PDA

Zobacz pełną wersję : Internetowe udostępnianie zdjęć. JAK SIĘ DO TEGO ZABRAĆ?

RomanZWrocławia
28-09-2012, 14:44
Od około 6 lat fotografuję wydarzenia z życia przedszkolnej i szkolnej grupy moich dzieci. A i jeszcze przez kolejnych kilka lat będę. Przy okazji zebrało się sporo zdjęć i materiałów wideo innych dzieci. Dojrzałem do momentu, w którym odechciewa mi się ciągle zgrywać zdjęcia na pendrajwy czy płyty. Chciałbym materiały udostępnić zainteresowanym przez internet. Jest na to zgoda rodziców dzieci. Wszystko ma charakter niedochodowy. Szukam rozwiązania spełniającego min. takie założenia:

1. Ma to być miejsce w sieci, do którego zasobów mają dostęp wyłącznie rodzice dzieci - warunek konieczny
2. chciałbym, żeby oglądający miał możliwość pobrania pliku w pełnej rozdzielczości i to w możliwie najprostszy sposób.
3. Czytelny funkcjonalny intuicyjny wygląd strony.
4. Być może to miejsce mogło by stać się tablicą ogłoszeniową, a może jakimś rodzajem forum - czyli posty mogliby umieszczać także rodzice.
5. Im prostsze zarządzanie od strony administratora tym dla mnie lepiej,
6. Nie umiem teraz oszacować ile miejsca zajmą materiały, które chcę umieścić na stronie, ani wielkości ruchu generowanego na stronie. Oceniam, że korzystać ze strony będzie nie więcej niż 60 osób. Aktywnie pewnie połowa z tego
7. Płatne - bezpłatne. Nie ma znaczenia pierwszorzędnego. Ważniejsze jest dla mnie spełnienie moich kryteriów. Wolę zapłacić, niż męczyć się potem z jakimś darmowym półproduktem
8. Coś jeszcze przychodzi Wam do głowy? Na co powinienem zwrócić uwagę? O jakich jeszcze funkcjach pomyśleć?

Czy ktoś może wskazać mi rozwiązanie? Jeśli stawiając pytanie nie powiedziałem o jakichś oczywistych czy ważnych sprawach pytajcie proszę
proszę o informacje dostosowane poziomem do kogoś, kto w temacie tworzenia czegoś takiego jest kompletnie zielony

Pawel.S
28-09-2012, 14:59
Poza punktem 4. to może DropBox (https://www.dropbox.com/) ? Spełnia wymagania, jest również niewątpliwie prosty.

tot1977
28-09-2012, 15:04
Witam.
Chyba najsensowniejszym rozwiązaniem jest posiadanie własnej domeny, stawiasz galerie z jakiegoś darmowego skryptu która jest dostępna na hasło.

skippy
28-09-2012, 15:09
Flickr albo Picassa. Niestety, poza punktem 4 (chyba, że nie znam pewnych ich funkcjonalności).

-bob-
28-09-2012, 16:00
Załóż konto na FB

RomanZWrocławia
28-09-2012, 16:49
Nie chcę FB - bo nie lubię. Z Dropboxa tymczasem korzystam. W praktyce wygląda to tak, że jak wyślę 10 paczek ze zdjęciami chronionych hasłem, 3 osoby nie potrafią pobrać, 3 nie mają winrara, 1 ma za mało miejsca na dysku, 1 pyta gdzie wpisać hasło.... To pewnie nie wina samego Dropboxa a poziomu podstawowej edukacji informatycznej

tot1977 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=39845) napisał:
"Chyba najsensowniejszym rozwiązaniem jest posiadanie własnej domeny, stawiasz galerie z jakiegoś darmowego skryptu która jest dostępna na hasło."
bardzo proszę o jakieś konkrety, nazwy tych skryptów, najchętniej przykłady wykonanych stron. Jak napisałem wcześniej jestem kompletnie zielony

MariuszJ
28-09-2012, 16:52
Picasaweb, krąg odbiorców zrobiony w Google+.

Może precyzyjniej to przedstawię.

1. Zakładasz konto na Gmailu - nowe, myślę, że tak będzie najsensowniej. Rodzice używają posiadanych kont gmailowych albo zakładają nowe.
2. Z każdym kontem gmailowym związany jest profil w serwisie społecznościowym Google+ oraz miejsce na zdjęcia w serwisie Picasaweb.
3. Zapraszasz rodziców do swojego kręgu znajomych.
4. Za pomocą Picasa (aplikacji na Windows/Mac), uploadujesz albumy, nadając im widoczność tylko dla znajomych.
5. Twoja "tablica" Google+ jest miejscem wymiany opinii (forum).

RomanZWrocławia
28-09-2012, 17:19
ok czytam właśnie instrukcję do Picassy. Nazwijcie mnie przewrażliwionym, ale kiedy czytam politykę prywatności ... nie wszystko mi pasuje. Nie bez znaczenia jest też to, że nie podoba mi się wygląd okna programu. MariuszJ bardzo dziękuję,że chciałeś poświęcić chwilę na odpowiedź, ale chyba nie jest to to czego szukam

MariuszJ
28-09-2012, 17:24
Co do polityki prywatności, nikt nie zaoferuje Ci więcej niż Google.

Nie podoba Ci się wygląd programu? To pewnie kwestia gustu - dla mnie to najbardziej dopracowany i nienafaszerowany niepotrzebnymi funkcjonalnościami darmowy manager zdjęć i co najważniejsze - narzędzie które w tym przypadku załatwia Ci wszystko - selekcję, organizację i synchronizację z siecią. Poczekaj aż zobaczysz konkurencję.

miron19j
28-09-2012, 17:29
samo Google nie jest chyba najszczęśliwszym rozwiązaniem.
Firma, z którą współpracuję, ma konta pocztowe na Gmailu, do tego Apps czy jakoś tak. Pewnego dnia, wśród codziennych dziesiątków maili-spamów, znalazł się jeden niepozorny informujący o zmianie regulaminu Googli. Od teraz wszystkie materiały umieszczone na serwerach Google mogą być przez nich użyte do dowolnego celu.
Myślę, że nie chciałbyś pewnego dnia zobaczyć zdjęcia z balu Twojego dziecka jako ozdobnika na głównej stronie wyszukiwarki? :-)

jackrabbit
28-09-2012, 17:50
moze jalbum?

RomanZWrocławia
28-09-2012, 20:51
jalbum - przetwarzam dane.
od strony wizualnej wygląda to przyjemnie. Na szybko takiej informacji nie znalazłem - czy istnieje możliwość podpięcia pod wglądówki linku do pobrania zdjęć w pełnych rozmiarach. To o czym myślę nie ma służyć jako prezentacja moich super dokonań w dziedzinie fotografii, ale jako wglądówka dzięki której ktoś zainteresowany zdjęciem dziecka będzie je mógł szybko odnaleźć i zgrać w pełnych rozmiarach na dysk swojego komputera. Zdjęcie nie dziecko :)

B.K.
28-09-2012, 21:16
Ja mam zestaw google sites (tfu, witryny), które pozwala zrobić super prostą tablicę ogłoszeń i coś w rodzaju forum.
Gdy mam zdjęcia do podziału, na nim publikuję link do zip-a na jakimś dysku sieciowym np. dropbox-ie.
Dostęp do witryny można ograniczyć tylko dla tych co mają konto google i to jest zarówno plus jak i minus tego rozwiązania....
Być może dlatego rodzice z klasy dzieci i tak porozumiewają się mailem :P...

Majek
28-09-2012, 22:39
Ja bym zwykłego Wordpressa postawił. Tylko na własnej domenie, na własnym serwerze. Albo jakieś forum, np. na phpBB (chyba najprostsze do postawienia i z marszu ma to, czego potrzebujesz - hosting zdjęć + tablica ogłoszeń). Trzeba mieć tylko jakąś domenę i wykupione miejsce na serwerze.

tot1977
29-09-2012, 21:56
tot1977 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=39845) napisał:
"Chyba najsensowniejszym rozwiązaniem jest posiadanie własnej domeny, stawiasz galerie z jakiegoś darmowego skryptu która jest dostępna na hasło."
bardzo proszę o jakieś konkrety, nazwy tych skryptów, najchętniej przykłady wykonanych stron. Jak napisałem wcześniej jestem kompletnie zielony

Skryptów jest cała masa od nawet przedstawianego tu jalbum. Natomiast posiadając własną domenę dajesz ten album do hasłowanego katalogu. Masz pełną kontrolę nad tym co się z tym dzieję. Oczywiście jalbum to najbardziej "przyjazna" a zarazem prymitywna forma. Masz masę bardziej rozbudowanych skryptów a mając gdzieś hosting nawet darmową i automatyczną ich instalację. Twoja wiedza ogranicza się wtedy do kliknięcia zainstaluj ;) a potem oczywiście do zmiany wyglądu i zarządzania tym stworkiem. Wszelakie FB , picassa, Google mnie przerażają, choć i mają swoje zalety ;) to raczej nie tyczą się TWOICH wymagań ;)

RomanZWrocławia
30-09-2012, 10:39
Powoli dojrzewam do postawienia własnego serwera w domu. W gronie rodziców "ujawnił się" tato biegły zawodowo w tym temacie. Przeniosę na swój serwer - komputer stronę internetową żony, galerię dla dzieci, i być może - jeśli kiedyś powstanie ;) stronę ze swoimi zdjęciami ze ślubów. Muszę sprawdzić u dostawcy internetu jak wygląda sprawa stałego IP. I skalkulować wszystkie koszty: sprzętu. opłat, prądu.
Co do FB, picassy itd. to mój opór łączy się nie tyle z ich funkcjonalnością, która pewnie jest całkiem niezła. Chodzi o bezosobowy, wyprany z indywidualności charakter tych stron, masę reklam na FB, itp. Te dziwnie brzmiące zapisy w polityce prywatności. Moje konto na FB istniało kilka dni, po czym zostało zawieszone, a mnie mailowo zobowiązano do tego, bym udowodnił, że podałem prawdziwe dane wysyłając do nich skan dowodu osobistego... to był ostatni mój dzień na "fejsie"
Teraz błąkam się trochę na oślep po internecie szukając przykładów zastosowania konkretnych skryptów i sprawdzania czy odpowiadają moim potrzebom. Gdyby ktoś miał jakieś sugestie bardzo proszę o wskazówki.
Tymczasem trafiłem TU:
http://skrypty.webpc.pl/index12.html

shaddixx
30-09-2012, 13:43
https://www.wetransfer.com
Coraz popularniejszy w firmach. Deklarujesz maila na który ma dojść link z paczką, ty dostajesz maila z potwierdzeniem że paczka została ściągnięta. Darmowo jest 2 GB ale przy abonamencie można sobie tą stronę spersonalizować i chyba dodawać większe paczki. Pobieranie jest banalnie proste dla odbiorcy.

Tu trochę więcej info: http://wetransfer.info

jackrabbit
30-09-2012, 15:53
Powoli dojrzewam do postawienia własnego serwera w domu. W gronie rodziców "ujawnił się" tato biegły zawodowo w tym temacie. Przeniosę na swój serwer - komputer stronę internetową żony, galerię dla dzieci, i być może - jeśli kiedyś powstanie ;) stronę ze swoimi zdjęciami ze ślubów. Muszę sprawdzić u dostawcy internetu jak wygląda sprawa stałego IP. I skalkulować wszystkie koszty: sprzętu. opłat, prądu.
Co do FB, picassy itd. to mój opór łączy się nie tyle z ich funkcjonalnością, która pewnie jest całkiem niezła. Chodzi o bezosobowy, wyprany z indywidualności charakter tych stron, masę reklam na FB, itp. Te dziwnie brzmiące zapisy w polityce prywatności. Moje konto na FB istniało kilka dni, po czym zostało zawieszone, a mnie mailowo zobowiązano do tego, bym udowodnił, że podałem prawdziwe dane wysyłając do nich skan dowodu osobistego... to był ostatni mój dzień na "fejsie"
Teraz błąkam się trochę na oślep po internecie szukając przykładów zastosowania konkretnych skryptów i sprawdzania czy odpowiadają moim potrzebom. Gdyby ktoś miał jakieś sugestie bardzo proszę o wskazówki.
Tymczasem trafiłem TU:
http://skrypty.webpc.pl/index12.html

chyba sie nie oplaca u siebie w domu tego trzymac, hosting dzielony to groszowa sprawa a odpada motanie z robieniem backupow, aktualizacji linuxa/windowsa, dbanie o bezpieczenstwo itp. ja mam na dreamhost i mam tam teoretycznie nielimitowana pojemnosc i transfer, moge czesc z tego odsprzedac ;)