Zobacz pełną wersję : Zarówki do światła ciągłego, żarowe czy świetlówkowe
artuss811
04-10-2012, 06:50
witam chce zrobić sobie mini studio do fotografii produktowej, czytam różne strony z tym związane i oczywiście to forum, ale pojawiły mi się jakieś nieścisłości albo czegoś nie ogarniam, chodzi o światło stałe i wyczytałem gdzieś na portalu ze do tego typu oświetlenia najlepiej używać żarówek żarowych lub halogenowych (w sumie tez są żarowe) bo maja niby stałe spektrum światła, świeca równomiernie itp. I nie polecają żadnych jarzeniówek świetlówek, a na allegro czy innych sklepach ze sprzętem do studia są żarówki energooszczędne gdzie pisze ze dają światło dzienne a przecież ich budowa jest taka sama jak świetlówki. A znowuż mit o świetle żarowym jest taki ze najgorzej na nim ustawić balans bieli, wiec za jakimi żarówkami powinienem się rozglądać do światła ciągłego w studio
najważniejsze aby miały podaną temp barwną i były powtarzalne, jest w zasadzie bez różnicy, czy będzie to jarzeniowe, żarowe, czy wyładowcze
na przykład :
http://www.robimytv.pl/kino-flo-488-k55-s-id-725.html
http://www.robimytv.pl/kino-flo-488-k29-s-id-724.html
artuss811
04-10-2012, 21:19
a te takie co wyglądają jak zwykłe energooszczędne
http://allegro.pl/zarowka-lampa-swiatla-stalego-85w-400w-5500k-w-wa-i2660348342.html
http://allegro.pl/zarowka-lampa-swiatla-stalego-85w-400w-5500k-w-wa-i2660348342.html
przy niektórych towarach powinno być - kupujesz na własne ryzyko, choć pewnie po kilu próbach je też zbalansujesz
http://allegro.pl/zarowka-lampa-swia...660348342.html (http://allegro.pl/zarowka-lampa-swiatla-stalego-85w-400w-5500k-w-wa-i2660348342.html)
To akurat najpopularniejsze na rynku żarówki. Sam z nich korzystam i faktycznie mają temperaturę światła dziennego, tak jak błyskowe. Wrzucone w soft lub bezpośrednio wystarczą do produktówki a nawet portretu.
To akurat najpopularniejsze na rynku żarówki. Sam z nich korzystam i faktycznie mają temperaturę światła dziennego, tak jak błyskowe. Wrzucone w soft lub bezpośrednio wystarczą do produktówki a nawet portretu.
tylko kupując je należy kupować wszystkie jednego producenta i najlepiej w jednym czasie, wtedy jest większa powtarzalność temp barwowej, trzeba też pamiętać, że po odpaleniu odczekać parę minut i nawet w tym momencie ta nieużywana powinna być też odpalona, aby jej nie uruchamiać przed zdjęciem (czas nagrzewania)
A co z ciągłością widma? Sporo świetlówek ma spore dziury.
przy kino flo (świetlówki) praktycznie nie widać zmian parametrów, ale jeśli ich światło pada pada na koniec kadru zdarzają się kolorowe zafarby, jeśli chodzi o wyładowcze, to już można zauważyć zmiany parametrów przy kolejnych klatkach i wiadomo, że czym krótszy czas tym większe prawdopodobieństwo trafienia "w dziurę", przy stosunkowo długich czasach 1/30, 1/60 sek, fotki są dużo równiejsze
@bogdi ale wer pyta o ciągłości widma, a nie częstotliwość.
A co z ciągłością widma? Sporo świetlówek ma spore dziury.
Ma, ale nie zawsze jest konieczność idealnego, bezkompromisowego oddawania barwy.
Jest troche świetlówek które mają współczynnik oddawania barw Ra>90,
są stosowane do kontroli barwy w drukarniach i oświetlenia w filmie i telewizji.
Ja mam awersję do tych F&V ponieważ mają sporą dominantę zielonego
i nie da się tego bezkarnie mieszać z innymi źródłami.
No i podstawowa wada, to brak regulacji mocy i ograniczenie modyfikatorów praktycznie tylko do softboxu,
bo regulacja na zasadzie wyłącz-włącz sekcję, jakoś do mnie nie przemawia.
Są systemy świetlówek regulowanych mocowo, ale cena znacznie przewyższa światło błyskowe czy żarowe.
artuss811
18-10-2012, 18:21
dobrze to jeszcze troszkę was pomęczę o światło w studio, a wiec jak już mówiłem chce zorganizować oświetlenie do fotografii produktowej od ubrań po małe przedmioty i w jakie światło się zaopatrzyć. Czy to maja być lampy systemowe montowane w parasolki lub softbox-y, czy może raczej lampy studyjne z wymienionym sprzętem i w jakich ilościach, bo na mój zdrowy rozsadek powinny myc minimum 3 prawa, lewa strona i oświetlenie tła. A może jednak parasolki i softbox-y ze światłem stałym - żarówki o jakich była mowa wyżej. I kolejna sprawa jakiej wielkości softbox-y
killer_one
18-10-2012, 20:08
Zasada jak przy piciu: cokolwiek byle nie mieszać...
Bernard_w
18-10-2012, 20:17
Padłem
Bernard - wysłane z tapatalk
w następnym poście poprosisz, abyśmy za ciebie fotki zrobili :( -
- na pewno "łatwiejsze" będzie światło stałe (w tym przypadku model raczej nie ucieknie ;)), od razu widzisz rozkład cieni, odbłyski i zrównoważenie pomiędzy lampami (bo na początku na pilotach niewiele zobaczysz)
- pewien bardzo dobry reklamowiec powiedział "SŁOŃCE JEST TYLKO JEDNO, A RESZTA TO BLENDY" niestety nie jestem tak dobry i używam tyle lamp ile w danym przypadku jest mi potrzebne (od jednej do 6 - więcej nie posiadam ;()
- poznaj różnicę pomiędzy softobxami a parasolami i będziesz wiedział co potrzebujesz, NIKT ZA CIEBIE TEGO NIE ZROBI !!! - ja jestem zwolennikiem parasolek, ale do nich trzeba dokupić parę modyfikatorów i poznać zasadę pracy na nich, z softboxem będzie łatwiej, zakładasz i ... niewiele więcej możesz zrobić, więc robisz fotki :)
artuss811
18-10-2012, 22:24
w następnym poście poprosisz, abyśmy za ciebie fotki zrobili :( -
- na pewno "łatwiejsze" będzie światło stałe (w tym przypadku model raczej nie ucieknie ;)), od razu widzisz rozkład cieni, odbłyski i zrównoważenie pomiędzy lampami (bo na początku na pilotach niewiele zobaczysz)
- pewien bardzo dobry reklamowiec powiedział "SŁOŃCE JEST TYLKO JEDNO, A RESZTA TO BLENDY" niestety nie jestem tak dobry i używam tyle lamp ile w danym przypadku jest mi potrzebne (od jednej do 6 - więcej nie posiadam ;()
- poznaj różnicę pomiędzy softobxami a parasolami i będziesz wiedział co potrzebujesz, NIKT ZA CIEBIE TEGO NIE ZROBI !!! - ja jestem zwolennikiem parasolek, ale do nich trzeba dokupić parę modyfikatorów i poznać zasadę pracy na nich, z softboxem będzie łatwiej, zakładasz i ... niewiele więcej możesz zrobić, więc robisz fotki :)
Ciężko bo ciężko, ale podzieliłeś się wiedza za co dziękuje :-). Spodziewałem się takiej reakcji bo to modne na forum ale czego spodziewałeś się po kimś kto zaczyna kompletować studio. Masz racje ze najlepiej było by kupić tonę sprzętu, wybrać który mi odpowiada, a resztę do piwnicy lub z powrotem na allegro sprzedać. Ale nie mam kasy na tą tonę sprzętu, ani tez możliwości zobaczyć u kogoś jak dany sprzęt działa, dlatego pytanie do was kolegów forumowych. I jeszcze jedno pytanie jak bym decydował się na światło błyskowe to lepiej kupić jakieś quantum pt 200 czy raczej jakieś YN manualne
artuss811
19-10-2012, 08:45
wiec....
I przypuszczam, że nikt ci nie odpowie ....
w pracy używam światła ciągłego, gdy "rozkładam duże" studio, biorę studyjne lampy, gdy mam zrobić "małą fuszkę" biorę małe lampy studyjne, a gdy tylko mam doświetlać to w ruch idą sabinki i żadnego z tych moich systemów bym się nie pozbył, bo dla mnie każdy służy do czego innego, więc za ciebie też nikt nie wybierze i nie podajmie takiej decyzji, bo każdy z tych rozwiązań ma swoje wady i zalety