PDA

Zobacz pełną wersję : Lekki ultrabook do fotografi?

Fotonik
30-09-2012, 17:20
Witam,

Jakiego ultrabooka polecicie do fotografii za kilka tysięcy zł? Głównie zależy mi na wadze i dobrej matrycy IPS z wszystkimi kolorami. Myślę o Samsungu NP900X3C 13,3HD IPS i7,4GB,128SSD. Testowałem tego ultrabooka zdjęciami Raw z D800 jak dla mnie obraz jest rewelacyjny i kolory. Myślałem też o Asusie Zenbook tylko, że kiepsko widać czcionki w programach przez upakowany ekran Full hd.

Aeon88
01-10-2012, 11:12
Dzieki upakowanej matrycy full hd suwaki w PS będą zajmowały mniej miejsca, więcej zostanie dla zdjęcia. Też myślałem o asusie, ale raczej wybiorę jakiś 17" Sony z i7 i IPS do obróbki mobilnej, do tego jakiś monitorek 24-27" na biurku, żeby w domu pracować wygodniej. Ultrabook jest fajny bo mały, ale na tym jego zalety się kończą, a w pewnych sytuacjach są nawet wadą. (jak dla mnie)

krolewicz
01-10-2012, 11:13
macbook pro albo macbook air

Kyle
01-10-2012, 12:09
Testowałem tego ultrabooka zdjęciami Raw z D800 jak dla mnie obraz jest rewelacyjny i kolory.Tzn. fajnie przesycone i gamma w okolicach 2.6 . x-P

Fotonik
01-10-2012, 15:32
Tzn. fajnie przesycone i gamma w okolicach 2.6 . x-P
Gdzie w testach to piszą? Prosiłbym o linka. Wiem, że Samsung 900X3C ma pokrycie palety sRGB 64,7% to i tak nieźle do obróbki fotografii i te IPS. Oko ludzkie widzi 35% palety sRGB więc nie zauważymy gołym okiem ile to jest 64,7% a 100% pokrycia palety sRGB przy obróbce zdjęć no chyba, że ktoś się zajmuje tylko grafiką. Czcionka w tym ultrabooku jest dla mnie akceptowalna i rozdzielczość nie wiem na razie jak jest w Asusie Zenbook. Potrzebny mi tylko ultrabook lekki w teren dlatego na razie wybieram Samsunga 900X3C, myślałem też o Sony Vaio S15 ale kolory czerwone są pomarańczowe i nie wiem czy dało by się to skalibrować. W domu mam Monitor Nec 26,6cali IPS z kompem 4 rdzeniowym i5. Macbooki odpadają, błyszczące matryce mi przeszkadzają i chyba nie mają IPS.

Kyle
01-10-2012, 15:42
Wiem, że Samsung 900X3C ma pokrycie palety sRGB 64,7% to i tak nieźle do obróbki fotografii i te IPS. Oko ludzkie widzi 35% palety sRGB więc nie zauważymy gołym okiem ile to jest 64,7% a 100% pokrycia palety sRGB przy obróbce zdjęć no chyba, że ktoś się zajmuje tylko grafiką.Jest odwrotnie. sRGB pokrywa może z 35% tego co widzi człowiek (człowiek widzi ~300% przestrzeni sRGB). JA bez problemu widzę różnicę pomiędzy sRGB a aRGB wyświetlonym na monitorze aRGB ... oczywiście nie na każdym zdjęciu, ale jak już widać, to bez problemu. Tak więc przestrzeń 64,7% sRGB to dno, więc zakładam że coś Ci się pomyliło i chodzi o 64,7% aRGB (też cienizna, ale nie tak denna).

Czcionka w tym ultrabooku jest dla mnie akceptowalna i rozdzielczość nie wiem na razie jak jest w Asusie Zenbook. Wielkość czcionek się ustawia (przynajmniej w poprawnie napisanych programach) ... np. poprzez regulację systemowego "dpi".

Aeon88
01-10-2012, 19:29
To są jakieś matryce IPS które nie potrafią nawet przestrzeni sRGB pokazać nie mówiąc już o AdobeRGB? :O

Fotonik
01-10-2012, 20:14
Kurcze faktycznie pomyliłem się z tym ludzkim okiem. Sorry nawet nie wiedziałem, że oko ludzkie potrafi więcej zobaczyć kolorów niż profesjonalne monitory i lustrzanki cyfrowe. Monitory profesjonalne z IPS też chyba mają mało po ponad 90% sRGB jeśli oko ludzkie potrafi widzieć więcej kolorów tak jak piszesz ~300% przestrzeni sRGB. Lustrzanki też nie pokrywają zdjęcia koloru 35% przestrzeni sRGB? Te 35% sRGb to jest jakby kompresja z mniejszą ilością kolorów niż w rzeczywistości czy dobrze rozumiem?

Kyle
01-10-2012, 21:55
Byś miał wyobrażenie:
http://www.5lux.de/assets/2008/Farbmanagement/CIEUV1931.png

- cała kolorowa podkowa to przestrzeń widziana przez ludzia
- mały szary trójkąt to przestrzeń sRGB
- duży szary trójkąt to przestrzeń Adobe RGB

Te 35% sRGb to jest jakby kompresja z mniejszą ilością kolorów niż w rzeczywistości czy dobrze rozumiem?Chodzi Ci o 35% przestrzeni widzianej przez człowieka jak mniemam. Tu nie chodzi o ilość kolorów, ale o maksymalne nasycenie/tzw. zakres barwny.

Fotonik
01-10-2012, 22:43
Dzięki za wyjaśnienie. Rozumiem, że zakres cyfrowy kolorów jest mniejszy sRGB od Adobe RGB tym bardziej w rzeczywistości kolory widziane przez człowieka. Myślę, że sRGB starczy do głównych kolorów i prostej korekcji kolorów w fotografii obróbki, zresztą każdy ma inny gust co do kolorów,jasności itp. Jednak w fotografii cyfrowej nie ma takich samych kolorów jak w rzeczywistości i będzie to chyba długo trwało nim technologia coś stworzy na miarę oka ludzkiego co do kolorów.