PDA

Zobacz pełną wersję : Jak zrobic dobre timelapse?

Mekano
03-10-2012, 22:24
Jak zrobic dobre timelapse? Czy ktos sie bawi tym i moglby napisac ile czasu potrzebuje, zeby zmontowac dwuminotowy taki filmik, ile potrzebowalabym do tego zdjec i co ile czasu musialabym robic kazde zdjecie?
Tak najlepiej krok, po kroku..
I mam jeszcze pytanie, nie prosciej bylo by nakrecic filmik video, a potem powycinac klatki, nie wyszlo by podobnie?

Przegladajac Google, to potrzebowalabym wezyk, oraz najlepiej ustawic aparat by wyzwalal migawke maksymalnie co 30 sekund kazda klatke, a jak jakas ruchliwa ulica czy duzy ruch, to tak okolo co 5 sekund..
Jaki jest najlepszy sposob?
Wyglada, to na prosto i latwo, bawiliscie sie? i jak wasze rezultaty, opinie? Z checia poslucham, dzieki..

Erie
03-10-2012, 22:31
Jak zrobic dobre timelapse? Czy ktos sie bawi tym i moglby napisac ile czasu potrzebuje, zeby zmontowac dwuminotowy taki filmik, ile potrzebowalabym do tego zdjec i co ile czasu musialabym robic kazde zdjecie?
Tak najlepiej krok, po kroku..
I mam jeszcze pytanie, nie prosciej bylo by nakrecic filmik video, a potem powycinac klatki, nie wyszlo by podobnie?

Przegladajac Google, to potrzebowalabym wezyk, oraz najlepiej ustawic aparat by wyzwalal migawke maksymalnie co 30 sekund kazda klatke, a jak jakas ruchliwa ulica czy duzy ruch, to tak okolo co 5 sekund..
Jaki jest najlepszy sposob?
Wyglada, to na prosto i latwo, bawiliscie sie? i jak wasze rezultaty, opinie? Z checia poslucham, dzieki..

filmik i wycinanie z niego klatek będzie jakościowo dużo gorsze niż pojedyncze zdjęcia zmontowane w timelapse - w tym drugim przypadku masz do dyspozycji piksele z całej klatki (potem przeskalowane do np. FullHD), w przypadku filmu nie dość że masz tylko część pikseli z matrycy (gorsza ilość szczegółow), to jeszcze masz to zmasakrowane kompresją

Mekano
03-10-2012, 22:37
Dlaczego tylko czesc pikseli? Przeciez jak sie nagrywa w fullhd, to chyba nie ma jakiejs masakrycznej kompresji?
To jezeli nagram filmik w fullHD 1080, 50p to bedzie gorzej, od skladanych zdjec?

jackrabbit
03-10-2012, 23:15
Dlaczego tylko czesc pikseli? Przeciez jak sie nagrywa w fullhd, to chyba nie ma jakiejs masakrycznej kompresji?
To jezeli nagram filmik w fullHD 1080, 50p to bedzie gorzej, od skladanych zdjec?

no a nie? mniejsza rozdzielczosc i wieksza kompresja przeciez

bogdi64
03-10-2012, 23:27
- na jedną sekundę masz 25 klatek, czyli - dwie minuty to 120 sek x 25 klatek = 3000 klatek
- klatki robisz w odstępie ... który sobie sam wyznaczysz (eksperymentalnie), przecież nie wiadomo co chcesz "sfilmować" ? i jaki efekt osiągnąć ?
- z filmu po co wycinać klaki, przecież można przyspieszyć tempo i z materiału 6 godzinnego zrobić dwie minuty - tylko jaka w tym zabawa ?
- statyw i programowane wyzwalanie czasowe, termos z kawą, modlić się o równe naświetlanie (bo najpewniej na manulalu), o oby się nikt o trójnóg nie potknął (bo przestawi i po zabawie)

Mekano
03-10-2012, 23:29
hm.. piszac chyba nie sprecyzowalam o co mi chodzi (albo dlatego, ze to wyszlo w czasie rozmowy)
Chodzi mi o timelapse w rozdzielczosci fullHD czyli 1920 x 1080, to wiec chyba nie bylo by znaczenia czy nagramy film i powycinamy klatki, czy po prostu bedziemy robic zdjecia z odstepem danego czasu? Bo timelapse na najwiekszej rozdzielczosci aparatu, to wiadomo, ze da lepszy rezultat od nagranego filmu w hd, tylko jesli komus potrzebna wieksza jeszcze rozdzielczosc, ale jakby sie ograniczyc tylko do 1080p?

Mekano
03-10-2012, 23:35
- na jedną sekundę masz 25 klatek, czyli - dwie minuty to 120 sek x 25 klatek = 3000 klatek
- klatki robisz w odstępie ... który sobie sam wyznaczysz (eksperymentalnie), przecież nie wiadomo co chcesz "sfilmować" ? i jaki efekt osiągnąć ?
- z filmu po co wycinać klaki, przecież można przyspieszyć tempo i z materiału 6 godzinnego zrobić dwie minuty - tylko jaka w tym zabawa ?
- statyw i programowane wyzwalanie czasowe, termos z kawą, modlić się o równe naświetlanie (bo najpewniej na manulalu), o oby się nikt o trójnóg nie potknął (bo przestawi i po zabawie)

Przykladowo, chcialabym zrobic timelapse miasta.. chodzacych ludzi.. i zeby to trwalo np. 2 minuty...
To ile potrzebowalabym zdjec? wiem, musze poczytac wiecej.. wlasnie sie zaglebiam.. :)

bogdi64
03-10-2012, 23:37
Przykladowo, chcialabym zrobic timelapse miasta.. chodzacych ludzi.. i zeby to trwalo np. 2 minuty...
To ile potrzebowalabym zdjec? wiem, musze poczytac wiecej.. wlasnie sie zaglebiam.. :)

przecież ci napisałem, że aby utrzymać płynność ruchy potrzebujesz na dwie minuty filmu 3000 pojedynczych klatek, po prostu robisz film animowany i takie są wymagania

Vinci
03-10-2012, 23:41
Mekano, jest różnica. Weż wytnij sobie dowolna klatkę z filmu i porównaj ze zdjęciem. Pomijam klatki kluczowe, ale film zazwyczaj nie składa się z samych klatek kluczowych. To po pierwsze. Po drugie ze zdjęć otrzymasz lepszy jakościowo materiał wejściowy z którego masz szanse zrobić lepszego timelapsa, bo zdjęcia sobie możesz dodatkowo obrobić (tu polecam lightrooma i funkcję synchronizacji) O rozdielczość sie nie martw, "wytniesz sobie" dowolny rozmiar ( w Twoim przypadku Full HD) i skleisz filmik - Tu polecam QuickTime w wersji Pro. A jest jeszcze ciekawa wtyczka do lightrooma, (http://lrtimelapse.com/) zwłaszcza w wersji płatnej podobno działa superancko (nie testowałem) - w wersji free mnie nie rzuciła na kolana. Oczywiście efekt końcowy, bo sama wtyczka ma ogromny potencjał

Erie
03-10-2012, 23:47
hm.. piszac chyba nie sprecyzowalam o co mi chodzi (albo dlatego, ze to wyszlo w czasie rozmowy)
Chodzi mi o timelapse w rozdzielczosci fullHD czyli 1920 x 1080, to wiec chyba nie bylo by znaczenia czy nagramy film i powycinamy klatki, czy po prostu bedziemy robic zdjecia z odstepem danego czasu? Bo timelapse na najwiekszej rozdzielczosci aparatu, to wiadomo, ze da lepszy rezultat od nagranego filmu w hd, tylko jesli komus potrzebna wieksza jeszcze rozdzielczosc, ale jakby sie ograniczyc tylko do 1080p?

ech jeszcze raz - w przypadku rejestracji filmu przez aparat masz używane tylko co któreś tam linie z matrycy, w przypadku zdjęcia masz pełną rozdzielczość (wszystkie piksele z matrycy), którą potem przeskalowujesz do Full HD - masz zdecydowanie lepszą jakość

zobacz film - http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=AfA2mTMt0u8 - ok. 2:30

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://erie-design/erie/fullhd.jpg)

Mekano
03-10-2012, 23:57
3000 klatek? To czyli jakbym ustawila aparat, zeby wyzwalal migawke co 10 sekund kazde zdjecie, to na minute 6 zdjec... tylko 6! A gdzie 3000?
W ciagu godziny bym miala tylko 360 zdjec.. a gdzie reszta...? 8h i 20 minut na 2 minutowy filmik skladajacy sie z 3000 klatek wyzwalanych co 10 sekund?
Czyli minutowy filmik, to czas poswiecenia 4h i 10 minut... ja wiedzialam ze dlugo, ale nie wnikalam nigdy w szczegoly tak dokladne.. ehh

Erie
04-10-2012, 00:03
3000 klatek? To czyli jakbym ustawila aparat, zeby wyzwalal migawke co 10 sekund kazde zdjecie, to na minute 6 zdjec... tylko 6! A gdzie 3000?
W ciagu godziny bym miala tylko 360 zdjec.. a gdzie reszta...? 8h i 20 minut na 2 minutowy filmik skladajacy sie z 3000 klatek wyzwalanych co 10 sekund?
Czyli minutowy filmik, to czas poswiecenia 4h i 10 minut... ja wiedzialam ze dlugo, ale nie wnikalam nigdy w szczegoly tak dokladne.. ehh

hehe, powiem Ci, że są timelapsy z klatką co np. 1 godzina, a nie tylko co 10 sekund - policz ile wóczas to czasu jest ;)

krzysztofz24
04-10-2012, 00:07
Zanim zaczniesz katowac aparat timelapsami;-).
To jesli masz smartfona z androidem, jest pare fajnych aplikacji do timelapsow.
Lacznie z kalkulatorami i sugestiami typu: do szybko poruszajacych sie chmur dobierz interwal taki, a a do wolno poruszajacych dobierz taki.
Sam sobie dla zabawy pykam timelapsy fonem.
Nawet fajnie wychodza.
Dobra opcja na poczatek, zeby zorientowac sie o co chodzi i z czym to sie je.

Mekano
04-10-2012, 00:31
Dzieki wszystkim za rady.. tylko, jakos nie moge przelknac, te 3000 zdjec.. szkoda, chyba aparatu no nie? :)
ale tak pare chociaz timelapsow chcialabym sprobowac, zeby wyszly naprawde dobre..

krzysztofz24, no ale telefonem to chyba sie nie zrobi porzadnych timelapsow, tak jak aparatem?:)
ja w komorce mam tylko 8MP 4:3 i nie mam androida, mam Windows phone i symbiana, a podasz nazwy tych aplikacji, zreszta poszukam.. ale nie wiem czy komorka bede testowac, bo nawet nie ma jak jej postawic na statyw.. wiec chyba odpada.. i wezyk? to niby jak.. :) (i nigdy nie robilam telefonem zdjec hehe)
a, pokazesz swoje timelapsy robione telefonem?

Borat1979
04-10-2012, 00:53
Dzieki wszystkim za rady.. tylko, jakos nie moge przelknac, te 3000 zdjec.. szkoda, chyba aparatu no nie? :)
Aparat kupiłeś do tego żeby leżał na półce czy po to żeby z niego korzystać?
To tak jakbyś kupił auto i jeździł nim raz na tydzień tylko dlatego, że szkoda ci nim jeździć :p

Erie
04-10-2012, 01:10
To tak jakbyś kupił auto i jeździł nim raz na tydzień tylko dlatego, że szkoda ci nim jeździć :p

sądzę, że Mekano chodzi o to, że dla zabawy paruminutowego timelapsa katuje się migawkę dość mocno, a jak to jest np. D5100 czy inny amatorski korpus to te 3k klatek to sporo z żywotności aparatu

porównanie motoryzacyjne skoro chcesz - kupiłeś auto, które przejeździ 200 000 km i dla zabawy ustawisz samochód na hamowni, włączysz silnik i "napstrykasz" 10 000 km (nie liczę już nawet paliwa) - trochę by żal było, prawda? autko zamiast posłużyć 10 lat posłuży 9 bo w parę chwil wykorzystałeś 1/10 żywotności

inna sprawa, że wcale nie trzeba od razu dla nauki i zabawy robić timelapse'a dwuminutowego - wystarczy np. 10 sekund, a to już "tylko" 250 klatek

Mekano
04-10-2012, 01:16
To tak jakbyś kupił auto i jeździł nim raz na tydzień tylko dlatego, że szkoda ci nim jeździć :razz:

No nie badz taki do przodu, myslalam ze jak mi sie spodoba, to miesiecznie moge wykonac parenascie takich timelapsow, a to jest niemozliwe ze wzgledu na czas..
A nawet te parenascie w miesiacu przykladowo 15 to jest 45 tys. klatek, (a to tylko 15)
chcac zrobic 20 dolicz 15 tys. wiecej..
60 tys. klatek w niecaly miesiac... (nie licze robienia jeszcze normalnie zdjec)

A to masz tylko 40 minut ogladania swoich filmikow w timelapse!!! swietna zabawa nie ma co..
i teraz przeczytaj jeszcze raz to co napisales do mnie i pomysl..

Mekano
04-10-2012, 01:21
sądzę, że Mekano chodzi o to, że dla zabawy paruminutowego timelapsa katuje się migawkę dość mocno

inna sprawa, że wcale nie trzeba od razu dla nauki i zabawy robić timelapse'a dwuminutowego - wystarczy np. 10 sekund, a to już "tylko" 250 klatek

No wlasnie.. zaczynajac watek nie myslalam, ze to wyjdzie tak masakrycznie duzo klatek dla 2 minutowego filmiku, tak sobie napisalam, bo pomyslalam, sobie ze to i tak krotki film.. ale sie troche pomylilam, jak widac..

W takim razie ogranicze sie chociaz do 30 sekund.. to 750 klatek, z odstepem 10 sekund tak bedzie najlepiej? Tzn. chodzi mi czas odstepu kolejnego zdjecia.. :)

Vinci
04-10-2012, 05:51
Tak jak napisali koledzy: czas dobierasz do tematu filmu, a w zasadzie do tego co fotografujesz, a jeszcze bardziej precyzyjnie do efektu, jaki chcesz otrzymać (bardziej płynnie, czy bardziej "szarpane" ujęcia: inaczej zachód słońca, inaczej ruch dźwigu, ruch ludzi, rozkwitanie pączka kwiatu, podnoszenie zwodzonego mostu itp, przejazd aut na rondzie - popatrz, że ruch tych obiektów w zasadzie rozciągnięty jest w czasie bardzo różnie. Interwały czasowe starasz się dobierać tak, aby ten ruch pokazać, lecz aby był on przyjemny w odbiorze (choć i z tym czasem jest rożnie). Jak ustawisz interwał na 10 sekund na szybko płynace chmury (bo jest wiatr który je goni) to otrzymasz fajny efekt kłębiących się, dynamicznie zmieniających się bałwanów. Jak to samo ustawisz na prawie nieruchome chmury - to w efekcie otrzymasz ruch mniej dynamiczny. Jak ustawisz 10 sekund na ruch samochodów na rondzie to raczej efekt bedzie mało ciekawy - bo w ciągu 10 sekund taki samochód ma szanse objechac małe rondo i zniknąć - więc bedzie na jednym ujęciu (1 klatka z 24 w sekundzie filmu) - będzie praktycznie niewidoczny. Tutaj czas bym skrócił.
Tak więc różne obiekty - rożny ruch - różne interwały.

kkokosz
04-10-2012, 06:16
I od siebie dodam, że zanim wypstrykasz 800 fotek, poczytaj więcej o timelapsach, a zwłaszcza o ustawianiu parametrów. Ja swego czasu "zmarnowałem" mniej więcej tyle klatek, bo sobie zrobiłem timelapsa rozwijającego się kwiatka w trybie priorytetu przysłony (A) zamiast M. W efekcie każde zdjęcie miało MINIMALNIE (ale jednak!) inną ekspozycję, co przełożyło się na migotanie filmiku (a wyrównywać ekspozycję każdej klatki już nie jest zabawne ;) )

Mekano
04-10-2012, 07:31
Tak jak napisali koledzy: czas dobierasz do tematu filmu, a w zasadzie do tego co fotografujesz, a jeszcze bardziej precyzyjnie do efektu, jaki chcesz otrzymać (bardziej płynnie, czy bardziej "szarpane" ujęcia: inaczej zachód słońca, inaczej ruch dźwigu, ruch ludzi, rozkwitanie pączka kwiatu, podnoszenie zwodzonego mostu itp, przejazd aut na rondzie

Tak więc różne obiekty - rożny ruch - różne interwały.

Vinci i kkokosz, dziekuje :) fajne rady napisaliscie, wlasnie o tym tez myslalam, co ile ustawic i na co..
To juz wiem, ze np. chmury co 10 sek. Chyba zaczne od chmur.. chyba najprosciej.. ;P :)
Chcialabym zeby to wyszlo jakos dobrze..
To moze napiszecie tak mniej wiecej:
1. chmury i zachody slonca - 10 sek.
2. ruchy dzwigow - ?
3. miasto, idace ludzie.. - ?
4. rozkwitajacy kwiatek..
5. auta na ulicy..
6. male statki.. ?

Tak chociaz mniej wiecej, a ja jak bede robic pierwsze proby, to z czasem zobacze jak najlepiej..
i ktory odstep jaki efekt bardziej daje.. jezeli chcialabym bardziej "plynne" sceny, to musze wyzwalac migawke czesciej rozumiem? a jak lekko "szarpane" - to odstep pomiedzy kolejna klatka dluzszy?

I od siebie dodam, że zanim wypstrykasz 800 fotek, poczytaj więcej o timelapsach, a zwłaszcza o ustawianiu parametrów. Ja swego czasu "zmarnowałem" mniej więcej tyle klatek, bo sobie zrobiłem timelapsa rozwijającego się kwiatka w trybie priorytetu przysłony (A) zamiast M. W efekcie każde zdjęcie miało MINIMALNIE (ale jednak!) inną ekspozycję, co przełożyło się na migotanie filmiku

No ale np. jak ustawie 1x na "M" - to potem nie moge tego przestawiac, czy moge ruszac? (Tak zeby nie poruszyc statywu oczywiscie), no i tez sie zastanawiam, jak to bedzie z wyzwalaniem migawki pilotem, musze kupic jakis obojetnie jaki?
czy sa lepsze, gorsze i trzeba wybierac? (oczywiscie adekwatny do aparatu) i jesli juz bede miala tego pilota (wezyk), to bede musiala patrzec na zegarek, zeby np. co 5 lub 10 sek. robic te zdjecia? :)
I lepiej wyjdzie robiac lustrzanka Nikona? Czy moze Nexem? I jezeli bede to konwertowac na 1080p to juz nie bedzie to mialo takiego znaczenia?

kkokosz
04-10-2012, 07:58
Tak chociaz mniej wiecej, a ja jak bede robic pierwsze proby, to z czasem zobacze jak najlepiej..i ktory odstep jaki efekt bardziej daje.. jezeli chcialabym bardziej "plynne" sceny, to musze wyzwalac migawke czesciej rozumiem? a jak lekko "szarpane" - to odstep pomiedzy kolejna klatka dluzszy?

Tak właśnie jest - jeśli chcesz płynniejszy ruch lub to, co fotografujesz, szybko się zmienia, wtedy interwały muszą być krótsze (padł już przykład z rondem - zdjęcia np. co sekundę powinny dać fajny, przyspieszony obraz aut przejeżdżających przez rondo, przy czasie sporo dłuższym nie da się pewnie tych samych aut "złapać" na rondzie, przez co w efekcie dostanie się zlepek niepowiązanych zdjęć. Generalnie im dłużej trwa zjawisko, które chcesz "łapać", tym większe interwały. Jak duże, da Ci tylko praktyka - ja bawiłem się w timelapse tylko raz i dałem sobie spokój, szkoda mi migawki, chociaż takie filmiki, dobrze zrobione, oglądać bardzo lubię :)

no i tez sie zastanawiam, jak to bedzie z wyzwalaniem migawki pilotem, musze kupic jakis obojetnie jaki?
czy sa lepsze, gorsze i trzeba wybierac? (oczywiscie adekwatny do aparatu) i jesli juz bede miala tego pilota (wezyk), to bede musiala patrzec na zegarek, zeby np. co 5 lub 10 sek. robic te zdjecia? :)
Najwygodniej jest, gdy aparat lub wężyk mają funkcję interwałometru - ja właśnie z takiej funkcji korzystałem. Ustawiłem odpowiednie odstępy między zdjęciami, uruchomiłem całość i... poszedłem do pracy :) Aparat sam zrobił zdjęcia, a po powrocie wystarczyło zgrać je na dysk i zmienić na filmik :) Oczywiście, nie da się tak łatwo zrobić, gdy fotografujesz np. rynek miejski czy światło w parku, bo po powrocie aparatu na 100% by już nie było ;) Ale np. z okna da się :) Tak czy owak, interwałometr bardzo pomaga - jeśli nie masz go, to oczywiście trzeba stać przy aparacie z zegarkiem w ręku i co określony czas pstrykać fotkę - duża dokładność interwałów nie jest specjalnie konieczna i na filmie raczej nikt nie zauważy, że między klatkami było 10,5 minuty zamiast równych 10 :D

I lepiej wyjdzie robiac lustrzanka Nikona? Czy moze Nexem? I jezeli bede to konwertowac na 1080p to juz nie bedzie to mialo takiego znaczenia?
To już chyba zależy od tego, co będziesz fotografować - robiąc zdjęcia rosnącego kiełka przyda się funkcja/obiektyw makro, prace na budowie pewnie będą wymagały jakiegoś szerokiego kąta (a może rybiego oka?) itd. Przy konwersji na 1080p to wszystko jedno, ale najpierw trzeba po prostu móc zrobić odpowiednie zdjęcia tak, jak się tego chce :)

pgaik
04-10-2012, 08:17
Troszkę, ale naprawdę troszkę pobawiłem się i uważam, że dłuższe ujęcia niż 10-15 sekund są nużące (podkreślam, że dla mnie) zrobiłem kilkadziesiąt timelapsów i trzymam je na dysku często używając jako migawka w różnych produkcjach. Mam katalog z chmurami, miastem, morzem i innymi tematami. "nakręcenie" dwuminutówki by mnie po pierwsze wykończyła psychicznie a po drugie kto by to oglądał ;). Chyba, że chodzi o połączenie scen w film dwuminutowy to ok.
Prawdziwa zabawa z timelapsami jest gdy aparat umieścimy na slidekamerze.
Tu kilka ze statywów
http://www.youtube.com/watch?v=JJ6Tc6seyW4&feature=plcp
http://www.youtube.com/watch?v=GvFbdKSf0J8&feature=plcp

a tu timelapse pomieszana z video ...
http://www.youtube.com/watch?v=DLcyxmv61Lk&feature=plcp

Dodam tylko, że D800 wypluwa gotowe filmy .mov z timelapse ... a to lubię ;)

Erie
04-10-2012, 08:51
Tak właśnie jest - jeśli chcesz płynniejszy ruch lub to, co fotografujesz, szybko się zmienia, wtedy interwały muszą być krótsze (padł już przykład z rondem - zdjęcia np. co sekundę powinny dać fajny, przyspieszony obraz aut przejeżdżających przez rondo, przy czasie sporo dłuższym nie da się pewnie tych samych aut "złapać" na rondzie, przez co w efekcie dostanie się zlepek niepowiązanych zdjęć. Generalnie im dłużej trwa zjawisko, które chcesz "łapać", tym większe interwały. Jak duże, da Ci tylko praktyka - ja bawiłem się w timelapse tylko raz i dałem sobie spokój, szkoda mi migawki, chociaż takie filmiki, dobrze zrobione, oglądać bardzo lubię :)

Przy tym rondzie, aby mieć płynny ruch można zrobić jeszcze troszkę inny motyw - niech każde zdjęcie jest naświetlane przez np. 1 sekundę (albo 0,5 sekundy - zalezy od szybkości jadących samochodów) - wówczas na zdjęciu samochód zamieni się w dynamicznie poruszający się obiekt i kilkusekundowy timelapse połączony z takich zdjęć będzie atrakcyjniejszy niż zlepek krótkich ekspozycji, gdzie samochód skacze.

Mekano
04-10-2012, 09:22
Bardzo lubie ogladac filmiki takie timelapse, dlatego z ciekawosci, chce sprobowac zrobic.. moze wyjdzie tak, ze zrobie 1-2 i to bedzie koniec mojej zabawy..
a moze mi sie spodoba, tak, ze czasem poswiece te dwie godziny i raz na jakis czas bede sobie robic..

Najwygodniej jest, gdy aparat lub wężyk mają funkcję interwałometru - ja właśnie z takiej funkcji korzystałem. Ustawiłem odpowiednie odstępy między zdjęciami, uruchomiłem całość i... poszedłem do pracy :smile: Aparat sam zrobił zdjęcia, a po powrocie wystarczyło zgrać je na dysk i zmienić na filmik

No to ok, koniecznie wiec, taki pilot musze kupic "Timer Remote Control Shutter" Bo musi byc automatycznie, nie ma szans zeby przez dwie godziny sleczec i robic to recznie..

pgaik, nie, no 2 minutowe timelapse, to odpada, wychodzi 8h.. ! Absolutnie nie..
Jesli bede probowac, to tak max 30 sekund, postanowilam, a np. laczenie tego, z np. paru dni.. to mozna rozwazyc taka opcje, by wyszedl 2 minutowy filmik, jak mowilam na wstepie, ale raczej nie.. chyba, ze sie wciagne i jak mi sie spodoba, to mozna wtedy cudowac, z laczeniem itp.
ale tak maksymalnie z 20 sekund na poczatek, to powinno byc ok.. i max 30.
a to urzadzenie do przesuwania scen, widzialam juz, swietne jest.. troche droga zabawka.. :)
I pomieszanie tego z video... fajna sprawa.. ciekawie wyszlo..

vasco
04-10-2012, 22:00
Zeby uzyskac plynny efekt filmu czas migawki powinien byc gdzies miedzy 1/2 a 1/3 czasu pomiedzy poszczegolnymi zdjeciami, czyli jezeli robimy zdjecia co 5s czas naswietlania kazdej klatki bedzie ok 2s (przydaja sie filtry ND).
Z tego powodu nornalny film srednio sie nadaje do timelapsow, moze wygladac ok jesli wybierzemy co druga albo co trzecia klatke ale kiepsko jesli wybierzemy jedna co 2-3 sekundy.
Nastepny problem to 'flickering' - przeslona w obiektywie nie zamyka sie idealnie tak samo przy kazdym zdjeciu co daje efekt migotania na koncowym filmie. Mozna uzyc manualnych obiektywow albo sposobu - ustawic zadana przeslone, wcisnac podglad glebi ostrosci i lekko odkrecic obiektyw a przeslona zostanie w jednym polozeniu.
Co do wezyka, taki jest tani i ma wszystkie potrzebne funkcje: LCD remote on amazon (http://www.amazon.co.uk/Digital-Remote-Control-MC-DC2-Cameras/dp/B0044QMIME/ref=sr_1_17?ie=UTF8&qid=1349380442&sr=8-17)
Sprobuj na poczatek cos latwego - chmury co 5s, 10-15 sec ujecie, zloz to i zobacz jaki uzyskasz efekt. To jest trudniejsze niz sie wydaje ale po takiej lekcji zaczyna sie doceniac dobre timelapsy:)
Niezly (ale po angielsku) tutorial: timothy allen (http://timothyallen.blogs.bbcearth.com/2009/02/24/time-lapse-photography/)

Mekano
04-10-2012, 22:52
Jasne, tylko sie zastanawiam, czy katowac do tego Nikona czy Nex-a, ale tutaj chyba wezme do zabawy d90 (mniej bedzie szkoda) :)
Jak kupie pilot to zaczne zabawe.. i tak jak wczesniej napisalam, zaczne od chmur.. :)

Koszmar
04-10-2012, 23:55
Skoro już chcesz się bawić timelapsami i nie znasz się na tym za bardzo. To Nikon przewidział opcję kontroli aparatu przez usb.

Są dwa programy, które Ci to umożliwią. Jeden to "nikon camra pro", drugi "dragonfly frame". Polecam ten drugi bo jest trial na 30 dni i po małej edycji wypływa gotowy film. Jedyny minus to brak polskiego menu i żeby dojść o co chodzi trochę zajmuje.

Po za tym w obu można ustawić prawie wszystkie "funkcje" aparatu od przesłony po balans bieli i blokadę menu aparatu. Do tego laptop, kabelek usb, kawa/redbull i do dzieła.

Wysyłane z mojego HTC Wildfire za pomocą Tapatalk 2

Borat1979
05-10-2012, 00:20
No nie badz taki do przodu, myslalam ze jak mi sie spodoba, to miesiecznie moge wykonac parenascie takich timelapsow, a to jest niemozliwe ze wzgledu na czas..
A nawet te parenascie w miesiacu przykladowo 15 to jest 45 tys. klatek, (a to tylko 15)
chcac zrobic 20 dolicz 15 tys. wiecej..
60 tys. klatek w niecaly miesiac... (nie licze robienia jeszcze normalnie zdjec)

A to masz tylko 40 minut ogladania swoich filmikow w timelapse!!! swietna zabawa nie ma co..
i teraz przeczytaj jeszcze raz to co napisales do mnie i pomysl..

Pieklicie się tak jakby migawka do przeciętnej amatorskiej lustrzanki kosztowała kilka tysięcy.
Migawka do aparatów klasy powiedzmy D90 to mniej więcej 250-280 zł, czy to taki dramat?

Jak już komuś tak szkoda to co za problem kupić za kilkaset zł jakiegoś D40 czy D60 i walić timelapsy aż mu lustro wypadnie :grin:

Erie
05-10-2012, 09:01
Pieklicie się tak jakby migawka do przeciętnej amatorskiej lustrzanki kosztowała kilka tysięcy.
Migawka do aparatów klasy powiedzmy D90 to mniej więcej 250-280 zł, czy to taki dramat?

Jak już komuś tak szkoda to co za problem kupić za kilkaset zł jakiegoś D40 czy D60 i walić timelapsy aż mu lustro wypadnie :grin:

A pewnie drugie tyle wymiana w serwisie i już się robi 500-600 zł, dla amatorów trochę jednak kasy to jest. Odrobinę empatii by się przydało.

przem426
05-10-2012, 09:44
@Mekano - zastanawia mnie czemu tak drążysz temat odstępu czasowego pomiędzy klatkami. ktoś ci napisał że chmury co 10 sek. skąd wiesz że to da efekt którego oczekujesz ? 10 sek dotyczy leniwych chmurek na niebie, czy może burzowej chmury pędzonej przez mocny wiatr ? jak szybko przemieszczają się chmury ? jaką ekspozycję ustawisz ? a jak czas naświetlania będzie dłuższy jak 10 sek ? to co ? odpuścisz ?

to jaki czas ustawić pomiędzy klatkami zależy od:
- tego co fotografujesz (obiekty wolno przemieszczające się / obiekty szybko przemieszczające się / obiekty często zmieniające pozycje / obiekty rzadko zmieniające pozycje - a nie chmury/ludzie/dźwigi/kwiatki/muchy/gnijące kupy)
- warunków jakie masz dostępne (światło zastane czy sztuczne ? pora dnia ? możliwość sterowania oświetleniem ?)
- efektu jaki chcesz uzyskać (co ma przekazać film ? chmurki na niebie ? jaki jest zamysł reżysera ?)

a to oznacza że 10 sek odstępu dla chmur jest odpowiedzią .. dobrą... i złą też.
zrób kilka lapsów - to sam będziesz w stanie określić co i jak.

kilka rad technicznych:
- użyj zdalnego wyzwalacza z timerem, będziesz miał łatwiej. zanim kupisz wyzwalacz sprawdź czy twoja puszka ma interwałometr. d300s na przykład ma.
- zdejmij wszelkie wiatrołapy z aparatu - pasek na szyje potrafi przy wietrze rozbujać kadr.
- cykanie w rawach nie jest konieczne, ale daje więcej możliwości (przygotuj taką kartę pamięci żeby ci nie zabrakło w trakcie)
- użyj największej możliwej rozdzielczości - zbieraj jak najwięcej danych. "lepiej kijek pocienkować niż go potem pogrubasić". Mając fotki w rozdzielczości większej niż fullhd możesz: przeskalować/zasumulować paning kamery/wystawić film na yt w rozdzielczości 4k (+10 do lansu na YT)
- obiektywy najlepiej z pierścieniem przesłony - ustawionym na sztywno. przesłona sterowana z puszki ma niewielką tolerancję i może powodować miganie w kadrze.
- tylko tryb manualny. S odpada z oczywistych względów, na A światłomierz zrobi ci z kadru migającą choinkę.
- uprzedzając pytanie o ekspozycje - musisz przewidzieć zmianę warunków (światła) i zawczasu ustawić parametry tak żeby nie skończyć na białych czy czarnych klatkach. jak to zrobić ? możesz pytać na forum :) a możesz też zdobyć tę wiedzę sam (przy okazji podpowiadam:tak. "ładne" timelapsy wschodu / zachodu słońca są piekielnie trudne do wykonania).

a co potem ? mój workflow:
- LR: obrabiam fotki.
- photolapse (darmowe narzędzie): składam film w pełnej rozdzielczości.
- virtualdub: jeśli zajdzie potrzeba używam wtyczek deflicker (migotanie) oraz deshaker (stabilizacja obrazu)
- virtualdub: skalowanie do wymaganej rozdzielczości / jakości.

najlepsze dla ciebie kodeki wybierz sam - zwracając szczególną uwagę na quicktime.

a jeśli żal ci lustra na lapsy, kup sobie kompakt canona na procku digic 2/3, załaduj CHDK i leć z lapsami na kompakcie.

krzysztofz24
05-10-2012, 11:08
ale tak pare chociaz timelapsow chcialabym sprobowac, zeby wyszly naprawde dobre..

krzysztofz24, no ale telefonem to chyba sie nie zrobi porzadnych timelapsow, tak jak aparatem?:)
ja w komorce mam tylko 8MP 4:3 i nie mam androida, mam Windows phone i symbiana, a podasz nazwy tych aplikacji, zreszta poszukam.. ale nie wiem czy komorka bede testowac, bo nawet nie ma jak jej postawic na statyw.. wiec chyba odpada.. i wezyk? to niby jak.. :) (i nigdy nie robilam telefonem zdjec hehe)

Nie no wiadomo. Aparat to aparat, a nie smartfon z plastikowyn obiektywem.
Chodzi mi po prostu o to, ze takie rozne programiki na smartfona daja wglad w temat. Zeby zobaczyc z czym to sie je.
Uzywam programu pierwszego z tej listy i kalkulatora-piaty na liscie.
https://play.google.com/store/search?q=timelapse&c=apps

Jak sie zainstaluje kalkulator, to wspolpracuje on w pelni z programem do robienia timelapsow.
Moze byc nawet przydatny jak ktos fotografuje juz aparatem. Wyliczy dlugosc pliku, jego wage, ilosc klatek potrzebna do zrobienia itp.

Do odtwarzania program proponuje sciagniecie Moboplayera. No ale, to wszystko Android.

Kurde, chcialem pokazac taki zwykly filmik jaki dla testu sobie nagralem. Droga z pracy do domu w korku, z wnetrza samochodu.
Ale na You Tube go nie moge z fona przeslac, VLC media player na kompie tez mi go nie odpala...hmm.

Koledzy bardziej obeznani z tematem dali juz wiele cennych wskazowek.
Ja tylko jeszcze dodam, ze robiac timelapsa nieba, powinnas miec w kadrze nieruchome elementy.
Jak nagrasz samo niebo, to bedzie wrazenie ze po prostu przesuwasz ekranem.
Ale juz np taki kadr bedzie ok.
Drzewo stajace na polu i nad nim przesuwajace sie niebo, jest "punkt zaczepienia" dla wzroku.
I dobrze widac ruch, ktorego normalnie albo nie widzimy, albo tylko troche. Czyli wolna przesuwajace sie chmurki.

Mekano
05-10-2012, 16:36
Pieklicie sie tak jakby migawka do przecietnej amatorskiej lustrzanki kosztowala kilka tysiecy.
Migawka do aparatów klasy powiedzmy D90 to mniej wiecej 250-280 zl, czy to taki dramat?

ale czemu ty sie tak uczepiles tej migawki? To ile kosztuje wymiana, jest najmniej istotne w tej chwili, bo temat jest o timelapse, a nie ile kosztuje wymiana migawki w serwisie. Szkoda, czy nie szkoda, moja sprawa..
Niemyslalam, po prostu, ze do zabaw z timelapse, potrzeba az okolo z 1500-3000 zdjec, na timelapse minutowe/dwuminutowe.. a to sie liczy z czasem,
a zeby zrobic pare w jeden dzien, to jest po prostu niemozliwe..! wiec nie wyglada to za fajnie, zeby zrobic jeden dobry filmik, potrzeba poswiecic czas, przede wszytkim, takze z watku juz sobie zdalam sprawe ze na timelapsy to tak 10-30 sek. MAX. no i o wiele mniej zdjec..
a Ty sie uczepiles migawki... wiec twoja wypowiedz jest conajmniej zbedna..i nic konkretnego nie wnosi do tematu..

@Mekano - zastanawia mnie czemu tak drazysz temat odstepu czasowego pomiedzy klatkami. ktos ci napisal ze chmury co 10 sek. skad wiesz ze to da efekt którego oczekujesz ?

a to oznacza ze 10 sek odstepu dla chmur jest odpowiedzia .. dobra... i zla tez.
zrób kilka lapsów - to sam bedziesz w stanie okreslic co i jak.

kilka rad technicznych:
- uzyj zdalnego wyzwalacza z timerem, bedziesz mial latwiej. zanim kupisz wyzwalacz sprawdz czy twoja puszka ma interwalometr. d300s na przyklad ma.

Na poczatek, wlasnie chodzi mi o to, zeby ustawic mniej wiecej taki odstep, jaki jest zalecany za standardowy plus minus, a wiadomo, ze praktyka pokaze jakie odstepy czasu i do czego sa najlepsze..

Dzieki za rady, odnosnie jeszcze timera, skoro sa produkowane takie z timerem do d90, no to chyba bedzie wspolgral?
Przykladowo taki: Digital Timer Remote Control MC-DC2 for Nikon D90, do 5N jeszcze nie patrzylam, ale tez powinnam cos znalezc..

Koledzy bardziej obeznani z tematem dali juz wiele cennych wskazowek.

No wlasnie, za co jeszcze raz wszystkim bardzo dziekuje..
Nawet programy, ktore wymienil przem426, na pewno wezme pod uwage, bo z komorki raczej nie bede korzystac (gdyz moja nie wspolpracuje z aplikacjami, pod androida).

Napisaliscie wiele cennych wskazowek, jeszcze raz wszystkim dziekuje.

GonzoG
05-10-2012, 16:55
Nie wiem, kto wymyślił, że timelapse ma mieć 25 kl/s... już przy 15 kl/s obraz wydaje się płyny, a przy zastosowaniu crossfade'a przez całą klatkę można zejść i do 5 kl/s i też może być płynnie - zależy od tego co jest tematem.

np. ruch gwiazd wystarczy 10 kl/s.

sznuras
05-10-2012, 17:22
Poniżej adres strony z dużą ilością wiedzy o Timelapse

http://lookycreative.com/lang/pl/category/know-how/timelapse-compendium/

Mekano
05-10-2012, 19:09
Nie wiem, kto wymyślił, że timelapse ma mieć 25 kl/s... już przy 15 kl/s obraz wydaje się płyny, a przy zastosowaniu crossfade'a przez całą klatkę można zejść i do 5 kl/s i też może być płynnie - zależy od tego co jest tematem.

np. ruch gwiazd wystarczy 10 kl/s.

Tobie sie chyba cos pomylilo 25/15 klatek na jedna sekunde? Tak sie robi tez timelapsy?
i gwiazdy 10 klatek na s? Chyba cos pokreciles..

sznuras, dzieki za stronke, na pewno zerkne, chociaz i tak juz duzo znalazlam opisow dodatkowo w Google..

GonzoG
05-10-2012, 22:49
Tobie sie chyba cos pomylilo 25/15 klatek na jedna sekunde? Tak sie robi tez timelapsy?
i gwiazdy 10 klatek na s? Chyba cos pokreciles..

sznuras, dzieki za stronke, na pewno zerkne, chociaz i tak juz duzo znalazlam opisow dodatkowo w Google..

Nic nie pokręciłem. To ile efektywnych klatek (zdjeć, nie format wideo) na sekundę się używa zależy od tego co dokładnie pokazuj filmik i co chcesz w nim uzyskać.

np. TL z budowy Stadionu Narodowego (http://www.youtube.com/watch?v=EcmQD4ThjNw), ma rzeczywiście 12.86 kl/s... 18 zdjęć dziennie zajmuje dokładnie 42 klatki filmu, prędkość filmu to 30 kl/s.
Jeśli zrobić go 25 kl/s to cały film będzie jedną wielką smugą...

Co do gwiazd... Przy naświetleniach 30s, co 30s wystarczy 15 kl/s aby uzyskać płynny ruch, jeśli nie używasz dodatkowych efektów przejść między klatkami. Jeśli wykorzystasz crossfade na całej długości klatki, to przy gwiazdach wystarczy i 5 kl/s bo ich ruch upłynni efekt przejścia:
przykład - robisz 10 kl/s z crossfadem, a cały film zapisujesz przy prędkości 30 kl/s oznacza to, że pomiędzy jednym i drugim zdjęciem program wstawi dwie klatki z przejściem pomiędzy nimi.

bogdi64
06-10-2012, 16:49
http://www.youtube.com/watch?v=x8xbIxWiXYg

Mekano
08-10-2012, 17:16
Fajny filmik, wystarczy poskakac by byc Ninja? ;D

Reed
09-10-2012, 13:00
Polecam timelapsy kolegi kunza:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=210495
Tez sie zastanawiam nad migawaka i jej zuzyciem, ale po obejrzeniu jego filmow mam coraz mniej watpliwosci :)

Mekano
11-10-2012, 00:16
a.. dosc ciekawe, ale dla mnie za szybko idzie ten filmik, jakby go troche spowolnic w niektorych scenach, gdzie ida tak bardzo szybko chmury, to chyba bylo by lepsze..

m82pl
14-10-2012, 17:27
Polecam http://vimeo.com/51147157?action=share

Mekano
15-10-2012, 02:38
Polecam http://vimeo.com/51147157?action=share

Swietne! Te przesuniecia sa ciekawe.. To jest z wykorzystaniem slider-a, prawda? W komentarzach, pojawialo sie tez slowo "Motion" to czyli to jest wlasnie ten ruch, tak? Fajowe..
Tylko, ze jakos, to timelapse w ruchu, na dodatek tak szybkim, nie moge zrozumiec, jak to naprawde bylo zrobione.. Chcialabym zrobic podobne, ale bez slidera, tego nie zrobie, a innej mozliwosci pewnie nie ma.. prawda?

drdln
18-10-2012, 22:58
Mnie ostatnio rozwalił ten: http://vimeo.com/50922066

Mekano
18-10-2012, 23:29
ej, ale jazda.. reewelacja!!! To jest niemozliwe, zeby to normalny czlowiek zrobil, to jakis zawodowy profesjonalista, piekne..
nieco ponad dwu minutowy filmik i 20 tys. fotografii!

“5 months. 400 hours of solid work. 4 cameras. 40 shoots. 640 gigabytes of data. 19,997 photographs.”

A zobaczcie 00:34, jak on to zrobil? z lotu ptaka? Czy to taki wielki zoom, gdzies z jakiegos dachu? ;D

artuss811
24-10-2012, 12:40
Witam troszkę odświeżę wątek tez zacząłem się bawić ta techniką, tylko proszę powiedzieć jak kompensować filmiki żeby nie traciły na aż tak bardzo na jakości. Filmiki zajmują po 70Mb czas filmu około 8 sekund, próbowałem różnych kodeków ale za każdym razem robi się pikseloza używam Any video converter

GonzoG
24-10-2012, 12:52
Wszystko zależy od kodeka i programu do konwersji.
Ja używam WinAvi All in One Converter. 18s 30fps FHD zajmuje 27,5 MB - bit rate: 13Mbps, a można jeszcze zmniejszyć.

Mekano
24-10-2012, 16:58
A ktos bylby tak uprzejmy i pomoglby mi ustawic ten pilot, zeby zaczal wyzwalac migawke? no bo ustawilam, wedlug instrukcji, tak mi sie wydaje, ale cos nie dziala, albo ja cos zle robie.. zeby sam zaczal robic chociaz z 10 fotek, to potem sobie poustawiam po swojemu...

Mekano
24-10-2012, 19:27
Dobra dziala, ustawilam co 6 sekund i sie robia klatki.. na balkonie :D

laplace
18-03-2013, 15:41
Efekt przesunięcia można też uzyskać programowo - wykorzystując fakt, że rozdzielczość naszych pojedynczych zdjęć jest sporo większa od rozdzielczości klatek filmowych.
Mój kolega Bartek opisał to na blogu: http://leniwce.com/article,0,1,55,Czas_na_wlasne_time-lapse.html
Można też na szybko obejrzeć skutek zastosowania tego efektu na przykładowym filmie.

Pozdrawiam
Kuba

Nikolai
19-03-2013, 00:34
Rozumiem że do statycznych obiektów typu rozkwitający kwiatek to tylko tryb M wchodzi w rachubę. A jak to np zrobić jak chce zrobić timelaps 24h ?

przem426
19-03-2013, 13:42
"prosto z aparatu" nie da rady. trzeba montować z kawałków złożonych z ekspozycją dopasowaną do światła zastanego.

TMB
19-03-2013, 15:26
Właśnie to też mnie zastanawia. Jak się robi TL np wschodu słonca (ok 1h). Wówczas na jaką wartość trzeba ustawić otwarcie migawki? Bo przecież będą przepalone lub niedoświetlone kadry w pewnym momencie.

pokora
20-03-2013, 01:34
Najlepszym (jeśli szkoda puszki) sposobem jest zainwestowanie w jakiegoś Canona załadowanie do niego softu CHDK (wgrywany na karte pamięci i aparacik posiada wiele funkcji) kompakt musi być starszy gdyż w nowszych zablokowali możliwość dogrania.
Owe kompedium wiedzy podane w którymś z postów bardzo przydatne - kożystałem z niego :)
Jeśli chodzi o tryb pracy to zdecydowanie M gdyż przy pierwszych próbach zmarnowałem czas i 1k klatek.
Jęssli chodzi o ilość klatek na sekunde to już jak komu się widzi niby zalecane 25 ale ja zrobiłem kilka konwersji i najbardziej mi odpowiadały w przedziale 18 - 20 jakoś lepiej wszystko się zgrywało.

TMB - do tego najlepiej tryb M i zmniejszanie co kilka klatek czasu naświetlania, D7K posiada interwał w puszce i przy dobrym obciążeniu statywu daje rade z zmianami czasu aby nie było poruszeń
Pozdrawiam

TMB
07-08-2013, 11:42
A jak rozwiązujecie problem "migotania", gdy obiektyw nie ma pokrętła przysłony i po minimalnym odpięciu, pucha zamyka się do F22?

Albo przynajmniej jaki zestaw programów do usuwania migotania, łączenia - polecacie?

loki_p
12-08-2014, 13:49
Efekt przesunięcia można też uzyskać programowo - wykorzystując fakt, że rozdzielczość naszych pojedynczych zdjęć jest sporo większa od rozdzielczości klatek filmowych.
Mój kolega Bartek opisał to na blogu: http://leniwce.com/article,0,1,55,Czas_na_wlasne_time-lapse.html
Można też na szybko obejrzeć skutek zastosowania tego efektu na przykładowym filmie.
Są jakieś inne darmowe programy, które umożliwiają taką symulację ruchu w timelapse? Przydała by się opcja umożliwiającawskazanie kadru ppoczątkowo i końcowego.

Andet
07-07-2017, 08:37

Mekano, post Twój stary, ale chciałbym pokazać co można zrobić telefonem, i to takim słabszym (LG F70).
Początek filmu bardzo średni jak na telefon, w środku trochę zgubiłem focus, czego nie wyłapałem na etapie filmowania, ale druga połowa filmu pokazuje co można naprawdę uzyskać, jak na telefon, to myślę, że efekt bardzo dobry.
To jest film timelapse, ale chciałem też zwrócić uwagę na pewne treści, które leżą mi na sercu, co też uczyniłem w tym filmie (proszę obejrzeć CAŁY).
https://www.youtube.com/watch?v=ijwFLAPmRa4

Pozdrawiam
Andet

Katana
03-08-2017, 10:31
1. Nie zawsze potrzebny jest pilot do timelapsa. Część Nikonów posiada wbudowany interwał, choć ma on pewne ograniczenia.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/379487image0-2.jpg
źródło (http://d2r5da613aq50s.cloudfront.net/wp-content/uploads/379487.image0.jpg)
Ja z tego wbudowanego w D5200 korzystam.

2. Czas między kolejnymi klatkami a chmury: dla wolno płynących chmur już co 3 sekundy klatka - da dość mocne przyspieszenie chmurom. Dla szybko sunących chmur można spokojnie dawać co 2s lub co 1. Mój timelapse z wolnymi chmurami - co 3s klatka: https://www.youtube.com/watch?v=ZpqQICWFsNQ