PDA

Zobacz pełną wersję : opcja RAW+JPG

maryjano
03-10-2012, 23:36
Witam wszystkich forumowiczów tym serdeczniej, że jestem tu pierwszy raz. Posiadam ND300 od nowości(kilka lat), i dopiero teraz zorientowałem się, że po ustawieniu w aparacie opcji RAW+JPG aparat zapisuje dwa pliki JPG i tak widzę to na komputerze. Czy aparat wymaga jakiejś konfiguracji, a może jest uszkodzony? Do tej pory nie przeszkadzało mi to bo nie korzystałem z takiej opcji. Dziękuję za podpowiedź:)

RobertMiernik
03-10-2012, 23:39
Widzisz dwa JPG bo masz przeglądarkę, wyświetlającą podglądy RAWów.

Raczej nie ma możliwości, żeby się zepsuło w ten sposób. Sprawdź, jeden z tych plików to na pewno RAW.

MariuszJ
03-10-2012, 23:47
Witam wszystkich forumowiczów tym serdeczniej, że jestem tu pierwszy raz. Posiadam ND300 od nowości(kilka lat), i dopiero teraz zorientowałem się, że po ustawieniu w aparacie opcji RAW+JPG aparat zapisuje dwa pliki JPG i tak widzę to na komputerze. Czy aparat wymaga jakiejś konfiguracji, a może jest uszkodzony? Do tej pory nie przeszkadzało mi to bo nie korzystałem z takiej opcji. Dziękuję za podpowiedź:)

Nie importuj zdjęć za pomocą mechanizmów wmontowanych w Windows. To idiotyzm tego importu "przedstawia" Ci nefa (rawa) jako drugiego jpega.

Kup czytnik, włóż do niego kartę i zgraj zdjęcia jak przegrywa się pliki z pendrajwa.

Albo użyj sensowniejszego programu do importu zdjęć, choćby Nikon Transfer.

maryjano
03-10-2012, 23:50
Sprawdziłem w Photoshopie w exif i są to dwa JPG-i :(

MariuszJ
03-10-2012, 23:51
Sprawdziłem w Photoshopie w exif i są to dwa JPG-i :(

Po imporcie sprawdziłeś, już na dysku.

maryjano
03-10-2012, 23:58
do tej pory pliki RAW tak samo importowałem i konwertowałem przez Adobe Converter, dlaczeo teraz Windows miałby sam dokonywać konwersji?

RobertMiernik
04-10-2012, 00:00
Jakie nazwy mają te pliki?
Wklej nam tu gdzieś taką parę...

MariuszJ
04-10-2012, 00:02
do tej pory pliki RAW tak samo importowałem i konwertowałem przez Adobe Converter, dlaczeo teraz Windows miałby sam dokonywać konwersji?

Nie mam pojęcia, jak konwertujesz. Wiem jedno - jak podłączasz aparat kablem usb do komputera i wybierasz "importuj zdjęcia", Windows wrzuca zamiast pary raw+jpg, dwa identyczne jpegi - kopie tego co wywołał aparat. To babol który jest w Windows od zawsze i będzie zawsze, niezależnie czy to Nikon, Canon czy Adidas. Użyj czytnika za 10 zł i zobacz, że na karcie masz dwa niezależne, różnej wielkości pliki - nef i jpg, o tej samej nazwie głównej.

maryjano
04-10-2012, 00:07
a jak się tu wysyła zdjęcia???

MariuszJ
04-10-2012, 00:12
Jeżeli chodzi o forum, to wrzuca się na np. imageshack.us i linkuje.

maryjano
04-10-2012, 00:19
na dzisiaj dam sobie spokój, muszę się najpierw pożądnie rozeznać w topografii forum-dobranoc:)

Guciol
05-10-2012, 09:51
Nie mam pojęcia, jak konwertujesz. Wiem jedno - jak podłączasz aparat kablem usb do komputera i wybierasz "importuj zdjęcia", Windows wrzuca zamiast pary raw+jpg, dwa identyczne jpegi - kopie tego co wywołał aparat. To babol który jest w Windows od zawsze i będzie zawsze, niezależnie czy to Nikon, Canon czy Adidas. Użyj czytnika za 10 zł i zobacz, że na karcie masz dwa niezależne, różnej wielkości pliki - nef i jpg, o tej samej nazwie głównej.

Dokładnie to samo zauważyłem. Jeśli robiłem zdjęcie w trybie RAW+JPG to zawsze muszę użyć czytnika do zgrania zdjęć.

maryjano
11-10-2012, 00:21
Dokładnie to samo zauważyłem. Jeśli robiłem zdjęcie w trybie RAW+JPG to zawsze muszę użyć czytnika do zgrania zdjęć.

No, to idę kupić czytnik:)