Zobacz pełną wersję : Czy w obiektywie kit można ustawić przesłone ?
Tajemniczy
29-09-2012, 17:22
Witam
Zamierzam kupić obiektyw kit 18-55 na okazję wyjazdu w góry w grudniu. Posiadam jedynie obiektywy nikkor 50 i nikkor 70-300 którego nie zamierzam brać z braku miejsca. Czy w obiektywie kit 18-55 kit można ustawić przesłonę ?
To pomyśl może nad zakupem czegoś innego ...
Tajemniczy
29-09-2012, 17:35
To pomyśl może nad zakupem czegoś innego ...
przepraszam, ale pytanie brzmi "czy w obiektywie kit można ustawić przesłone ?" :)
ja miałem na myśli, żebyś w ogóle pomyślał nad czymś innym niż fotografia ...
a czy w tych obiektywach które masz ustawiasz czasem "przesłonę" ???
Tajemniczy
29-09-2012, 17:49
ja miałem na myśli, żebyś w ogóle pomyślał nad czymś innym niż fotografia ...
a czy w tych obiektywach które masz ustawiasz czasem "przesłonę" ???
w 70-300 nie, w 50 tak.. nie rozumiem sensu twojego pytania, kupując lustrzankę mam świadomość (i według mnie każdy powinien mieć) że żeby zrobić zdjęcie będę musiał ustawiać prawidłowo parametry. I dlaczego chcesz żebym zrezygnował z fotografii ? nie widzę sensu w takim sposobie myślenia "tylko wybrani mogą to robić, reszta niech idzie do ..." :) nie obraź się, ostatnio chodzę nieźle wk... ale jak zadaje pytanie liczę na konkretne odpowiedzi
P.S. czy ktoś może wypowiadać się o beznadziejności kogoś nie widząc jego pracy ? ...
Tajemniczy
29-09-2012, 18:09
1.prowokacja
2.tak,mozna
jaka prowokacja ? nie rozumiem.. pytam się poprostu i liczę na odpowiedź "tak" albo "nie". Dziękuje za odpowiedź.
A poza tym jak mam się do ... ... zapytać o coś żeby ktoś się nie odezwał "prowokacja"?! czy pytanie na które są tylko 2 odpowiedzi "tak" albo "nie" może wywołać dyskusje ? Czy pytanie zadałem zbyt zawile ? chociaż mi się wydaje że bardziej prosto niż "czy w obiektywie kit można ustawić przesłonę" się nie da. Ale widzę że jednak można wywołać tak dyskusje...
Do administratora: proszę zamknąć wątek, dowiedziałem się co chciałem, a nie chce wywoływać jak to kolega nazwał "prowokacji"
Jaki masz aparat?
nie widzę żeby aparat miał coś wspólnego z pytaniem, ale ok, korzystam z nikon d90 i d3100
To jednak prowokacja...
Wysyłane z mojego LT15i za pomocą Tapatalk 2
po pierwsze - Tajemniczy bez obrazy - chciałem, żebyś zastanowił się nad sensem swojego pytania, a przynajmniej na prawidłowym nazewnictwem. W fotografii używa się raczej określenia przysłona, a nie "przesłona" - tak samo jak nie mówi się na dworzu. (no to może zły przykład bo niektórzy tak mówią :P) Jak chcesz być traktowany poważnie to przynajmniej operuj prawidłowymi pojęciami. Pytanie o ty, czy w obiektywie można ustawić przysłonę, też brzmi raczej jakbyś dopiero co chwycił lustrzankę do ręki. To przynajmniej tak jak byś pytał czy w samochodzie można dodać gazu - każdy wie, że można. I jeszcze pytanie do tego twojego 70-300 - to jakiś marsjański model ? :)
Pozdrawiam ... i czytaj chłopie dużo !
Tajemniczy
29-09-2012, 18:52
po pierwsze - Tajemniczy bez obrazy - chciałem, żebyś zastanowił się nad sensem swojego pytania, a przynajmniej na prawidłowym nazewnictwem. W fotografii używa się raczej określenia przysłona, a nie "przesłona" - tak samo jak nie mówi się na dworzu. (no to może zły przykład bo niektórzy tak mówią :P) Jak chcesz być traktowany poważnie to przynajmniej operuj prawidłowymi pojęciami. Pytanie o ty, czy w obiektywie można ustawić przysłonę, też brzmi raczej jakbyś dopiero co chwycił lustrzankę do ręki. To przynajmniej tak jak byś pytał czy w samochodzie można dodać gazu - każdy wie, że można. I jeszcze pytanie do tego twojego 70-300 - to jakiś marsjański model ? :)
Pozdrawiam ... i czytaj chłopie dużo !
Czytałem o przysłonie sporo, jedni nazywają ją przesłona druzy przysłona, zależy od osoby. Mi osobiście bardziej podoba się pojęcie "przesłona" i dlatego z niego korzystam, czytałem dużo teorii z tego forum, z szerokikadr.pl oraz z innych forum poświęconych nie tylko nikonowi. Czy dlatego że nie ustawiam przesłony w obiektywie 70-300 to znaczy że jest marsjański ? korzystałem z niego tylko kilka razy i jak napisałem wcześniej, przesłona była taka jaka już została ustawiona wcześniej, nic nie zmieniałem bo zdjęcia wychodziły ciekawe. Pozdrawiam :)
To kup ten swoj kit i moze okaze sie ze zdjecia beda wychodzily ciekawie i nie bedziesz musial zmieniać przesłony ....
.... ręce mi opadły.
Aaaa i nie zapomnij podejść wystarczająco blisko.
Tajemniczy
29-09-2012, 19:07
To kup ten swoj kit i moze okaze sie ze zdjecia beda wychodzily ciekawie i nie bedziesz musial zmieniać przesłony ....
.... ręce mi opadły.
... nie chodziło że nie chce zmieniać ustawień, poprostu moje krótkie spotkania z 70-300 nie wymagały zmiany przesłony, a w pytaniu chodziło o to czy się da a nie czy chce czy nie.
No bo widzisz....w obiektywach kitowych przesłona jest ustawiona na stałe i nic nie zrobisz, cholera wie jak działa cała reszta obiektywów.....a ten 70-300 pewnie tez był jakiś dziwny...cholera chłopie ogarnij się....
w fotografii otworkowej nie musisz zmieniać przysłony i zdjęcia też ciekawe wychodzą:)
Aparatem też robisz zdjęcia na takich ustawieniach jakie ktoś Ci ustawił?
W niektórych przypadkach zamiast wydawać kasę na aparat i obiektywy tańszym i lepszym rozwiązaniem okazuje się kupno zdjęć ze stocków;) Tam już ktoś nie tylko ustawił przesłonę ale i czas dobrał, odpowiedni obiektyw użył i też obrobił zdjęcie.
Tyle postów zostało napisane i w zasadzie tylko żeby wyśmiać kolegę Tajemniczego. Czy nie prościej napisać, że "tak, wszystkie obiektywy które pasują do Twojego aparatu mają możliwość zmiany przysłony" ? Wątek skończyłby się na pierwszej odpowiedzi. Można jeszcze kolegę odesłać do przeczytania instrukcji i tyle w temacie.
Witam.
Wydaje mi się , że kolega Tajemniczy miał na myśli manualną zmianę prze(y)słony (przynajmniej taką mam nadzieję ja).
Otóż, jego 50 ma taką możliwość? ...tak, ma, Nikor 70-300 nie ma? ...nie, nie ma, również kitowy 18-50 nie ma możliwości manualnej zmiany prze(y)słony.
Kolega prawdopodobnie nie używa trybu manualnego, tylko "preselekcji", gdzie ustawiając czas, automatycznie dobierana jest prze(y)słona. Zapewne nie używa trybu AUTO, bo po co by mu był potrzebny aparat z lustrem ;-).
Mam nadzieję, że pomogłem.
A może trzeba się bardziej określić, jak kolega ma zamiar tą przysłonę ustawić. .....czy z puszki, czy pierścieniem...
A może kolega ma coś nadprzyrodzonego w sobie i "steruje" słońcem i nie interesują go jakieś tam przyziemne mechanizmy w obiektywach :)
Chyba trzeba zamknąć bo się syf zrobi...
Chyba trzeba zamknąć bo się syf zrobi...
Może niech się autor "wypowie", czy uzyskał odp. na pytanie które zadał.
A syf mamy taki, jaki sami tworzymy, ...;-)
nie widzę żeby aparat miał coś wspólnego z pytaniem, ale ok, korzystam z nikon d90 i d3100
Ma. W tych aparatach przysłonę możesz zmieniać w aparacie. Nie musisz jej ustawiać na obiektywie. Więc nawet jak nie ma pierścienia przysłony na obiektywnie (a w tym, o który pytasz - nie ma), to możesz ustawiać wartość przysłony.
wasilewk
30-09-2012, 10:03
Ale jaja, jak berety !
Wsiada gość do Ferrari i pyta: a da sie tu zmienić bieg ? (do tej pory mówi, ze jeździł automatem).
Autorze wątku !
To jest najlepsze Forum Nikona, jakie znam ! Są tu ludzie, którzy na temat fotografii wiedzą prawie wszystko - a Ty tu wszedłeś, żeby zapytać jak ręcznie sobie pokręcić przysłoną ????
Wstyd ! Wycofaj się i przyjdź, jak już poczytasz i będziesz gotowy do zadawania pytań.:sad:
P.S.
Nie Mogłem Się Powstrzymać - ale obrazić nikogo nie zamierzałem.
Tyle bólu, a wystarczyło wejść TUTAJ (http://www.nikon.pl/pl_PL/product/nikkor-lenses/auto-focus-lenses/dx/zoom/18-55mm-f-3-5-5-6g-af-s-vr-dx-zoom-nikkor) w specyfikację... stoi jak byk:
Otwór względny f/3,5–5,6
Minimalny otwór przysłony f/22–36
Nie do wiary. 30 odpowiedzi na takie głupie pytanie. :-)
Proszę usunąć ten wątek.
Jeszcze zanim zamkniecie wątek dopiszę, że nie w każdym obiektywie jest przysłona - patrz obiektywy lustrzane.
A ja od siebie dodam, że ludzką rzeczą jest się mylić. Można było szczegółowo zapytać pana już na początku tematu, czy ma na mysli pierścień do manualnej zmiany przysłon ;) Nie było by 3 stronicowego bezsensownego wątku :)
Tajemniczy
01-10-2012, 16:33
ktoś napisał żeby zamknąć wątek, inny mu odpowiedział żeby poczekać na moją wypowiedź, nie było mnie więc nie odpowiedziałem. A więc odpowiedź na pytanie uzyskałem, można zamykać
Chcę jednak napisać o co mi dokładnie chodziło
A więc korzystając z obiektywu 70-300 nie zmieniałem prze(y)słony gdyż potrzebowałem najostrzejsze jakie tylko mogą być zdjęcia, fotografowałem nią krajobrazy wyłącznie, do portretów i zdjęć na ulicy używałem 50'tki. Po co zmieniać prze(y)słone kiedy zdjęcie wychodziło takie jakie chciałem ? za nasycenie koloru to przecież nie odpowiada więc ustawienie mi pasowało. Czemu zadałem takie pytanie? ponieważ chce kupić obiektyw kit, nigdy takiego w ręce nie miałem. Inną sprawą jest to że lubię mieć wszystko w zasięgu palców a więc przesłona manualna (taka jak jest w 50) mi bardzo odpowiadała, i to o nią chodziło
Przepraszam za kłopot, następnym razem będę bardziej "precyzyjnie" zadawał pytania
dalej chłop nic nie rozumie :) miałem już tu nie pisać ale nie mogę się powstrzymać :)
Star Dust
01-10-2012, 18:19
Nie moj drogi Tajemniczy w kitowych obiektywach nie ma osobnego pierscienia przyslony, mozesz ja domknac, otworzyc tylko z poziomu body.
najlatwiej bedzie jak wpiszesz na google jakie obiektyw Cie intersuje i na zamieszczonych fotkach sam zobaczysz czy szklo ma pierscien przyslony czy tez nie
Prędzej czy później nadejdzie ten moment, gdy będziesz zmuszony, aby dokonać zmiany przysłony/przesłony.
Dziwne to wszystko jest wgl, :D Przecież przy robieniu jakiegokolwiek zjdęcia, zupełnie na odczep, zwykły pstryk. To siłą rzeczy używasię przysłon,no nie wiem, nie wyobrażam sobie, jak można napsiać, ze nie reguluję przysłony, tylko cykam jak leci :P
zmiana przysłony czasem sie przydaje, przysłona może mieć ogromny wpływ na zdjęcie, ale oglądając zdjęcia w galerii mam nieodparte wrażenie że że przysłonę ustawia się raz a dobrze np. na 1 lub 1.2 no ostatecznie na 1.4, ewentualnie na 11 lub 13 a w tych mniejszych na 8 lub 11 i wyłamuje taki mały czerwony ząbek (to w canonach i tych z czerwoną kropką) lub mały zółty ząbek (w nikonach) umieszczony na spodzie obiektywu i przysłona zostaje ustawiona raz na zawsze w razie szczególnej potrzeby serwis może przywrócić ząbek.
wcale nie, w kicie niech ustawi przysłonę na 1 będzie dobrze.
W sumie, czemu nie, ja mając bardzo mało lat, wymyśliłem, że zrobię ojcu obiektyw o stałym swietle :D Mając kawałek gumy z dętki rowerowej wyciąłem paseczek 2x3 milimetry i wcisłem tą gumę między cyngielek odpowiadajacy za przysłonę, na maksymalnym otwarciu, a otaczający go plastik :P No i w ten sposób zoom np 4-5.6 stał się F4 w całym zakresie. hehe
Star Dust
01-10-2012, 21:52
nie wiedzialam, ze kto kolwiek na SWIECIE skonstruowal obiektyw f1.0?????? Jas chyba jakies pojecia myslisz.... jak mozesz ustawic przyslone na 1 to wez zrob zdjecie i pochawla sie na forum. Zdjecie zoltego zabka mile widzien bo ja go w swoich obiektywach zlokalizowac nie potrafie
A widzisz ;)
A obiektyw 1.0 wyprodukował nikkor :)
http://homepage2.nifty.com/akiyanroom/redbook-e/repro/repro1pon.html
Mało tego, gdzies słyszałem, ze Canon miał szkło F0.9 :)
A żółty ząbek mają tylko szkła z serii limitowanej , produkowanej w Japonii, a nie Tajlandii, jak 99.9% szkieł Nikona. Prawda Jasiu ?
tyż prowda. no i w tych z tajlandii nie ustawisz 1.
dalej chłop nic nie rozumie :) miałem już tu nie pisać ale nie mogę się powstrzymać :)
Lepiej byłoby gdybyś jednak powstrzymał się od pisania nic nie wnoszących treści, a już od samego początku prezentujesz mierną wiedzę.
... chciałem, żebyś zastanowił się nad sensem swojego pytania, a przynajmniej na prawidłowym nazewnictwem. W fotografii używa się raczej określenia przysłona, a nie "przesłona"
Encyklopedia Powszechna PWN z 1967 roku (13 tomowa) wyraźnie zrównuje pojęcia "przysłona" = "przesłona" i obydwa zwroty są poprawne.
Fototechnika - Gerhard Teicher (1982) - wszędzie preferuje zwrot "przesłona".
Fotografia Cyfrowa od A do Z - Jerzy Fedak (2009) - używa zwrotu "przesłona"
"Prze-słona" to spolszczenie "dia-phragm", a prawidłowo przetłumaczony przedrostek "dia" odpowiada polskiemu "prze".
dia-phragm - prze-pona
dia-phragm - prze-słona
dia- pozytyw - prze-źrocze
dia- gonalny - prze-kątny
dia-metralny - prze-ciwstawny
To tyle na temat nazewnictwa.
Tajemniczy, dysponujesz dwoma korpusami, z których D90 ma wbudowany silnik AF i obsługuje wszystkie Nikkory, gdzie nawet te z pierścieniem przysłony poprawnie ustawiają ostrość. Niestety D3100 już z takim obiektywem nie posiada AF ze względu na brak silnika w aparacie, więc przydatność Twojej 50 z pierścieniem przysłony jest ograniczona. Sposób rozwiązania zmiany przysłony w obiektywach w przypadku cyfrowych korpusów nie ma żadnego znaczenia. W każdym obiektywie istnieje możliwość zmiany wartości przysłony z poziomu „body” i jest to wygodniejsze od kręcenia cieniutkim pokrętłem przy samym korpusie. Wyjątkiem są oczywiście obiektywy lustrzane, ale wspomniano już o tym, że nie posiadają przysłony ze względów konstrukcyjnych.
moje krótkie spotkania z 70-300 nie wymagały zmiany przesłony
To jest ta „herezja”, z której można się trochę pośmiać, bo korzystając z tego obiektywu w programach automatycznych bądź z priorytetem czasu, układy pomiarowe korpusu automatycznie zmieniały wartość przysłony i nawet Twoje chęci zmiany tego parametru na nic by się zdały. Jednak przechodząc do trybu „M” – manual, albo „A” – priorytet przysłony, w wygodny sposób (pokrętłem w body) ustawiasz wymaganą wartość. Wszystkie obiektywy pełnoklatkowe z oznaczeniem „G” nie posiadają pierścienia przysłony. Również te przeznaczone do formatu „DX” i w taki sposób oznaczone nie mają tego pierścienia, bo nie jest potrzebny.
Ręce mi nie odpadły …
Pozdrawiam.
Przemek80
01-10-2012, 23:07
nie wiedzialam, ze kto kolwiek na SWIECIE skonstruowal obiektyw f1.0?????? Jas chyba jakies pojecia myslisz.... jak mozesz ustawic przyslone na 1 to wez zrob zdjecie i pochawla sie na forum. Zdjecie zoltego zabka mile widzien bo ja go w swoich obiektywach zlokalizowac nie potrafie
A co powiecie na obiektyw o f/0.95
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/leica-noctilux-m-50-mm-f/095-asph.html
F0.9
C****
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img230.imageshack.us/img230/8265/94805865c3096e43d003f32.jpg)
Nikkor
źródło (http://homepage2.nifty.com/akiyanroom/redbook/repro/tv02.jpg)
F 0.85 Leica
źródło (http://static.photo.net/attachments/bboard/00I/00IAbn-32579284.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/10/oude_delftf075lens-1.jpg
źródło (http://leicarumors.com/wp-content/uploads/2010/03/oude_delft-f0.75-lens.jpg)
F 0.7 Carl Zeiss
źródło (http://blog.robertsimaging.com/wp-content/uploads/2009/09/50mm-f0.7-350x278.jpg)
A w ogóle, to polecam : http://fotoblogia.pl/2011/12/21/najjasniejsze-obiektywy-na-swiecie
darkmajin
02-10-2012, 09:18
....ale znalazłeś źródło informacji nawet wygoglować nie potrafią lepiej napisać że nie wiedzą nic 0_o, a wystarczy wikia http://en.wikipedia.org/wiki/Lens_speed#Fast_lenses
Star Dust
02-10-2012, 21:10
widze, ze nie wiele osob wyczulo ironie, nie szkodzi :)
kolega z nas tu zarty sobie robi a wielu tak na powaznie wszystko lyka :P
Jakby było na powżnie, to bym z Jasiem nie pisał o nikkorach z żółtym dynksem, produkowanych w Japoni z F1.0 :P