Zobacz pełną wersję : EN-EL15 (zamiennik)
Witam
No to chyba już mamy zamienniki tego aku.
Jeden to: Fotoamigo EN-EL15 o pojemności 1900mAh i cenie 89 zł (+6 przesyłka)
Drugi to: HAHNEL HL-EL15 o pojemności 1650mAh i cenie 166 zł (+8 przesyłka)
Trafiłem na nie dziś na popularnym portalu aukcyjnym, czy ktoś z was miał z nimi kontakt?
Dobra informacja...
Co prawda ten Hahnel, to raczej mało ciekawy - oryginał kosztuje 180zł, ale ta za 89zł (85 w sklepie) ciekawa propozycja. Jak się sprawuj będę wiedziała za kilka dni, bo właśnie ją zamówiłem.
Hahnela w stosunku do oryginału nie opłaca się kupować, za mała różnica w cenie... Ciekawe czy w ogóle będą działać :P
Bateria doszła i pierwsze spostrzeżenia po pierwszym ładowaniu:
1) bateria przyszła całkowicie rozładowana, co raczej przy Li-ion nie powinno mieć miejsca
2) ładowanie trwało 1 h 40 min - czyli krócej niż oryginał, który zazwyczaj ładuje mi się ok 2-2,5h
3) aparat dobrze rozpoznaje baterię
4) minus - nie bardzo można stosować w gripie (mam Meike), bo jak się włączy aparat po więcej jak ok 1min od wyłączenia, to krzyczy, że bateria w gripie rozładowana i trzeba wyciągnąć (i ewentualnie ponownie włożyć), aby aparat działał. Jak jest w body, nie ma żadnych problemów.
Na razie tyle. Co do żywotności (pojemności) więcej info będzie jutro.
Cholera, przydałaby się ta za 85. Że też muszę kupić szkło nowe...
A co masz zamiar za jednym razem 500 fotek strzelić?
Test baterii fotoamigo c.d.
Po nocnej sesji (w sumie ponad 1,5h naświetlania zdjęć) wygląda, że bateria trzyma porównywalnie lub lepiej niż oryginał - pozostało ponad 60% :-o , gdzie oryginał byłby już o okolicach 30%. Tylko nie wiem, na ile dokładnie wskazuje.
Brak jakichkolwiek problemów. Jest tylko jeden mały minus - to co powoduje, że w gripie bateria wyskakuje pusta, w body objawia się zerowaniem licznika zdjęć na baterii (w menu "Informacje o zasilaniu"), więc aby powiedzieć ile w rzeczywistości zdjęć wytrzymała, będę musiał nie wyłączać aparatu.
Jak się będzie sprawować w dłuższym czasie - nie wiem... pożyjemy zobaczymy. Na razie jestem zadowolony.
ehh Panowie, po takich "surprajsach" na samym poczatku (nikt nie wie, jak to się sprawdzi i co wyjdzie później), nie bawiłbym sie z podróbkami (szkoda zdrowia), ile na tym zaoszczędzicie? przecież oryginalne akku kupuje sie raz na całą żywotność sprzętu w Waszych rączkach (moje 4-letnie En-El3e ma 0% zużycia)
nie tak dawno chciałem zaoszczędzic na akku do kompakta,.. wytrzymał 6mies.,..skończyło się na oryginale i tak to własnie "oszczędziłem"
Tu bardziej chodzi o to by mieć coś awaryjnie, nie koniecznie do użytku ciągłego. Żeby nie martwic się czy mi bateria wystarczy czy nie.
przy ograniczonej wydajności En-El15 i filmikach w puszkach, nie wiesz tak naprawdę, na ile Ci wystarczy energii, (dla mnie w tej sytacji, posiadanie dodatkowej, pełnowartościowej baterii - to podstawa) ale to ja...
Do lampy mam aku z Lidla. Komplet 4x AA za 8 zł. Jakoś od 3 lat 3 komplety baterii chodzą, gdy GP, Sanyo i Energizer padły max po 1,5 roku.
Tak więc tańsze zamienniki wcale nie muszą być gorsze.
I kolejny zamiennik: Newell EN-EL15 za 99pln
I kolejny zamiennik: Newell EN-EL15 za 99pln
Wygląda identycznie co fotoamigo - najwyraźniej dokładnie to samo, tylko z innym logiem.
W najbliższych dniach powinny pojawiać się kolejne zamienniki, tzn kolejnych marek.
Ja właśnie zakupiłam Newell za 99
dziś będę odbierać a jutro wypróbuję :)
Fotoamigo EN-EL15 podsumowanie:
Po kilku ładowaniach akumulator zachowuje się tak samo:
1) Nie nadaje się do użytkowania w gripie - po ok 1-2 minutach nieużytkowania aparat krzyczy że bateria rozładowana, bez znaczenia czy wyłączymy aparat czy nie.
2) W body co jakiś czas zeruje licznik zdjęć na aku. Jak jest w gripie, a oryginał w body - nie zeruje.
3) Czas ładowania trochę krótszy niż oryginału, żywotność zauważalnie dłuższa.
4) Wskazania poziomu aku - nie najdokładniejsze. Dość długo trzyma się powyżej 40-50%, po czym szybko schodzi do zera, ale na jednej "kresce" dość długo wytrzymuje zanim się wyłączy/przełączy na drugi.
Jak aku do body, czy zapasowy - jest ok. Używanie w gripie - zupełnie odpada.
generalnie z Newell jest podobnie jak tu już zostało wspomniane przy innym zamienniku, że nagle pokazuje rozładowaną baterię mimo, że jest pełna.
Wyjęcie i włożenie baterii pomaga.
Jednak wczoraj czymś nowym mnie zaskoczył ten zamiennik...
Pokazywało 2 kreski baterii, chcąc zobaczyć jak wyszło zdjęcie -pokazało je przez chwile na wyświetlaczu po czym wszytsko zgasło... nic się nie wyświetlało w aparacie, żadnych informacji o akumulatorze -kompletnie nic.
Włączanie wyłączanie aparatu -nic. Wyjęcie, włożenie baterii -nic. O.o
Już się wystraszyłam, że coś z aparatem się stało.
Włożyłam nikonową baterię i na szczęście było ok.
wymiennik postraszył, ale dziwne to było mega... tak nagle wszystko zgasło totalnie -bez żadnego ostrzeżenia.
generalnie z Newell jest podobnie jak tu już zostało wspomniane przy innym zamienniku, że nagle pokazuje rozładowaną baterię mimo, że jest pełna.
Wyjęcie i włożenie baterii pomaga.
Czyli jest to dokładnie to samo co Fotoamigo, tyle że prawie 2x droższy.
Jednak wczoraj czymś nowym mnie zaskoczył ten zamiennik...
Pokazywało 2 kreski baterii, chcąc zobaczyć jak wyszło zdjęcie -pokazało je przez chwile na wyświetlaczu po czym wszytsko zgasło... nic się nie wyświetlało w aparacie, żadnych informacji o akumulatorze -kompletnie nic.
Włączanie wyłączanie aparatu -nic. Wyjęcie, włożenie baterii -nic. O.o
Już się wystraszyłam, że coś z aparatem się stało.
Włożyłam nikonową baterię i na szczęście było ok.
wymiennik postraszył, ale dziwne to było mega... tak nagle wszystko zgasło totalnie -bez żadnego ostrzeżenia.
Normalne zachowanie przy całkowitym rozładowaniu baterii - wszystko gaśnie, a wizjer robi się ciemny.
Na nikonowskiej baterii dzieje się dokładnie identycznie, z tym, że bateria najpierw sygnalizuje rozładowanie, a później wszystko gaśnie.
Na zamiennikach ten etap jest pomijany - na Fotoamigo również z 1-2 kresek robi się absolutne zero, bez momentu w którym aparat nie pozwala zrobić zdjęcia.
Panowie, chytry dwa razy traci, czy nie lepiej kupić oryginał?, cena akumulatora w stosunku do aparatu niewielka, a satysfakcja i bezpieczeństwo gwarantowane.
Panowie, chytry dwa razy traci, czy nie lepiej kupić oryginał?, cena akumulatora w stosunku do aparatu niewielka, a satysfakcja i bezpieczeństwo gwarantowane.
Jak dla mnie, lepiej było kupić zamiennik:
z normalnym użytkowaniu jedna bateria starcza, 2 potrzebne mi na nocne wypady, gdzie większość prądu idzie w zdjęcia z interwałometrem, więc "wyłączanie" się baterii nie przeszkadza, a jest wyraźnie pojemniejsza - na oko 10-15%.
i ponad 2x tańsza.
Już 2 razy zdarzyło mi się, że w nocy brakło prądu w oryginale, a raczej gripa na statywie nie używam, bo mniej stabilny, więc pojemniejsza bateria jak znalazł.
Zobaczymy za rok czasu :)
No i jak tam na rynku zamienników ? :) Jebaja sobie właśnie przeglądam a tam bateryjki juz od 12 funcików. Czyli 3x taniej niż oryginał. Ktoś wie czy te najtańsze też zeruja liczniki zdjęć i czy działają w gripach ?
Mnie z kolei zaciekawiły te droższe zamienniki: Hanhel i Phottix Titan, akumulatorki EN-EL3e tych producentów były oceniane na równi z oryginalnymi, a niektórzy użytkownicy nawet bardziej chwalili zamienniki. Czy ktoś z Was testował już Hanhel HL-EL15 albo Phottixem Titan EN-EL15?
z tego co piszą w internecie, to hanhel zachowuje się identyczne do newella czy fotoamigo- są problemy ze działaniem.
photix natomiast znacznie krócej wytrzymuje i również nie jest bezproblemowy, ale co jest nie tak, to google już źle tłumaczy.
Czyli drogie zamienniki sa takie sobie. A co z tymi tanimi ? Moze ktos jednak trafil na jakas perelke ? Bo widze że chyba bede musial kupic tanioche z e-bay'a i samemu przetestowac
Jak na razie wszystkie zamienniki, to jedno i to samo. Różnią się tylko logiem "producenta".
Nikon dość dobrze zabezpieczył te baterie przez zamiennikami. A dokładniej aparaty przez rozpoznawaniem zamienników.
zakupił ktoś może takie cudo (http://www.ebay.co.uk/itm/B161-2499mAh-Fully-Decoded-Battery-Nikon-EN-EL15-ENEL15-D7000-D800-D800E-/181095923821?pt=UK_Camera_Batteries&hash=item2a2a28806d)o pojemności 2500 mAh?
zakupił ktoś może takie cudo (http://www.ebay.co.uk/itm/B161-2499mAh-Fully-Decoded-Battery-Nikon-EN-EL15-ENEL15-D7000-D800-D800E-/181095923821?pt=UK_Camera_Batteries&hash=item2a2a28806d)o pojemności 2500 mAh?
To "cudo" ma 2500 mAh, tak samo, jak Fiat 126p silnik 1700cc...
Na alledrogo. Trafiaja sie orygianaly za 140-150zl. Sam kupilem za 145 chyba razem z przesylka. W takim ukladzie nie widze sensu kupowania zamiennika za 100 czy 120.
A takie napompowane pojemnosci bym omijal
Ja takie cudo o podwyższonej pojemności używam w fuji s5 i sprawuje się dużo lepiej ni oryginalny akumulator, więc nie skreślałbym go tak od razu.
Borat1979
11-04-2013, 21:09
A co masz zamiar za jednym razem 500 fotek strzelić?
Nie zawsze jest możliwość doładowania akumulatora.
Kiedyś byłem ze znajomym na wieżowcu w lutym gdy było -20. Wchodziliśmy schodami 25 minut :) na 50 piętro bo była tylko winda towarowa robotników, która nie działała w weekend. Prz zdjęciach z długim naświetlaniem i użyciem LV w takich temperaturach bateria pada po bardzo szybko. Jak ją wtedy doładujesz? Jak nie masz zapasu i to dobrej jakości zapasu, który nie padnie po 100 zdjęciach to jest w czarnej d...
Nie widzę sensu w oszczędzaniu paru złotych na akumulatorze, którego będziemy używać przez najbliższe kilka lat. Sprawdzony akumulator i dobrej klasy karta pamięci to dwie rzeczy, na których nie warto oszczędzać bo może się to odbić czkawką w najmniej odpowiednim do tego momencie.
To taki samo cudo jak niesamowitej pojemności akumulatory AA 3800mAh :)
http://allegro.pl/akumulatorki-akumulator-18650-3-7v-3800mah-tanio-i3139219972.html
sokolnik
12-04-2013, 00:07
teraz aku EN-EL15 oryginalny 240 zł, na szczęście dostalem gratis (promocja w abfoto) w cenie D7100 :)
a ile trzyma D7100 na tym aku to nie jestem jeszcze w stanie powiedzieć :)
teraz aku EN-EL15 oryginalny 240 zł, na szczęście dostalem gratis (promocja w abfoto) w cenie D7100 :)
Nie wiem czemu taka u Ciebie cena? W Saturion są po 165,47 zł i piszą że oryginalne.
link:http://www.saturion.pl/product/124098/Akcesoria/Akcesoria_Foto/Nikon_akumulator_EN_EL15.html
Ale związku z kłopotami użytkowników z tymi oryginalnymi ogniwami. Może jakieś zamienniki się lepiej spisują. Macie coś wypróbowanego?
A jakie sa klopoty z oryginalami ??
Myślę, że będzie trzymał tak jak w D7000, czyli jakieś 500 do 600 zdjęć.
Większych zmian w elektronice chyba poza wielkością matrycy nie ma, więc i przebiegi powinien mieć takie same.
sokolnik
12-04-2013, 22:09
no i tak trzyma po pierwszym ładowaniu (niecałe 500 zdjęć + jakieś 20min filmu + grzebanie w menu w celach poznawczych) :)
Borat1979
13-04-2013, 02:14
A jakie sa klopoty z oryginalami ??
Przeczytał to: https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/52341
Nie zauważył że to było rok temu, akumulatory z tej serii dawno wycofano ze sprzedaży a użytkownicy mogli wymienić bezpłatnie na wolne od wad.
Większych zmian w elektronice chyba poza wielkością matrycy nie ma, więc i przebiegi powinien mieć takie same.
Jednak trochę się zmieniło bo jest szybszy procesor i większe o 1/3 pliki do przetworzenia więc i zapotrzebowanie na energię jest większe
W moim D600 aku EN-EL15 robią ponad 1000 klapnięć, nie korzystam z LV ale często przeglądam i kasuję foty w aparacie.
Pawel Pawlak
13-04-2013, 13:46
oryginalne en-el15 i d800:
początek sesji: 79% aku i 248 wykonanych zdjęć
koniec sesji: 19% aku i 2688 wykonanych zdjęć.
W międzyczasie kontrole na LCD, obiektyw AFS400VR, VR On
Sądzę że nie jest źle; właśnie dokupiłem drugie aku - oryginał
sokolnik
13-04-2013, 13:51
60% zużycie aku i zrobionych 2400zdjęć? To przy pełnym naładowaniu ile zrobisz? 4tys zdjęć? Ja bym się cieszył jakby mi trzymał 2tys zdjęć :)
Pawel Pawlak
13-04-2013, 14:01
to wszystko kwestia rodzaju sesji. Zapewne przy sesji np. sportowej, gdzie będziesz robił dużo zdjęć w seriach, najlepiej JPG, na szybkich kartach -gdzie zapis trwa krótko, bez wyłączania aparatu, to uzyskasz wynik lepszy niż 2000 na jednym aku :)
60% zużycie aku i zrobionych 2400zdjęć? To przy pełnym naładowaniu ile zrobisz? 4tys zdjęć? Ja bym się cieszył jakby mi trzymał 2tys zdjęć :)
Wszystko zależy od tego w jakich warunkach robisz zdjęcia (ekspozycja) i jakim obiektywem.
D7k z Tamronem 70-300 USD, mecze piłki nożnej w słoneczny dzień - do 3000 zdjęć.
D7k z N18-105, różne warunki, ale w dzień - do 4000 zdjęć.
D7k z Sigma 17-50/2.8 OS w klubie (ISO 800-6400) - do 1000-2000 zdjęć.
sokolnik
13-04-2013, 14:28
macie rację że zależy od warunków. Jednak w d90 nie zauważyłem większych różnic niż 300zdjęć. Norma to 1500.
Pawel Pawlak
14-04-2013, 21:23
dziś mnie przytkało... na wskaźniku zużycia aku pojawiło się 1 !! o co chodzi ? akumulator był pewnie 2 razy naładowany do pełna i 2-3razy doładowany ?!
Poprzednio używany ten z wadliwej serii - przeżył przezd wymianą znacznie więcej cykli i nadal miał 0. moje aku do en-el3e, po 5 latach użytkowania też mają zużycie 0.
Spotkał się ktoś z takim czymś ?
dziś mnie przytkało... na wskaźniku zużycia aku pojawiło się 1 !! o co chodzi ? akumulator był pewnie 2 razy naładowany do pełna i 2-3razy doładowany ?!
Poprzednio używany ten z wadliwej serii - przeżył przezd wymianą znacznie więcej cykli i nadal miał 0. moje aku do en-el3e, po 5 latach użytkowania też mają zużycie 0.
Mam to samo w V1, 2-3 ładowania i poziom 2!!! - http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=227470
Najgorsze jest to że jak zejdzie do 1% to już nie da się robić zdjęć a można przez godzinę puszczać zdjęcia z filmami. Tak jak by procek z baterii dawał złe informacje.
Ja miałem jeszcze lepiej po pierwszym naładowaniu aku normalnie pokazywał stopień zużycia 0. Po drugim naładowaniu wskoczył od razu na 3. Wysłałem go w ramach gwarancji i został wymieniony na nowy. Jak na razie po 3 ładowaniu wskazuje 0. Ten wadliwy był serii KB.
Wczoraj robiłem plener - zdjęć ok 760 aku zszedł do 66% więc chyba nieźle:)
Mój aku w dwutygodniowym d600 pokazuje już zużycie na poziome 2! Jaki sens ma kupowanie oryginałów nikona, skoro widać, że to co nam wciskają jest na poziomie najtańszej chińszczyzny!
FullMaverick
15-04-2013, 13:50
Ja kupiłem oryginalne en-el15 do gripa d7000 i po 2 tysiącach zdjęć zużycie wbiło na 1, póki co zostało na tym poziomie. Nie zauważyłem spadku wydajności akumulatora.
Nie wiem do końca jak jest z d7000 ale w przypadku v1 jak tylko osiągnie poziom 1% to już nie można robić zdjęć. Za to można oglądać zdjęcia i filmy przez godzinę!
U mnie po blisko roku posiadania D7000 i tyleż samo 2 akumulatorków do niego. Oba akumulatorki wskazują zero zużycia. Aku używane na wymianę, jeden się rozładował. Był ładowany i czekał na swoją kolej. Teraz od pewnego czasu oba są w użyciu ze względu na grip.
Jak bateria spadnie do 1% to już niestety się nie da nic zrobić w D7000 :(
zbyszekD7000
22-04-2013, 20:28
Bo aparat się blokuje ;-)
Jak jest z zamiennikami, pokazują stan naładowania ?
zbyszekD7000
22-04-2013, 20:30
ja ma dwa lata 2szt wymieniane i ładowane na zmianę, zawsze rozładowywane do końca (nigdy nie doładowywane na niepełnym rozładowaniu) i oba mają ZERO ;-)
Jak jest z zamiennikami, pokazują stan naładowania ?
Pokazują.
Nie podają za to ilości zdjęć i wyłączają się w gripach.
Wszystko wskazuje na to, że nie ważne jaki jest producent, ani jaka podana jest pojemność, to wszystkie zamienniki, to jeden i ten sam produkt, tylko z inną naklejką.
Gdzieś przeczytałem test dwóch aku: Newell 1900mAh i jakiś no-name 3000 mAh za 1.5x tego co Newell - w teście oba wypadły jednakowo, czyli mniej/więcej tyle samo zdjęć i identyczne zachowanie.
ja zaryzykowałem i zakupiłem cudowną baterię z tej aukcji (http://www.ebay.co.uk/itm/B183-2499mAh-Fully-Decoded-Battery-Remote-Nikon-EN-EL15-ENEL15-ML-L3-D600-/170936798776?pt=UK_Camera_Batteries&hash=item27cca08e38) po włożeniu jej do gripa śmiga, aż miło zrobiłem około 200 zdjęć i nie ma na razie żadnych problemów z wyłączającym się gripem, jutro ją jeszcze potestuję i napiszę jak się sprawuje pod względem żywotności.
Po dłuższym użytkowaniu mogę napisać, że wydajność to około 500 zdjęć, włożona do gripu zachowuje się jak orginał.
czy ktos moze powiedziec jak sie sprawuje zamiennik Newell ?
ja też po roku użytkowania (mam 2 aku orginały na zmianę) też wskoczyła 1.... w d700 po ponad 4 latach na każdym aku mam 0... dla mnie szok
Po dłuższym użytkowaniu mogę napisać, że wydajność to około 500 zdjęć, włożona do gripu zachowuje się jak orginał.
500 zdjęć, no ok, ale jakich i na jakim sprzęcie...
bo jak dla mnie to (D7k i bardzo rzadko używam LCD), to bardzo mało. Ja nie schodzę poniżej 1000 klatek na baterii.
robione na d600 (głównie rodzinne więc duże użycie lcd) do tego jeszcze jakieś filmy były kręcone ale nie dużo. W niedziele miałem robiłem krótkie repo z koncertu (trochę ponad 100 zdjęć) i nawet kreska nie spadła ale mało wtedy korzystam z podglądu więc pewnie dlatego.
Jak długo trzyma u Was akumulator w aparacie?
W moim przypadku po pełnym naładowaniu i zrobieniu 500 zdjęć wskaźnik akumulatora pokazywał ok 60%. Po 2 tygodniach spoczynku aparatu bateria była wyładowana. Czy to normalny proces?
Jak długo trzyma u Was akumulator w aparacie?
W moim przypadku po pełnym naładowaniu i zrobieniu 500 zdjęć wskaźnik akumulatora pokazywał ok 60%. Po 2 tygodniach spoczynku aparatu bateria była wyładowana. Czy to normalny proces?
Możliwe, bo zamienniki nie pokazują poprawnie poziomu.
Czy ktoś spotkał się z baterią do gripa firmy Photoolex:
http://www.photoolex.pl/index.php?option=com_hikashop&ctrl=product&task=show&cid=31&name=photoolex-dslr-battery-pack-nikon-mb-d11-d7000&Itemid=59 ?
Jest dużo większej pojemności od oryginału, a sam grip tej firmy spisuje się znakomicie.
Możliwe, bo zamienniki nie pokazują poprawnie poziomu.
To była oryginalna bateria. Dodam, że prawie nowa (max 5 ładowań w cyklu 0-100&).
Ta bateria to jakieś jedno wielkie gó.wno. Po pół roku małego użytkowania w Nikonie 1 stan baterii pokazuje 2! Zrobię ok. 200 zdjęć i bateria zdycha. To jakieś nieporozumienie, co ten Nikon dziś wyprawia (D7000, jakieś AF, oleje, baterie itd.). Stig też pisał o problemie w D800. Mój stary Nikon D300 zrobił na tej samej baterii ponad 200 tyś zdjęć (ładując ją w miedzyczasie ofcoz) i ta smiga jak ta lala. Wskaznik mruga w wizjerze, a ja zrobie jeszcze na niej setki zdjec.
Nowe oryginały mogą wypaść lepiej niż oryginał ale chyba tylko na małym dystansie czasowym;/
Ktoś używa Hahnella? 130zł vs 180zł oryginał - kiedyś jak używałem hahnelli to nie miałem w sumie nic do zarzucenia - jak jest teraz? Pytam raczej użytkowników, a nie "gdzieś czytałem"... Ew może ktoś wie gdzie dostać w Krakowie coś innego jeszcze?
irek6311
01-08-2013, 16:04
S4INT do gripa kupiłem ostatnio akumulatory Phottix Titan EN-EL15 (https://fotozakupy.pl/akumulator/phottix-titan-en-el15-zamiennik-nikon-d7000-d7100-d600-v1-d800-d800e,17073s) x2 i wyszło ~ 200zł ,
do body bym tego nie włożył ale grip tej firmy to i akumulatory dokupiłem ;)
zyzio666
16-08-2013, 13:20
I jak się sprawdza??? Poprawnie pokazuje poziom naładowania aku??? Nie ma tendendencji do samorozładowywania (większej, niż normalnie występujące)
irek6311
18-08-2013, 19:50
zyzio666 sprawdza się dobrze i pokazuje dobrze stan akumulatora (po miesiącu nadal 0 zużycia) i trzyma ~ 500zdjęć .
trzyma ~ 500zdjęć .
To nieco nędznie...
irek6311
18-08-2013, 20:15
S4INT jak nie strzela się seriami to zdjęć dużo mniej się zrobi ;)
max co uzyskałem z D600 to 1 tyś zdjęć ale małymi seriami strzelane na oryginalnym ,
ja jakiś dziwny fotograf chyba jestem bo ktoś podał że 1,8 tyś zrobił na oryginalnym :|
S4INT jak nie strzela się seriami to zdjęć dużo mniej się zrobi ;)
max co uzyskałem z D600 to 1 tyś zdjęć ale małymi seriami strzelane na oryginalnym ,
ja jakiś dziwny fotograf chyba jestem bo ktoś podał że 1,8 tyś zrobił na oryginalnym :|
No ja tak średnio to z 1500zdjęć robię na D800 na oryginale (czasem mniej, czasem nawet 2k). Nie walę seriami prawie w ogóle... Zamiennik za 100zł który wytrzymuje 1/3 tego co kilkadziesiąt złoty droższy oryginał to słaby interes imo ;)
Borat1979
18-08-2013, 20:33
Dużo zleży od rodzaju zdjęć i sposobu fotografowania. Ilość zdjęć reportażowych czy sportowych możne być nawet 3 razy wyższa niż tych ze statywu z wykorzystaniem LV czy długim naświetlaniem. Przykładowo robiąc zdjęci na chrzcinach zrobię 500 zdjęć i nie zużyje nawet połowy akumulatora a pójdę wieczorem zrobić kilka nocnych ujęć i po 300 muszę zmienić akumulator.
irek6311
18-08-2013, 20:48
Z tego co pamiętam to zamiennik 500 a oryginał 800 zdjęć < AF-C i zabawa z ustawieniami żre prąd ,
teraz upały to akumulatory krócej trzymają więc może na jesień dobiję na oryginalnym 2tyś a 1,5tyś na zamienniku .
Borat1979
18-08-2013, 21:16
teraz upały to akumulatory krócej trzymają
Akurat sprawność akumulatora pogarsza się znacznie bardziej podczas mrozu niż upału. Poza tym przez ostatnie 2 tygodnie to temperatury nie są jakieś wyjątkowo wysokie. Temp powietrza pomiędzy 20-30 stopni nie wypływa jakoś specjalnie na sprawność akumulatora.
Mnie ostatnio na oryginałach udało się zrobić około 2.200-2.300 zdjęć. Z czymże trochę tych fotek było robionych w serii.
irek6311
18-08-2013, 22:28
Mnie ostatnio na oryginałach udało się zrobić około 2.200-2.300 zdjęć. Z czymże trochę tych fotek było robionych w serii.Tyle to w serii do statycznych obiektów bez podglądu na wyświetlaczu i AF-S ...
ale i tak mocno to naciągane ,
skoro D600/D800 u mnie średnio 1tyś zdjęć na oryginalnym robi ale często mam AF-C i przeglądam zdjęcia ...
cenię migawkę i podziwiam tych co w jeden dzień trzaskają 5tyś zdjęć lub więcej < potem wybierają 1tyś lub mniej ,
w necie możecie i pisać że 3tyś zdjęć na akumulatorze robicie < kto to zweryfikuje :roll:
rzadko korzystam ze stałek więcej zoom Nikkor 24-70-200 i może dlatego tak mało zdjęć na 1 akumulatorze .
Tyle to w serii do statycznych obiektów bez podglądu na wyświetlaczu i AF-S ...
ale i tak mocno to naciągane ,
skoro D600/D800 u mnie średnio 1tyś zdjęć na oryginalnym robi ale często mam AF-C i przeglądam zdjęcia ...
cenię migawkę i podziwiam tych co w jeden dzień trzaskają 5tyś zdjęć lub więcej < potem wybierają 1tyś lub mniej ,
w necie możecie i pisać że 3tyś zdjęć na akumulatorze robicie < kto to zweryfikuje :roll:
rzadko korzystam ze stałek więcej zoom Nikkor 24-70-200 i może dlatego tak mało zdjęć na 1 akumulatorze .
D800 to nie to samo co D7000, więc nie oceniaj, że ten wynik jest mocno naciągany...
Na pewno nie jest to liczba trzaśnięta w dzień, tylko w dwa tygodnie. Wyświetlacz jasny na maksa, podgląd po zrobieniu fotki, obiektyw z włączoną stabilizacją, a reszta parametrów się zmieniała zależnie od potrzeb.
Chcesz możesz wierzyć lub nie. Tak czy inaczej wiem jaki był stan licznika na akumulatorze, gdy sprawdzałem jego poziom naładowania w okolicach 5%.
irek6311
18-08-2013, 23:15
Fludi ten ze stopki 800zdjęć max na aku oryginalnym więc nawet nie pisałem < masakra :|
Nie przeczę, że tak nie jest. Bo jak rzadziej używam aparatu i więcej leży w torbie to nawet z 500 potrafiłem zrobić zimą. Nawet kiedyś w innym wątku pisałem o tym dziwiąc, że ktoś robi koło tysiąca na tej baterii i w tym modelu. A teraz sam się zaskoczyłem takim wynikiem.
Może masz aku z jakiejś lipnej, ale wciąż "akceptowalnej" serii, a mnie się poszczęściło i jakiś trochę lepsze się trafiły... Ciężko stwierdzić.
zyzio666
19-08-2013, 11:11
Mi się jeszcze nigdy nie udało osiągnąć 1 tys...
irek6311
19-08-2013, 15:54
Fludi tak by mogło być ale ja mam 6 takich akumulatorów i zamiennie pracują D7k/D600/D800 ,
w jeden dzień jak ktoś strzeli 1tyś zdjęć to ok ale rozkładając czas fotografowania na dłużej ...
będzie mniej zdjęć bo akumulatory litowo-jonowe tracą prąd zmagazynowany dość szybko z akcentem na niskie i wysokie temperatury .
kurczeblade
27-08-2013, 23:15
Od niedawna jestem z Nikonem d600 poszedłem dziś po baterie, w sklepie org. 250zł. Trochę drogo jak na akumulator :P Widziałem org. na necie po 160/180 zł w sklepie zapytałem czemu w takich cenach mają baterie, bo widziałem taniej - dostałem odpowiedź że te co są taniej, to mogą być z uszkodzonej serii, albo są podrobione - Czy to prawda ?:)
Czyli wychodzi na to że są podrobione baterie Nikona i kupując za około 200zł org. baterie, można nabyć podrobioną - czyli lepiej kupić zamiennik ?
Pójdziesz do piekarni i powiesz gościowi, że w budce obok ten sam chleb mają 50% taniej, to żebyś nie kupił u niego będzie Ci mówił, że tamci sprzedają te niedopieczone, czerstwe czy sprzed dwóch dni.
Do wiadomości forumowiczów:
Po lekturze watku zdecydowalem sie ostatecznie wylozyc 77 zl z przesylka na zamiennik EN-EL15 firmowany przez FotoAmigo.pl godzac sie z opisanymi niedogodnosciami.
Akumulator byl naladowany w 75% i pokazywal zuzycie 0 i 0 zdjec.
Po naladowaniu kompletnym do 100% probowalem go we wszystkich mozliwych konfiguracjach: oryginal, zamiennik razem i osobno w body, w gripie Meike i odwrotnie.
Nie zauwazylem zadnych roznic wzgledem oryginalu. Pelna komunikacja: sprawozdawanie miejsca umieszczenia, ilosci zdjec, stopnia rozladowania i zuzycia.
Nie ma problemu z opisana koniecnzoscia wyjmowania z gripa.
Nie mam pojecia ile zdjec mozna wykonac i ile czasu wytrzyma oraz czy nie wywinie nagle jakiegos numeru.
Na dzien zakupu jest jednak tak, jak opisalem i tym chcialem sie podzielic :)
D7100 + grip Meike
kurczeblade
21-10-2013, 19:00
Ja jednak zdecydowałem się na org. i mogę spokojnie spać. :-)
Borat1979
21-10-2013, 19:10
Pójdziesz do piekarni i powiesz gościowi, że w budce obok ten sam chleb mają 50% taniej, to żebyś nie kupił u niego będzie Ci mówił, że tamci sprzedają te niedopieczone, czerstwe czy sprzed dwóch dni.
Wiadomo, że każdy będzie zachwalał swoje ale nie oszukujemy się Allegro jest pełne podróbek: kart pamięci pendrivów, akumulatorów itd. Dlatego wolę dołożyć kilkadziesiąt złotych i kupić w sprawdzonym sklepie niż nadziać się na jakieś badziewie z Allegro
Wiadomo, że każdy będzie zachwalał swoje ale nie oszukujemy się Allegro jest pełne podróbek: kart pamięci pendrivów, akumulatorów itd. Dlatego wolę dołożyć kilkadziesiąt złotych i kupić w sprawdzonym sklepie niż nadziać się na jakieś badziewie z Allegro
Niczego nie zachwalam ani nie reklamuje. Pisze o faktach, ktore zaprzeczaja opisanym dotychczas wadom komunikacji roznych zamiennikow. Byc moze poprawiono elektronike.
Oczywiscie - kazdy sam decyduje, co kupuje. Podjalem swiadomie pewne ryzyko - nie pierwszy raz w zyciu. A bywaly juz trudniejsze i bardziej brzemienne w skutki decyzje :mad:
To dzis czeka mnie niespokojna noc ...
kurczeblade
22-10-2013, 13:25
Niczego nie zachwalam ani nie reklamuje. Pisze o faktach, ktore zaprzeczaja opisanym dotychczas wadom komunikacji roznych zamiennikow. Byc moze poprawiono elektronike.
Oczywiscie - kazdy sam decyduje, co kupuje. Podjalem swiadomie pewne ryzyko - nie pierwszy raz w zyciu. A bywaly juz trudniejsze i bardziej brzemienne w skutki decyzje :mad:
To dzis czeka mnie niespokojna noc ...
Ja też mam zaufanie do zamienników, i bardzo ciesze się że jest możliwość wyboru. Miałem na celowniku zamiennik, a kupiłem org. tylko dlatego że wpadło mi troszkę więcej gotówki i mogłem sobie pozwolić :-)
Fortaigne
13-11-2013, 14:52
Ja do tej pory używałem we wszystkich aparatach (D40, D80, D90 ) zamienników firmy Delta ze sklepu Foto-tip. Zamienniki działały zawsze jak oryginał a nawet dłużej. Na razie do D7100 nie maja ich ale zapowiadają że już niedługo maja być.
mamil_km
13-11-2013, 20:03
Ja kupiłem oryginał i... mam święty spokój. Różnica niby jest, ale jeśli pomyślę, że coś by miało się dziać z aparatem a serwis by się potem na mnie wyparł twierdząc, że to wina nie oryginalnej baterii to wolę wypić parę piw mniej i mieć spokój :)
A ja kupiłem Nowell za 80zł, jako awaryjny. Włożyłem do body i ... nie wybuchło. Też długo się zastanawiałem czy oryginał czy zamiennik. W innym body mam Phottixa ( EN-EL9A) od przeszło 3 lat i dalej działa jak oryginał, tak że nie wiem czasami na jakim aktu aktualnie pracuje. Z tego co tu przeczytałem, to chyba więcej uwag jest na temat oryginalnych z Nikona. Przecież aku to nie jest aż tak bardzo skomplikowane urządzenie jak aparat. To proste jak .... a w dzisiejszych czasach to, to Chińczycy wszystko skopiują 1:1. Nawet iPhona. Poza tym nie słyszałem, aby były jakieś większe problemy z zamiennikami ( dają na nie 2 lata gwarancji ). Moim zdaniem jako awaryjny "zamiennik" się nadaje. Ale za cenę ok 120 zł za Hahnel`a, Phottixa, to faktycznie lepiej dołożyć do ory.
na ebay.com z chin sa orginaly w dobrej cenie kupilem takowy i jest super
http://www.ebay.com/itm/EN-EL15-ENEL15-Battery-For-Nikon-D7000-D800-D800E-/170955345610?pt=Batteries_Chargers&hash=item27cdbb8eca
na ebay.com z chin sa orginaly w dobrej cenie kupilem takowy i jest super
http://www.ebay.com/itm/EN-EL15-ENEL15-Battery-For-Nikon-D7000-D800-D800E-/170955345610?pt=Batteries_Chargers&hash=item27cdbb8eca
Te oryginały są tak samo oryginalne jak iPhone z Chin za 200$...
Skusiłem się pół roku temu na Newella. Pierwszych kilka cykli- zadowolony. Używam do filmowania i zdj, d7100 dość prądożerny. Brak różnicy co do oryginału. Po kilku cyklach porażka. Po naładowaniu pokazuje połówke, w trakcie robienia zdjęć skacze do pełnego, potem do jednej kreski. Działa krócej a co najgorsze zdarzyło mi się kilka razy że po naładowaniu zrobiłem 30-40 zdj i padł a po innym ładowaniu 500-600 i padł. Zero przewidywalności, dokupuję oryginały. Wyrzucanie pieniędzy na zamienniki.
ehh Panowie, po takich "surprajsach" na samym poczatku (nikt nie wie, jak to się sprawdzi i co wyjdzie później), nie bawiłbym sie z podróbkami (szkoda zdrowia), ile na tym zaoszczędzicie? przecież oryginalne akku kupuje sie raz na całą żywotność sprzętu w Waszych rączkach (moje 4-letnie En-El3e ma 0% zużycia)
nie tak dawno chciałem zaoszczędzic na akku do kompakta,.. wytrzymał 6mies.,..skończyło się na oryginale i tak to własnie "oszczędziłem"
Ja tam miałem zamiennik Phottix w D90 i był rewelacyjny. Nie widziałem różnic pomiędzy nim, a oryginałem, więc chciałem kupić podobnej jakości zamiennik do 600, ale chyba nic z tego :/ Szkoda.
designer555
22-03-2014, 00:33
Te oryginały są tak samo oryginalne jak iPhone z Chin za 200$...
ja się nadziałem :( po dwóch ładowaniach bateria padła całkowicie - kupiłem niby oryginał z hologramem itp itd... teraz pewnie kupię ORYGINAŁ ale w sklepie stacjonarnym
uważajcie na podróby na allegro które wyglądają jak oryginały !!!
Sorry, ale jeśli sprawdzam cenę jakiegoś gadżetu na załóżmy ceneo i najniższa cena wynosi powiedzmy Xzł, a na allegro pojawia się ten sam gadżet z ceną 20-30% mniejszą no to sorry Winnetou, ale coś musi być nie tak... Tym bardziej, że najlepsze oferty wg wspomnianego portalu dotyczą naprawdę porządnych sklepów...
zbyszekD7000
22-03-2014, 23:12
tylko problem polega na tym że kupujesz jako oryginał, wygląda jak oryginał, a okazuje się że to podróba ( ja tak miałem z pilotem) nawet sprzedawca nie potrafił odróżnić oryginału od podróby - tylko troszkę inaczej działał, to go odróżniało. ;-)
org i kopia ma rozne tloczenie znaczka Nikona na aku
na klonie napis jest mniejszy mialem klona z chin do D7100 kupionego
Borat1979
23-03-2014, 01:49
org i kopia ma rozne tloczenie znaczka Nikona na aku
na klonie napis jest mniejszy mialem klona z chin do D7100 kupionegoJaka kopia? Nazywajmy rzeczy po imieniu: to po prostu PODRÓBA a nie żadna kopia!
frank996
29-03-2014, 23:02
Ja ostatnio kupiłem zamiennik EN-EL15 firmy TRAVOR pierwsze naładowanie wyglądało tak, że naładowało się do 80% (tak wskazywał aparat) Kolejne ładowania wskazywały nawet mniejsze naładowania. Ładowarka też się dziwnie zachowywała dioda która mruga wskazując na ładowanie po pewnym czasie ładowania tego zamiennika mrugała z bardzo dużą częstotliwością i nawet po długim czasie ładowarka nie przechodziła w stan naładowania (ciągłe świecenie diody). Sprzedawca powiedział mi ,że to normalne. Dodam, że z oryginalnym akumulatorkiem nie miałem takich zachowań ładowarki.
Ja ostatnio kupiłem zamiennik EN-EL15 firmy TRAVOR pierwsze naładowanie wyglądało tak, że naładowało się do 80% (tak wskazywał aparat) Kolejne ładowania wskazywały nawet mniejsze naładowania. Ładowarka też się dziwnie zachowywała dioda która mruga wskazując na ładowanie po pewnym czasie ładowania tego zamiennika mrugała z bardzo dużą częstotliwością i nawet po długim czasie ładowarka nie przechodziła w stan naładowania (ciągłe świecenie diody). Sprzedawca powiedział mi ,że to normalne. Dodam, że z oryginalnym akumulatorkiem nie miałem takich zachowań ładowarki.
Szybkie mruganie diody ładowarki oznacza problem z akumulatorem.
tylko problem polega na tym że kupujesz jako oryginał, wygląda jak oryginał, a okazuje się że to podróba ( ja tak miałem z pilotem) nawet sprzedawca nie potrafił odróżnić oryginału od podróby - tylko troszkę inaczej działał, to go odróżniało. ;-)
wystarczy kupowac w sklepach które zaopatruja się w polskiej dystrybucji, a Ci z kolei są na oficjalnymi dystrybutorami na kraj i problemu z podróbkami nie będzie. Dla przykładu:
produkt X ---> oficjalni dystrybutorzy (AB S.A. Action S.A.) ----> Sklepy zaopatrujace się u dystrybutorów (łątwo znależć info gdzie sie zaopatruja) i wiadomo ze syfu nie bedzie.
zbyszekD7000
30-03-2014, 20:19
Jasne, bo w tym dzisiejszym gąszczu masz czas na to żeby sprawdzać każdy sklep i robić śledztwo gdzie i jak się zaopatrują, tak robisz ze wszystkimi zakupami, sprzętu, butów,masła ? ;-)
ja kupilem ost swiadomie do D600 podrobke z Chin wczoraj przyszla wszystko OK i aparat dziala
Bez przesady :) Demonizujecie trochę te zamienniki :)
Kiedyś do D3100 miałem oryginał i 2 zamienniki - zero problemów. Obecnie D300s z oryginałem i zamiennikiem oraz D610 z oryginałem i zamiennikiem - działają...od w sumie kilkudziesięciu tysięcy zdjęć (bardzo blisko 100k) niezmiennie i tak samo. W d300s zamiennik czasem zrobi więcej zdjęć niż oryginał. Z moich doświadczeń wynika, że więcej problemów sprawiają nieoryginalne ładowarki, bo często nie są w stanie naładować aku do końca (bez znaczenia czy oryginał, czy nie).
P.S. Nie używam gripów, więc tu się nie wypowiadam.
A u mnie zamiennik do 5d2 jest tragiczny
Kupiłem zamiennik w internecie - BLUMAX 1600 mAh.
Typowe dla zamienników błędy:
- założony do gripa (Hahnel) razem z oryginałem w korpusie D600 - po zrobieniu pewnej liczby zdjęć CAŁKOWITE ROZŁADOWANIE OBU AKUMULATORÓW. I to po niezbyt dużej sesji!
- pojedynczo w korpusie (bez gripa) - źle pokazuje stan naładowania, brak ostrzeżenia o rozładowaniu. Po kilku niedługich sesjach pokazuje 2 kreski, kilka zdjęć i kolaps całkowity. Woltomierzem zmierzyłem... ZERO V !.
Jeśli jest w pełni naładowany - pracuje jak oryginał, ale nie sprawdzałem ile fotek wyciąga.
Konkluzja - nadaje się na zapasowy, jako zasadniczy tylko oryginał. Nie do stosowania z gripem.
Pawel Pawlak
02-05-2014, 13:29
Małe info odnośnie wydajności i EN-EL15;
Wczoraj prze fotografowaniu biegu na 10km, zaskoczył mnie zarówno EN-EL15 ze wskaźnikiem zużycia 1 jak i stary EN-EL14 ze wskaźnikiem zużycia 3
Na EN-EL15 (d800, 16-35, RAW) zrobiłem 929 zdjęć zużywając tylko 25% energii, a na EN-EL14 (d700+grip, 70-200, RAW+JPG) zrobiłem 1396 zdjęć, zuzywając 29% energii. Oba wyniki moim zdaniem są świetne.
eee
w ciągu jednego dnia zrobiłem ok 740 zdjęć - pozostało 47%
Ale robienie zdjęć przez kilka/naście dni - to porażka wydajnosciowa tych nowych akku
Pawel Pawlak
02-05-2014, 14:59
eee
w ciągu jednego dnia zrobiłem ok 740 zdjęć - pozostało 47%
Ale robienie zdjęć przez kilka/naście dni - to porażka wydajnosciowa tych nowych akku
No tak, ale 740 na 53% aku, to ok. 1400 na całym aku, a 929 na 25% to powyżej 3700 zdjęć na jednym ładowaniu !! Oczywiście - jeden dzień, ale dla mnie to istotniejsze niż możliwość zrobienia 1000zdjęć przez kilka dni (a te 1000to na pewno daje radę zrobić przy "rozproszonych" sesjach). Bo w zasadzie daje gwarancję że prądu na sesji zabraknąć nie powinno - nawet przy takiej hurtowej. Między sesjami najczęściej mam możliwość doładowania akumulatora.
(a te 1000to na pewno daje radę zrobić przy "rozproszonych" sesjach)..
No właśnie to wcale nie jest takie pewne
Pisanie o procentach rozładowania pozbawione jest sensu. Wskaźnik jest tylko orientacyjny.
Pawel Pawlak
06-05-2014, 00:48
największe doświadczenie ze wskaźnikiem rozładowania mam z en-el14 i właśnie en-el15. W obu przypadkach w obrębie jednej sesji na pewno mogłem na nim bardzo polegać. Więc mogę spokojnie założyć że utrzymując podobny styl fotografowania dobiłbym na tym aku do 3000-3700zdjęć.
samson09
19-05-2014, 22:01
Szybkie pytanko. Gdzie najtaniej kupie oryginał ENEl15? Jakieś linki do sprawdzonych sprzedawców?
Hm...jeśli ma być na 100% nie podróba, których pełno w necie, to oficjalny dystrybutor, AB Foto lub Fotojoker.
samson09
20-05-2014, 05:50
W FJ mi 250 krzykneli, troche drogo:)
ABFoto org Nikon EN-EL15 174zł
http://abfoto.pl/szukaj-o_s_0_1.html?keyword=en-el15&id_cat_simple=&x=0&y=0&search_simple=1
LuckyPixel
28-05-2014, 19:57
Chciałem podzielić się z cały forum moją opinią na temat baterii EN-EL 15a (Jest to zamiennik baterii produkowany przez phootolex) idealne rozwiązanie dla osób posiadających Grip dla D7000.
Bateria ma pojemność 3200mAh sprawdzone w trakcie kilku sesji, akumulator spokojnie wytrzymał 1900 klapnięć lustra a stan baterii na wyświetlaczu body to cały 3 z 4 kresek.
Czas ładowania od 0 do 100% to około 3-4 godzin.
Ze swoich obserwacji mogę spokojnie powiedzieć - Bateria wykonana bardzo dobrze materiały podobne do innych zamienników, idealnie dopasowana do gripa.
Chciałem podzielić się z cały forum moją opinią na temat baterii EN-EL 15a (Jest to zamiennik baterii produkowany przez phootolex) idealne rozwiązanie dla osób posiadających Grip dla D7000.
Bateria ma pojemność 3200mAh sprawdzone w trakcie kilku sesji, akumulator spokojnie wytrzymał 1900 klapnięć lustra a stan baterii na wyświetlaczu body to cały 3 z 4 kresek.
Czas ładowania od 0 do 100% to około 3-4 godzin.
Ze swoich obserwacji mogę spokojnie powiedzieć - Bateria wykonana bardzo dobrze materiały podobne do innych zamienników, idealnie dopasowana do gripa.
Miałem 2 takie wynalazki, ale nie brandowane Photoolex. Oba padły po trochę ponad 2 miesiącach.
Zupełnie nie wytrzymałe temperatury poniżej zera, jak i na letnie słońce.
Można wiedzieć gdzie i za ile kupiłeś??
ABFoto org Nikon EN-EL15 174zł
http://abfoto.pl/szukaj-o_s_0_1.html?keyword=en-el15&id_cat_simple=&x=0&y=0&search_simple=1
Ja w abfoto w Manufie płaciłem 143,20 (!)
A w ABFoto ostatnio po 179;)
Ja w abfoto w Manufie płaciłem 143,20 (!)
Bardzo możliwe, częśto cena internetowa różni się od ceny w sklepie stacjonarny,m dlatego dobrze posprawdzać.
Kup w ABfoto oryginał szybka dostawa zero problemow. Zamiennik to loteria
Wysłane z mojego GT-I9195
Mój zamiennik znowu zrobił mnie w trąbę. Akurat zostawiłem oryginał w innym plecaku foto.
Przed wyjściem na łąkę sprawdzałem - 100 proc. naładowania. Dziwne, bo po kilku sesjach. Zrobiłem może 50 zdjęć i nagle... aparat zgasł w trakcie otwierania migawki. Rozładowanie do zera!
Kupujecie zamienniki , pozornie oszczedzacie, potem narzekacie
Kupujecie zamienniki , pozornie oszczedzacie, potem narzekacie
Zamiennik nie powinien charakteryzować się tym, że nie działa- rozumiem że wydajność/żywotność może być niższa, ale nie 80% :mrgreen:
Borat1979
01-06-2014, 14:59
Nie rozumiem ludzi wydających na sprzęt często kwoty powyżej 10 tys zł żeby później "przyoszczędzić" 5 dych na akumulatorze czy karcie pamięci czyli akcesoriach, od których zależy poprawna praca ich kosztownego sprzętu.
Jaki to ma w ogóle sens?
Zamiennik nie powinien charakteryzować się tym, że nie działa- rozumiem że wydajność/żywotność może być niższa, ale nie 80% :mrgreen:
Zazwyczaj nawet mniej niż 80% - porządny producent podaje rzeczywistą pojemność aku i te są 1400-1600mAh. Reszta nawet nie sprawdza jakie ogniwa są tam pchane tylko kopiują dane z oryginałów.
1400mAh to zaledwie 74% z oryginalnych 1900mAh.
Zazwyczaj nawet mniej niż 80%
...ja tu myślałem o wydajności niższej o 80% -czyli 20% oryginału, skoro czytam o zrobieniu kilkudziesięciu klatek do wyczerpania w pełni naładowanego zamiennika.
Tani zamiennik może być wporzo, jak mój, pod warunkiem że stosuję go jako... akumulator ZAPASOWY.
Jeśli wyczerpie się oryginał - włożę zamiennik i zwykle nie potrzebuję oryginalnej pojemności żeby skończyć sesję. To i tak znacznie lepsze rozwiązanie niż wspomaganie się bateriami AA.
Ale używanie zamiennika jako głównego źródła prądu - niesie ze sobą przykre niespodzianki. I to już nawet nie chodzi o to, że pojemność jest mniejsza tylko raczej o to, że wskazania stanu naładowania na wyświetlaczu są absolutnie niewiarygodne. Wiadomo że orientacyjne, ale co to za orientacja: Full - full - full - full - full - PADŁ! Nawet bufora nie zapisał.
Mam grip i czasem używam, po prostu powiększa nieco za mały korpus D600, ale najlepiej nie wkładać do niego zamiennika tylko zapasowy akumulatorek trzymać w torbie/kieszeni a włożyć dopiero, jak główny padnie. I to chyba lepiej - zastępując ten główny a nie obok niego.
ja odświeżę temat na chwilę: miał ktoś do czynienia z zamiennikiem el15 firmy mitoya? potrzebuję jeszcze jednego zapasu i się nad nim właśnie zastanawiam.
ja odświeżę temat na chwilę: miał ktoś do czynienia z zamiennikiem el15 firmy mitoya? potrzebuję jeszcze jednego zapasu i się nad nim właśnie zastanawiam.
To samo co fotoamigo, freepower, photoolex i cała masa innych - czyli najtańsza chińszczyzna tylko z innymi naklejkami. Jak chcesz to na alibabie możesz zamówić z własną marką... cena od $6.
------------
Edit:
Wróć.... cena od $2 za sztukę:
http://www.alibaba.com/product-detail/Hot-Full-Decoded-EN-EL15-Replacement_1756588984.html
GonzoG, czyli krótko mówiąc nie ma dobrej jakości zamiennika? Chyba będę musiał zaryzykować jakiegoś chińczyka. Miałem w poprzednim aparacie newell i trzymał tak samo jak oryginał, więc może źle nie będzie
Tak BTW: widzę że strasznie zaroiło się na allegro od podróbek el15: wklejam linka jak poznać podróbę:
https://bonell.wordpress.com/2014/03/23/identifying-a-fake-en-el15-battery/
Generalnie najbardziej rzucająca się w oczy różnica to numer seryjny: w ori jest czarną czcionką, a w fejku szarą.
Zamienniki są lepsze i gorsze. Newell raczej należy do tych lepszych.
Przecież wystarczy poszukać... przy założeniu że jakość kosztuje.
http://allegro.pl/ansmann-akumulator-a-nik-en-el-15-i4836300722.html
http://allegro.pl/hahnel-akumulator-extreme-en-el15-do-nikona-i4859300016.html
http://allegro.pl/nikon-en-el15-do-d7000-d7100-d800-v1-oryginalny-i4865995909.html
Przecież wystarczy poszukać... przy założeniu że jakość kosztuje.
http://allegro.pl/ansmann-akumulator-a-nik-en-el-15-i4836300722.html
http://allegro.pl/hahnel-akumulator-extreme-en-el15-do-nikona-i4859300016.html
http://allegro.pl/nikon-en-el15-do-d7000-d7100-d800-v1-oryginalny-i4865995909.html
Ale jakość czego ??
Ani ansmann, ani hahnel nie są w niczym lepsze od tych po 70zl... A nawet jest wręcz przeciwnie.
Różnica miedzy nimi jest taka, że te tanie zarabiają na firmy z Chin, a te drogie na całą rzesze prawników z DE... którzy są od odrzucania wszelkich reklamacji.
Hehe, śmiem nie zgodzić się z powyższą opinią... Wiele lat temu przerabiałem zamienniki "średniej" klasy i średnio wesoło mi było jak pokazały co potrafią po krótkim okresie użytkowania.
Hehe, śmiem nie zgodzić się z powyższą opinią... Wiele lat temu przerabiałem zamienniki "średniej" klasy i średnio wesoło mi było jak pokazały co potrafią po krótkim okresie użytkowania.
A te zamienniki wysokiej kasy to są niby jakieś dobre ??
Nie dość, że słabsze o 16% od oryginału, to jeszcze 33% droższe - czyli w efekcie droższe o ponad 50%....
Żeby nie było, że coś sobie wymyśliłem:
Oryginał - 158 zł, 1.9 Ah (http://www.abfoto.pl/szukaj-o_s_0_1.html?keyword=en-el15&id_cat_simple=&x=0&y=0&search_simple=1) = 83,18 zł/Ah
Zamiennik - 203zł, 1.6Ah (http://allegro.pl/ansmann-akumulator-a-nik-en-el-15-i4836300722.html) = 128,88 zł/Ah
mając do wyboru droższy zamiennik i tańszy oryginał, chyba mało kto wybrałby zamiennik...
mając do wyboru droższy zamiennik i tańszy oryginał, chyba mało kto wybrałby zamiennik...
Zastanówcie się ile tych aku potrzebujecie - ja zakupiłem jeden zapasowy postawiłem na oryginał i nie mam żadnych problemów. Gdybym potrzebował 2-3 sztuki to może bym się zdecydował na zamienniki bo przy 2-3 oryginałach to już różnica w kasie jest duża, ale jedna sztuka bez sensu pakować się w jakieś tajemnicze kostki plastiku
koniuXR3i
15-12-2014, 10:25
Ja jako zapas, na wycieczki w ostatecznosci, dokupilem Newell za połowę ceny oryginału. W zasadzie jest wart połowę bo jak na oryginale robiłem 1k zdjęc tak na zamienniku 600-700, ale został on tylko kupiony po to aby na wyjeździe podratować się jeśli nie będzie okazji ładowania.
Ja jako zapas, na wycieczki w ostatecznosci, dokupilem Newell za połowę ceny oryginału. W zasadzie jest wart połowę bo jak na oryginale robiłem 1k zdjęc tak na zamienniku 600-700, ale został on tylko kupiony po to aby na wyjeździe podratować się jeśli nie będzie okazji ładowania.
oby po każdym ładowaniu robił 600-700 fotek. Czyli podsumowując dałeś tyle ile za oryginał :-)
BBall_Freaker
16-12-2014, 18:46
rdcom, możesz wskazać sklep, gdzie oryginał kosztuje tyle co Newell? ;) Chętnie w takiej cenie kupię, nawet kilka ;)
A tak serio, oryginał można już kupić za ok. 125zł z przesyłką więc kupowanie jakiegokolwiek zamiennika mija się zupełnie z celem.
rdcom, możesz wskazać sklep, gdzie oryginał kosztuje tyle co Newell? ;) Chętnie w takiej cenie kupię, nawet kilka ;)
A tak serio, oryginał można już kupić za ok. 125zł z przesyłką więc kupowanie jakiegokolwiek zamiennika mija się zupełnie z celem.
Nie oryginał, a wyglądającą jak oryginał, a to jest różnica...
BBall_Freaker
16-12-2014, 20:26
Widać mamy inne spojrzenie na oryginał, lub po prostu nie umiesz szukać ;) http://allegro.pl/nikon-en-el15-7100-7000-d800-v1-d5100-nowy-orygin-i4864415071.html
Tu "deczko" tańszy, ale kilka minut temu oferta została zakończona http://allegro.pl/akumulator-nikon-en-el15-bateria-en-el15-d800-d600-i4891200161.html
nied0bry
16-12-2014, 21:27
Widać mamy inne spojrzenie na oryginał, lub po prostu nie umiesz szukać ;) http://allegro.pl/nikon-en-el15-7100-7000-d800-v1-d5100-nowy-orygin-i4864415071.html
Jeśli te jego (sprzedającego) akumulatory, są takiej jakości, jak gripy, to życzę powodzenia....
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=143643&page=267
pozdr,
kris
zbyszekD7000
16-12-2014, 22:00
No, na Allegro to na pewno są 'oryginały' ;)
No, na Allegro to na pewno są 'oryginały' ;)
"Oryginałem" to jest ten facet co sprzedaje te gripy i baterie niby Nikona. :D
Tu "deczko" tańszy, ale kilka minut temu oferta została zakończona http://allegro.pl/akumulator-nikon-en-el15-bateria-en-el15-d800-d600-i4891200161.html
Daj mi dowód na to, że to nie podróby, a oryginały...
Borat1979
17-12-2014, 01:44
"Oryginałem" to jest ten facet co sprzedaje te gripy i baterie niby Nikona. :D
Jeszcze większymi są ludzie kupujący te podróby :)
przemas-J
17-12-2014, 14:35
Tak się składa ze poszukuje nowego akumulatora do puchy
Znalazłem taka okazjonalna cena w sklepie , czy miał ktoś z nimi styczności ??
http://vistelo.pl/pl_PL/p/Bateria-Nikon-EN-EL15-1900-mAh/308
Tak się składa ze poszukuje nowego akumulatora do puchy
Znalazłem taka okazjonalna cena w sklepie , czy miał ktoś z nimi styczności ??
http://vistelo.pl/pl_PL/p/Bateria-Nikon-EN-EL15-1900-mAh/308
Przy oryginalnych mają napisane, że "oryginalna", przy zamiennikach nie piszą, że zamiennik, a na zdjęciu nie jest oryginał.
przemas-J
17-12-2014, 18:30
Dziękować
Nie będę oszczędzał 30 pln ana podróbach
A tu przypomnienie dla tych co uważają, że pudełko, hologram, czy nawet instrukcja oznaczają że aku jest oryginalny:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3478075&#post3478075
przemas-J
17-12-2014, 20:13
Ją sobie odpuściłem allegro , kupuję w Foto zakupach
oczywiście to proste jeżeli koniuXR3i pisze że kupił Newell za połowę ceny oryginału i robi mniej o połowę zdjęć niż na oryginale tzn że kupił podróbkę za cenę oryginału
koniuXR3i
17-12-2014, 21:50
oczywiście to proste jeżeli koniuXR3i pisze że kupił Newell za połowę ceny oryginału i robi mniej o połowę zdjęć niż na oryginale tzn że kupił podróbkę za cenę oryginału
zgadza sie ;) tyle ze zostalo mi 75zl w portfelu
a zapasu potrzebowalem na dlugim urlopie wiec ja nie zaluje ze zaplacilem za podrobke jak za oryginal.
Gdybym potrzebowal go nonstop lub zawodowo to bym sie na niego nie
oby długo działał :-) powodzenia
Pawel Pawlak
18-12-2014, 10:48
Pełen z kiepskimi aku jest taki ze ich trwałość spada bardzo szybko. I to niezależnie czy je używamy czy tylko magazynujemy. Wydaje się że są one zdecydowanie bardziej wrażliwe na poziom naładowania w jakim są składowane (li-ion powinien być przechowywany, w formie naładowaniu do 40%pojemności). Wiec jeśli taki zamiennik na początku wytrzymuje 50% oryginału to strach się bać co będzie za rok;-)
dokładnie masz rację. Dlatego nie mają sensu pozorne oszczędności
Borat1979
18-12-2014, 23:45
zgadza sie ;) tyle ze zostalo mi 75zl w portfelu
a zapasu potrzebowalem na dlugim urlopie wiec ja nie zaluje ze zaplacilem za podrobke jak za oryginal.
Gdybym potrzebowal go nonstop lub zawodowo to bym sie na niego nie
Poleży rok i na kolejnych wakacjach okaże się, że padł po kilku zdjęciach i zamiast oszczędzonych 75 zł będzie zmarnowane 75 :)
koniuXR3i
19-12-2014, 13:06
Poleży rok i na kolejnych wakacjach okaże się, że padł po kilku zdjęciach i zamiast oszczędzonych 75 zł będzie zmarnowane 75 :)
zdam relacje za pol roku. Kazdy uczy sie na swoich bledach :)
Warciarz
18-04-2015, 00:47
I może ktoś coś więcej powiedzieć jak zachowuje się Newell po nieco dłuższym okresie użytkowania?
Zakupiłem takowy niedawno, bo potrzebowałem na szybko jakiś zapas. Po pierwszych kilku użyciach wrażenia bardzo pozytywne. Wytrzymuje tyle co oryginał (a nawet chyba ciut więcej), a i % pozostałej mocy wskazuje dokładnie.
Na koncercie wraz z D600 wykonałem nim około 1400 zdjęć i zostało około 30%. W międzyczasie było trochę oglądania zdjęć na LCD i robienia zdjęć na podglądzie na żywo.
Mariusz M
06-05-2015, 18:07
kupiłem akumulator Newell EN-EL15 na allegro do mojego Nikona D7100.
Na początku - przez 2 miesiące nie zaobserwowałem nic niepokojącego. Jednak później zaczął źle współpracować z aparatem. Podawał błędne dane na temat naładowania, nie dawał się naładować - pokazując, że jest naładowany, a po włożeniu do aparatu okazało się, że się nie naładował. Był w oryginalnej ładowarce przez 4 godziny. Zaniepokoiła mnie też sytuacja, gdy wyłączyłem aparat, a wyświetlacz nadal działał??! Wyjąłem go z aparatu i dopiero po drugiej próbie uruchomienia na oryginalnym ogniwie aparat ,,odpalił,,. W pewnej chwili myślałem, że aparat się uszkodził.
Oczywiście akumulator Newell EN-EL15 reklamowałem u sprzedawcy, który stwierdził, że wszystko jest w porządku. Jednak nie jest, dopóki ludziom będzie się wciskać taki chłam, twierdząc co innego. Nie stać mnie póki co na lepszy aparat i z D7100 chodzę na imprezy, ale nie wyobrażam sobie faktu, że ,,w pełni naładowany Newell ,, w czasie np. przysięgi w kościele nagle się rozładował.
piszę i przestrzegam wszystkich - zanim kupicie, to oprócz czytania przechwałek sprzedawcy, sprawdźcie obowiązkowo opinie o przedmiocie na forum, a ten bubel kupiłem tu:
http://allegro.pl/akumulator-newell-en-el15-nikon-d800-d7000-d600-v1-i5236133065.html
madebyzosiek
06-05-2015, 18:14
Miałem D5000 i do niego kupiłem zamiennik, który po dwóch latach nie nadawał się do użytku... Po zakupie D7100 kupiłem oryginał, kosztował mnie 159 zł, mam pewność, że nic się nie stanie z aparatem i akumulatorami i spokojnie robię zdjęcia. Nie wiem jak można wydać na aparat ponad 3 k i oszczędzać 80 na baterii... Nauczyłem się na własnych błędach, że nie jest to oszczędność, która się opłaca...
Mariusz M
08-05-2015, 16:02
masz rację, kupowanie nie sprawdzonych zamienników jest błędem, ze swojej strony mogę polecić firmę Hahnel i SWIT
http://www.optyczne.pl/6121-news-Akumulatory_Hahnel_Extreme.html
dwa akumulatory SWIT używam ponad dwa lata i dorównują oryginałom ( kam. Panasonic HVX 200 )
dla oszukanych tak jak ja przez nieuczciwego sprzedawcę, który napisał kłamstwa w opisie przedmiotu może być pomocny Art 84 KC:
http://www.kodeks-cywilny.pl/84.html
ale najważniejsze to nie kupować nie sprawdzonych zamienników, niech ten chłam wróci z powrotem do Chin,
bo inaczej trafi do naszych odbiorców, a razem z nim problemy, rozczarowanie i frustracja nie wspominając o nie wykonanej sesji fotograficznej albo ślubnych zdjęciach. Newell EN-EL15 to chłam i nie kupujcie tego!!!
Ja mam 3 Newell'e - 1 EN-EL15 i 2 EN-EL14. Wszystkie działają bez żadnych problemów. Jedyna różnica to minimalnie mniejsza pojemność.
A że trafi się gdzieś uszkodzony - to normalne. To tylko zamienniki, które są robione aby były tanie, a nie solidne.
Znajomy tydzień temu kupił Newella do Canona 6D i aparat nawet nie reaguje na akumulator.
masz rację, kupowanie nie sprawdzonych zamienników jest błędem, ze swojej strony mogę polecić firmę Hahnel i SWIT
Nikon EN-EL14a - od 150zł, 8.9Wh
Hanhel HLX-EL14 - od 160zł, 8.1Wh ... jakoś nie widzę najmniejszego sensu kupowania takiego aku... droższy niż oryginał i mniejsza pojemność...
jak potrzebujesz jeden zapasowy akumulator kup oryginał będziesz zadowolony
Czy kupował ktoś może EN-EL15 w eltec na allegro? Dzisiaj odebrałem przesyłkę i okazało się, że kupiony zamiennik waży 44gr (oryginał 89gr). Też macie takie różnice wagowe?
andzialipka
09-06-2015, 21:39
Hm...jeśli ma być na 100% nie podróba, których pełno w necie, to oficjalny dystrybutor, AB Foto lub Fotojoker.
A myślicie że ten od sprzedawcy GRANDHIT może być podróbą?
http://allegro.pl/nikon-en-el15-7100-7000-d800-d610-d5100-nowy-orygi-i5415168847.html
myślę że szansa na to że jest podróbką to 90%
trochę drożej i masz oryginał
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-en-el15-akumulator.html
Napisałem do tego GRANDHIT czy akumulator jest oryginalny i z pewnego źródła. Przecież można sprawdzić numery na nikonie jakoś. Na razie nic nie odpisał. Na alledrogo sprzedaje też te akumulatory H-D-Motorcycles za 148zł i to jest originał czy nie? A jak jest z zamiennikami? Najbardziej interesuje mnie HAMA i HAHNEL. O HAMA nic nigdzie nie pisze o hahnelu widziałem że nienajlepsze opinie ale może coś się zmieniło.
andzialipka
10-06-2015, 14:44
Ja już zamówiłam w ABfoto oryginał za 158 zł. Średnio mi się widziało wyłączanie się aparatu bez ostrzeżenia, w końcu w trakcie zapisywania zdjęcia można uszkodzić kartę a wtedy wszystkie pliki kijek strzeli...
edit: oooo w abfoto się skończyły, wygląda na to że miała farta
Napisałem do tego GRANDHIT czy akumulator jest oryginalny i z pewnego źródła. Przecież można sprawdzić numery na nikonie jakoś. Na razie nic nie odpisał. Na alledrogo sprzedaje też te akumulatory H-D-Motorcycles za 148zł i to jest originał czy nie? A jak jest z zamiennikami? Najbardziej interesuje mnie HAMA i HAHNEL. O HAMA nic nigdzie nie pisze o hahnelu widziałem że nienajlepsze opinie ale może coś się zmieniło.
ile tych akumulatorków potrzebujesz? Jak jeden to wydaje mi się że oszczędność 30-40 zł za ryzyko zakupu podróbki bez sensu
Potrzebuje jeden. Tylko że na allegro są za 127zł są za 150zł i są i droższe i niema żadnej gwarancji że te najdroższe nie są podróbkami oryginałów. A gdyby HAHNEL albo HAMA działały dobrze to chętnie bym kupił.
Potrzebuje jeden. Tylko że na allegro są za 127zł są za 150zł i są i droższe i niema żadnej gwarancji że te najdroższe nie są podróbkami oryginałów. A gdyby HAHNEL albo HAMA działały dobrze to chętnie bym kupił.
Hanhel i Hama to te same zamienniki co Newell, a kosztują tyle co oryginał, albo nawet wychodzą drożej.
Ale jak rozpoznać który to oryginał?
http://allegro.pl/nikon-en-el15-7100-7000-d800-d610-d5100-nowy-orygi-i5437641595.html cena 127
http://allegro.pl/oryginal-nikon-en-el15-p7000-d600-d800-f-ra-vat-i5417728827.html cena 148
http://allegro.pl/oryginalny-akumulator-nikon-en-el15-do-d800-d7100-i5276472546.html cena 179
Po niczym. Póki nie będziesz mieć w rakach, to się nie dowiesz.
Można jedynie podejrzewać na podstawie ceny.
Naprawdę można zgłupieć z tymi akumulatorami hahnel kosztuje ponad 100zł newell można kupić już za 70 hama nawet 150 oryginały to też loteria czy się dostanie oryginał czy nie. W sumie to niewiadomo co kupić czy jeden najdroższy oryginał za 180zł czy np 2 hahnele albo newelle. A próbował ktoś te hahnele extreme?
tomisiek
11-06-2015, 14:38
Wcale nie można zgłupieć z aku. Tylko trzeba sobie zdać sprawę, że poniżej 150 zł - 160 zł (czyli najniższej ceny oryginalnego aku ze sklepu wystawiającego fakturę) można brać udział w loterii. Jeden kupi jest ok, drugiemu sypie się po pół roku - to jest właśnie ryzyko kupowania nieoryginalnego produktu. Każdy sam musi sobie odpowiedzieć czy stać go na ryzyko, czy woli mieć święty spokój. Ja wolę pewność i święty spokój niż oszczędność 80 czy 100 zł.
O ile przy gripie szukanie oszczędności mogę zrozumieć (oryginał 1200; podróbka 250 - ktoś kto potrzebuje gripa do kilku sesji w ciągu roku może się zastanowić nad wyborem) o tyle w przypadku aku nie widzę żadnego sensu takiego zabiegu. Jeżeli masz oryginał wiesz ile dasz radę zrobić zdjęć i nie stresujesz się, że nagle padnie. Pół biedy jak masz gdzie naładować. Ale jak masz być przez kilka dni poza dostępem do prądu (albo zapomnisz ładowarki ;)) to może być słabo.
Te podróbki wszelkiej maści przecież też kosztują. Dlatego może jednak lepiej w weekend mniej wypić i kupić nikona, niż pobalować i zostać z Newelem ;)
tomisiek
11-06-2015, 14:43
Ale jak rozpoznać który to oryginał?
http://allegro.pl/nikon-en-el15-7100-7000-d800-d610-d5100-nowy-orygi-i5437641595.html cena 127
http://allegro.pl/oryginal-nikon-en-el15-p7000-d600-d800-f-ra-vat-i5417728827.html cena 148
http://allegro.pl/oryginalny-akumulator-nikon-en-el15-do-d800-d7100-i5276472546.html cena 179
aaa i jeszcze jedno. Do tego Pana za 148 pisałem maila w sprawie innego, używanego aku swego czasu. Nie zaszczycił mnie rozmową ;) za 168 zł możesz mieć w pewnej sieci sklepów agd-rtv z darmową dostawą do sklepu i gwarancją oryginalności. Tu zapłacisz 148 + jakieś 10-12 zł przesyłkę i nie wiesz co masz ;)
koniuXR3i
11-06-2015, 15:58
Mam newella od października i nie widze roznicy, ba czasem wydaje mi się że dłużej na nim trzyma jak na oryginalnym aku dostarczonym z aparatem :)
madebyzosiek
11-06-2015, 18:52
Mam newella od października i nie widze roznicy, ba czasem wydaje mi się że dłużej na nim trzyma jak na oryginalnym aku dostarczonym z aparatem :)
I życzę Ci, żeby tak było przynajmniej do października [emoji14]
za 168 zł możesz mieć w pewnej sieci sklepów agd-rtv z darmową dostawą do sklepu i gwarancją oryginalności. Tu zapłacisz 148 + jakieś 10-12 zł przesyłkę i nie wiesz co masz ;)
dokładnie i do tego możesz jeszcze zaszaleć biorąc ze sobą dowód osobisty nie zapłacisz nawet złotówki przy odbiorze i możesz wybrać płatność po 4,20 zł miesięcznie :-)
KUP NA RATY: 4,20 zł x 40 rat
Borat1979
12-06-2015, 11:37
Naprawdę można zgłupieć z tymi akumulatorami hahnel kosztuje ponad 100zł newell można kupić już za 70 hama nawet 150 oryginały to też loteria czy się dostanie oryginał czy nie. W sumie to niewiadomo co kupić czy jeden najdroższy oryginał za 180zł czy np 2 hahnele albo newelle. A próbował ktoś te hahnele extreme?Idziesz do jokera, euro czy innego tego typu sklepu i masz pewność kupujesz orginał.
Ale jak ktoś wcześniej wydał klika czy kilkanaście tysięcy na body i obiektywy a teraz chce oszczędzić jakieś grosze na akumulatorze to faktycznie głupieje.
Nie kupujcie badziewia Newela, Hanela czy inne gowno. Body za 7000-10000 tys a aku jakieś nie wiadomo jakie? Wstyd.
Do kamery mam sprawdzone zamienniki które działają dobrze a kosztują kilkukrotnie mniej. Więc może i są też dobre zamienniki do aparatu. Jak się kupuje mercedesa to niepowiedziane że trzeba serwisować go na mercedesie i zakładać oryginalne części mercedesa. Kwestia tylko sprawdzenia jakie zamienniki dobrze działają.
ja tam zawsze kupuje podrobki z chin z ebay com i jeszcze sie nigdy nie zawiodlem
Każdy robi jak chce. Ja tam mam złe doświadczenie z zamiennikami. 160 a 70 zl przy całych kosztach sprzętu foto to żadna różnica.
Kiedyś miałem Newella i pomogło to wyleczyć się z zamienników :)
Bateria padała jakoś po połowie czasu, jaki można było osiągnąć na oryginalnym.... "jakoś po połowie" ponieważ aparat z zamiennikiem nie zapamiętywał ilości wykonanych zdjęć, więc można było się nieźle oszukać.
Przy cenie sprzętu faktycznie nie ma co oszczędzać 100zł na akumulatorze
Kupiłem niedawno używane d7000. Co ciekawe, w gratisie dostałem grip (zamiennik Meike), który podobno nie działał. Pierwsze co zauważyłem, to nieoryginalna bateria. (niestety zauważyłem w trakcie zlecenia, na szczęście miałem w plecaku poczciwe d90 :D). Nie wiem co to za bateria, bliżej nieokreślony zamiennik, który trzyma maks 300 zdjęć, także nie ma co się z nim wyrywać nawet na mecz. Pierwsze co, to zakupiłem oryginalny akumulator, (155 zł + 9 przesyłka, razem 164 zł, na drugi dzień od zapłacenia miałem go w rękach). Teraz mogę śmiało zrobić grubo ponad 2 tysiące zdjęć, a najlepsze w tym wszystkim jest to, że grip zaczął działać (co prawda działa tylko spust migawki, pokrętła nie, ale darowanemu koniowi...) :D
Także nie polecam zamienników, zwłaszcza że oryginalny EN-El 15 można kupić niedrogo. Mój zamiennik teraz spełnia rolę "dociążenia" w gripie i nawet nie wiem czy jest naładowany :)
Coś się zmieniło? Opinie o zamiennikach jak widzę nie najlepsze, chociaż są też pozytywne.
I może ktoś coś więcej powiedzieć jak zachowuje się Newell po nieco dłuższym okresie użytkowania?
Zakupiłem takowy niedawno, bo potrzebowałem na szybko jakiś zapas. Po pierwszych kilku użyciach wrażenia bardzo pozytywne. Wytrzymuje tyle co oryginał (a nawet chyba ciut więcej), a i % pozostałej mocy wskazuje dokładnie.
I jak po dłuższym czasie?
Nie kupujcie badziewia Newela, Hanela czy inne gowno. Body za 7000-10000 tys a aku jakieś nie wiadomo jakie? Wstyd.
A jak mam body za 2500zł to mogę kupić tani zamiennik na awaryjne sytuacje, gdy może go użyję raz w roku, a może wcale? ;)
Mam już zamiennik Newell'a 1950mAh. Dałem za niego 67 zł o ile pamiętam. Przetestowałem go nagrywając filmy. Wyszło 6 pełnych (20 minutowych), w trakcie 7 wyłączył się (a w każdym razie przestał nagrywać) po 11m42s. Wskaźnik baterii zmniejszał się równomiernie.
Jutro spróbuję podobnie zrobić z oryginalnym akumulatorem. Jak nie zapomnę, to za kilka miesięcy powtórzę test.
Filmy nagrywałem z założonym deklem, w trybie M, 1280x720 50p, wysoka jakość filmów.
Borat1979
10-02-2016, 23:15
Filmy nagrywałem z założonym deklem
Zawsze tak nagrywasz :)
Zostawiam pole do popisu wyobraźni ;)
ryznar57
19-03-2016, 08:18
Jestem zbulwersowany, w moim nikon 1 v1 padł akumulator EN-EL- 15 .Wyświetla "ten akumulator osiągnął kres swojej eksploatacji", aparat mam dwa lata ,akumulator ładowany 20-30 razy max. Czy to nie za szybko ?Miał ktoś coś takiego ?:(
Mój z d600 też już ma stopień zużycia 4...
megasnajper
20-03-2016, 13:48
@ryznar57
ja mam 3 oryginalne akumulatory, jeden na 0, jeden na 1, jeden na 4. na oko wszystkie mniej więcej tyle samo działają, niestety ten ze zużyciem na 4 nie współpracuje właśnie z nikon v1, a z D7000 bez problemu. Wygląda to na czysto softwareowe ograniczenie, a wskaźniki zużycia samoistnie skaczą z tego co widzę niestety, a nie ze względy na ilość cykli ładowań
Moja bateria po kazdym naładowaniu pokazuje inny stopien. Raz pokazuje 4 a raz pokazuje 1.
wyrwiflak
30-05-2016, 08:42
U mnie to samo. 1 V1 z połowy 2013 roku, przebieg nieduży a EN-EL15 na 4 stopniu zużycia i odmawia współpracy z aparatem. Z lustrem działa bez problemu a 1 V1 wyświetla ten sam komunikat i nie chce działać.
Jestem zbulwersowany, w moim nikon 1 v1 padł akumulator EN-EL- 15 .Wyświetla "ten akumulator osiągnął kres swojej eksploatacji", aparat mam dwa lata ,akumulator ładowany 20-30 razy max. Czy to nie za szybko ?Miał ktoś coś takiego ?:(
Tak informacyjnie. Newell po drugim ładowaniu 997 zdjęć z tego 10% z lampą i 10% lv. Chyba dobry wynik jak na zamiennik, pytanie ile pociągnie...
Filmy nagrywałem z założonym deklem, w trybie M, 1280x720 50p, wysoka jakość filmów.
Przy nagrywaniu z założonym deklem wysoka jakość filmów jest fabrycznie gwarantowana.
I plik się świetnie kompresuje.
Warciarz
29-06-2016, 00:52
Newell po ponad roku użytkowania i jakichś 20-30 ładowaniach spisuje się dalej wzorowo i złego słowa powiedzieć o nim nie mogę. Wytrzymuje tyle samo co oryginał, a i czasami mam wrażenie, że wykręci ze 100-200 zdjęć więcej.
Dla porównania do mojej wypowiedzi 4 posty wyżej.
Oryginał po ok 20 ładowaniach wytrzymał 1014 zdjęć.
MKarol89
20-07-2016, 06:48
Powitać... Kupiłem akumulator newell. Aparat wogole go nie widzi, a ładowarka po jednym "mignieciu" zaczyna migać w tempie kilku mignięć na sekundę. Wiecie czemu tak może być?
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Bo kupiles zamiennik dlatego tak jest. Nie rozumiem takich oszczędności a potem płacz na forum. Sorki za ot.
Wysłane z mojego MI NOTE LTE przy użyciu Tapatalka
Aku padnięty. Oddać i żądać wymiany.
Ja jadę na zamiennikach i nie miałem żadnych problemów. To dobra, tania alternatywa.
Sprzedałem 2 dni temu klientce Newella i objawy takie same, jak kilka postów wyżej. Może jakaś walnięta partia ? A może nie wszystkie mają chip ? Jutro postaram się dowiedzieć o co biega. Do Canona chodzą jak złoto, sam używam od 2 lat i nie zgubiły nawet jeszcze pojemności.
Dostałem od dystrybutora info, że mają bardzo mały odsetek reklamowanych tych akumulatorów, więc to musiał być niefartowny zbieg okoliczności. Generalnie akumulator Newell powinien działać tak, jak oryginał. Jak już wspomniałem sam używam dwóch w Canonach 6d i od jakichś 2 lat używam naprzemiennie z oryginałami i nie widzę żadnych różnic. Mało tego, w aparacie pokazuje mi stan zużycia na oryginale 1/3 kreski, a na Newellach 3/3. Nie wiem, na jakiej podstawie jest to obliczane, ale fakt jest taki, że odczuwalnie na zamiennikach robię więcej zdjęć (ok 1600) niż na oryginale (1200). Wracając do meritum - jeśli trafi się jakiś niesprawny aku - można odesłać go bezpośrednio do dystrybutora - przyspieszy to wymianę na sprawny egzemplarz.
Każdy robi jak chce. Ja tam mam złe doświadczenie z zamiennikami. 160 a 70 zl przy całych kosztach sprzętu foto to żadna różnica.
Problem w tym że oryginał nie kosztuje 160, przynajmniej w sklepach w których jest pewność że to oryginał kosztuje 250 zł, a wtedy 69zł za podróbke a 250 zł za oryginał powoli zastanawianie się ma sens...
http://www.euro.com.pl/akumulatory/nikon-en-el15.bhtml
http://www.komputronik.pl/search/pl/run/showProducts/1/hide_boxes/1/searchString/ZW4tZWwxNQ==/category/1/?query=en-el15
mozesz podać gdzie jest oryginał za 160 zł ? Oczywiscie allegro odpada bo tam nie masz żadnej pewności czy kupujesz oryginał czy podróbe ( między innymi takie o to "oryginały" sprzedawano na allegro https://www.youtube.com/watch?v=y2Pusjr1Ufk ), mówię o oficjalnych importerach/ dystrybutorach
z góry dzięki
Michał44
17-09-2016, 11:29
Czy ktoś się orientuje czy oryginalny aku który w V1 pokazuje "ten akumulator osiągnął kres..." będzie działał z D7000 i D7200?
Podobno zagada, ale ile pociągnie-nie wiem...
Od ponad roku używam zamiennika Batimex równolegle z oryginałem EN-EL15, choć ten pierwszy ma mniejszą pojemność 1400 mAh do 1900 mAh w Nikonie, to spisuje się znakomicie, nie zauważyłem by jakoś znacząco mniej zdjęć na jednym ładowaniu robił.
blazej142
07-04-2017, 00:41
Odświerze temat.
Mniał ktoś styczność z zamiennikami Duracela i Phottixa?
http://www.euro.com.pl/akumulatory/phottix-20236-nikon-en-el15.bhtml
http://www.emag.pl/akumulator-en-el15-marki-duracell-drnel15/pd/D5KQ32BBM/
Cześć.
Mam pytanie z innej strony.
Posiadam dwa akumulatory do Nikona D7100. Czy po naładowaniu akumulatora mogę go przechowywać w ładowarce (włożony do ładowarki jak podczas ładowania) ale bez podłączenia do prądu.
Czy nie zostanie rozładowany lub uszkodzony przez ładowarkę ?
madebyzosiek
09-05-2017, 19:28
Cześć.
Mam pytanie z innej strony.
Posiadam dwa akumulatory do Nikona D7100. Czy po naładowaniu akumulatora mogę go przechowywać w ładowarce (włożony do ładowarki jak podczas ładowania) ale bez podłączenia do prądu.
Czy nie zostanie rozładowany lub uszkodzony przez ładowarkę ?
W jaki sposób ma zostać uszkodzony? Jak Ci tak wygodnie przechowywać akumulator...
W jaki sposób ma zostać uszkodzony? Jak Ci tak wygodnie przechowywać akumulator...
Pytam, jako że nie jestem elektronikiem - kiedyś słyszałem że ładowarki starego typu potrafiły tak rozładować akumulator.
Pytanie czy te czasem nie robią czegoś podobnego.
madebyzosiek
09-05-2017, 19:52
Nie słyszałem nigdy o takiej przypadłości, no ale nigdy nie trzymałem baterii w ładowarce...
kurako92
09-05-2017, 20:31
Myślę że możesz trzymać baterie w ładowarce, żeby doszło do rozładowania musiałby być zwarte styki, takiej sytuacji nie ma
Pytam, jako że nie jestem elektronikiem - kiedyś słyszałem że ładowarki starego typu potrafiły tak rozładować akumulator.
Nowe też potrafią. Spotkałem się kilkukrotnie z przypadkami rozładowania akumulatorów pozostawionych w różnych ładowarkach, więc nie polecam takiego przechowywania. Później użytkownicy winią za uszkodzenia ładowarkę, a nie należy oczekiwać, że z akumulatora pozostawionego w wyłączonej ładowarce nie popłynie żaden prąd. Prąd ten może być pomijalnie mały, ale wcale nie musi. Oczywiście to nie będą grube ampery. Co do uszkodzenia akumulatora przez zbyt głębokie rozładowanie to w przypadku akumulatorów z wbudowaną elektroniką zabezpieczającą (a w lustrzankach takie właśnie są) powinna ona zapobiec rozładowaniu poniżej określonego napięcia. Tu mogę powiedzieć tylko, że w zamienniku EN-EL3e Hahnela elektronika nie spełniła swojej funkcji i ogniwa uległy uszkodzeniu. W moim wypadku do rozładowania doprowadził nieoryginalny grip. Zabezpieczenie oryginalnego EN-EL3e zadziałało prawidłowo i ogniwa ocalały, choć były rozładowane do minimum.
Tak więc ja bym Ci nie polecał pozostawiania akumulatora w ładowarce. Wyjmowanie po zakończeniu ładowania to dobry nawyk. Wiem jednak, że Twoje pytanie wynika z faktu, że akumulator mieści się w całości do ładowarki i zajmuje mniej miejsca. Wolałbym wstawić jakiś dystans (kawałek kartonu, sztywnej pianki itp.), który nie pozwoli na połączenie styków ładowarki z akumulatorem. Będzie wystawać może 5mm poza obrys ładowarki, ale przynajmniej nic Cię nie zaskoczy. Tak jak napisałem, gdyby akumulator uległ uszkodzeniu to byłbym nieco zaskoczony, ale jego przyspieszone rozładowanie wcale by mnie nie zdziwiło.
wojtek321
23-05-2017, 13:45
Zakupiłem akumulator "Premium gold", cena 70-90zł, zaleznie od sklepu. Z d7200 działa ok, nie wystepuje problem z błędnym odczytem stanu baterii na najnowszym firmware i sam aku trzyma podobnie do oryginału. Jak ktoś szuka koniecznie taniego zamiennika, mogę polecić
Wie ktoś może, jak powinienem postępować z nowo zakupionym akumulatorem Newell EN-EL15 LI-ION? Akumulator nie posiada efektu pamięci, a kazują go formatować jak stare aku "informacja newell" (http://newell.pl/akumulator-newell-en-el15,71.html)
To nie ma związku z efektem pamięci. Fabrycznie nowe ogniwa Li-Ion w ciągu pierwszych 3-5 cykli zwiększają swoją pojemność. Jeśli chcesz, aby akumulator jak najszybciej osiągnął maksymalną pojemność to powinieneś 3-krotnie go rozładować i naładować. Ja z reguły spotykałem wzrost pojemności o 5-7% względem uzyskanej przy pierwszym rozładowaniu.
Nie da się formatować akumulatorów. Formatowanie, to proces nadawania jakiegoś formatu, a aku nie mają takiego.
Można je conajwyżej formować, ale tylko takie, co takiego procesu potrzebują.
Natomiast każdy nie używany aku "usypia" i potrzeba nawet kilku cykli ładowanie/rozładowanie, aby odzyskały swoją pojemność.
Czy Newell EN-EL15 będzie współpracował z D7200 ?
Proszę o potwierdzenie posiadaczy powyższego zestawu.
Tak. Mam taki aku jeszcze po D7100. Pracuje również z D600 i D750.
Ok dziękuje za odpowiedź. W takim razie zamawiam.
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Ok dziękuje za odpowiedź. W takim razie zamawiam.
Ile taki akumulator kosztuje?
Zamówiłem w eurortvagd do odbioru w sklepie, dzisiaj odebrałem zapłaciłem 69.90 zł.
Zamówiłem w eurortvagd do odbioru w sklepie, dzisiaj odebrałem zapłaciłem 69.90 zł.
Warto inwestować w taki zamiennik, gdy oryginalny można za 119zł?
Gdzie za tyle oryginał widziałeś?
W abfoto, cyfrowe czy fotojoker ceny w okolicach ~250.
Gdzie za tyle oryginał widziałeś?
W abfoto, cyfrowe czy fotojoker ceny w okolicach ~250.
Na allegro, [AYON].
Faktycznie jest. Aż dziw...
Aż strach się bać tego oryginału.
Wątpię, aby ktoś sprzedawał za połowę ceny... szczególnie, że swego czasu było bardzo głośno o podrabianych EN-EL15.
kontradmiral86
13-06-2017, 11:26
Te tanie z Allegro to oryginaly lecz w wersji Li-ion1.
Niezbyt dobrze wspolpracuja z D500, zwlaszcza te ktorych numer seryjny zaczyna sie na 2010 lub 2012.
Dlatego w ich opisie brak informacji, ze nadaja sie do D500.
W pozostalych modelach podobno sprawuja sie ok.
Najnowsza wersja dobrze dzialajaca z D500 to Li-ion20.
ZbyszekS
13-06-2017, 18:10
Jeśli masz D500 to z wymianą na "20" nie ma problemu...
http://www.optyczne.pl/9824-news-Nota_serwisowa_w_sprawie_akumulatora_EN-EL15_i_lustrzanki_Nikon_D500.html
Aż strach się bać tego oryginału.
A dziękuję, nie narzekam. Stówa w kieszeni też nie narzeka ;)
Pawel Pawlak
13-06-2017, 23:21
Jeśli masz D500 to z wymianą na "20" nie ma problemu...
http://www.optyczne.pl/9824-news-Nota_serwisowa_w_sprawie_akumulatora_EN-EL15_i_lustrzanki_Nikon_D500.html
Zgodnie z tym co pisał Michał, jeśli masz nie więcej niż 6 szt.
Poza tym ciekawe czy naprawdę te wersje za 119zł to są oryginały czy wyglądają jak oryginały (zweryfikuje to serwis przy ewentualnej wymianie na "20tkę". FHR - wymieniałeś już ?
stachmuszel
14-06-2017, 13:52
Osobiście nie wierzę, aby były to oryginały.
Te tanie z Allegro to oryginaly lecz w wersji Li-ion1.
Niezbyt dobrze wspolpracuja z D500, zwlaszcza te ktorych numer seryjny zaczyna sie na 2010 lub 2012.
Dlatego w ich opisie brak informacji, ze nadaja sie do D500.
W pozostalych modelach podobno sprawuja sie ok.
Najnowsza wersja dobrze dzialajaca z D500 to Li-ion20.
Kiedyś te tanie "oryginały" z allegro to były podróbki.
Dodatkowo większość podróbek miała właśnie numery zaczynające się 2012...
Kolejną sprawą, dość ważną, jest to, że aku litowe nie powinny być leżakowane więcej jak 3-5 lat (w zależności od aku). Po takim czasie nie używania tracą zbyt dużo energii i następuje dość poważna degradacja.
nr seryjny na początku ma rok produkcji, więc te z 2012 leżą już 5 lat, a to już może być za długo.
Podkopnik
14-06-2017, 19:05
Ktoś pytał tutaj o zamienniki Duracell na allegro po 108 zł testowaliście to???
Oryginalna bateria waży 87,5 grama czy ktoś z wa ma niby oryginał z allegro żeby zweryfikować jego wagę??
Macie praktyczne wskazówki czym różni się podróbka oryginału??? Ja wyczytałem jedynie że napis wytłoczony na baterii jest mniejszy .
Pytanie ile tych akumulatorów potrzebujesz? Jak 1 szt to chyba nie ma sensu się onanizować kup oryginał i zapomnij o problemach. Kupiłem jakieś 4 lata temu drugi aku oryginał i nie mam żadnych problemów
Podkopnik
15-06-2017, 19:18
Chciałem zakupić dwa akumulatory dlatego się onanizuję :) Oryginały są po 250 zł razem to trochę wychodzi. Jak by te duracelle były ok to czemu nie jakoś lubię tą firmę :P Ale w ciemno raczej nie będę kupował a niby oryginały z allegro średnio mnie przekonują. Gdybym chociaż wiedział czy są jeszcze jakieś wizualne różnice między podróbkami a oryginalnymi.
\Jestem na etapie kupowania dwóch kart sdxc i też porażka jest większość oferowanych w seriwsach to podróby (mówię o Sandisku) Ale to przynajmniej można zweryfikowć programem sprawdzającym prędkość karty. No ale nie o tym temat.
EDIT:
Właśnie znalazłem przydatny link o różnicach w podrobionej baterii Nikona.
https://bonell.wordpress.com/2014/03/23/identifying-a-fake-en-el15-battery/