PDA

Zobacz pełną wersję : SB-700 wyzwalana błyskiem z wbudowanej

artuss811
03-10-2012, 07:42
Witam nigdy nie używałem tej funkcji bo nie była potrzebna, wczoraj chciałem się troszkę tym pobawić i zauważyłem pewna nieprawidłowość, a mianowicie lampa SB błyska ale nie widać tego na zdjęciu. Już mowie o co chodzi dokładnie, jak postawie lampę na wprost aparatu i zrobię zdjęcie to na ujęciu widać błysk lampy a jak skieruje lampę w sufit i lampę wbudowana czymś zasłonie to jednym okiem widzę ze lampa wyzwoli nawet silny błysk ale niestety zdjęcie jest ciemne jak zrobione bez lampy, jak zrobię podobnie tylko nie zasłonie lampy wbudowanej to lampa SB błyśnie słabiej zdjęcie jest jaśniejsze, tylko wydaje mi się ze to zasługa wbudowanej. Czy to możliwe ze lampa SB wyzwalana lampa wbudowana nie wyrabia się w czasie otwarcia migawki czas 1/60 do 1/180 i efekt ten sam

MariuszJ
03-10-2012, 08:01
Jeżeli ustawiłeś SB700 w trybie synchro z fotoceli, lampa synchronizuje się z przedbłyskiem pomiarowym lampy wbudowanej, a nie błyskiem głównym.

Kuba.No
03-10-2012, 08:06
Mówiąc prosto, wyłącz TTL we wbudowanej lampie

artuss811
04-10-2012, 06:30
Oki wszystko działa dzięki, i korzystając z okazji chce kupić wyzwalacz Y RF-602 lub 603 wiem ze nie obsługuje lampy w ttl ale mam ustawić lampę tak jak była by na sankach czy wybierak w remote a menu zmienić z SU-4 na advanced, a moze wybierakiem ustawić na master

MariuszJ
04-10-2012, 09:07
Oki wszystko działa dzięki, i korzystając z okazji chce kupić wyzwalacz Y RF-602 lub 603 wiem ze nie obsługuje lampy w ttl ale mam ustawić lampę tak jak była by na sankach czy wybierak w remote a menu zmienić z SU-4 na advanced, a moze wybierakiem ustawić na master

Lampę z wpiętym odbiornikiem ustawiasz w M.

trixiglk
04-10-2012, 09:31
Lampa koniecznie w manual (a jak nie przestawisz to na ekraniku i tak pokaże żeby przełaczyć na manual). I bierz RF-603 jest bardziej poręczny. Sam mam SB-700 i korzystam z takiego zestawu.

artuss811
04-10-2012, 09:48
wielkie dzięki pewnie tak zrobię ze kupie 603 a czy można za pomocą tego zestawu podłączyć nadajnik na aparat na nadajnik lampę która działa w ittl i sterować inna lampa w manualu

MariuszJ
04-10-2012, 10:35
wielkie dzięki pewnie tak zrobię ze kupie 603 a czy można za pomocą tego zestawu podłączyć nadajnik na aparat na nadajnik lampę która działa w ittl i sterować inna lampa w manualu

Taką funkcjonalność na pewno posiadają moje Phottix Strato. Opis RF603 jest tu mętny, niemniej obecność wszystkich styków nikonowskiej stopki, zarówno z jednej jak i z drugiej strony nadajnika wskazuje że tak.

GonzoG
04-10-2012, 12:11

Można. RF-603 jest transparentny dla aparatu i lampy zamontowanej w RF-603.

artuss811
10-10-2012, 16:45
Można. RF-603 jest transparentny dla aparatu i lampy zamontowanej w RF-603.

kolego chyba nie bardzo jest z to transparentnością, właśnie odebrałem swoje RF-603 i jak podepnę urządzenie do aparatu a na gore jeszcze lampę to niestety nie działa lampa w ttl pokazuje komunikat przełączenia na M

MariuszJ
10-10-2012, 17:25
kolego chyba nie bardzo jest z to transparentnością, właśnie odebrałem swoje RF-603 i jak podepnę urządzenie do aparatu a na gore jeszcze lampę to niestety nie działa lampa w ttl pokazuje komunikat przełączenia na M
Sprawdź dobrze czy transmitter dobrze wszedł w stopkę.

Jeżeli dalej nie działa, to cóż - przeceniłem YN :)

Na pocieszenie Ci powiem, że użyłem takiej konfiguracji raz - na próbę, czy działa :)

artuss811
10-10-2012, 17:38
nie mam żalu bo w sumie na początku liczyłem się z tym ze nie będzie działało, ale ty dałeś mi małe światełko nadziei, ale skoro nie działa to nic i tak mam inne plany co do tego urządzenia i raczej będzie chodziło w M do pracy w studio

GonzoG
10-10-2012, 20:05

Używałem tak Nissina Di622 mk I i działał bez problemów w TTL.

artuss811
10-10-2012, 22:42
to nie wiem czemu SB nie chce działać w M owszem ale nie ttl

MariuszJ
10-10-2012, 22:45
to nie wiem czemu SB nie chce działać w M owszem ale nie ttl

Pomiędzy wszystkimi stykami stopek transmittera powinno być przejście elektryczne. Masz omomierz? Sprawdź. Jeżeli jest, to nie ma prawa nie działać - chyba że, tak jak wspomniałem, stopka jest nieprecyzyjnie wykonana i coś nie styka - do złącza aparatu bądź lampy.

Głupie pytanie, wiem: wersję nikonowską nabyłeś?

artuss811
12-10-2012, 00:03
tak wersja N z kabelkiem N3. A mało tego ze nie działa ttl na urządzeniu podpiętym pod lampę i aparatu to jeszcze nie wyrabia migawka w instrukcji jest ze do 1/200 ale przy takim czasie widać migawkę na zdjęciu nie dużo bo na samym dole taka winietka się robi dopiero przy 1/160 jest oki och te YN a powiedz miedzy czym a czym ma byc ten opór co mam zmierzyć omomierzem

MariuszJ
12-10-2012, 00:12
tak wersja N z kabelkiem N3. A mało tego ze nie działa ttl na urządzeniu podpiętym pod lampę i aparatu to jeszcze nie wyrabia migawka w instrukcji jest ze do 1/200 ale przy takim czasie widać migawkę na zdjęciu nie dużo bo na samym dole taka winietka się robi dopiero przy 1/160 jest oki och te YN a powiedz miedzy czym a czym ma byc ten opór co mam zmierzyć omomierzem

Na niewyrabianie migawki nic Ci nie poradzę. O tym że YN dają radę do mniej więcej 1/160s ktoś już pisał.

Omomierzem sprawdź przejście między odpowiadającymi sobie stykami w złączu i stopce nadajnika. TTL będzie działał jedynie gdy dla lampy nie będzie elektrycznej różnicy między gołą stopką aparatu, a stopką osadzonego w korpusie nadajnika.

artuss811
12-10-2012, 00:24
nie wiem czy dobrze zrobiłem ale wziąłem do reki urządzenie i dotykałem odpowiednich styków z jednej i 2 strony cos na wzór lustrzanego odbicia i przejście było tylko na na jednym

GonzoG
12-10-2012, 00:32
a powiedz miedzy czym a czym ma byc ten opór co mam zmierzyć omomierzem

Między tymi samymi stykami na stopce (dole) i w sankach (górze) RF-603.
Najlepiej zrób dwa pomiary. Jeden bez baterii i drugi z bateriami i włączonym RF.

---
Z tego co wyczytałem w internecie, to lampy Canona i Nikona nie bardzo chcą działać w TTL będąc zamontowane w nadajniku RF-603. Nie było natomiast żadnych problemów z lampami Sigmy, Nissina, Yongnuo i niektórymi Metzami.

Najwyraźniej problem polega na tym, iż lampy Nikona/Canona mają bardziej rozbudowaną komunikację niż innych firm, a RF-603 nie jest w pełni transparentny lub powoduje jakieś zakłócenia sygnału.

MariuszJ
12-10-2012, 00:34
nie wiem czy dobrze zrobiłem ale wziąłem do reki urządzenie i dotykałem odpowiednich styków z jednej i 2 strony cos na wzór lustrzanego odbicia i przejście było tylko na na jednym

Nie lustrzane odbicie, tylko na wprost. Pomyśl - stopka nadajnika musi "przedłużyć" stopkę aparatu. Masz do sprawdzenia: duży centralny pin (ale on Ci działa, skoro wyzwala w manualu), masę (z jednej strony sanki, z drugiej "wsuwka": ale to też chodzi, skoro wyzwala) i trzy piny przez które odbywa się cała zaawansowana komunikacja. Oczywiście "dziubek" blokady nie jest z niczym podłączony ;)

Najwyraźniej problem polega na tym, iż lampy Nikona/Canona mają bardziej rozbudowaną komunikację niż innych firm, a RF-603 nie jest w pełni transparentny lub powoduje jakieś zakłócenia sygnału.

Ale nie ma prawa zakłócać, bo te linie nie są w żaden sposób przez nadajnik wykorzystywane! Powinny być zwarte na sztywno i już, jak w kablu synchro. Ja cały czas obstawiam, że problem jest trywialny - stopki nadajnika są nieprecyzyjnie zrobione i nie stykają gdzie trzeba - w lampie lub aparacie.

Jeszcze jedno: widzę, że te urządzenia są identyczne tj. funkcję nadajnika i odbiornika się wybiera zupełnie dowolnie. Zapiąłeś na aparat oba z tych swoich urządzeń i na obu nie działało? Przestawiłeś je przedtem w tryb nadajnika?

GonzoG
12-10-2012, 00:46
Ja cały czas obstawiam, że problem jest trywialny - stopki nadajnika są nieprecyzyjnie zrobione i nie stykają gdzie trzeba - w lampie lub aparacie.

Też tak myślałem, ale po przeczytaniu info od użytkowników RF-603, wychodzi na to, że lampy C i N rozpoznają coś po drodze do aparatu i chcę się przełączać w tryb manualny.
Lampy, które nie mają takiej sygnalizacji czy sprawdzania działają bez problemów.

MariuszJ
12-10-2012, 00:48
Też tak myślałem, ale po przeczytaniu info od użytkowników RF-603, wychodzi na to, że lampy C i N rozpoznają coś po drodze do aparatu i chcę się przełączać w tryb manualny.
Lampy, które nie mają takiej sygnalizacji czy sprawdzania działają bez problemów.

No ale kurde co mają rozpoznać, zapach chińszczyzny w nogach? ;)

Mówię Ci - kolega coś tam mota z tymi urządzeniami :D

Jak się w tym cudzie wybiera funkcję nadajnik/odbiornik? A może samo rozpoznaje? To by trochę tłumaczyło, dlaczego nie delują z lampami inteligentnymi (inaczej). Edit: dobra, już widzę, automat. Gdybym wiedział wcześniej, nie poleciłbym Ci tego urządzenia w kontekście przelotki ttlowskiej. Ma prawo nie działać, niestety, i chyba nie działa. Dla mnie towar jest niezgodny z opisem.

artuss811
12-10-2012, 00:59
nie działa tylko jeden styk ma przejście ten pojedynczy, bo 2 są obok siebie potem niżej duży po środku i znowu mały wychylony bardziej w jedna stronę to na nim jest przejście

MariuszJ
12-10-2012, 01:01
nie działa tylko jeden styk ma przejście ten pojedynczy, bo 2 są obok siebie potem niżej duży po środku i znowu mały wychylony bardziej w jedna stronę to na nim jest przejście

Jeżeli możesz, oddaj do sklepu powołując się na potrzebę posiadania tej funkcjonalności i jej brak w towarze, pomimo deklaracji producenta. Nabądź sprawdzone Phottix Strato. Chyba że się bez tego ficzeru obędziesz.

GonzoG
12-10-2012, 01:09
Większość for i stron z testami RF-603 mówi "Hotshoe pass-through", a nie "TTL pass-through".
http://www.lightingrumours.com/yongnuo-rf-603-wireless-transceiver-system-858
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=980703
http://flashraw.com/yongnuo-rf-603-wireless-flash-trigger-announced
Napisane jest, że dodatkowe piny służą tylko wybudzaniu lampy, a nie do TTL.
A tu cytat:

Some readers pointed out that others have found this does *not* work with Canon-branded flashes...I didn't test that because I don't *have* any Canon-branded flashes. I did test it with a Sigma flash (which is Canon E-TTL compatible), and it did indeed work.

TTL działa z Sigmą.

Wiem na 100%, że Nissin Di622 mk I działał w TTL. Lampa zmieniała zoom, i naświetlała poprawnie. Wiem też, że ten sam Nissin nie działa zdalnie z RF-603.