PDA

Zobacz pełną wersję : D3200 - kilka pytań?

Jaworus
29-09-2012, 16:17
Potrzebuję kupić aparat do dokumentowania stanu zewnętrznego aut, czyli wszelkie uszkodzenia, rysy, itp. sprawy. Z powodu wymagań co do jakości, ostrości i ilości szczegółów na zdjęciach małpki odpadają, wybór zostaje między bezlusterkowcem a lustrzanką Entry Level. Zdjęcia będą robione przez osobę, która nigdy nie fotografowała lustrzanką, dlatego szybka praca w trybie LiveView jest bardzo wskazana. W teorii do takich zadań D3200 nadaje się całkiem nieźle, 24Mpix również mogą być przydatne, jednak mam kilka pytań do osób posiadających to body:
1. Jak szybko działa ostrzenie w LiveView (np. w stosunku do D90/D300s)?
2. Czy istnieje możliwość automatycznego wstawiania daty i godziny w dolny róg zdjęcia (jak w kompaktach)?

Przemek-83
29-09-2012, 16:54
Nanoszenie daty i godziny to pikuś :P
Mam od jakiegoś czasu D3100 i wierz mi ,że mimo to amatorka to zdjęcia trzeba umieć robić i jeśli się nie zagłebisz w temat będziesz robił foty gorsze niż kompaktem. Funkcja LV jest co najmniej do bani i nie wiem czy ktoś tego używa oprócz kręcenia fimów.
Osobiście kupiłbym dobry kompakt typu Nikon P500...P510

GonzoG
29-09-2012, 17:36
1. Jak szybko działa ostrzenie w LiveView (np. w stosunku do D90/D300s)?
2. Czy istnieje możliwość automatycznego wstawiania daty i godziny w dolny róg zdjęcia (jak w kompaktach)?

AF w trybie LV działa jak w D90.
Można wstawić datę, godzinę, licznik zdjęć i chyba jeszcze coś.

Jeśli chodzi o zastosowania dokumentacyjne, to chyba bezlusterkowiec z APS-C (np. Sony NEX-5N) będzie lepszym rozwiązaniem - co prawda "tylko" 16Mpix, ale szybszy AF i znacznie mniejsze rozmiary i waga.

puciek
29-09-2012, 19:24
Myślę, że AF w LV D3200 (już nawet w D3100) jest szybszy niż w jego prekursorze D90 choćby ze względu na szybszy procesor zastosowany w tych nowszych aparatach.

Nikolai
30-09-2012, 00:16
a ja bym pomyślał nad Canon G1X, nie jestem fanem bezlusterkowców, jak ktoś chce coś małego i prostego to niech bierze dobrego kompakta

ska
30-09-2012, 11:04
Samo body to jest nic, ale podstawowa sprawa w uzyskaniu zdjęć takich jak opisano powyżej czyli dobrej ostrości i szczegółowości to OBIEKTYW i dobre oświetlenie. Bez tego nawet i D3 nic nie osiągniesz.