Zobacz pełną wersję : wyostrzanie RAW
Nie udało mi się znaleźć więc ośmielę się zapytać.
W jaki sposób wyostrzacie zdjęcia zapisywane w formacie .NEF? Chodzi mi o to czy w puszcze wyłączone macie zupełnie wyostrzanie i wyostrzacie dopiero przy "wywoływaniu" z RAW (np. CO)? Czy moze dopiero po wywołaniu (np. w PS) ? A może ktoś ustawia w puszce na normal i to wystarcza? Ewentualnie mozna wszystko po kolei :) .
Ja wyostrzam dopiero w PS (w puszcze "none") ale może są lepsze metody i dlaczego miałyby być lepsze.
Ja wyostrza też dopiero w PS ale dopiero po wywołaniu NEF'a bo podczas wywoływania to raczej się nie powinno jeśli zależy na jakości. Ja robie w trybie Lab kanał jasność i maska wyostrzająca...
tymoteuss
17-03-2007, 16:10
W puszce normal.
Podostrzam delikatnie przy wywoływaniu w NC.
mad_mark
17-03-2007, 16:58
ehm.. z tego co sie orientuje to niewazne co masz w puszcze ustawione dot. wyostrania bo to NEFa nie rusza tylko JPEGi (jezeli masz puszke ustawiona zeby zapisywala w JPEG). Tak mi sie mocno wydaje, poprawcie mnie jesli sie myle.
aries.mehehe
17-03-2007, 17:57
Dobrze Ci się wydaje... Jedynie przy wywoływaniu w programach Nikona te ustawienia są wczytywane jako "domyślne" ale i tak można wszystko zmienić w trakcie obróbki.
..NEFa puszka nie rusza. Jeśli trzeba to delikatnie w RawShooterze podczas wywoływania przygotowując pod papier. W PSie raczej po zmianie formatu na mniejszy.
Wyostrzać powinno się po wywołaniu... jest kilka metod... ale w trakcie wywoływania nie powinno się tego robić... wyostrzając w trakcie wywoływania wyostrzamy wszystko krawędzie kolory przejścia tonalne itp (a to spowoduje spadek ogólnej jakości zdjęcia) a przecież chcemy wyostrzyć tylko krawędzie...
cyrusvirus
19-03-2007, 14:13
ja mam w puszce wyłączone wyostrzanie i przy wywoływaniu tez nie wyostrzam.
Chodzi mi o to czy w puszcze wyłączone macie zupełnie wyostrzanie
Ja mam jakieś wyostrzanie w puszce zaprogramowane, bo lepiej mi się ocenia od razu na wyświetlaczu po powiększeniu czy AF lub Wini nie dał ciała.
CO do reszty to ... uhuhu.. jest o tym naprawdę dużo i w sieci, i na forum. Książki na ten temat powstają