Zobacz pełną wersję : D7000 - temat dla zadowolonych z tej puszki
Kerami82
02-10-2012, 18:04
Witam. Jestem nowy na forum. Mam nadzieje niedługo dołączyć do grona nikoniarzy. Od pewnego czasu zastanawiam się nad zakupem d7000. Ponieważ dwa wątki na tym forum, oba dotyczące d7000 i problemów z nim urosły do monstrualnych rozmiarów myślę, że dobrym pomysłem i przeciwwagą byłby temat osób zadowolonych z tej puszki.
A więc czy jest ktoś na tym forum kto uważa, że d7000 to świetna puszka? Czy jest ktoś kto posiadając d7000 nie miał nigdy przez niego styczności z serwisem? Proszę o wypowiedzi osób które są zadowolone. Do narzekania już są 2 tematy :). Jeśli według adminów ten temat jest niepotrzebny to proszę usunąć, ale wchodząc na to forum i czytając o d7000 można popaść w depresję :)
Taki temat już był - poszukaj tylko...
jeremi1234
02-10-2012, 19:13
Kerami82 zgadzam się z Tobą. Czytając te wątki można wpaść w depresję i nie kupić tego aparatu. Żeby był on aż tak wadliwy domniemywam, że allegro zawalone byłoby nim w używce. A tu na allegro używanych b.mało, na giełdzie nikoniarzy nie znalazłem, więc tak wadliwy sprzęt chyba jest bardzo popularny.
Sam osobiście wymieniłem niedawno D200 na D7000 i nie narzekam. Ostrość, super, brak problemów z AF, nie chlapie olejem na matrycę.
Czy czegoś chcieć więcej ? :)
przemek_83
02-10-2012, 19:40
Również jestem bardzo zadowolony z D7000. Użytkuje go już prawie rok i nigdy nie miałem żadnych problemów z AF, a zdjęcia robię w różnych warunkach i używam tylko jasnych stałek.
Seria 64xxxxx - problemy z AF i chlapanie olejem. Dlaczego tak mało jest na allegro? Bo stracić kilka stów w kilka tygodni, to trochę zbyt kosztowny biznes. W nowych aparatach jest gwarancja. Mam nadzieję, że mi naprawią i będzie miód-malina.
mam nr 60035XX czy to bedzie model pozbawiony problemów?:P
Kerami82 - i zaczęło się narzekanie :)
Ja osobiście też mam zebrane fundusze na D7000, ale od dwóch miesięcy przyglądam się wpisom na forum - no i mam dylemat. Dziwi mnie to, że do aparatu za 3200zł (D7000) jest tyle uwag a z dużo tańszego D5100 za 1800zł większość jest zadowolona. W każdym razie dobry pomysł na wątek. Czekamy na zadowolonych...
Ja od siebie mogę powiedzieć tak....
Jestem amatorem, cykam dla przyjemnosci, parę kadrów dziennie, nic szczególnego.
Nie używam zwykle przysłon rzedu F18, gdzie jakieś paprochy na matrycy mogły by mieć znaczenie, dlatego, ja zamiast zastanawiać się nad olejem, czy niecielnym AF (chociaż mam bardzo celny) , to po prostu robię zdjęcia... WYbór na D7000 padł, ze względu na posiadany wcześniej model D200, gdzie ergonomia była wyśmienita. Za D7000 przemawiała matryca która lubi duze iso. :)
Nie miałem duzo wahań, ani namysłów. Chciałem i mam.
megasnajper
02-10-2012, 21:04
Używam D7000 od ponad roku i nie miałem z nim żadnych problemów. Co prawda nie użytkuję go w żadnych ekstremalnych warunkach, jestem amatorem w pełni zadowolonym z jakości zdjęć jakie można otrzymać przy pomocy tego body.
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2891172&postcount=5863
Od prawie trzech miesięcy jestem posiadaczem D7000, zrobiłem nim 5 tyś fotek. Należę do grupy zadowolonych, tzn tych co cieszą się robieniem zdjęć.
Nie żałuję żadnej złotówki, którą przeznaczyłem na swoje body. Sprawdza się świetnie, nie sprawia niespodzianek. Osiągi matrycy pozwalają na pracę w trudnych warunkach, AF działa w każdej sytuacji jak marzenie.
Ja też jestem mega zadowolony. Kupiłem jakieś trzy tygodnie temu. Robiłem zdjęcia na ślubie kolegi i wszystkie były idealnie trafione z ostrością - nawet w ciemnej sali. Na karcie testowej AF wyszły mikro przesunięcia punktu ostrości więc na wszelki wypadek oddałem do kalibracji. Zobaczymy czy uda im się to "usunąć". Jeszcze raz zaznaczam, że kompletnie nie widać tego na zdjęciach - nawet na 2.8.
Mam pytanie do tych zadowolonych: wybieraliście puszkę z w jakimś sklepie i dopasowywaliście do obiektywu czy po prostu zamówiliście przez internet z obiektywem i przysłali dobrą?
Mam pytanie do tych zadowolonych: wybieraliście puszkę z w jakimś sklepie i dopasowywaliście do obiektywu czy po prostu zamówiliście przez internet z obiektywem i przysłali dobrą?
Zamówiłem w FJ przez internet z odbiorem osobistym w sklepie. Wziąłem ze sobą własne szkło, sprzedawca bez problemu pozwolił zapiąć i popytkać. Tyle.
Zamówiłem używke z komisu, spasowałem od strzału z obiektywem z poprzedniej puchy i panie skalpel, zdjęcia ostre jak trzeba.
Zamówiłem w Fotozakupy samą puszkę. Miałem z d90 18-105 i do tego 50 i 35 ze światłem 1,8. 50 wymagała mikroregulacji z poziomu menu. Aparat sieka jak zły, nawet przy podłym świetle AF ostrzy jak trzeba a ludzie nie narzekają, że im świecę tą wkurzająca lampką doświetlającą po gałach.
Nie ma więcej zadowolonych posiadaczy ? ;)
A ja muszę zweryfikować swój głos. Nikkor 35mm nagle zaczął wykazywać objawy BF, musiałem mikroregulować na -20. Zobaczymy co będzie dalej, ale pewnie wyślę w zimie do serwisu.
Cóż, od tego ta mikroregulacja jest ;) Ale jeśli nagle się rozjechał, no to coś jest nie tak
jedna wizyta w serwisie,i przebieg okolo 3,5k i sprawuje sie dobrze,bez oleju ,af celny tam gdzie trzeba,polecam
Ja mam na razie 6 miesięcy, przebieg ok 25k, poza szybko brudzącą się matrycą (dużo zdjęć w nie najlepszych warunkach - np. kurz, dym w dyskotekach), wszystko już działa - początkowo były problemy z AF - przestawiał się, ale winne było lustro. Po kilku szarpnięciach i dociśnięciach wszystko gra.
Co rozumiesz przez szarpnięcia/dociśnięcia? Wizyta w serwisie? Sam majstrowałeś przy lustrze?
Co rozumiesz przez szarpnięcia/dociśnięcia? Wizyta w serwisie? Sam majstrowałeś przy lustrze?
Łapiesz palcami za lustro i szarpiesz, dociskasz, itp... Później tylko ładnie trzeba je wyczyścić.
Star Dust
05-10-2012, 18:25
moze bez takich rad na forum, ktos mocnej szarpnie wyrwie lub uszkodzi i dopiero beda jaja ;)
Kerami82, a czemu nie zrobiles ankiety? Chyba, ze tylko admin moze..
tak to fajnie bylo by widac podsumowanie, ile glosow byloby za, a ile przeciw..
Kerami82
05-10-2012, 19:46
Ankieta dodana.
Powiem wam tak szczerze, ze wyniki ankiety nie będa realne, a dlaczego ?
Bo ankieta jest w wątku dla ludzi zadowolonych, gdzie raczej 99% jest zadowolonych,
Osoby które nie są zbyt zadowolone, raczej odwiedzają wątek o problemach z af i olejem, dlatego one nie zagłosują w tej ankiecie.
Kerami82
05-10-2012, 20:00
Mysle ze niezadowoleni tez z ciekawosci zaglądają do tego wątku. Oczywiscie lepiej byłoby ankiete podpiąc pod ogólny temat o d7000 ale mogą to zrobić chyba tylko admini.
Każdy kto ma coś wspólnego z D7000 zagląda do wszystkich wątków, które go dotyczą :)
Kto nie ma nic wspólnego, ale mógłby mieć, również tu zagląda. :) Na przykład ja. A zaglądam dlatego, że rozważam zakup tego sprzętu.
Nie licząc małpki Panasonica, którą noszę niemal zawsze przy sobie, aby mieć do dyspozycji cokolwiek, gdy okoliczności życiowe nie pozwalają na korzystanie z normalnego aparatu, robiłem już dwa poważne podejścia do cyfry. Pierwsze 6 lat temu skończyło się zakupem nówki sztuki FM2 i doskonale z nią kompatybilnego manualnego Zeissa 1,4/50. Rok temu wykonałem drugie podejście, z podobnym finałem w postaci F100 w stanie sklepowym za psie pieniądze. Razem z 20-letnim F801s, którego używam od nowości, dają mi one tyle szpasu, że przejście z analogowego FX na cyfrowy FX przez najbliższych kilkanaście lat (dopóki są w sprzedaży tradycyjne filmy małoobrazkowe) raczej nie wchodzi dla mnie w rachubę. Dochodzę jednak do wniosku, że zaawansowany DX może dobrze spełnić swoją rolę na poziomie hobbystycznym w niektórych zastosowaniach, np. tam, gdzie ma znaczenie crop i szybkie serie. W dodatku uczyniłby to nieporównywalnie mniejszym kosztem, niż pełna klatka z odpowiedniej jakości długim obiektywem. Ceny D7000 spadły na tyle mocno, że zakup tego modelu wydaje mi się obecnie być całkiem dobrym pomysłem. Chętnie dam się przekonać do podjęcia pozytywnej decyzji. :)
Łapiesz palcami za lustro i szarpiesz, dociskasz, itp... Później tylko ładnie trzeba je wyczyścić.
nieźle, w innym wątku były rady by umiejętnie rzucić na glebę
kalibracja tej puszki wyprzedza epokę ;)
Każdy kto ma coś wspólnego z D7000 zagląda do wszystkich wątków, które go dotyczą :)
No właśnie. Ja zauważyłem i zajrzałem :) Tak samo robiłem nie mając D7000. Tak jak napisał falko29 "Jestem amatorem, cykam dla przyjemnosci..." Nie spodziewam się po nim cudów np. że zacznie za mnie myśleć ( a szkoda, że nie potrafi :) ), ale to co oferuje to body to poezja w porównaniu z D60. Mnie cieszy na przykład, że jak byłem w ZOO w Chorzowie, to mogłem zrobić takie zdjęcie bez lampy i nie ma ziarna ( ISO 3200):
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img198/512/dsc9387.jpg)
Przy ISOO 6400 mamy coś takiego:
źródło (http://imageshack.us/a/img43/1975/dsc9392t.jpg)
a tu crop:
źródło (http://imageshack.us/a/img818/9456/dsc939201.jpg)
Z takiego obrazka ( ISO 6400 ) :
źródło (http://imageshack.us/a/img59/9512/dsc9397e.jpg)
Wykroje na przykład takie coś:
źródło (http://imageshack.us/a/img836/3093/dsc939701.jpg)
...i to "cieszy mordkę" amatora ;)
Oczywiście kadry do D... ale ja tym nie zarabiam, ja to robię dla przyjemności- mam status "fotograf rodzinny- wycieczki, imprezy rodzinne i zdjęcia pamiątkowe" :) I są to RAW`y z puszki bez obróbki przekonwertowane ViewNX do JPEG. Auto ISO, Auto WB tylko f4 i tryb A- tyle amator zadecydował:)
Moja żona ostatnio powiedziała: " coraz nowsze graty, coraz droższy sprzęt a zdjęcia coraz gorsze". Po prostu kupiliśmy niedawno DELL`a U2212HM i moja ładniejsza połowa odkryła jak dokładnie prezentują się zdjęcia na tym monitorze. Dopiero przejrzenie zdjęć z D60 otworzyło Jej oczy. Ja też w pierwszym momencie po zakupie D7000 byłem rozczarowany ostrością. Ale potem przypomniałem sobie co czytałem tu na forum o tych matrycach. Przypomniałem też sobie o tym o ile większa jest matryca w nowym body. Natomiast kolory... niebo a ziemia. Nie ma byka na ten aparat. Te zdjęcia dowodzą jeszcze jednego : 16Mpx to możliwość korzystania z ostrych stałek i kadrowania bez dużych strat jeśli się nie ma na razie ostrego zoom`a. ;)
ZAZNACZAM, ŻE JEST TO OPINIA AMATORA, DO KTÓREGO TEN MODEL JEST ADRESOWANY.
A-ha i jeszcze jedno poprzedni wątek to "opinie użytkowników.." zdominowany przez niezadowolonych - inni odwiedzający to chcący zakupić. I nie ma się co dziwić sam przeglądałem to co pisał Fatman. I chwała mu za to bo kupiłem świadomie i z premedytacją pogodzony z koniecznością pracy w trybie LV :) .
Świetna puszka :) Po D90, K-r, K-5 jestem bardzo zadowolony, choć nie powiem, że po K-5 przeżyłem szok jeśli chodzi o jakość zdjęć. Po prostu system i ergonomia Nikona mi bardziej odpowiada. Kupiłem używany z niewielkim 5 tys. przebiegiem, po aparat byłem osobiście. AF spisuje się świetnie, choć używam wyłącznie zoomów, brak plam itp... Seria 621.
Kocham ten aparacik! To tyle, więcej mi się nie chce pisać. Na forum zaglądam rzadko - robię zdjęcia.
Pozdrawiam!
Rafał_Sz
06-10-2012, 22:47
c - problemy zostały usunięte po kilkukrotnej wizycie w serwisie
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/polls/bar4-l.gif)
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/polls/bar4.gif)
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/polls/bar4-r.gif)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/02/clear-1.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/clear.gif) 1 4.76%
Zawsze pierwszy... ;):)
Świetna matryca, najlepsza nikońska ergonomia , AF fisiuje czasem w zależności od sytuacji (dokładnie jak w innych puszkach- cudów nie ma) czasem faktycznie wolę użyć manuala. Generalnie jak ktoś umie się zabrać do zdjęcia ( a nie zdaje się na zieloną automatykę) to efekty są na prawdę wyśmienite.
Tyle odemnie, puszkę kupiłem nową nie była w serwisie, matrycę trzeba czyścić, ale oleju nie zarejstrowałem tylko kurz. Po wątku o wadzie AF miałem pewne rozterki bo wydawało mi się... a potem zaczęłem robić zdjęcia po prostu i widzę że jak ja czegoś nie spitolę to wszystko jest OK a nawet lepiej :) wcześniej miałem D80 i ten też miał zastraszającą wadę: przepalał na matrycowym, no fakt ale wystarczyło zmniejszyć ekspozycję o 0.5 i znów było wszystko Ok ergo: świetny aparat (D80) a d7k jest dużo, dużo lepszy.
ps. zielona automatyka oczywiście działa przyzwoicie ale dopiero ręczne wprowadzanie odpowiednich parametrów przeważnie daje jakiśtam efekt
sokolnik
07-10-2012, 10:30
I chwała mu za to bo kupiłem świadomie i z premedytacją pogodzony z koniecznością pracy w trybie LV :) .
czemu z koniecznością pracy w trybie LV ?! lepiej af pracuje przez LV niż gdy korzystamy z wizjera ?
czemu z koniecznością pracy w trybie LV ?! lepiej af pracuje przez LV niż gdy korzystamy z wizjera ?
W tematach o problemach z D7k kilkakrotnie powtarzane było, że w przypadku wadliwych puszek problemy wariującego AF nie wystepują jeśli fotografuje się w trybie LV. Ale nie ręczę za to, po przeczytaniu tylu stron mogłam coś pomieszać ;)
sokolnik
07-10-2012, 13:27
a już się zastanawiałem czy sprzedać mojego D90 (body) oraz lampę sb-700 i kupić D7000. Ciekawi mnie czy przy obiektywie 18-105 z D7000 nie potrzebowałbym dalej lampy. Czy wystarczyło by podbijać ISO do 3200 bez straty jakości obrazka. a później kupić coś jasnego. jak myślicie ? D7000 body już za 3200 zł można wyrwać, nowy ze sklepu.
Lampa zawsze się może przydać choć ISO 3200 w D7000 jest w pełni używalne.
Lampa zawsze się może przydać choć ISO 3200 w D7000 jest w pełni używalne.
Co do pierwszej części (lampa) się zgadza - bobrze zawsze ją mieć przy sobie
co do drugiej (ISO 3200) - nie wiem do czego. Max co uważam za "w pełni używalne" to 800-1100 (zależnie od sytuacji). Powyżej szum jest na tyle duży że traci się wyraźnie na jakości. Natomiast jak zdjęcia mają być oglądane w całości (pomniejszone do rozmiarów ekranu) i nie są zbyt ważne drobne szczegóły, to nawet przy ISO 6400 na jasnych zdjęciach szum nie stanowi większego problemu.
sokolnik
07-10-2012, 20:27
Co do pierwszej części (lampa) się zgadza - bobrze zawsze ją mieć przy sobie
co do drugiej (ISO 3200) - nie wiem do czego. Max co uważam za "w pełni używalne" to 800-1100 (zależnie od sytuacji). Powyżej szum jest na tyle duży że traci się wyraźnie na jakości. Natomiast jak zdjęcia mają być oglądane w całości (pomniejszone do rozmiarów ekranu) i nie są zbyt ważne drobne szczegóły, to nawet przy ISO 6400 na jasnych zdjęciach szum nie stanowi większego problemu.
kto używa 6400 ISO przy jasnych zdjęciach ? przy jasnych to chyba jak najmniejsze się używa...chodziło mi o to czy warto zamienić D90 na D7000 ? z obiektywem 18-105 a później jakaś stałka typu N50 1.8 oraz N70-300 VR. Czy lepiej zostać z D90 i kupować szkła a potem dopiero na koniec puszkę. ..
Ja powiem Ci tak puszka robi "trochę lepsze zdjęcia", ale tylko trochę - ja postawiłem na szklarnie w AF-S f2.8, a puchy mam absolutnie entry z początku kategorii, ale radocha z focenia jasnymi Nikorrami i efekty nie do osiągnięcia na lepszych puszkach z marną, ciemną szklarnią. Powtarzam zawsze - chcesz ładne foty - puszką nie nadgonisz w takim stopniu optyki, ale w drugą stronę to działa w zasadzie wręcz proporcjonalnie do jakości optyki. Puszka podnieca głównie trzymającego ją w rękach macanta i dlatego puszkę wymień na samiutkim końcu jak nazbierasz porządnej optyki. Każdy jasny Nikorrek pchnie twoje foty o lata świetlne w ostrości/jakości odwzorowania w porównaniu do nowej puchy. Taka jest moja filozofia którą popieram praktyką. Patrząc na Twoją "szklarnię", to sądzę, że przez ten kitowiec nawet nie zobaczyłeś 50% zdolności i jakości twojej obecnej puszki D90.
Tak jak odpowiedział sheste.
Napisał sokolnik: "a już się zastanawiałem czy sprzedać mojego D90 (body) oraz lampę sb-700 i kupić D7000. Ciekawi mnie czy przy obiektywie 18-105 z D7000 nie potrzebowałbym dalej lampy. Czy wystarczyło by podbijać ISO do 3200 bez straty jakości obrazka. a później kupić coś jasnego. jak myślicie ? D7000 body już za 3200 zł można wyrwać, nowy ze sklepu."
Wybór należy do Ciebie. Zastanów się jaka jest różnica w cenie i co więcej oferuje D7000. Ja na Twoim miejscu inwestowałbym w szkła, bo nie widzę dużej różnicy w jakości między tymi puszkami. W sumie to nawet D60 by miwystarczył ale szumy powyżej ISO 400, 3 pola AF, i najbardziej upierdliwe ( co widać nawet w zdjęciach z D3000 ) "wyłażące czerwone". Miałem więc powód do zmiany i były to duże zmiany na plus.
Dlaczego nie kupiłem D300s- bo po "powrocie" do sklepów puszek Nikona cena była zbyt duża. Dlaczego nie D90- bo D7000 był nowszy, miał Full HD i autofocus przy kręceniu filmów ( który okazał się być do D...), dwie karty pamięci, tryby U1 i U2 (których zresztą nie używam :) ), możliwość zdalnego wyzwalania lamp zewnętrznych ( bez konieczności kupowania SU800 ), wreszcie ciekawość czy mam szczęści czy pecha :).
Po prostu weź instrukcje obu aparatów porównaj możliwości podziel przez różnice w cenie i podejmij decyzję :)
Nie wiem czy uzyskasz mniej zaszumione zdjęcia na wysokim ISO. Z tego co pisali koledzy i co wynika z testów na różnych stronach nie ma większej widocznej różnicy. Gdybyś miał D3000 lub D5000 to może miało by to sens ale tak to musisz sam przemyśleć czy się opłaci..
Mała uwaga do ankiety.
Sposób wyliczania procentów w tej ankiecie jest dziwny i mylący. Na pierwszą część odpowiedziało 25 osób, na część drugą 23 osoby, a program wylicza procenty jakby odpowiadały 32 osoby.
Gdyby liczyć faktycznie głosujących to bezproblemowe puszki ma 72% (nie 56%), a zadowolonych jest 70% (nie 50%)
Tak to jest z sondażami. Liczba głosów taka sama, a jak się je "dobrze" policzy to i różnica znaczna wychodzi... :)
@ ciasny Nie zwracałem wcześniej uwagi na wyniki ale faktycznie coś tu nie bangla. "Ankieta z kilkoma wyborami. Głosujących: 34." 19+6+1+1=27, 17+6+1=24 :) moim zdaniem każdy powinien odpowiedzieć na dwa pytania jedno oznaczone literami drugie cyframi. Ja tak zrobiłem uważając to za logiczne i dopiero odpowiedź na oba "bloki pytaniowe" daje pełny obraz sytuacji. Jeżeli autorowi to nie przeszkadza to OK ale ja proponuje wysłać PW do wszystkich głosujących i zacząć to głosowanie od nowa. I można uwzględnić Twoją propozycję dotyczącą przedstawiania procentów głosujących.
Kerami82
08-10-2012, 16:43
Widziałem, że źle są podliczane procenty ale nie wiem czy da się podzielić tą ankietę albo zmodyfikować sposób podliczania tak aby procenty wyświetlały się poprawnie. Sposób tworzenia ankiety ma duże ograniczenia (przynajmniej dla normalnego śmiertelnika - bo admin pewnie może więcej).
krokodyl-lodz
09-10-2012, 23:32
Dziś nabyłem nówkę sztukę z szkłami N 35mm oraz Tamron 70-200. Jako, że oświetlenie w domu jest takie jakie jest , małe testy odbędą się już za dnia, ale jak widzę na pierwszy rzut oka to ze stałką radzi sobie chyba ok, co do tamiego też nie widzę jakiś specjalnych uchybień. Ale jutro też jest dzień i będzie okazja coś nacisnąć.
Póki co wygląda to sympatycznie.
Dziś nabyłem nówkę sztukę z szkłami N 35mm oraz Tamron 70-200. Jako, że oświetlenie w domu jest takie jakie jest , małe testy odbędą się już za dnia, ale jak widzę na pierwszy rzut oka to ze stałką radzi sobie chyba ok, co do tamiego też nie widzę jakiś specjalnych uchybień. Ale jutro też jest dzień i będzie okazja coś nacisnąć.
Póki co wygląda to sympatycznie.
no to gratulacje :) Daj znać co i jak ! Najbardziej ciekaw jestem tego tamrona.
"Mam mieszane uczucia co do d7000"
Jestem ciekawy czy to stwierdzenie zaznaczają osoby, które mają d7000 czy te, które noszą się z zamiarem kupna tego aparatu :))
Ja jestem przed kupnem i jak na razie mocno się zastanawiam i krążę po forach (choć to chyba nie najlepszy pomysł, bo ludzie bzdury piszą nie znając się na sprzęcie). Patrząc na problemy niektórych,(tych którzy wiedzą co piszą) to troszkę się odechciewa, ale z drugiej strony przeglądając ankietę i chociażby te stronki, to serce rośnie :)))
http://accord-foto.pl/index.php?artykul=345
http://accord-foto.pl/index.php?artykul=364
http://accord-foto.pl/index.php?artykul=349
A jeśli o ISO chodzi to nie rozumiem po co porównujecie z d90, skoro d7000 ma wiele lepsze niż nawet d300s to gdzie jest miejsce dla 90-tki :)) zresztą sami sobie porównajcie z innymi aparatami :)) http://www.dpreview.com/reviews/nikond7000/21
A jeśli o ISO chodzi to nie rozumiem po co porównujecie z d90, skoro d7000 ma wiele lepsze niż nawet d300s to gdzie jest miejsce dla 90-tki :)) zresztą sami sobie porównajcie z innymi aparatami :)) http://www.dpreview.com/reviews/nikond7000/21
Z tego co piszą na DxOMark, to D90 mniej szumi niż D300s:
http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/(appareil1)/614|0/(brand)/Nikon/(appareil2)/439|0/(brand2)/Nikon
"Mam mieszane uczucia co do d7000"
Jestem ciekawy czy to stwierdzenie zaznaczają osoby, które mają d7000 czy te, które noszą się z zamiarem kupna tego aparatu :))
Wiesz, ja też mam mieszane uczucia. Jestem zielony w temacie, chcę kupić aparat, a czytam prawie o samych problemach pomimo, że w recenzjach, testach opisują aparat jako OH AH wspaniały. Pojawia się mętlik w głowie, zwłaszcza podejrzewam dla osoby nie zajmującej się fotografią od lat. Będzie to moja pierwsza lustrzanka i nie chciałbym się wyłożyć na starcie;/ Kupić, czy nie... do jutra muszę znaleźć odpowiedź :)
Nie bądź baba i kupuj d7k (jeśli cię stać oczywiście). Naprawdę świetna puszka, z czystym sumieniem polecam, chyba najfajniejsze body jakie do tej pory miałem.
Ja mam mieszane uczucia, ponieważ mam te body i miałem z nim różne cyrki właśnie z AF. Na razie z niewyjaśnionych przyczyn objaw BF'a zniknął i nie mam pojęcia dlaczego. Aparatu jeszcze nie wysyłałem do kalibracji, ale jak BF się powtórzy, to aparat wyląduje w serwisie. Poza tym jak na nowe i "uszczelnione" body z funkcją czyszczenia matrycy, to matryca dziwnie szybko ulega zabrudzeniu. Mam porównanie do innych puszek nikona - także tych bez czyszczenia matrycy i np w D80 nie zauważyłem, aby matryca miała jakiekolwiek plamy po wykonaniu 100-200 fotek, a w D7000 to raczej norma.
krokodyl-lodz
11-10-2012, 09:36
Kwak.... tamrona miałem pod D700, i pomimo braku szybkiego napędu to szkło na prawdę dawało sobie świetnie radę w różnych warunkach. Głownie robiłem nim koncerty, ale też sporo plenerów oraz wiele pokazów mody ( fashion week ). Nigdy, ale to nigdy nie miałem powodów do narzekań, a wręcz przeciwnie byłem bardzo zadowolony z celności i ostrości zdjęcia. Kontrast itd... wszystko ok. Nowe kosztuje w okolicy 2600 ( mogę dać Ci namiar gdzie ). Ja polecam. Może dziś wreszcie uda mi się jakoś wziąć nową puszkę na dwór i coś pstryknąć bo niestety wczoraj nie było takich możliwości.
GonzoG
ok to jest możliwe :) dodajmy do porównania jeszcze d7000 :))
http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/(appareil1)/680%7C0/(brand)/Nikon/(appareil2)/614%7C0/(brand2)/Nikon/(appareil3)/439%7C0/(brand3)/Nikon
ale to i tak są tylko tabelki, a na zdjęciach widać to lepiej. Porównywałem zdjęcia a jestem dość drobiazgowy z d90 i d7000 zrobione w trudnych warunkach i d7000 wypadło o niebo lepiej. A konkretnie: na drugim planie w mniej doświetlonych miejscach d90 kolorystyka wygasła i przechodzi w szarości, gdzie d7000 ma piękne barwy. Nie wspominając o tym iż w d7000 śmiało można używać odszumiania wysokich ISO, które poprawili i nie traci zbyt wielu szczegółów gdzie w d90 funkcjia ta traci sens, czy ulepszonej funkcji D-lighting która przez niskie szumy jest w pełni funkcjonalna. :)) I jeszcze kilka szczegółów...
Star Dust
11-10-2012, 11:19
wymienialam D90 na D7k. Pierwsze wrazenia pozytywne :) nowa lepsza matryca niz w D90, kolory tez jakby ladniejsze :) Zadowolona jestem bardzo, choc prawie zawalu nie dostalam gdyz na kilku zdjeciach nieba przy F10 objawily sie kropki w tych samych miejscach. Przez chwile myslalam, ze cholerstwo po zrobieniu 200 fot zaczelo plus olejem. Szczesliwie przedmuchanie grucha usunelo pylki. Ale pylki na matarycy w nowej puszce? niech Nikona jakis szlag trafi, puszka w koncu uszczelniania. W D90 po zrobieniu 5k zdjec nie bylo ani jednego syfka.
A konkretnie: na drugim planie w mniej doświetlonych miejscach d90 kolorystyka wygasła i przechodzi w szarości, gdzie d7000 ma piękne barwy.
To już nie szumy, a głębia tonalna i kolorystyczna.
Nie wspominając o tym iż w d7000 śmiało można używać odszumiania wysokich ISO, które poprawili i nie traci zbyt wielu szczegółów gdzie w d90 funkcjia ta traci sens, czy ulepszonej funkcji D-lighting która przez niskie szumy jest w pełni funkcjonalna. :)) I jeszcze kilka szczegółów...
Odszumianie, czy D-lighting działają tylko na JPEG, czyli są to "ficzery", które o wiele lepiej można wykonać w programach do wywoływania RAW, więc ich istnienie pomijam.
Star Dust
heh :) to pewnie w fabryce zapomnieli czepka i białych rękawiczek do pracy założyć i matrycę zbudzili :)
To już nie szumy, a głębia tonalna i kolorystyczna
zgadza się - nie o szumach a kolorystyce właśnie w pierwszym zdaniu pisałem :) i w tym d7000 rządzi :)
Odszumianie, czy D-lighting działają tylko na JPEG, czyli są to "ficzery", które o wiele lepiej można wykonać w programach do wywoływania RAW, więc ich istnienie pomijam.
i tu znów się zgadzam - na JPEG mi również zależy, nie mam już chęci i czasu siedzieć i godzinami poprawiać i ulepszać zdjęcia programowo, przed wywołaniem z RAW , jak to miało miejsce w przypadku Canona. Prosto z puszki mają wychodzić takie zdjęcia w JPEG, żebym był zadowolony. No chyba że jakaś poważna sesja to można RAW+JPEG użyć na wszelki wypadek. :)
O sorki :) pierwsza odpowiedź w ramkę weszła :)
A konkretnie: na drugim planie w mniej doświetlonych miejscach d90 kolorystyka wygasła i przechodzi w szarości, gdzie d7000 ma piękne barwy.
To już nie szumy, a głębia tonalna i kolorystyczna.
Ale rzeczywiście można było dwuznacznie tę wypowiedź odebrać, przyznaję :)
i tu znów się zgadzam - na JPEG mi również zależy, nie mam już chęci i czasu siedzieć i godzinami poprawiać i ulepszać zdjęcia programowo, przed wywołaniem z RAW , jak to miało miejsce w przypadku Canona. Prosto z puszki mają wychodzić takie zdjęcia w JPEG, żebym był zadowolony.
Jak odpowiednio przez zdjęciem dobierzesz balans bieli to będziesz zadowolony. Jeśli nie, to na auto masz szanse 50/50. Ja z automatycznego balansu nie jestem zadowolony, D60 czy D90 lepiej sobie pod tym względem radziły.
Jednak obróbka masowa RAW nie zajmuje dużo czasu. Dobranie balansu, zmiana kontrastu, wyostrzenie i odszumienie - do tego sprowadza się moja obróbka - 800 zdjęć z motocrossu zajęło mi ok 3h, ale tylko dlatego, że była paskudna pogoda - deszcz, wiatr, non-stop inne światło i czasami nawet mgławo się robiło. A no i pierwszy raz zasiadłem do LR4 (strasznie powolny)
Jak odpowiednio przez zdjęciem dobierzesz balans bieli to będziesz zadowolony. Jeśli nie, to na auto masz szanse 50/50. Ja z automatycznego balansu nie jestem zadowolony, D60 czy D90 lepiej sobie pod tym względem radziły.
Jednak obróbka masowa RAW nie zajmuje dużo czasu. Dobranie balansu, zmiana kontrastu, wyostrzenie i odszumienie - do tego sprowadza się moja obróbka - 800 zdjęć z motocrossu zajęło mi ok 3h, ale tylko dlatego, że była paskudna pogoda - deszcz, wiatr, non-stop inne światło i czasami nawet mgławo się robiło. A no i pierwszy raz zasiadłem do LR4 (strasznie powolny)
Ja odnoszę inne wrażenie, jak już gdzieś pisałem w D60 ustawiałem WB ręcznie a w D7000 lepszy efekt jest przy Auto WB- ale to moja subiektywna na ten temat opinia.
krokodyl-lodz
11-10-2012, 22:33
Można przyspieszyć działanie LR4 poprzez wywalenie pewnych modułów, szczegóły na fotoblogii.... Dziś miałem okazję zrobić lądowanie samolotu Cesna na wodzie przy pomocy D7K... i właśnie siedzę nad RAW-ami. Wygląda to zachęcająco... ale kolorystyka mogła by być z C.
Można przyspieszyć działanie LR4 poprzez wywalenie pewnych modułów, szczegóły na fotoblogii....
Wiem, ale ja nie mówię, o ładowaniu się programu, a ogólnie o mechanizmach - podgląd, przetwarzanie/export itp. Jest 2-3x wolniej niż w ACR + Bridge.
Dziś miałem okazję zrobić lądowanie samolotu Cesna na wodzie przy pomocy D7K... i właśnie siedzę nad RAW-ami. Wygląda to zachęcająco... ale kolorystyka mogła by być z C.
Ja tam słyszałem wręcz przeciwne opinie - że to D7k ma fajniejsze kolory niż C - słyszałem do użytkownika 7D.
Też zastanawiam się nad zakupem D7000. I w sumie, jakbym akurat miał wybrać inny aparat to miałbym masę pytań, masę rzeczy do porównania do innych, przeanalizowania... a jak wybrałem D7000 to wszystkie inne pytania gdzieś zniknęły i na tapecie są tylko dwa:
Jak kupię to:
1. Czy będzie problem z AF?
2. Czy na matrycy po kilku fotkach zobaczę plamy oleju?
Choroba... gdzie ten aparat robili? Z fabryk przerzucili się do warsztatów, garaży? W tej chwili akurat dla siebie nie widzę innej alternatywy niż Nikon D7000, ale czy będzie bez tych wad? W sumie nie wymagam wiele... tylko dwóch rzeczy od tej puchy: dobrze działający AF i żeby nie chlapał na matrycę. Czy to tak dużo?
Choroba... .
...... W sumie nie wymagam wiele... tylko dwóch rzeczy od tej puchy: dobrze działający AF i żeby nie chlapał na matrycę. Czy to tak dużo?
Chorobą jest martwienie się czymś czego już dawno nie ma i nigdy nie było jakimś specjalnym problemem. Tylko u nas zostało to rozdmuchane do jakiś monstrualnych proporcji.
Chorobą jest martwienie się czymś czego już dawno nie ma i nigdy nie było jakimś specjalnym problemem. Tylko u nas zostało to rozdmuchane do jakiś monstrualnych proporcji.
Na to liczę, a jak będzie naprawdę, przekonam się niedługo.
Wahałem się pomiędzy d7000 a k5 i prawdę mówiąc, gdyby nie to, że mam kilka obiektywów w tym systemie, to wybrałbym k5 , tak dla świętego spokoju ;)
ale kolorystyka mogła by być z C.
Ja tam słyszałem wręcz przeciwne opinie - że to D7k ma fajniejsze kolory niż C - słyszałem do użytkownika 7D.
To są subiektywne opinie - tak jak i moja - ja właśnie min. z powodu kolorystyki zmieniam system z C na NIKON :)
Na to liczę, a jak będzie naprawdę, przekonam się niedługo.
Wahałem się pomiędzy d7000 a k5 i prawdę mówiąc, gdyby nie to, że mam kilka obiektywów w tym systemie, to wybrałbym k5 , tak dla świętego spokoju ;)
Swojego czasu posiadałem k200 potem k20 niestety zanim wyostrzył AF to para młoda "przysypiała" choć przyznać
muszę iż był niezawodny - wyostrzał "w punkt" :)) nie wiem czy w k5 coś już poprawili w tym względzie. No i wysokie ISO nie do użycia, w k5 nic się nie zmieniło. :)
Choć w RAW na wysokim ISO pracuje podobnie do d7k :) To trzeba mu przyznać :)
K5 i święty spokój - przecież wszyscy jednym głosem mówią że AF w K5 to porażka.
Sam miałem przyjemność porobić chwilę na K5 i przyznam, szybkość i celność to miałem większą na Praktice BX20.
Najważniejsze to mieć dobry humor ;)
http://a2bart.com/tech/allcamdknz.htm
Chyba coś nie tak mi się wkleja?
Już jest dobrze.
Zrobiłem już z 1500 zdjęć i uwag nie mam. ISO 3200 i brak ziarna nawet przy 6400 nie jest źle. Polecam obiektyw 18-105 w zestawie. W tej cenie nie ma innego wyboru...
Rafał_Sz
13-10-2012, 20:56
brak ziarna nawet przy 6400
Trochę Cię poniosło. :)
Zrobiłem już z 1500 zdjęć i uwag nie mam. ISO 3200 i brak ziarna nawet przy 6400 nie jest źle. Polecam obiektyw 18-105 w zestawie. W tej cenie nie ma innego wyboru...
Wyłącz odszumianie albo zrób zdjęcia w RAW - zobaczysz jaki Ci się szum pojawi.
robsonwroc
13-10-2012, 21:24
No właśnie ten szum przy ISO 6400 nie jest taki straszny i jest widoczny w zasadzie przy pełnym powiększeniu, a jego ilość można bardzo szybko i łatwo zredukować odpowiednim softem. Poniżej mój przykład, pierwszy z brzegu, odszukany na szybko. Bez obróbki, tylko poprawa WB i konwersja z RAW do JPG.
http://img43.imageshack.us/img43/8840/dsc2989editedit3.jpg
No, rzeczywiście nie jest duży... tylko w ogólne nie ma szczegółów na zdjęciu.
BTW - to mi wygląda na maksymalny poziom odszumiania.
robsonwroc
13-10-2012, 22:13
Postaram się znaleźć lepsze zdjęcie, albo zrobię inne w wolnej chwili. Odszumiania nigdy nie włączałem, bo nie miałem takiej potrzeby.
Lubię tę puszkę, bo pozwala na więcej niż mogłoby się wydawać ;)
Sent from my SK17i using Tapatalk 2
Ja noszę się z zamiarem zakupu właśnie D7000, ale chcę pod to podpiąć szkła ze stajni Tamrona (10-24, 17-50 i 90). Mam nadzieję, że będzie wszystko ok, bo cały zestaw (razem z lampą i innymi pierdołami) wyjdzie mi ponad 11 tys. Nie mam innej alternatywy za bardzo, bo D90 to już raczej nie to, ewentualnie Canon 7D, ale ze szklarnią wyjdzie drożej, no i to Canon, a ja od lat z Nikonem związany. Nie wiem, co wybrać, wciąż się zastanawiam. A może do grudnia wyjdzie D7100 lub D400? :)
szpakowski
15-10-2012, 11:06
A może do grudnia wyjdzie D7100 lub D400? :)
Jak wyjdzie coś nowego to pewnie cena będzie z kosmosu, poza tym puszki mogą być obarczone chorobą wieku dziecięcego. Więc zabawa zacznie się od nowa ...
"Choroba wieku dziecięcego" to moje ulubione określenie jakiego nauczyłem się od forumowiczów, ale lubię też "pod FX ten obiektyw nabiera skrzydeł" oraz "czuję, że wkrótce to szkło zawita w mojej szklarni" :-)
O kolejny wątek o D7K. :)
Tylko jedno mi nie pasuje. Wątek jak nazwa wskazuje dla zadowolonych z puszki, ok.
Ale po kiego zatem ankieta stopnia satysfakcji? Skoro temat dla tych zadowolonych to jaki sens mam głosowanie wśród tych osób?
Kupiłem wczoraj. W sklepie sprawdziłem z 50/1.8. Do tej pory trafia w punkt, mam nadzieję, że nic się nie zmieni ;)
robsonwroc
15-10-2012, 13:35
Tylko jedno mi nie pasuje. Wątek jak nazwa wskazuje dla zadowolonych z puszki, ok.
Ale po kiego zatem ankieta stopnia satysfakcji? Skoro temat dla tych zadowolonych to jaki sens mam głosowanie wśród tych osób?
Bo mozna byc zadowolonym w roznym stopniu ;)
Sent from my SK17i using Tapatalk 2
Bo mozna byc zadowolonym w roznym stopniu ;)
pkt. 3 ankiety: nie jestem zadowolony :mrgreen:
Może jeszcze powstaną wątki dla średnio zadowolonych, tak sobie zadowolonych, oniemiałych z zachwytu itp ;-)
Gdybyś był niezadowolonym posiadaczem tego modelu i widziałbyś taki post to nie zajrzałbyś ? Jak można lepiej ściągnąć posiadaczy D7000 do wątku z ankietą :)
marcinq76
16-10-2012, 08:43
Dokładnie też tak pomyślałem :) to tak jakby dać temat "wątek dla zwolenników PISu" i w środku zrobić ankietę: "jaka partia jest najlepsza"
robsonwroc
16-10-2012, 11:10
pkt. 3 ankiety: nie jestem zadowolony :mrgreen:
Może jeszcze powstaną wątki dla średnio zadowolonych, tak sobie zadowolonych, oniemiałych z zachwytu itp ;-)
Bo brak zadowolenia też jest wyrażeniem zadowolenia, jedynie na skali będzie ono równe zero ;-)
krokodyl-lodz
16-10-2012, 11:56
GONZO - miałem C7D , miałem też C5DmkII. Kolorystyka Canona mnie osobiście bardziej odpowiada. Na pewno AF w 7D jest super, tu nie mam żadnych wątpliwości. Zmieniłem system z powrotem na N bo AF w 5D MK II szczególnie ciągły jest zdecydowanie nie do przyjęcia i to nawet z systemowymi stałkami L. Takie jest bynajmniej moje zdanie. Z nikonem nigdy nie miałem problemu i dla tego też wróciłem. Jeśli chodzi o system na C to godny uwagi jest 7d oraz nowa piątka mk3.
Ostatnio robiłem pokazy mody tym jakże nie udanym D7K :) i muszę powiedzieć, że nie widzę problemu z AF. Niemal wszystkie celne. Oczywiście te nie celne to wina operatora zatem nie ma powodów do narzekania.
marcinq76
18-10-2012, 08:18
krokodyl-lodz, nie to żebym był polonistą-fanatykiem (bo nie jestem), ale o "bynajmniej" to lepiej zapomnij :)
robsonwroc
18-10-2012, 08:42
krokodyl-lodz, nie to żebym był polonistą-fanatykiem (bo nie jestem), ale o "bynajmniej" to lepiej zapomnij :)
Ale może kolega jest "za, a nawet przeciw" :-)
krokodyl-lodz
18-10-2012, 09:06
Fakt... bynajmniej nie powinno tam stać. Trzeba nie popijać drinków przy wieczornym czytaniu forum. :)
tygrysex
18-10-2012, 10:25
Dawno tu nie zagladalem, a tu prosze kolejny temat o D7000 i jego problemach/braku problemow :D
Glos oddalem zgodnie z moim podpisem, ostatnio robilem zdjecia na weselu u znajomego... razem z plenerem niecale 2000 zdjec i poza faktem, ze niektore zdjecia byly nudne jak przyslowiowe flaki z olejem (a jak! przyznam sie), to nie moge sie do niczego przyczepic... Ale zaraz...kurde, to chyba nie bedzie wina puszki :p
Pucha jest poprostu mega i niech zaluja Ci, co siedza i zastanawiaja sie czy kupic, czy nie ;)
Fakt... bynajmniej nie powinno tam stać. Trzeba nie popijać drinków przy wieczornym czytaniu forum. :)
No to na zdrowie, ja czytam tylko po drinkach;)))
holek331
28-10-2012, 00:59
moja historia:)
fotografią interesuję się od paru lat, kupiłem Nikona P90:) niby te same ustawienia co w lustrzance, nicy najbardziej zaawansowany kompakt itd ale nadal do lustrzanki to niebo a ziemia:)
Polowałem na D90... po czym wyszedł D7000- zachwyt! na papierze rewelacyjne osiągi, świetny sprzęt! Do momentu czytania pierwszych postów na forum...tragedia mówię sobie! co tu zrobić? kasa uzbierana ale co z tego skoro tyle ludzi ma problemy? a do tego co jeszcze powiem żonie??? aparat na który zbierałem tyle czasu jest do d..y???
Pewnego dnia podjąłem męską decyzję- kupuję D7000!!!
Szanowni,
dziś jestem w 100% przekonany, że to dobra decyzja- body rewelacyjne! na dowód ostatnie parę zdjęć :)
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=217357
@holek331 to jest 85 D czy G ( AF czy AF-S ) ? Bo przekonałeś mnie, że bardziej potrzebny mi jest niż 50-tka :D Super fotki i wiem z jakiej odległości się je robi ( czemu wszystkie obiektywy tego nie mają ? ) :)
holek331
28-10-2012, 11:40
Bez AF-S :-) ale daje radę
Antyfemina
29-10-2012, 12:28
Witam w wątku dla zadowolonych z D7k
Akurat ja swój kupiłam kilka dni temu, zaraz po pogrzebie mojego D3000 (czeka go naprawa, lub po prostu go komuś oddam - na manualu jakoś działa, ale autofocusa nie potrafi złapać... a to wszystko po upadku biedaka na podłogę). Tak czy siak - od 5 lat bawiłam się z D3000, jakiś czas pracowałam na D90 i w końcu kupiłam sobie D7000. Nie ukrywam, że napalona byłam na niego od kilku miesięcy, ale nie potrafiłam się zdecydować na 100%. Zawsze to obawa, że okażą się to źle wydane pieniądze.
Długo czytałam forum zanim zakupiłam puszkę w FJ - już zaczynałam się stresować bo sporo postów przeciwko D7k się znalazło, ale mimo wszystko mam już go w domciu. Za mną są już zdjęcia ze spaceru w lesie i imprezą domową - w obydwu sytuacjach sprawdził się bardzo dobrze. Co prawda podczas imprezy częściej korzystałam z lampy - bo jednak widać nieznacznie szumy w okolicach ISO 3200 - jakoś mnie to nie zdziwiło.
Faktem jest, że przy AF czasem się gubi - dlatego trzeba mu pomóc manualnie, ale wtedy zdjęcia wychodzą znacznie lepsze. Czego by nie powiedzieć przeciwko niemu to znajdzie się coś by go obronić - chociażby mi bardzo podoba się szybkość zdjęć, świetna jakość przy manualu i bardzo dobre filmy (nawet jeśli traktuję to jako gratis).
Co prawda czeka mnie z nim jeszcze sporo nauki - bo po D3k to ogromny skok do przodu i znacznie większe możliwości.
Mimo wszystko już dziś śmiało mogę powiedzieć: Podoba mi się! :)
Seria 64xxxxx - problemy z AF i chlapanie olejem. Dlaczego tak mało jest na allegro? Bo stracić kilka stów w kilka tygodni, to trochę zbyt kosztowny biznes. W nowych aparatach jest gwarancja. Mam nadzieję, że mi naprawią i będzie miód-malina.
Kurcze niedawno kupilam ten aparat dokladnie na koniec pazdzienika ABFoto. Teraz sprawdzilam ze mam to cholerna serie 64xxxxx Mam "dobry " jasny 2.8 obiektyw Nikkora. Niestety od samego poczatku mam problemy aby zrobic zdjecia dzieciom krew mi zalewa czyzby trafil mi sie ten wadliwy? Nic z pewnoscia expresowo odwiedze serwis . Na to lustro czekalam kilka lat i jestem zla ale tylko na siebie.
Pandzia, mój jest aktualnie w serwisie na regulacji AF. Jak wróci, to dam znać, czy jest lepiej. Ale powiem szczerze, że cyrki się z tym body działy. Jednego dnia wieczorkiem na 50mm 1.8d BF, dałem korektę na -17 i w punkt, następnego dnia w dzień strzał w te samo miejsce i mydło! Trafił się FF na +4 Nie wiem, co o tym myśleć.......
Kurcze niedawno kupilam ten aparat dokladnie na koniec pazdzienika ABFoto. Teraz sprawdzilam ze mam to cholerna serie 64xxxxx Mam "dobry " jasny 2.8 obiektyw Nikkora. Niestety od samego poczatku mam problemy aby zrobic zdjecia dzieciom krew mi zalewa czyzby trafil mi sie ten wadliwy? Nic z pewnoscia expresowo odwiedze serwis . Na to lustro czekalam kilka lat i jestem zla ale tylko na siebie.
64xxxx to chyba już teoretycznie dobra seria?
A jak wychodzą Ci zdjęcia statyczne?
Ja kupiłam jakieś 1.5msc temu jeden z serii 64xxxx i szczerze powiedziawszy nie mam mu nic do zarzucenia, pracuje bdb zarówno z 50/1.8 jak i z innymi szkłami z mojej małej szklarni. Fakt, czasem zdarzaja sie nietrafione zdjęcia, ale wg mnie to ja jestem felerna, nie puszka ;) Chlapania żadnego też póki co nie uświadczyłam, więc wydaje mi się, że nie jest to reguła, że seria 64xxxx jest trefna - szczególnie, że o slynnych problemach z d7000 ostatnio coraz ciszej..
mam problemy jak robie zdjecia osobom ,ustawiam ostrosc na corke a on ostrzy na zbawke lub jakis przedmiot ktory lezy obok.W wizjerze ostrosc na dziecko,wada zdjecia widoczna po sciagnieciu foty na kompa.
"A jak wychodzą Ci zdjęcia statyczne"Robilam zdjecia malym figurkom Littlest Pet Shop bez zarzutu oraz kilka lalce Monster High i bylam zadowolona ostre zdjecia.
easy raider
18-12-2012, 11:29
D7000 w ciągu 1,5 roku zjeździł ze mną sporą część Europy, pracował w temp od -20 do + 50 i jeśli ktoś z nas był bardziej zmęczony to na pewno ja :) Naturalnie na czas kilkunastogodzinnego przejazdu był należycie zabezpieczony w torbie Hama defender 220 (polecam).Moje zaszeregowanie: bardzo zadowolony amator :)
A_S_T_O_R
18-12-2012, 11:42
ze swojego jestem również bardzo zadowolony, Af nie jest może tak dobry jak z d300 którego też posiadam ale znacznie lepszy niż d90 czy d200. Używam go od lipca, zrobiłem 18 tys klatek i odpukać nie było z nim żadnych problemów. Jedyne do czego się mogę przyczepić to środkowe pole AF, inaczej rozwiązano wybór tak zwanego szerokiego pola niż w d300/d90 przyznam że dla mnie mniej wygodnie. Za to matryca wynagradza wszelkie inne niedoskonałości tego modelu, znacznie lepiej oddaje kolor skóry, WB też jest bardziej dopracowany.
64xxxx to chyba już teoretycznie dobra seria?
Dobra... po korekcji AF w serwisie. Moj D7k ma zaledwie kilka tygodni i pare setek na liczniku w dodatku to moj pierwszy Nikon po pieciu latach z C wiec na razie wstrzymuje sie z ocena.
cz4rnuch
19-12-2012, 12:46
Wstrzymywalnie się nic Ci nie da, wypowiedziałeś się w wątku dla zadowolonych z tej puchy :) O cholera, ja także.
Misiek612
19-12-2012, 20:02
Ja również jestem zadowolony. Nie mam żadnych problemów z AF (albo ich nie zauważyłem) czy też pluciem olejem (jak na razie). Trochę denerwuje mnie to, że jak zaznaczam "obrót pionowych zdjęć" to obraca mi zdjęcia pionowe, ale tylko "na jeden raz", w sensie że jak zrobię kolejne zdjęcie albo wyłączę podgląd i włączę ponownie to już wszystkie zdjęcia pionowe leżą... ma ktoś tak? Może coś źle robię?
A tak ogólnie żaden ze mnie fotomaster i jak na razie jestem w pełni zadowolony z tego wyboru.
Trochę denerwuje mnie to, że jak zaznaczam "obrót pionowych zdjęć" to obraca mi zdjęcia pionowe, ale tylko "na jeden raz", w sensie że jak zrobię kolejne zdjęcie albo wyłączę podgląd i włączę ponownie to już wszystkie zdjęcia pionowe leżą... ma ktoś tak? Może coś źle robię?
W menu ustawień automatyczny obrót zdjęć powinno być włączone, oraz w
menu odtwarzania obrót zdjęć pionowych powinno być włączone, i ma być OK.
Misiek612
19-12-2012, 22:50
Za którymś razem zadziałało i już tak zostało... nie będę marudził :P
JohnyBeGoode
22-12-2012, 12:05
Siema kupilem puszke i sloik 18-200 vrII w uk z netu zero problemow. Nastepnie zamowilem n35 i bylem troche zestresowany czy fokus bedzie dzialal poprawnie i zero problemow.Takze mysle ze nikon poprawil swe standarty..
Siema kupilem puszke i sloik 18-200 vrII w uk z netu zero problemow. Nastepnie zamowilem n35 i bylem troche zestresowany czy fokus bedzie dzialal poprawnie i zero problemow.Takze mysle ze nikon poprawil swe standarty..
to pochwal się jaka seria, czy nowy i ile Cię kosztowało.
JohnyBeGoode
23-12-2012, 19:26
Seria puszki 6432xxx nowy za okolo 670 funa z cliftoncameras.
Ja mam swojego 7k od wczoraj . 6427... ale mam nadzieje że będzie dobrze . po pierwszych kilkudziesięciu zdjęciach jestem zadowolony, ale dopiero w wekend zrobie mu większy sprawdzian .
to pochwalcie się czy ktoś ostatnio kupił coś w PL
jeśli tak to gdzie i za ile, jaka seria i czy macie problemy z AF
JohnyBeGoode
28-12-2012, 00:11
Czyzby wychodzilo na to ze nikon puszcza gorszy sprzet na Pl. Wypstrykalem juz ponad 500 fotek i wszystko gra,dodam ze wczesniej focilem na d700 + 24-70 2.8 takze wiem co to niezly sprzet. Sprzedalem bo uznalem ze marnuje sie na moje amatorskie uzytkowanie..:)
Czyzby wychodzilo na to ze nikon puszcza gorszy sprzet na PL
no niestety, ale to prawda, ktoś już w którymś wątku to poruszał. Dla PL jest bądź nie ma wogóle Kontroli Jakości i stąd te jazdy z AF..
Czyzby wychodzilo na to ze nikon puszcza gorszy sprzet na Pl.
Wcale nie. Problemy z AF są wszędzie. Tylko u nas zrobione jest z tego nadal wielkie halo.
Rozmawiałem ze znajomym z jednym z marketów z elektroniką - sprawdzał w komputerze i tak:
6 miesięcy sprzedali 116 sztuk D7000 - większość z 18-105. Na gwarancję zgłoszone 12 szt. Nie przypomina też sobie, aby jakoś specjalnie więcej osób wracało po podbicie gwarancji, bo tego nie robią od razu.
Tak więc, jeśli tylko w jednym i to nie takim dużym, w 6 miesięcy sprzedali ponad 100 szt, a miałyby być wadliwe, to na forach by aż huczało... Jesteśmy narodem który uwielbia narzekać i marudzić, więc mało kto powstrzymałby się od komentowania wadliwego aparatu ok 4000zł...
Poprosiłem też, aby sprawdził C 650D - wynik ok 50% zgłoszonych do gwarancji - ale podejrzewam, że większość z powodu paniki z gumami.
Bo mając D7000 z kitem 18-105 można nawet nie doświadczyć co to jest BF/FF Jakby to było 100 puszek z jasnymi obiektywami, to więcej by ich wróciło do serwisu. Poza tym tam taka kasa nie stanowi 2-3 wypłat, a u nas owszem dlatego ludzie testują sprzęt i chcą go mieć w jak najlepszym stanie.
Bo mając D7000 z kitem 18-105 można nawet nie doświadczyć co to jest BF/FF Jakby to było 100 puszek z jasnymi obiektywami, to więcej by ich wróciło do serwisu. Poza tym tam taka kasa nie stanowi 2-3 wypłat, a u nas owszem dlatego ludzie testują sprzęt i chcą go mieć w jak najlepszym stanie.
Może u Ciebie to 2-3 wypłaty... u mnie bliżej 4...
A pytałem się we Wrocławiu.
Co do problemów z AF - nie ma znaczenia jaki obiektyw. Jak jest przestawiony AF, to na większości szkieł to zobaczysz. Nawet z 18-55 wydać czy AF trafia tam gdzie powinien, czy gdzieś indziej.
Nawet z 18-55 wydać czy AF trafia tam gdzie powinien, czy gdzieś indziej.
jedno jest pewne, a śledzę ten wątek od początku. wiecej problemów z AF pojawiło się przy jasnych szkiełkach i z reguły nie były to Nikkory..
jedno jest pewne, a śledzę ten wątek od początku. wiecej problemów z AF pojawiło się przy jasnych szkiełkach i z reguły nie były to Nikkory..
Więcej problemów z AF jest przy szkłach innych producentów, bo te szkła mają problemy, a ewentualne niedokładności w D7000 tylko zwiększyły skalę.
Biorąc pod uwagę publikowane w necie "raporty"
niezawodności puszek, to D7000 z późniejszych serii (bo pierwsze rzeczywiście miały sporo problemów) w cale nie odbiegają od średniej w tej półce cenowej. To tak samo, jak z AF w D800... Sporo na początku, więc i teraz musi być problem...
Jak będziesz czekał na bezproblemowy D7000, to nigdy nie będzie takiej sytuacji. Zawsze jakaś część ma wady i głównie tacy będą tylko o D7000 pisali. Polacy, to nie naród, który chwali, a naród, który narzeka... Pewnie znajdą się też tacy, co narzekają, że nie mają najmniejszych problemów w swoich puszkach....
Poza tym, gdyby D7000 nadal był taki awaryjny, to stałby na półkach w sklepach, bo nikt by go nie chciał, a tu jest wręcz odwrotnie... ponad 2 letni model sprzedaje się jak świeże bułeczki, ba... nawet są po niego kolejki...
esk2, nie podejrzewam, abyś z takim nastawieniem szybko zmienił aparat... z miesiąc czy dwa pewnie pojawi się następca, więc D7000 przestanie robić dobra zdjęcia... ale że nowy, a D7000, D600 i D800 miały masę problemów, to ten pewnie też i kupować nie warto.
Gdybyś się zdecydował na kupno miesiąc czy dwa temu, to nawet trafiając na wadliwy egzemplarz już dawno cieszyłby się idealnie idealnie wyregulowaną puszką... a tak kolejny rok nie będziesz wiedział co zrobić, a później zaczną się pogłoski o kolejnym następcy i już też nie bardzo kupować starocia...
to pochwalcie się czy ktoś ostatnio kupił coś w PL
jeśli tak to gdzie i za ile, jaka seria i czy macie problemy z AF
Witam wszystkich szczęśliwych i nieszczęśliwych posiadaczy sprzętu firmy Nikon, i tych którzy tutaj zaglądają w celu pozyskania informacji tak jak to robiłem i ja wcześniej.
jestem tu nowy.
nie wiem czy to powód do chwały, ale tak - kupiłem ostatnio (22.11.2012) Nikona D7000 z 18-105 w PL (Sferis) i ma problem z ostrością - przy standardwoym ustawieniu (na "0") ostrzył za obiektem - w tej chwili mam ustawiony FF/BF na -15 i jak na razie jest ok.
z tego co pamiętam, kilka osób z podobnym problemem zalecało i tak wysłanie sprzętu do serwisu - co też zamierzam uczynić z początkiem roku 2013.
generalnie po miesiącu użytkowania jestem zadowolony - roczarował mnie trochę ten focus, ale póki co jak napisałem wyżej problem załagodziłem ustawieniami manualnymi BF/FF
do tej pory miałem hybrydę Panasonic FZ-50 i przyznać musze, że jeszcze sporo czasu mi zajmie zanim ogarnę obsługę D7000, która może nie jest skomplikowana, ale przy mnogiej ilości opcji i ustawień sprawia, że dopasowanie tego aparatu do swoich potrzeb wcale nie jest takie łatwe - ja aparat używam i używać będę przede wszystkim do fotografii portretowej dzieci zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz pomieszczeń, czasami trochę do architektury.
ps.
numer serii jeśli jest wymagany to podam, ale wieczorem ponieważ nie mam aparatu przy sobie.
i dalej piszecie że Polak narzeka, a co i raz pojawia sie nowy Nikoniarz który trafia na wadliwa puszkę z najnowsza serią która jest dostępna tj. 64xxxxx
tak wiec jest jeszcze gro osób które:
a) maja sprawną puszkę
b) nie są świadome że af nie trafia
ps. jeśli chodzi o mnie na dniach wystawiam swoja puszkę wraz ze szkiełkiem na forumową giełdę i jak tylko się przeda zamawiam D7k. Będę albo zadowolony, albo zważywszy na szkła Tokina, Tamron i Sigma wysyłał na serwis do regulacji.
W sumie to jestem ciekaw dlaczego macie taki problem z wysyłaniem do serwisu. Transport w obie strony gratis, jedyna niedogodność to brak aparatu (ja miałem d90 na otarcie łez więc tego nie odczułem). W moim przypadku uwinęli się z przesyłaniem i naprawą AF w tydzień więc to też nie jest jakaś strasznie długa rozłąka.
no fakt, ale taki niesmak mam, mam kupic nowa puszkę prosto z fabryki za przedło 3k złociszy mordowac ja przy zakupie by sprawdzić AF?
zakładam dwie opcje:
-trafiam na dobra sztukę (taką jaką się bawiłem na NikonRoadShow w M1)
-albo trafiam na problem af i serwisowanie noweczki..
zobacz zreszta czas na jakies fakty:
z kitem 18-105vr
http://img577.imageshack.us/img577/812/dsc0632na.jpg wyraźnie przed
z 35tka 1.8
http://img37.imageshack.us/img37/186/dsc0661bl.jpg
dla mnie idealnie..
a zauważmy że to dwa szkła Nikkora..
więcej problemów ludzie notują z Sigmą, Tokiną, Tamronem. Znam przykład z tego forum że koledze zabrakło skali do kalibracji i ciągle ostrzył przed.
Drogi Nikonie ja chcę tylko sprawną puszkę, nie wpaść w manię prześladowczą czy robi ostro czy już coś się rozjechało. Bo zdarzają się przypadki żę problem
ponownie się pojawia i nigdy nie wiemy kiedy i na jak długo..
Niech mi wyselekcjonują sztukę, zaproszą do serwisu na testy, a nie zawacham się go kupić na początku 2013 ;)
ktoś pisał że jest to wadliwa kontrukcja lustra, która zawiesza się, niedochodzi co powoduje mydlenie..
Widzę, że wysyłanie nowiutkich aparatów do serwisu to taka "nowa, świecka tradycja".
Widzę, że wysyłanie nowiutkich aparatów do serwisu to taka "nowa, świecka tradycja".
a co zrobiłbyś w przypadku zdjęć jak powyzej?
wmawiałbyś sobie że Ci się wydaje?
W sumie to jestem ciekaw dlaczego macie taki problem z wysyłaniem do serwisu. Transport w obie strony gratis, jedyna niedogodność to brak aparatu (ja miałem d90 na otarcie łez więc tego nie odczułem). W moim przypadku uwinęli się z przesyłaniem i naprawą AF w tydzień więc to też nie jest jakaś strasznie długa rozłąka.
Mowa o serwisie w Wawie? Transport gratis, jeśli puszka jest nowa/na gwarancji?
a co zrobiłbyś w przypadku zdjęć jak powyzej?
wmawiałbyś sobie że Ci się wydaje?
Powiedziałbym, że to nie test ale dłubanina.
dłubanina.
Proszę Cię, wiem może mało dokładny ale na pierwszy rzut oka widać że jest nie halo... tak?? czy masz za krótko puszkę by to zauważyć..
Mowa o serwisie w Wawie? Transport gratis, jeśli puszka jest nowa/na gwarancji?
Transport gratis, w obydwie strony.
Transport gratis, w obydwie strony.
A jak to wygląda konkretnie- tzn. czy serwis Nikona ma umowę z jakąś firmą kurierską?
zapewne tak, serwis nikona jest stałym klientem, dzięki czemu na znacznie taniej. Wiec napewno oddając sprzęt podajesz nr klienta i idzie koszt na Nikona.
Zamawia się kuriera, bodajże DHL , opcja wysyłki na koszt odbiorcy, trzeba kurierowi podać tylko numer płatnika ( serwisu), o który trzeba dopytać wcześni8ej meilowo, bądź telefonicznie w serwisie.
Dzięki, tak też uczynię :-)
easy raider
29-12-2012, 00:12
Na ogół tego nie robię tak na szybko od ręki N50 1,8D
http://imageshack.us/photo/my-images/694/dsc5794u.jpg/
przysłona 1,8 - moim zdaniem lepiej nie trzeba. Celowo zrobione przy niezbyt odpowiednim świetle.
test powinien być ze statywu pod kątem 45st. w stosunku do fotografowanej kartki.
ale z tego co widzę AF trafił idealnie.. tylko będzie na szkiełku dajmy na to: Tokina 12-24 f4, albo Tamron 17-50 f2.8 ???
test powinien być ze statywu pod kątem 45st. w stosunku do fotografowanej kartki.
ale z tego co widzę AF trafił idealnie.. tylko będzie na szkiełku dajmy na to: Tokina 12-24 f4, albo Tamron 17-50 f2.8 ???
Jak szkła nie mają przesuniętego AF, to będą trafiać. Jak mają przesunięty, to nie będą.
Zamawia się kuriera, bodajże DHL , opcja wysyłki na koszt odbiorcy, trzeba kurierowi podać tylko numer płatnika ( serwisu), o który trzeba dopytać wcześni8ej meilowo, bądź telefonicznie w serwisie.
Ja nie podawałem numeru klienta. Kurierowi DHL powiedziałem, że wysyłka na koszt Nikon Polska i to wystarczyło.
Numer Nikon Polska w DHL to: 1294969
Mnie podali taki nr płatnika : 12-43-919
easy raider
29-12-2012, 12:57
Kiedyś już opisywałem jak wykonać test na karcie...co do kąta ustawienia aparatu to zależy na jakiej karcie się wykonuje test jak widać na moim zdjęciu nie jest to typowa karta...podziałka jest ustawiona pod kątem 45 stopni a aparat jest w płaszczyźnie poziomej tak jest znacznie prościej. Zapomniałem dodać że mikroregulacja jest "0" każdy z moich obiektywów wypada tak samo seria 61xxxxx-podobno wadliwa jak widać nie za bardzo się to zgadza.
http://imageshack.us/photo/my-images/802/dsc5794f.jpg/