysyłasz z body z jakim używasz, ja wysyłałem z body nowiutkim ze sklepu i potem okazało się że obiektyw celny z innymi aparatami wzorowo.

yahooo8
18-09-2017, 09:26
Oczywiście z body wysłałem.

Pilot1
20-02-2018, 20:52
cześć, parę postów wcześniej pisałem o mydełku na nowej Sigmie 17-50 2.8 OS HSM i ND7200. Wysłałem do Sigmy, skalibrowali mi z body i wycentrowali soczewkę OS i teraz jest SUPER!

Mr.Maya
25-07-2018, 21:24
I ja już jestem po kalibracji sigmy 17-50 2.8. Trwało to 2 tygodnie i zrobili 244 zdjęcie podczas kalibracji. Ale pierwsze próby i jak na razie jestem mega zadowolony aż żałuje że wcześniej nie wysłałem na kalibracje.

Radek83
18-08-2018, 21:34
Czy puszki d7200 sie od siebie tak różnią, że do kalibracji im ona potrzebna ?
Centrowanie OS ... szokujące;) czy usb dock to potrafi w inny modelach?

A "Sigma 17-50 - źródła BF i FF" to może dobry temat pracy inż/mgr a może i na doktorat?:grin:

madebyzosiek
18-08-2018, 21:40
Czy puszki d7200 sie od siebie tak różnią, że do kalibracji im ona potrzebna ?
Centrowanie OS ... szokujące;) czy usb dock to potrafi w inny modelach?
A "Sigma 17-50 - źródła BF i FF" to może dobry temat pracy inż/mgr a może i na doktorat?:grin:

Trochę mało po polsku... Generalnie dzisiejsze kontrole jakości nie przejmują się odchyleniami af, więc aparaty różnią się od siebie niestety, nawet dwa takie same. Przekonasz się jak będziesz miał więcej niż jeden...
USB dock nie współpracuje ze starszymi Sigmami.
Temat BF/FF dotyczy praktycznie każdego jasnego szkła, nie tylko Sigmy 17-50 2.8.

Hancock55
18-08-2018, 21:45
Puszki nie, ale punkt ostrości ustawiony w nich teorytecznie tak samo bywa różny. Ustawiony oczywiscie w jakims zakresie tolerancji. Centrowanie OS jest możliwe tylko w wypadku serwisu. USB dockiem nic sie nie zdziala. Co do kalibracji to przeciez systemowe obiektywy tez czasem trzeba skalibrowac. Nic odkrywczego...

Wysłane z mojego Redmi 5 przy użyciu Tapatalka

witboy
22-08-2018, 17:34
ja kalibrowalem przy okazji wizyty nad morzem 24 35 i 85 wszystko trafia jak nalezy 85 jednak pod siebie dodalem mikro na plus 1

50 ktora ma smiga idealnie na mikro w body, samym dockiem nie dalem rady ustawic idealnie zwlaszcza na dalsze odleglosci powyzej 2 metrow