Zobacz pełną wersję : Potrzebna pomoc przy kupnie D7000
Tak jak w temacie. Szukam osoby z forum o dużym doświadczeniu w zakresie testowania body i dobierania obiektywów (najlepiej zawodowego fotografa). W najbliższym czasie chcę kupić D7000 i jeden/dwa obiektywy do niego. Niestety jestem całkiem zielony jeżeli chodzi o praktykę z lustrzankami. Stąd prośba do Was, aby odezwał się do mnie ktoś z ŁODZI. Za towarzyszenie przy zakupie (najprawdopodobniej Fotojoker) i przetestowanie body i obiektywów będę bardzo wdzięczny i postaram się jakoś zreflektować. Szczegóły do dogadania. Nie chcę kupić sprzętu w całkowite ciemno i zaczynać przygody z lustrzanką od oddania jej do serwisu.
http://www.sjp.pl/zreflektowa%E6
natomiast
http://pl.thefreedictionary.com/zrewan%C5%BCowa%C4%87+si%C4%99
:) tak na przyszłość
A Kolega tu spojrzał http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=8384
Spojrzał - nawet do kilku osób wysłałem wiadomość, ale nikt się nie odezwał. Może lista się przeterminowała? :)
Czy jest ktoś na forum, kto pomógłby początkującemu koledze? Zdaję sobie sprawę, że wiąże się to z poświęceniem swojego czasu, ale tak jak mówiłem, na pewno się odwdzięczę. Czekam cierpliwie :)
Przyjedź na zakupy do Warszawy :mrgreen:
Borat1979
05-10-2012, 00:51
Tak jak w temacie. Szukam osoby z forum o dużym doświadczeniu w zakresie testowania body i dobierania obiektywów (najlepiej zawodowego fotografa). W najbliższym czasie chcę kupić D7000 i jeden/dwa obiektywy do niego. Niestety jestem całkiem zielony jeżeli chodzi o praktykę z lustrzankami. Stąd prośba do Was, aby odezwał się do mnie ktoś z ŁODZI. Za towarzyszenie przy zakupie (najprawdopodobniej Fotojoker) i przetestowanie body i obiektywów będę bardzo wdzięczny i postaram się jakoś zreflektować. Szczegóły do dogadania. Nie chcę kupić sprzętu w całkowite ciemno i zaczynać przygody z lustrzanką od oddania jej do serwisu.
Jak byś kupował używkę to rozumiem ale po ci przyzwoitka na zakupach w sklepie? :grin:
Tym bardziej, że wiesz jaki chcesz model aparatu i będzie to nówka z gwarancją.
Wyjaśniłem to powyżej - nie umiem dobrać chociażby obiektywu do body (FF/BF). Wiem, że można je później zestroić ze sobą w serwisie, ale po co, jak można przy zakupie dobrze wybrać.
Poza tym lubię poznawać nowych ludzi :)
Podejżewam, ze chodzi o to, by np ktoś "wprawny" pomóg przy dobraniu odpowiedniego szkła, pod kątem BF, FF. Dla nas "wprawnionych" , to żaden problem sobie sprawdzić szkło pod katem BF, FF, a kolega, moze nie jest do końca pewien własnej ocenie tego co zobaczy w trakcie testów i woli zasięgnać koleżeńskiej pomocy ;)
Najlepiej polegać na tych "wprawionych", jak się człowiek nie zna :)
jeśli nie wiesz do konca jak to sprawdzić, napisz mi na PW, wyjaśnię :) Sam sobie dasz radę i nie potrzebujesz niczyjej pomocy tak naprawdę ;)
Czy jutro ktoś będzie w okolicach Galerii Łódzkiej? :) Ja się godzinowo dopasuje. Sklep czynny od 9:30 do 21:00
Czy jutro ktoś będzie w okolicach Galerii Łódzkiej? :) Ja się godzinowo dopasuje. Sklep czynny od 9:30 do 21:00
tak, wszyscy lecą Ci na pomoc... zwłaszcza Ci zawodowi, co to pewnie nie mają co innego do roboty tylko pomóc Ci za free... :/
Nie raz na forum był poruszany wątek BF/FF i różne testy opisujące jak to sprawdzić - sądzę, że sam możesz taki test zrobić a sprzedawca nie będzie robił specjalnego problemu.
Nie masz nic konstruktywnego do dodania w dyskusji to nie pisz. Tracisz swój czas - i mój też. Poza tym inteligentna osoba po tym co napisałem dobrze wie, że nie za friko.
Dobrze wiem że czas kosztuje. Stać mnie na to, żeby poszukać kogoś z forum, kto mi pomoże. Moja decyzja - uszanuj to.
Star Dust
05-10-2012, 22:32
a gdzie zwykla ludzka uprzejmosc.... no ludzie to az tak, zycie jest ciezkie by mala uprzejmosc pobierac oplaty. O cuda przeciez nie prosi, nic wielkiego przeciez.
Jakbym mieszkala w okolicy to bym sie z Toba wybrala na zakupy za free. Jakby co pisz na pw podpoiwem na co zwracac uwage przy dobrze obiektywow bo puszki nie wyczujesz po kilku pstrykach w sklepie.
Pisałem Ci przyjedź do Warszawy. Dziś będę w centrum Łodzi ale niestety za krótko aby Ci poświęcić czas.
Zaraz sprawdzę...powinienem być za godzinę w Łodzi, może dałbym radę... Daj jakiś namiar do siebie.
Poza tym inteligentna osoba po tym co napisałem dobrze wie, że nie za friko.
Z Twoich poprzednich postów nie wynika, że chcesz pomocy komercyjnej. Wynika natomiast tyle, że używasz "trudnych" słów, których znaczenia nie znasz :P
dezerter_27
07-10-2012, 14:22
Dyskusja jest zbędna. Fora są min żeby sobie pomagać. Nie każdy jest alfa i omega. Nie prosi przecież gwiazdki z nieba.
Przymierzam się do zakupu D7000 i mam kilka pytań:
1. Który sklep bardziej polecacie - fotojoker, czy abfoto ?
2. Jak to jest z gwarancją, czyli co to jest okres ochronny? W Fotojoker dostałem odpowiedź, że okres ochronny to możliwość korzystania z serwisu, ale w przypadku części mechanicznych do wymiany trzeba za nie zapłacić. W ABfoto natomiast dostałem odpowiedź w postaci pokręcenia głową na przytoczoną wersje Fotojokera i odpowiedź, że okres ochronny to to samo co normalna gwarancja i nic się nie płaci za wymianę podczas tego okresu.
3. Czy istnieje gdzieś w świecie internetu strona na której można znaleźć poszczególne serie aparatu, kiedy wyszedł nakład serii itd? Ewentualnie zmiany zachodzące w danej serii (upgrade softu, czy tam inne nieznane mi, a możliwe rzeczy)? w ABfoto macałem numer zaczynający się od 640 (nowość, czy nie?:))
4. Jak sprawdzić BF i FF odpowiedział mi falko29 na PM (za co dziękuję :)), ale czy w sklepie, gdzie muszę powiedzieć, że jakoś specjalnie jasno nie było, będzie można to sprawdzić?
5. W ABfoto na pytanie czy pudła są zaplombowane, dostałem odpowiedź, ze nie są. Czy rzeczywiście tak jest? (po przyniesieniu opakowania z zaplecza, nie było one zaklejone, można było swobodnie otworzyć)
6. Zapomniałem się w sklepach zapytać, ale jeśli nie są to zaplombowane pudła to czy można sprawdzić jakimś programem na miejscu, czy owy aparat na 100% jest nowy ?
Dziękuję za odpowiedź.
1. polecam fotojoker - kupowałem tam kilka body. Zawsze panie chętnie daja mi kilka body i kilka obiektywów do przetestowania i wyboru.
2. Gwarancja i rok ochrony - też słyszałem różne wersje w FJ i innych sklepach - np. na fakturę jakoś inaczej na paragon inaczej ale 2 lata to 2 lata - na szczęście nic mi nigdy nie nawaliło (poza darmową gwarancyjną kalibracją w serwisie nikona body i obiektywów )
3. trudne pytanie - chyba na forach specjalistycznych zanjdziesz takie dane - co do softu to raczej nie da rady - ten instalujesz sobie sam a instrukcja jest dziecinnie prosta
4. ja zawsze przychodze do sklepu z bateryjkami i robie ten nieśmiertelny test na różnych ogniskowych - nikt nie protestuje a ja mam pewność. Test jest dobry w sklepie jest dostatecznie jasno i sprzedawcy nie protestują ;) ( a wiem jak wygląda bf i ff jak wychodzi na normalnych zdjeciach to i na takim teście tez wyjdzie ). Zasada jest prosta - sprzęt musi być celny na każdej ogniskowej na każdej ustawionej baterii. Drugi test to gazetowy - focisz pod kątem jakąś linijke tekstu na różnych ogniskowych i sprawdzasz czy trafiłeś.
5. przeważnie nie są zaplombowane - to zależy także od tego ile egzemplarzy mają na stanie. to czy kupujesz z zaplecza czy z magazynu czy zapakowane z wystawki to jz czasem jest loteria ;) - tez mnie to wkurza ale też to rozumiem - body ekstra dla mnie sprowadzone przy odbiorze testuje i coś mi nie pasuje i co? czekam tydzień na kolejne z magazynu ekstra dla mnie? nie - prosze o inne i pani przynosi z zaplecza. Może tak - z body nie ma problemów przy zakupie 99% nie ma problemów, za to obiektywy - lepiej przetestować kilka sztuk i wybrac jedną. Godzinka w sklepie to standard ;) w FJ nie ma kolejek ani tłumów testerów ;)
6.Oni musza sprzedać nowy ;) - nie ma takiej możliwości, ze ktoś kupił a na drugi dzień przyszedł i wymienił ( to już jest inna procedura) - co najwyżej to możesz kupić taki, który już ktoś sobie oglądał , testował. Wiem, że niektórzy zaraz się oburzą, że tylko dziewiczy ;0 sprzęt kupują ( body) ale jakoś przy obiektywach nikomu nie przeszkadza że ktoś go w sklepie już dotykał ;)
Wyjątek stanowi Fotojoker w Lublinie na Witosa :)
Z tego co wiem, to każde pudełko jest otwierane przy odbiorze towaru i sprawdzana jest zawartość. Przecież w łatwy sposób zamiast body można tam wpakować cegłę. Przynajmniej taką odpowiedź otrzymałem w FJ w Białymstoku. Sprawa Nówki sztuki - jeżeli odpalisz body i będziesz miał od razy ekran konfiguracyjny z wyborem języka, to body na 99% nie wykonało żadnej fotki. Trzeba tą wstępną konfigurację przejść i dopiero wtedy można coś cyknąć. Odnośnie gwarancji w FJ, to sam sklep daje gwarancję oryginalną Nikona. Z moim D7000 była gwara ze srebrnym znaczkiem 2 lata - bez względu na rodzaj zakupu - prywatny czy na firmę. Na pudełku także była naklejka informująca o gwarancji 2 lata. Drobnym drukiem jest napisane 1 rok gwarancji i 1 rok ochrony. Sprzedawca w FJ stwierdził, że jet to promocyjne 2 lata gwarancji.
Jeżeli nic się nie zmieniło w prawie, to każdy obywatel w państwach Unii Europejskiej kupując produkt nie na firmę tylko na osobę prywatną (nie ważne czy paragon czy faktura) ma na ten produkt 2 lata gwarancji, niezależnie czy producent sprzętu napisał na nim 1 rok, czy pół roku. Tak było jeszcze rok temu i mam nadzieję, że nie było żadnej nowelizacji :)
W ABFoto na pudle widziałem nalepkę dużą czerwoną 1rok gwarancji + 1 rok okres ochronny.
Pytanie mam jeszcze innej zupełnie kwestii, bo jestem obecnie w fazie rozdarcia. Nie wiem, czy kupić aparat, czy nie :) Chodzi o to, że idzie zima, więc jeśli chodzi o focenie poza domem to będzie raczej skromniejsze niż focenie w czasie dni cieplejszych, letnich. Czy jest sens kupowania aparatu na zimę? Z jednej strony byłby to dobry okres na zaznajomienie się z aparatem, funkcjami i w ogóle rzeczami elementarnymi w fotografii w których obecnie jestem laikiem, ale z drugiej strony czy nie będzie to czas stracony, czy aparat większości czasu nie przeleży... Jak jest u was w okresie zimowym? Odpoczywacie od aparatu, czy mimo -10 stopni idziecie w teren ? :)
Pytanie kolejne, to czy jeśli komuś by się bardzo nudziło, to mógłby pomóc w sprawdzeniu aparatu/obiektywu przed zakupem ? (czyli poświęcenie kilkudziesięciu minut + dojazd :)). Obecnie stacjonuje w Warszawie.
Jeżeli nic się nie zmieniło w prawie, to każdy obywatel w państwach Unii Europejskiej kupując produkt nie na firmę tylko na osobę prywatną (nie ważne czy paragon czy faktura) ma na ten produkt 2 lata gwarancji, niezależnie czy producent sprzętu napisał na nim 1 rok, czy pół roku. Tak było jeszcze rok temu i mam nadzieję, że nie było żadnej nowelizacji :)
To sie nie zmienilo i sprzedawcy moga sobie co najwyzej pogadac . Ostatnio kolega w swojej pracy uslyszal , ze nie dostanie przy okazji zwolnienia z pracy zaplaty za czas wypowiedzenia , bo firma nie ma tego w zwyczaju . Zwyczaje kazdy moze sobie miec wlasne , a prawo mowi konkretnie to i owo i koniec kropka .
f3jk
Ja z aparatem chodze do -10 czyli zima robie zdjecia tez . Jestem amatorka i dla mnie robienie zdjec w sniegu mojemu czarnemu psu to wyzwanie :) Nie rozumiem w ogole Twoich rozterek .
Kup body , kup obiektyw i idz robic zdjecia po prostu , za duzo myslenia i czytania forum jak widac czasem strasznie maci w glowie :)
Jak jest u was w okresie zimowym? Odpoczywacie od aparatu, czy mimo -10 stopni idziecie w teren ? :)
zdjęcia robiłem przy -30 i nic się nie stało = zdjęcia wyszły, sprzęt sie nie popsuł ;)
kupuj sprzęt i rób zdjęcia
Taaaa :) zimowe pejzaże chcesz ominąć? Kupuj puszkę i do dzieła :)
Dzisiaj raczej na 90% kupię D7000. I teraz pytanie do Was. Lepiej jest kupić 1 pudło w którym jest D7000+18-105, czy oddzielnie D7000 i 18-105? Cena ta sama, bo w ABFoto mają zezwolenie na sprzedaż 1 pudła, bądź 2 jeśli chodzi o promocję na D7000.
Jedyne co mi się nasuwa z plusów w przypadku 2 pudeł, to to, że mogę wybrać obiektyw kitowy (18-105) z pośród dostępnych w sklepie, w przypadku 1 pudła obiektyw jest jakby przypisany do sprzedawanego zestawu.
Star Dust
12-10-2012, 10:41
a cenowo bedzie Ci sie oplacalo kupic oddzielnie? 18-105 to naprrawde dobry kit, bardzo ostry, rzadko kiedy sprawia problem bo GO inne niz w stalkach. Stalki trzeba sprawdzac ale kit powinine byc ok :) Zreszta w D7k masz regulacje AF w menu jakby co :)
a cenowo bedzie Ci sie oplacalo kupic oddzielnie?
Cena ta sama, bo w ABFoto mają zezwolenie na sprzedaż 1 pudła, bądź 2 jeśli chodzi o promocję na D7000.
Cenowo pisałem jest to samo ;)
Star Dust
12-10-2012, 11:00
faktycznie przegapilam :) w takim razie kup oddzielnie, jesli kiedys postanowisz sprzedac to przynajmniej w ladnym pudelku :P
D7000 zakupiony. Strach się bać co teraz będzie :)
Pytałeś o gwarancje oraz o tzn dodatkowy rok ochrony. Nikon d7000 sprzedawany w zestawach z obiektywem 18-105 był objęty programem dodatkowy rok ochrony.
To nic innego jak gwarancja na w sumie 24 miesiące .
Tu możesz sobie poczytać.
Od 19 lutego 2010 r. rusza nowa promocja „2 LATA”. Za zakup jednego z wybranych produktów Klient zyskuje – poza przysługującym 12-miesięcznym okresem gwarancyjnym – kolejny 12-miesięczny okres ochrony serwisowej. Celem Promocji jest zwiększenie satysfakcji Klienta z zakupu nowych Produktów marki NIKON objętych rozszerzoną ochroną. Promocja organizowana jest na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Uprawnienia nabywców Produktów wskazane w niniejszym Regulaminie nie mogą być realizowane za granicą. Zasady udzielenia dodatkowej 12-miesięcznej określa regulamin promocji.
Nikon d7000 sprzedawany w zestawach z obiektywem 18-105 był objęty programem dodatkowy rok ochrony.
Ja kupiłem sam D7000 i też ma on 2 lata gwarancji.
I nic się nie bój, co ma być to będzie, rób foty dużo fot;)))))) Będziesz zadowolony bo w sumie to dobry aparat;) Pierwsza seria miała problemy, ale to powiedzmy choroby wieku dziecięcego.
Jak kupowałem swojego spytałem się sprzedawcy w Fotojokerze ocb z tym dodatkowym rokiem ochrony i powiedział, że przez pierwszy rok gwarancji wszystko jest za free a podczas tego ochronnego są duże zniżki na naprawy.
Z tym drugim rokiem to widzę, że są przeróżne wersje. W każdym sklepie co innego mówią. Chyba, powinni zainwestować w przeszkolenie swoich pracowników...
Pewnie tak. Co do kupowania d7000 - w sklepie sprawdzilem wg. tablicy testowej z 50/1.8, trafiał w punkt. Korzystam od tygodnia i jest ok. Po kilku tysiącach zdjęć nie zauważylem, żeby nie trafiał.
anita-głowacka
21-10-2012, 17:17
Jak kupowałem swojego spytałem się sprzedawcy w Fotojokerze ocb z tym dodatkowym rokiem ochrony i powiedział, że przez pierwszy rok gwarancji wszystko jest za free a podczas tego ochronnego są duże zniżki na naprawy.
jakie zniżki? co za bzdura.. jest to po prostu dodatkowy rok gwarancji, czyli w sumie 24 miesiące :)
Mnie babeczka w FJ w Warszawie poinformowała, że w drugim roku (tym ochronnym) nie płaci się za robociznę, tylko za wymieniane części. Nie bardzo się z tym zgadzam, bo kupowałem aparat na osobę fizyczną (czyli prywatnie dla siebie, a nie na firmę) i w takim przypadku mam 2 lata pełnej gwarancji na każdy sprzęt zakupiony w Unii Europejskiej. Kropka.
A możesz podrzucić jakieś potwierdzenie? Ustawę czy coś? Odpukać żeby się nie przydało, ale lepiej być zabezpieczonym ;)
Pierwsze co mi się rzuciło dla uspokojenia:
http://europa.eu/youreurope/citizens/shopping/shopping-abroad/guarantees/index_pl.htm
Jak znajdę dokładne numery ustaw to wrzucę.
A to jeszcze dla fanów Appla :D
http://technologie.gazeta.pl/internet/1,104530,11471425,Unia_Europejska_zmusila_Apple_do ____wydluzenia_gwarancji.html
bo kupowałem aparat na osobę fizyczną (czyli prywatnie dla siebie, a nie na firmę) i w takim przypadku mam 2 lata pełnej gwarancji na każdy sprzęt zakupiony w Unii Europejskiej. Kropka.
Ogólnie tak - w praktyce w Polsce nazywa się to "niezgodność towaru z umową" - Ustawa z dnia 27 lipca 2002 roku o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej (http://www.uokik.gov.pl/download.php?id=12) - a gwarancja to dobra wola gwaranta (np. producenta, dystrybutora czy sprzedawcy) i nie musi jej być wcale.
Z resztą jak to widnieje czarno na białym w jednym z twoich linków:
Dwuletni okres gwarancji rozpoczyna się z chwilą dostarczenia towaru, a Ty jesteś zobowiązany do powiadomienia sprzedawcy o wadzie wyrobu w ciągu dwóch miesięcy od jej stwierdzenia.
Gwarantem zawsze jest sprzedawca. W niektórych krajach UE masz także prawo do odszkodowania od producenta.
A tu wyciąg z wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Niezgodno%C5%9B%C4%87_towaru_konsumpcyjnego_z_umow %C4%85
Zresztą tu na forum już było o tym: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=158785
Kochani, dajcie na luz, Posiadam d7000 od początku jak się tylko w Polsce pojawił.Czyli niestety nie ominęły mnie pewne problemy z tym body, nie będę pisał o jakie problemy chodzi bo tych ty na forum jest pierdylion stron;))
Kupiłem d7000 z roczna gwarancją + rok ochrony.
Powiem Krótko korzystam z z serwisu przez dwa DWA lata na zasadzie gwarancji. i NIK Z SERWISU NIKON POLSKA NIE CHCIAŁ W TYM CZASIE ANI JEDNEJ ZŁOTÓWKI!!!! ZA WYKONANE NAPRAWY REGULACJE ORAZ CZYSZCZENIA.
Temat gwaranci(rok + rok ochrony) uważam za zakończony.
Pozdrawiam
I rubta zdjęcia a nie czytajcie za wiele,o problemach i niedomaganiach, czytajcie jak zrobić waszym super sprzętem jeszcze lepsze zdjatka;)))