Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Pół mili do Hobbitonu
dominikpl72
01-10-2012, 11:33
Kadr z zeszłorocznej wizyty na Roztoczu.
Pierwsza fotka obrobiona na nowiutkim monitorze Dell U2410 - proszę o uwagi co do kolorów/jasności/kontrastu.
Założenia - miało być lekko mroczno z plamami światła.
Z pozdrowieniami dla miłośników twórczości Tolkiena :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img145/4766/dsc3963j.jpg)
RobertMiernik
01-10-2012, 11:36
Mało przytłaczający ten las, nie masz pionu może? Zdjęcie się kończy zanim się na dobre zaczyna, chociaż miejsce super.
Co do kolorów i kontrastu to oglądając na laptopowym monitorze, nie wypada komentować...
Zal mi troche zakretu w lewo (obcieta prawa strona). Miejsce ma potencjal. Gdzie dokladnie robione?
Co do kolorow - to chyba zielony za mocno pociagniety
zielony cos szwankuje. Do hobitonu to jeszcze daleka droga :)
Balans bieli szwankuje. To jest tak jeśli w kadrze nasłonecznione fragmenty i cień. Przez to trzeba wybierać kompromis i zielony wpada w zielononiebieski. Poza tym cienie mało kontrastowe.
dominikpl72
01-10-2012, 18:19
@Reed: robione w okolicach Szczebrzeszyna.
Co do kadrowania - wbrew pozorom to całkiem krótki odcinek uliczki i trudno było wykroić coś szerszego czy to w pionie czy w poziomie.
Stąd też pewnie wzięło się nie do końca idealne pokazanie wijącej się drogi, ale tu racja - mogło być lepiej...
Co do kolorów - miało być trochę bajkowo - więc wg mojego zamysłu dół jest trochę żółtawy, a zieleń liści jest nasycona. Tak to widzicie ?
Zielony w cieniu zawsze wpada w zielononiebieski również w naturze. Wydaje mi się, że WB jest nawet lekko za ciepły. Dla uzyskania optymalnego efektu naturalności, lekko schłodziłbym całość i selektywnie docieplił zielenie. Ale tak jak jest - jest całkiem dobrze.
Oglądałem to przedtem na monitorze w pracy, nieskalibrowanym. Teraz w domu widzę to znacznie lepiej. Już nie jest tak niebiesko, a pojawił się też dużo lepszy kontrast. Jednak porządny monitor ma znaczenie.
Taką zieleń mam na fuji (czy to na superii, czy na pozytywie), a z zielonym w naturze jest tak, jak pisze kolega Duder.
Co do tematu, to IMHO trochę za mało mroczności jest na zdjęciu, natomiast wijąca się dróżka tafnie ujęta.
dominikpl72
02-10-2012, 09:40
@markB - no to mnie ucieszyłeś :) To moje pierwsze boje z szerokogamutowym monitorem i w zasadzie mam wrażenie, że zdołałem go ustawić poprawnie, a tu wszyscy jakoś tak o tym zielonym :) Dla upewnienia się - wrzuciłem jeszcze jeden "zielony" kadr (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=215674).
piotrromanowski
02-10-2012, 09:56
Ja mam taki monitorek laptopik. Ale kolorki ok. Czy Wy czasami nie przesadzacie z tymi kolorami? Oglądam super zdjęcia, a tu nagle ktoś wyskakuje, że kolory nie takie, że to i tamto.
Orwo to dopiero dawało dominantę ( to nie nazwa monitora ).
dominikpl72
02-10-2012, 12:13
Czy Wy czasami nie przesadzacie z tymi kolorami? Oglądam super zdjęcia, a tu nagle ktoś wyskakuje, że kolory nie takie, że to i tamto. Orwo to dopiero dawało dominantę.
Hehe - w sumie trochę racja, ale chodziło mi raczej o to, że przy monitorze szerokogamutowym jest trochę więcej zabawy z poprawnym ustawieniem parametrów tak aby docelowe kolory były w porządku... Innymi słowy chodziło mi o to, czy dobrze zrozumiałem i zastosowałem w praktyce wiedzę dotyczącą różnic pomiędzy przestrzeniami barw AdobeRGB i sRGB... W którym przypadku mój monitor pokaże poprawne (w rozumieniu PRAWDZIWE) docelowe kolory a nie kolory ŁADNE ALE TYLKO NA MOIM MONITORZE. :)
Tak czy siak po dwóch fotkach testowych - wygląda na to że Dell U2410 jest OK. :)