Zobacz pełną wersję : zlecenie, jak rozliczyć?
artuss811
01-10-2012, 09:37
Witam dostałem od znajomego zlecenie na zrobienie zdjęć do sklepu internetowego, nie jakieś tam ambitne zadanie, ale padło pytanie ile za taka usługę, powiedziałem że się zastanowię, ale kompletnie nie mam pojęcia jak do tego podejść. I stąd pytanie do was, czy podać cenę za całe zlecenie nie ważne jaka liczba produktów, czy od zdjęcia lub produktu. Wiem ze to może pytanie jakieś banalne czy prozaiczne ale chciałbym podejść do sprawy uczciwie żeby nie oszukać siebie lub znajomego i zorientować się jak koledzy na forum podchodzą do tematu
pierwsza sprawa to ustal ilośc produktów do sfotografowania. Potem ocen swoje umiejętności i podaj cenę. Bo inaczej się wycenia zdjęcia bizuterii, zdjecia przedmiotów odbijających światło, metalicznych a inaczej zdjęcia skarpet (chodź i tu dochodza koszty bo trza stopy do skarpety) :)
Pierwsze i najważniejsze - nie zrób tego zbyt tanio, żebyś potem nie psioczył że się osiedziałeś np. przy 200 parach skarpet a Ci da 500zł za to :P Profesjonaliści przy dużym nakładzie wzięli by pewnie kilka tys zł, więc jak zawołasz 1/3 z tego Twój znajomy powinien być zadowolony. Najlepiej idź do kogoś w swoim mieście, zarzuć takim samym zleceniem i spytaj ile to by kosztowało, i po kilku wycenach firm trzecich zrób swoją. Wyceniaj na ilość produktów, jeśli jeden produkt = kilka ujęć to oczywiście wycena do góry. Na kokosy nie ma co liczyć, jeśli znajomy poposił amatora (mniemam że nim jesteś) raczej chce zapłacić jak najmniej, ale z drugiej strony nie wolno dawać się wydoić, bo w drugą stronę jak będziesz chciał skarpety kupić to zniżka nie będzie już tak oczywista.
No, chyba że to bardzo dobry znajomy.
PS. Jeszcze jedno. Zrób to porządnie. Takie zdjęcia robi się najczęściej u siebie więc jest czas, poszperaj w necie jak temat ogarnąć, nie ma to jak szczęka zleceniodawcy na ziemi jak zobaczy efekt końcowy. Jeśli brakuje Ci jakichś narzędzi do tego zlecenia to je dokup - nie ma lepszego momentu na rozbudowę własnej ciemni niż możliwość finansowania zakupu z zapłaty za wykonaną pracę.
artuss811
01-10-2012, 10:26
Bo inaczej się wycenia zdjęcia bizuterii, zdjecia przedmiotów odbijających światło, metalicznych a inaczej zdjęcia skarpet (chodź i tu dochodza koszty bo trza stopy do skarpety) :)
no właśnie tu będzie zawierać się wszystko co wymieniłeś, to jest galanteria skórzana z rożnymi klamerkami sprzączkami, zapięciami (paski portfele itp.) i chyba tez buty. Różne zdobienia cekiny skóra matowa, połyskowa.
PS#2. Dam Ci przykład, kiedyś zrobiłem projekt dla firmy z zasięgiem na całą polskę za grosze, bo się podniecałem że dostałem zlecenie (zaczynałem), robiłem dla tej firmy potem inne rzeczy za grosze, z założenia że jak zrobię za pół darmo to dostanę następne zlecenie w przyszłości, i tak było, oczywiście kolenje też za grosze. Ale jak chciałem kupic jedną rzecz z tej firmy do dostałem rabat.... 200zł. ;) I wtedy człowiek widzi, że się nie opłaca zapiepszać za psie pieniądze, bo w drugą stronę nikt Ci rabatów robił nie będzie. Albo pracujesz i zarabiasz, albo robisz z siebie Caritas i upadasz po 2 latach jak przyjdzie duży zus.
no właśnie tu będzie zawierać się wszystko co wymieniłeś, to jest galanteria skórzana z rożnymi klamerkami sprzączkami, zapięciami (paski portfele itp.) i chyba tez buty. Różne zdobienia cekiny skóra matowa, połyskowa.
hmmm to moim zdaniem:
1. weź w takim układzie swoje eleganckie buty, weź skórzany portfel i porób im zdjęcia (takei aby nadawały się na stronę sklepu)
2. pójdź z tym do znajomego niech powie czy mu ta jakość odpowiada
3. dopiero wówczas zastanów się nad wycenianiem
i mówię to jako firma, która na zelecenie swego czasu zarządzała sklepem internetowym - dostawaliśmy mnóstwo ofert zrobienia zdjęć produktów - od przysłowionej złotówki za szt po setki złotych za zdjęcie, oczywiście jakość była rozrzucona od barachła do perełek
po prostu dla zleceniodawcy musi się to kalkulować - np. jeden sklep wybierze zdjęcia amatora za 5 zł szt, bo mu ta jakość wystarczy a ma np. 10 000 produktów, a dla innego (sprzedającego np. węglowo-złote świecidełka dla naszych ukochanych pań) odpowiednią jakość zapewnią dopiero zdjęcia jakie może wykonać profesjonalne studio za tysiące złotych
artuss811
01-10-2012, 12:43
hmmm to moim zdaniem:
1. weź w takim układzie swoje eleganckie buty, weź skórzany portfel i porób im zdjęcia (takei aby nadawały się na stronę sklepu)
2. pójdź z tym do znajomego niech powie czy mu ta jakość odpowiada
3. dopiero wówczas zastanów się nad wycenianiem
i mówię to jako firma, która na zelecenie swego czasu zarządzała sklepem internetowym - dostawaliśmy mnóstwo ofert zrobienia zdjęć produktów - od przysłowionej złotówki za szt po setki złotych za zdjęcie, oczywiście jakość była rozrzucona od barachła do perełek
po prostu dla zleceniodawcy musi się to kalkulować - np. jeden sklep wybierze zdjęcia amatora za 5 zł szt, bo mu ta jakość wystarczy a ma np. 10 000 produktów, a dla innego (sprzedającego np. węglowo-złote świecidełka dla naszych ukochanych pań) odpowiednią jakość zapewnią dopiero zdjęcia jakie może wykonać profesjonalne studio za tysiące złotych
wszystko się zgadza, jak by się do mnie zgłosił APART lub W.KRUK wiedział bym ile za zdjęcia wziąć, ale wydaje mi się ze policzyć stawkę od produkt a jak więcej zdjęć jednego przedmiotu to wielokrotność
wszystko się zgadza, jak by się do mnie zgłosił APART lub W.KRUK wiedział bym ile za zdjęcia wziąć, ale wydaje mi się ze policzyć stawkę od produkt a jak więcej zdjęć jednego przedmiotu to wielokrotność
ech...
jeszcze raz, może z liczbami - sklep, który ma 1000 produktów w ofercie i zarabia 10 000 zł miesiącznie nie wyda np. 100 zł na zdjęcie, będzie chciał np. te zdjęcia za 5 zł, bo inwestycja musi sie zwrócić, baaa musi przynieść zyski
z drugiej strony sklep który sprzedaje 100 produktów po kilkaset złotych czy kilka tysięcy każdy, ale zarabia 1 000 000 zł miesiącznie będzie w stanie wydać nawet 1000 zł na pojedyncze zdjęcie jesli dzięki temu sprzeda parę/paręnaście/ parędziesiąt produktów więcej
i teraz dochodzi jeszcze Twój poziom - czy zdjęcia są warte 5 zł, 100 zł czy 1000 zł? stąd też propozycja, abyś zrobił te testowe zdjęcia (ewentualnie pożycz jeden z produktów z tego sklepu i mu zrób zdjęcia) i wówczas z tymi gotowymi zdjęciami idź pogadaj o stawce - może to będzie 100 zdjęć po 30 zł za szt, a może dla tego własciciela sklepu potrzebne będzie 1000 marnych zdjęć, ale po 5 zł - nic nie wiemy ani o Twoim poziomie, ani o sklepie, ani o oczekiwaniach tego sklepu
PS Obawiam się, że jakby sie zgłosił do Ciebie KRUK czy APART to raczej też byś nie wiedział jaką dać im stawkę. Zdjęcia do katalogów/ stron tych firm nie robią jednak amatorzy.
artuss811
01-10-2012, 20:38
PS Obawiam się, że jakby sie zgłosił do Ciebie KRUK czy APART to raczej też byś nie wiedział jaką dać im stawkę. Zdjęcia do katalogów/ stron tych firm nie robią jednak amatorzy.
oj żartowałem, nawet jak by złożyli taka ofertę pewnie zaraz bym odmówił, albo polecił któregoś z kolegów forumowych :) oczywiście za odpalenie % z zysku :P
artuss811
02-10-2012, 12:55
drodzy koledzy wszystko się zgadza, ale co mam kolegę poprosić o bilans roczny dochodu lub obrotu żeby mu cenę za zdjęcia podać, trochę nie poważne po 2 ja nie pytam ile mam wziąć, tylko jak liczyć a stawkę już sam ustawie, ale tego co widziałem u konkrecji to im większa liczka zdjęć tym niższa stawka za wykonane jedno zdjęcie
drodzy koledzy wszystko się zgadza, ale co mam kolegę poprosić o bilans roczny dochodu lub obrotu żeby mu cenę za zdjęcia podać, trochę nie poważne po 2 ja nie pytam ile mam wziąć, tylko jak liczyć a stawkę już sam ustawie, ale tego co widziałem u konkrecji to im większa liczka zdjęć tym niższa stawka za wykonane jedno zdjęcie
nie, nie masz prosic o bilans kolegi - to Ty masz okreslić swój poziom, masz określić ile czasu Ci to zajmie - cóż z tego że weźmiesz np. 100 zł za zdjęcie, jesli jego wykonanie zajmie Ci np. 2 dni, masz okreslić jakie są ewentualne nakłady Twoje na to - kupno nowego sprzętu, oprogramowania lub elementów potrzebnych do wykonania zdjęć (linek, teł, podstawek i innych dupereli), ile tego będzie do wykonania i czy zdjęcia są powtarzalne, typu "wymien obiekt A na B i zrób kolejne zdjęcie"
i na podstawie TYCH danych wyliczasz sobie stawkę i podajesz zleceniodawcy - algorytm masz zatem podany, a że nie jest to dokładnie podane coś w stylu 1-10 zdjęć -> 100 zł za zdjęcie, 10-100 zdjęć -> 80 zł za zdjęcie itd to chyba oczywiste ;)
artuss811
02-10-2012, 13:22
wielkie dzięki teraz już wiem na czym stoję, dziękuje za zrozumienie i cierpliwość :)