PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Ja nie żartuję...

razza
03-10-2012, 21:18
co sądzicie koledzy o takim sposobie obróbki - to zdjęcie to tylko cytat obróbkowy a nie moja inwencja twórcza ;-)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/17/modern1w.jpg/)
pozdrawiam

wld
03-10-2012, 22:44
oj nie! Wygląda, jakbyś zrobił zdjęcie przez zaparowaną szybę :) :)

TMB
03-10-2012, 23:22
raczej jak przez szybe z lat 90.....;)

astramus
03-10-2012, 23:30
A mi wygląda to na rysunek. Delikatne pociągnięcia pastelami :)
M.

razza
04-10-2012, 00:02
Sorki że nie komentuję czekam na więcej opinii

Szardin
04-10-2012, 09:53
no w końcu coś nowego , mi się takie podoba
a ja zdecydowanie miałbym mniej odpadu :-)

razza
04-10-2012, 12:39
no w końcu coś nowego , mi się takie podoba
a ja zdecydowanie miałbym mniej odpadu :-)

Nawet na pewno - ta technika obróbki ,,łyka" każde zdjęcie nawet najgorsze technicznie , szumy nie straszne bo bluruje, kolorystyka jak widać - nie istotna, można zrobić mix w każdą stronę i z paletą odcieni, na miękko na twardo z szumem bez szumu jak kto chce :-)
Któregoś dnia Mycza pokazał mi zdjęcia ponoć dobrego wziętego fotografa przyrody, który robi zdjęcie w technice podkolorowanej sepii a ptak jest osadzony w doskonale zharmonizowanym środowisku - i raczej było widać że jedne roślinki były usuwane a inne ,,pikowane" ;-) Oczywiście potraktowałem to w kategorii żartu - ot taki digart pseudo przyrodniczy. Niestety coraz częściej takie prace spotykam w dziale przyroda, zwierzęta, ptaki na różnych i różnistych portalach fotograficznych z pochlebnymi ocenami - chyba czas zacząć trenować PS ;-)
pozdrawiam

wld
04-10-2012, 12:45
no właśnie w tym sęk, że w ten sposób zatracamy naturalne piękno, jakie dostarcza nam przyroda sama w sobie. Mam nadzieję, że trend obróbkowy i mocna ingerencja w rzeczywistość pozostanie w mniejszości i nie przetrwa długo. Fotografując piękno przyrody, ptaków zwłaszcza, cieszę się, że nie muszę zawracać sobie głowy obróbką. Dbam tylko o osiągnięcie naturalnego WB i to wszystko. Resztę uzupełnia sam pierzasty model :)

razza
04-10-2012, 13:21
no właśnie w tym sęk, że w ten sposób zatracamy naturalne piękno, jakie dostarcza nam przyroda sama w sobie. Mam nadzieję, że trend obróbkowy i mocna ingerencja w rzeczywistość pozostanie w mniejszości i nie przetrwa długo. Fotografując piękno przyrody, ptaków zwłaszcza, cieszę się, że nie muszę zawracać sobie głowy obróbką. Dbam tylko o osiągnięcie naturalnego WB i to wszystko. Resztę uzupełnia sam pierzasty model :)

Oby tak było Waldku
w uzupełnieniu plik źródłowy - http://imageshack.us/a/img6/5189/dsc0659xxxxx.jpg - obróbka PE 10 plugin Color Efex PRO Selekt zakładka Midnight + Viveza czas wykonania 15 s.

adrian9627
04-10-2012, 15:01
Myślałem ,że bardziej popsułeś te zdjęcie do puki nie zobaczyłem samego zdjęcia...(myślałem ,że będzie ostrzejsze)

A na temat obróbki mogę powiedzieć...że zapewne szukasz swojego stylu ale nie jest to najlepsza droga.

razza
04-10-2012, 15:27
Myślałem ,że bardziej popsułeś te zdjęcie do puki nie zobaczyłem samego zdjęcia...(myślałem ,że będzie ostrzejsze)

A na temat obróbki mogę powiedzieć...że zapewne szukasz swojego stylu ale nie jest to najlepsza droga.
Chyba mnie nie zrozumiałeś - ja cytuję styl obróbkowy a nie pokazuję jako własny. Bez obawy nie będę szedł w tym kierunku :-)

adrian9627
04-10-2012, 15:38
Całe szczęście już się bałem że ludzie wola coraz bardziej to co sztuczne od naturalnego... ; )

Czornyj
04-10-2012, 16:30
Każde zdjęcie jest sztuczne, a tzw. "naturalność" jest wyłącznie czysto umowną konwencją.

evilseed
04-10-2012, 21:16
Rozumiem, podejście do fotografii przyrodniczej jako dokumentacyjnej, prezentującej otaczającą nas naturę w sposób najbliższy temu jak my ją widzimy. Jednak nie zapominajmy, że aparat + komputer, kredki + papier, farby + płótno to tylko narzędzia w naszych rękach. Młotek też nie tylko służy do wbijania gwoździ. Nie zamykajmy drogi kreatywności i pamiętajmy to o czym Czornyj wspomniał :)
Ja osobiście nie lubię siedzieć przed kompem i obrabiać zdjęć, wolę spędzić ten czas w terenie :)
Efekt końcowy tu mi się nawet podoba ale pociągnąłbym z obróbką jeszcze bardziej, w stronę rysunku kredkami :)