Zobacz pełną wersję : Ustawienie ostrości w nocy.
kubalamb
29-09-2012, 13:47
Cześć,
Mam wielki problem, gdyż w zdjęciach nocnych gdy potrzeba użyć lampy błyskowej nie mogę złapać ostrości na obiekcie. Wcześniej działała taka jakby lampka, która pomagała AF ustawić ostrość. Obecnie lampka nie reaguje, jednak na pewno się nie spaliła, bo gdy ustawiam typ błysku w wbudowanej lampie na redukcję czerwonych oczu to się świeci.
Moje body do nikon d90.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Poszukaj w instrukcji takiego czegoś jak "wspomaganie AF" , albo "dioda wspomagania autofocusa"
Masz ją pewnie wyłączoną
W menu włącz wspomaganie af w menu ustawień osobistych.
kubalamb
29-09-2012, 14:08
Działa wszystko. Dzięki wielkie za szybką reakcję i pomoc.
Kadziu55
27-08-2013, 20:43
Podłączę się pod wątek bo nie mogę znaleźć odpowiedniego.
Mam problemy z ustawianiem ostrości w nocy na otwartej przestrzeni. Robienie napisów latarką, kilkunastominutowe naświetlanie gdzie gołym okiem nic nie widać i LV też nic nie pomoże, obiła mi się o uszy metoda, że w tym miejscu gdzie jest fotografowany obiekt to trzeba ustawić latarkę i na podstawie niej ustawiać ostrość. Podobno lepszą metodą jest ustawianie za pomocą lasera, ale w jaki sposób to nie wiem, gdzieś kiedyś o tym czytałem, ale nie mogę znaleźć.
otwierasz przesłonę bardziej i np. poświeć na jakiś przedmiot co się znajduje w miejscu gdzie chcesz aby było ostro (czy też na osobę), na podstawie tego ustalisz.
Jak nie ma światła, to AF nic nie ustawi. Otwieranie przysłony nic nie da w trybie fazowym.
Najlepiej przejść na manual, ew. wspomagając się latarką.
wymiatacz00
27-08-2013, 20:58
otwierasz przesłonę bardziej i np. poświeć na jakiś przedmiot co się znajduje w miejscu gdzie chcesz aby było ostro (czy też na osobę), na podstawie tego ustalisz.
A jak masz obiektyw serii G w nikonie to jak otworzysz przyslone jak pierscienia nie ma? A w serii D jak otworzysz to wyskakuje bląd, tymbardziej że to i tak chyba niewiele da.
Proponuje włączenie opcji wspomagania AF - ewentualnie zakup zewętrznej lampy.
No dobra ale po co lampa itd?? Źle się wyraziłem z ta przesłona - chciałem powiedzieć domknąć - większa głębia i takie tam... A ostrzenie - jak za TOP67 - po ciemku to nic nie wyostrzy bo jak ma niby gdy brak kontrastów bo ciemno. Jak nie masz obiektywu z podziałką to nie ustwisz ostrości na daną odległość. Musisz oświetlić fotografowany przedmiot - a kiedy chcesz włączyć ekspozycje - po ustawieniu ostrości (raczej manualnie jak bd za ciemno pomimo światła latarki/lampy) to zgasić światło i działać.
Podobno lepszą metodą jest ustawianie za pomocą lasera, ale w jaki sposób to nie wiem.
Jak ktoś potrzebuje myka na ręczne ustawienie ostrości w momentach kiedy ledwo widać zarysy np. budynku, czy drzewa, albo w zupełnej ciemności, to ostrzenie na laser jest bardzo fajnym wyjściem.
Testowałem sposób jak wpadłem na pomysł żeby porobić fotki świecącym tyłkom świetlików świętojańskich i iskrzykom- wtedy to natura malowała światłem :D:D
Zwykły laser za 5zł, albo taki z poziomicy laserowej przymocowuje się do jakiegoś zapasowego najtańszego statywu, wycelowuje się na obiekt który chcemy focić i ostrzy na kropeczkę, bo jest bardzo wyraźna.
Ja żeby nie trzymać cały czas wciśniętego przycisku po prostu okręciłem laser (ten za 5zł) gumką recepturką.
"Kropeczka" lasera sięga baaardzo daleko- kilkadziesiąt metrów spokojnie, więc w zależności od sprawności oka ostrzyć można bliżej albo dalej ;)
Jak nie ma światła, to AF nic nie ustawi
Z tym się zgodzę. Nawet doświetlanie, jeśli nie jest dostatecznie mocne, niewiele potrafi zdziałać
Kadziu55
01-09-2013, 12:55
Dzięki panowie :)
Mam jeszcze inne pytanko, można w nocy latarką świecić w wizjer żeby zobaczyć jaki jest kadr? Do tej pory świeciłem latarką za 15zł z bazaru, a teraz sobie kupiłem konkretną i boję się jej przyłożyć do wizjera. Nic się nie uszkodzi jak będę świecił w wizjer?
A po co chcesz świecić w wizjer?? Nie, nic się nie popsuje, ale świeci się na obiekt, który chcesz fotografować.
Kadziu55
02-09-2013, 15:52
Napisałem - żeby zobaczyć jaki jest kadr ;)
Napisałem - żeby zobaczyć jaki jest kadr ;)
Ale, że co ?? chcesz sobie podświetlić obrazek ??
To jaki masz kadr powinieneś móc określić na podstawie ogniskowej obiektywu, a jak chcesz sobie kadr oświetlić, to nie latarką, a jakimś wojskowym szperaczem.