PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D4 ( D4s?, D4x)

Groniu7
28-09-2012, 12:45
Witam serdecznie,

czy coś wiadomo odnośnie wypuszczenia przez Nikona jakieś aktualizacji D4 w postaci D4S lub D4X np wersję z większą matrycą?

R
28-09-2012, 12:49
a czego brakuje w obecnym :mrgreen:

stock
28-09-2012, 13:28
Witam serdecznie,

czy coś wiadomo odnośnie wypuszczenia przez Nikona jakieś aktualizacji D4 w postaci D4S lub D4X np wersję z większą matrycą?

tzn z jaką ? średnioformatową ?
A cóż w D4 Ci brakuje ?

burton
28-09-2012, 13:29
Witam serdecznie,

1. Po co ?
2. Za wcześnie.
3. D4 już Ci nie wystarcza ?

Groniu7
28-09-2012, 14:22
Obecnie pracowałem dość długi czas na D90 oraz D300 w połączeniu z Nikkorem 500mm/4 VR
Chciałbym zakupić body typowo do fotografii sportowej-lotniczej.
Ważna jest dla mnie jak najmniejsza utrata jakości przy cropie wykonanego zdjęcia.
Zakładam że mogę mieć często pokrycie kadru bez konwertera w okolicy 50%-60%,
Wstępnie puszki które brałem pod uwagę to d800, D800E lub D4.

Interesuje mnie też alternatywnie praca z konwerterem 1.4II oraz ostatecznie 2.0III.

Czy podczas zapisu zdjęcia w aparacie pełnoklatkowym zapis w formacie dx przy użyciu obiektywu fx powoduje tylko przycięcie kadru. Jakie to ma jeszcze inne konsekwencje tj zmiana jakości, poziom ostrości? Itp. d800, D800E lub D4.

Jaka jest powtarzalność poziomu ostrości kadrów w obrębie jednej serii.
Przy wykonywaniu zdjęć seryjnych w trybie AF-C (wykluczając błąd ludzki) d800, D800E lub D4.

Jaka jest wymagana prędkość zapisu karty nie powodująca spowolnień zapisu przy wykonywaniu zdjęć seryjnych w body d800 d800e d4?.

Dlatego pytałem o kolejne wersje D4 bo jeśli wyjdzie na to że to będzie najlepszy wybór.
To zastanawiam się czy 16 mega w D4 przy rozdzielczości około 5000px przy pełnym pokryciu kadru poradzi sobie z cropem 50% który da nam plik 2500px. Po tej czynności wykonuje zmniejszenie do 1600px i zastanawiam się jaka będzie jakość finalna.
A jak np. z d800 gdzie rozdzielczość jest na poziomie 7000px i po wykonaniu tej samej czynności opisanej powyżej.

Ponieważ wiem że wielkość matrycy jest taka sama tylko różni się to „upchaniem” pixeli.

Chętnie porozmawiam o tym z kimś na privie żeby nie zaśmiecać postu tyloma pytaniami.

stock
28-09-2012, 14:28
może skontaktuj sioę z tym uzytkownikiem - http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=14865

Powinien rozwiac Twoje watpliwości - spełnia wszystkei warunki :)

Groniu7
28-09-2012, 14:38
może skontaktuj sioę z tym uzytkownikiem - http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=14865

Powinien rozwiac Twoje watpliwości - spełnia wszystkei warunki :)

Interesuje mnie opinia i pomoc więcej niż jednej osoby dlatego napisałem na ogólnym.

stock
28-09-2012, 16:06
ja rozumiem - zajrzyj tez na stwaorzyszenie polskich fotografów lotniczych - pewnie wiele osób stamtąd będzie mogło Ci też pomóc.

mateo912
29-09-2012, 16:57
Interesuje mnie opinia i pomoc więcej niż jednej osoby dlatego napisałem na ogólnym.

pomoc większej ilości użytkowników? :) a kto CI pomoże jak d4 ma kilka osób na forum? ;)
Poza tym więcej dowiesz się nawet od 1 osoby która robi to samo co Ty niż od 10 używających w innych celach.
Co do d800 odezwij się do Pawła (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=340) a d4 do Wilka. Jeden to ptasiarz a drugi też ale raczej tych metalowych :)

mariusz67
29-09-2012, 17:46
Przydał by się taki D4x z taką matrycą jak D800 myślę ,że to kwestia czasu.
Jeżeli komuś zależy na jakości obrazu ilości szczegółów to D4 nie wystarcza .Po tym co pokazał D800 16mln to za mało w profesjonalnej fotografii (nie mam na myśli ślubów,czy reportaży).Wiem zaraz posypią się teksty,że dysk za mały komp nie wyrabia i po co jak d700 czy d3 wystarczy :)

gompky
29-09-2012, 20:22
...16mln to za mało w profesjonalnej fotografii (nie mam na myśli ślubów,czy reportaży)

a co masz na myśli? serio pytam.

mateo912
29-09-2012, 20:36
Przydał by się taki D4x z taką matrycą jak D800 myślę ,że to kwestia czasu.
Jeżeli komuś zależy na jakości obrazu ilości szczegółów to D4 nie wystarcza .Po tym co pokazał D800 16mln to za mało w profesjonalnej fotografii (nie mam na myśli ślubów,czy reportaży).Wiem zaraz posypią się teksty,że dysk za mały komp nie wyrabia i po co jak d700 czy d3 wystarczy :)

Oczywiście. A wcześniej gdy było 12 czy nawet 6Mpx to nie można było robić pro zdjęć?

mariusz67
30-09-2012, 14:21
a co masz na myśli? serio pytam.

Mam na myśli fotografie reklamową gdzie liczy sią jakość obrazu .
To agencie reklamowe stawiają wytyczne płacą dużą kasę biorą profesjonalnego fotografa z profesjonalnym sprzętem.
W tym świecie rządzi średni format kiedyś przystawki 16mln wystarczały a obecnie to przeżytek.
Pierwszym aparatem w małym formacie ,który "zaakceptowały "agencje i mógł pracować czasami zamiast średniego f
był Ds mark2 16mln. Potem standardem było 22 mln . Nikon nigdy wcześniej nie liczył się w świecie fotografii reklamowej czy modowej przez wiele lat nie potrafił zrobic nawet pełnej klatki.Dopiero D3x wrócił na salony :)
a D800 pozamiatał wszystko co jest na rynku czyli Canona(bo sony czy inne to zabawki dla bogatych dzieci)
obraz z D800 jest akceptowany przez sieciowe ag .rek.i spokojnie może zastąpić brdzo popularną ZD nie chodzi tu tylko o 36mln ale też DR i inne super właściwości matrycy.
Dlatego gdyby powstał taki D4x jeszcze w miarę szybki byłby to mega uniwersalny Killer.

mariusz67
30-09-2012, 14:32
Oczywiście. A wcześniej gdy było 12 czy nawet 6Mpx to nie można było robić pro zdjęć?

Zgadza się nie można było robić pro zdjęć.
Pro zdjęcia robiło się wtedy na slajdach śr .form.
Z 6mln można było robić pro zdjęcia- reportaż do lokalnej gazety.

wywar
30-09-2012, 15:04
Po tym co pokazał D800 16mln to za mało w profesjonalnej fotografii (nie mam na myśli ślubów,czy reportaży). Można odwrócić kota ogonem i napisać ,że 4 kl./s i "tylko" ISO6400 to za mało w profesjonalnej fotografii :D

gompky
30-09-2012, 23:01
Trudno tutaj kruszyć kopie o definicję "profesjonalnej fotografii", a zwłaszcza tego, która z jej dziedzin ma większy udział w rynku. W świetle moich skromnych doświadczeń, fps i wysokie iso to ważniejsze wyznaczniki, zdjęcia w świetle zastanym i studyjnym "ciągnąłem" z powodzeniem w publikacjach albumowych, jak i w formatach rzędu B2 (m.in. na plakatach), spokojnie z 12-milionowej matrycy. Stąd moje, może prowokacyjne, pytanie - bardzo wiele (większość?) osób zarabiających na życie fotografią nie będzie miało nigdy do czynienia ze specyficznymi wymogami sieciówek, chwaląc sobie jednocześnie pracę Dczwórką. Utarło się, pewnie nie bez przyczyny, że do wysokojakościowych prac w studio i "całej reszty" oferuje się różny sprzęt i Nikon ma w ofercie D800 i D4. I, moim skromnym, tak jest dobrze. Nie potrzeba w studio fps i wysokich iso, a zarazem w terenie częściej są potrzebne niż skrajnie wysokie rozdzielczości. Przechodząc do sedna - wątpię, żeby którykolwiek producent... przepraszam - dział marketingu ;-) pozwolił na sprzedaż jednego body tam, gdzie można sprzedać dwa :-)

wywar
01-10-2012, 08:30
Dokładnie - chcesz dużo fpsów i dużo pixów to kupujesz d800 i d4 :D Zresztą w szerokim kadrze jest filmik - inspiracje czy cuś takiego - kolegi Nemeth (ten co strzela krajobrazy przez szybkę od spawarki :) ) - Z tego filmiku wynika ,że pracuję nikonem D200, czyli technologicznym dinzaurem gdzie w dzisiejszych czasach pod względem mpix wyprzedzają go telefony komórkowe - a jednak robi bardzo dobrą fotografię i odnosi sukcesy. Z tego co widać sprzęt go nie ogranicza i mogę się założyć o beczkę czeskiej wódki ,że jego prace wiszą na niejednej ścianie w rozmiarze większym niż 10x15cm :D

JAP
01-10-2012, 09:53
... Zresztą w szerokim kadrze jest filmik - inspiracje czy cuś takiego - kolegi Nemeth...

Dasz linka?
Jakoś nie odnalazłem..

wywar
01-10-2012, 10:20
Dasz linka?
Jakoś nie odnalazłem..

Sory to nie inspiracje lecz fotograf miesiąca. http://www.szerokikadr.pl/fotograf_miesiaca/maciej_koniuszy

Jacek_Z
01-10-2012, 10:22
Mam na myśli fotografie reklamową gdzie liczy sią jakość obrazu .
To agencie reklamowe stawiają wytyczne płacą dużą kasę biorą profesjonalnego fotografa z profesjonalnym sprzętem.
..
Dopiero D3x wrócił na salony
Albo biorą znajomego.
U mnie Coolpix 5000 wyparł średni format. To był nie mój wybór, tylko agencji reklamowych i drukarni.

. Nikon nigdy wcześniej nie liczył się w świecie fotografii reklamowej czy modowej przez wiele lat nie potrafił zrobic nawet pełnej klatki. Za analoga to Nikon dominował w fotografii reklamowej i modowej.

wilk325
01-10-2012, 12:26

no to ja Ci napiszę jako jedna osoba; ale znająca sprzęt i zdjęcia swoich kolegów ;).

Sam używam do fotografii lotniczej wszystkich puszek jednocyfrowych D:
1. D3 + N24-120/4 VR - na szeroko do grup akrobacyjnych
2. D3s + 70-200/2.8 VRII ( dawniej 200-400/4 VRII, ale w to miejsce przyjdzie 300/2.8 VRII ) do bardzo bliskich przelotów i grub
3. D3x + 500/4 VR w zależności od potrzeb na FX lub w trybie DX ( ostatnio coraz mniej dx :( ze względu jednak na jakość ).

Problemem tej specyfiki fotograficznej jest szybkość akcji i w związku z tym ilość fps, tego mi brakuje w D800 choć sama puszka jest naj; tak w fx jak i dx ( popatrz sobie na SPFL Ostrawę i zdjęcia hesji - tym foci ).
Bardzo dobra jakość jest również D4 ( na SPFL foci Upadek ), bo w większości przypadków jednak okazuje się że te "teoretyczne 750" staje się za długie - termika i dobra jakość jest z gołego 500.
Rozumiem Twój dylemat, ale jeżeli się nie pojawi hipotetyczne D400 w dx z parametrami odpowiadającymi D3s; to następne zakupy będą:
1. D800 z 500
2. D4 z 300
zostanie d3x z 24-120.
Wg mnie bawienie się profi w foto lotnicze to min. 2 puchy.

mariusz67
01-10-2012, 12:38
Albo biorą znajomego.
U mnie Coolpix 5000 wyparł średni format. To był nie mój wybór, tylko agencji reklamowych i drukarni.
Za analoga to Nikon dominował w fotografii reklamowej i modowej.

Tak zgadza się za analoga nikon dominował ,ale w świecie cyfrowym przepadł na wiele lat sam pamiętam jak z płaczem na giełdzie w Stodole za grosze oddawałem handlarzom szklarnie i moje ukochane korpusy f4 ,f5 fm2 d1x d200 a i tak na Dsa marka nie starczyło :(.Teraz po wielu latach z przyjemnością powróciłem do nikona a to za sprawą D800 .
Odkupiłem f4 ,f100 ,fm2 i bawię się jak dziecko przykręcając i odkręcając słojiki :).
Wielu starszych fotografów na całym świecie wychowanych na starych nikonach powróciło do korzeni czasami z sentymentu ,ale dopiero po pojawieniu się d3x i d800.

Groniu7
01-10-2012, 18:04
no to ja Ci napiszę jako jedna osoba; ale znająca sprzęt i zdjęcia swoich kolegów ;).

Sam używam do fotografii lotniczej wszystkich puszek jednocyfrowych D:
1. D3 + N24-120/4 VR - na szeroko do grup akrobacyjnych
2. D3s + 70-200/2.8 VRII ( dawniej 200-400/4 VRII, ale w to miejsce przyjdzie 300/2.8 VRII ) do bardzo bliskich przelotów i grub
3. D3x + 500/4 VR w zależności od potrzeb na FX lub w trybie DX ( ostatnio coraz mniej dx :( ze względu jednak na jakość ).

Problemem tej specyfiki fotograficznej jest szybkość akcji i w związku z tym ilość fps, tego mi brakuje w D800 choć sama puszka jest naj; tak w fx jak i dx ( popatrz sobie na SPFL Ostrawę i zdjęcia hesji - tym foci ).
Bardzo dobra jakość jest również D4 ( na SPFL foci Upadek ), bo w większości przypadków jednak okazuje się że te "teoretyczne 750" staje się za długie - termika i dobra jakość jest z gołego 500.
Rozumiem Twój dylemat, ale jeżeli się nie pojawi hipotetyczne D400 w dx z parametrami odpowiadającymi D3s; to następne zakupy będą:
1. D800 z 500
2. D4 z 300
zostanie d3x z 24-120.
Wg mnie bawienie się profi w foto lotnicze to min. 2 puchy.

Wilku od początku wiedziałem że i Ty się zapewne wypowiesz chciałem dać na ogólnym bo często się coś komuś ciekawego nasunie i też napisze.

Oczywiście zakładam posiadanie 2 puszek i też chętnie zakupiłbym takie d400 jako puszkę DX ale narazie nic o tym nie słychać tzn brak jej w ofercie nikona lub innej aktualnej puszki w formacie DX.

W takim razie co proponujesz jako podstawową puszkę D4, D800, D800E a może D3X? ;). Ponieważ dylemat jest spory bo gdyby brać tylko pod uwagę D4 lub D800 to różnica jest około 11.000 a 22.000 zł.

Dodatkowe pytanie:
Jaka będzie jakość np z puszki DX a takie d800 lub D4 + TC 1.4II bo wtedy ogniskowa byłaby podobna jak w DX.

wywar
01-10-2012, 19:00
A nie taniej wyjdzie przystawić nokie do lornetki ?

Groniu7
01-10-2012, 19:26
A nie taniej wyjdzie przystawić nokie do lornetki ?

mega kreatywna odp :)

wywar
01-10-2012, 20:05
mega kreatywna odp :)
Na mega pytania muszą być mega odpowiedzi. Pół roku po premierze d4 Ty się pytasz na forum czy ktoś coś wie o jego następcy. Facet - nawet wróżbita Jacek tego nie wie. Z pytań jakie zadajesz wnioskuję ,że masz pokaźny budżet, ale za bardzo nie masz pojęcia co i czym chcesz fotografować. Kup sobie na początek D300s z 70-300VR i zobaczysz jak to się "je" :D

Groniu7
01-10-2012, 21:10
Na mega pytania muszą być mega odpowiedzi. Pół roku po premierze d4 Ty się pytasz na forum czy ktoś coś wie o jego następcy. Facet - nawet wróżbita Jacek tego nie wie. Z pytań jakie zadajesz wnioskuję ,że masz pokaźny budżet, ale za bardzo nie masz pojęcia co i czym chcesz fotografować. Kup sobie na początek D300s z 70-300VR i zobaczysz jak to się "je" :D

Jakoś Wilk potrafi napisać coś rozsądnego a nie komentarze o lornetkach i nokii...
Forum to miejsce gdzie zadaje się pytania ale też oczekuje się kreatywnych odpowiedzi lub oczekuje się ich braku jeśli nikt nie wnosi odpowiedzią nic do sprawy.
Więc dzięki za Twoje sugestie ale nie pomagają mi w odp na pytania...
Co do budżetu nie sztuką jest wydawać na prawo i lewo tylko z głową dlatego pytam bo liczę na odp ludzi co już posiadają te puszki albo mają jakiś punkt widzenia mają też podobne dylematy-problemy, gdybym miał zbyt wiele kasy to kupiłbym wszystko co ma jeden z dystrybutorów na stanie i bawił się do woli ale nie mam na to ani czasu ani kasy...
Więc czekam na dalej na ewentualne podpowiedzi kolegów z branży...
P.s a D300s i 70-300 mam już za sobą nie mam potrzeby wracać do tego...
Pzdr

JAP
01-10-2012, 23:08
Sory to nie inspiracje lecz fotograf miesiąca. http://www.szerokikadr.pl/fotograf_miesiaca/maciej_koniuszy

Dzienx!

wilk325
02-10-2012, 11:01
Wilku od początku wiedziałem że i Ty się zapewne wypowiesz chciałem dać na ogólnym bo często się coś komuś ciekawego nasunie i też napisze.

Oczywiście zakładam posiadanie 2 puszek i też chętnie zakupiłbym takie d400 jako puszkę DX ale narazie nic o tym nie słychać tzn brak jej w ofercie nikona lub innej aktualnej puszki w formacie DX.

W takim razie co proponujesz jako podstawową puszkę D4, D800, D800E a może D3X? ;). Ponieważ dylemat jest spory bo gdyby brać tylko pod uwagę D4 lub D800 to różnica jest około 11.000 a 22.000 zł.

Dodatkowe pytanie:
Jaka będzie jakość np z puszki DX a takie d800 lub D4 + TC 1.4II bo wtedy ogniskowa byłaby podobna jak w DX.

Na dzień dzisiejszy to jest duuuży dylemat :(.
Ja mam puszki Dn dlatego że mam we wszystkich tą samą guzikologię, a to jest baaardzo ważne przy tych szybkich ptakach; do tego mam standaryzację baterii i kart. Nie zastanawiam się czy zabrałem ładowarkę, czy kart mi wystarczy.

Gdybym miał dzisiaj zaczynać od puszki, patrząc na to co wypluwa D800 i jaki można z tego zrobić crop; to poświęciłbym te parę klatek i ujęć na korzyść jakości. D800 + 500/4 VR to zestaw zabójczy dla każdego samolotu.

Oczywiście optimum to by było ( ale znowu gdybamy i nie wiadomo czy się doczekamy ) takie D4x z matrycą D800 i resztą parametrów D4 ;).

TC sobie odpuść, chyba że wyjdzie jakieś TC1.4III.

markB
03-10-2012, 02:00
D4X będzie miał matrycę 36x36 mm z odpowiednimi cropami. Nie będzie miał dodatkowqego gripu do pionu, bo nie będzie potrzeby obracania puszki.

Jacek_Z
03-10-2012, 08:13
Nie da rady. Lustro by było za długie (tzn. za wysokie).
No chyba, że D4 to by był bezlusterkowiec.

Groniu7
03-10-2012, 15:52
Na dzień dzisiejszy to jest duuuży dylemat :(.
Ja mam puszki Dn dlatego że mam we wszystkich tą samą guzikologię, a to jest baaardzo ważne przy tych szybkich ptakach; do tego mam standaryzację baterii i kart. Nie zastanawiam się czy zabrałem ładowarkę, czy kart mi wystarczy.

Gdybym miał dzisiaj zaczynać od puszki, patrząc na to co wypluwa D800 i jaki można z tego zrobić crop; to poświęciłbym te parę klatek i ujęć na korzyść jakości. D800 + 500/4 VR to zestaw zabójczy dla każdego samolotu.

Oczywiście optimum to by było ( ale znowu gdybamy i nie wiadomo czy się doczekamy ) takie D4x z matrycą D800 i resztą parametrów D4 ;).

TC sobie odpuść, chyba że wyjdzie jakieś TC1.4III.

Wilku Powiedz mi proszę a jak się ma temat d800 a d800e?
temat ostrości, efektu mory czy ktoś u Was ma d800e albo czy ktoś coś więcej o różnicach i zastosowaniu może mi powiedzieć?.

mateo912
03-10-2012, 16:11
temat ostrości, efektu mory czy ktoś u Was ma d800e albo czy ktoś coś więcej o różnicach i zastosowaniu może mi powiedzieć?.

a nie lepiej zapoznać się z wątkiem d800? tam jest dokładnie opisane jak to wygląda.

Groniu7
03-10-2012, 19:06
a nie lepiej zapoznać się z wątkiem d800? tam jest dokładnie opisane jak to wygląda.

W tym wątku pojawił się temat również o d800 więc już chciałem to dokończyć skoro dużo tego sprzętu mają "chłopaki" od Wilka ...

wywar
03-10-2012, 20:25

http://www.ephotozine.com/article/nikon-d800-vs-d800e-digital-slr-review-19764
http://www.robgalbraith.com/bins/content_page.asp?cid=7-11676-12555

wilk325
04-10-2012, 09:25

Ze względów bezpieczeństwa Ci z lotników co kupili to kupili D800;
ale na ostatnim plenerze w Wiktorowie były dwie D800E i nie narzekali na morę, ani jej nie widziałem.

GonzoG
05-10-2012, 12:56
A jednak może i pojawi się D4x... W serwisie B&H pojawił się (na chwilę) wpis z D4x:
http://nikonrumors.com/2012/10/04/no-the-nikon-d4x-is-not-coming-any-time-soon.aspx/

Jacek_Z
05-10-2012, 13:01
54 Mpx i 7 fps ? Świetnie, ale wątpliwe. Sloty kart wyłącznie XQD - wątpię, bo nie wiadomo czy sie przyjmie ten standard. A jak nie, to by strasznie umoczyli z tym body.

wilk325
05-10-2012, 13:02
A jednak może i pojawi się D4x... W serwisie B&H pojawił się (na chwilę) wpis z D4x:
http://nikonrumors.com/2012/10/04/no-the-nikon-d4x-is-not-coming-any-time-soon.aspx/

noo,
54,6Mp i do tego 7 fps - bajka; poproszę 2 :)

Groniu7
05-10-2012, 21:52
noo,
54,6Mp i do tego 7 fps - bajka; poproszę 2 :)

Ooooooo to byłaby odpowiedź i wyjaśnienie mojego dylematu... Mmmmmmmmm ja też proszę chociaż jedną sztukę ;)

SX125
23-10-2012, 19:41
D4S i D4X... a może D5 od razu?
na tynku jest już masa profesjonalnego sprzętu. Czego Ci brakuje chociażby D3,D3s,D4? To profi puchy które mają dosłownie wszystko. Kiedyś ludzie trzaskali niesamowite kadry w zwykłych d1,d2h, d2x i nikt nie marudził. No chyba, że chcesz w aparacie oglądać filmy, przeglądać facebooka i sprawdzać poczte.. Litości.

wilk325
23-10-2012, 20:01
Kiedyś ludzie trzaskali niesamowite kadry w zwykłych d1,d2h, d2x i nikt nie marudził. Litości.

Kiedyś ludzie podtrzymywali ogień,
później nauczyli się go rozpalać-metodami jak na dzień dzisiejszy prymitywnymi; teraz się nad tym nie zastanawiamy skąd wziąć ogień;) - takie jest prawo postępu.

Sam z chęcią ( i to bez litości;) dla mojego portfela ) bym przygarnął takie D4x lub D5 pod warunkiem, że będzie miało to co ja chcę, a nie to co dostanę, bo niestety na dzień dzisiejszy ani D4, ani D800 mi nie daje tego:(. W pierwszym przypadku za mała matryca w stosunku do D3x, w drugim za mało fps w stosunku do D3s;

a i co by wyjaśnić niektórym - fotografuję co najmniej dwoma jak nie 3 puszkami "prawie" w jednej chwili ( to dla "nowych" ).

R
24-10-2012, 09:37
a i co by wyjaśnić niektórym - fotografuję co najmniej dwoma jak nie 3 puszkami "prawie" w jednej chwili ( to dla "nowych" ).

o k... robocop... :mrgreen:

kichu
24-10-2012, 17:14
;)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/10/wilk_0024-2.jpg
źródło (http://www.spfl.pl/wp-content/uploads/2090/04/wilk_0024.jpg)

docxxx
24-10-2012, 17:43
Ta, a mówił o trzech :mrgreen:

dareknik
24-10-2012, 18:48
Chyba te trzy to na plecach dodatkowo.

j_zuzia
24-10-2012, 22:39
I tak jeśli chodzi o wersje rozszerzone X lub S to najlepszy wyborem na tą chwile to D3x bo D800 D4 to kamery a nie aparaty.

mateo912
24-10-2012, 22:55
I tak jeśli chodzi o wersje rozszerzone X lub S to najlepszy wyborem na tą chwile to D3x bo D800 D4 to kamery a nie aparaty.

serio? to w takim razie czym są kamery skoro tam też można zdjęcia robić?

SX125
25-10-2012, 00:10
Z czystej Ciekawości - to tele to 300 2.8 af-s vr2 z hk-30? czy 500 f4?

kichu
25-10-2012, 08:20
500

Kryhu
25-10-2012, 09:05
;)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/10/wilk_0024-1.jpg

Etam, widać że pozowanka ze sprzętem kolegów ;P
Po co niby przy całej reszcie ten D700 z 70-300 (o ile dobrze widzę)? ;)

R
25-10-2012, 09:44
rumience na twarzy wskazuja na to, ze model pierwszy raz ma w reku (na szyi) taki sprzet... phi...

kichu
25-10-2012, 10:13
Etam, widać że pozowanka ze sprzętem kolegów ;P
Po co niby przy całej reszcie ten D700 z 70-300 (o ile dobrze widzę)? ;)

Masz racje tu była pozowanka... z tym, ze tego 70-300 bym nie demonizował, bo 500 na DX + 70-300 na FX to moj standardowy zestaw na pokazy :)

larky
25-10-2012, 10:33
Pojechałeś Kichu :P

Kryhu
25-10-2012, 15:32
Masz racje tu była pozowanka... z tym, ze tego 70-300 bym nie demonizował, bo 500 na DX + 70-300 na FX to moj standardowy zestaw na pokazy :)

70-300 mi nie pasował bo na drugim ramieniu widzialem 70-200vr1, nawet nie wiem czy nie z konwerterem :)

kichu
25-10-2012, 16:16
bo to jest stare zdjecie i tam faktycznie robiliśmy "choinke" ... po 5 min szyja odpadała swoją droga :) natomiast na dziś dzień mój zestaw do foto-loto wyglada jak napisałem wyżej (z ta zmiana ze zamiast DX (D300s) kupilem D800)

maro842
26-10-2012, 10:59
Nikon Servis? ;)

sv
26-10-2012, 12:40
;)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/10/wilk_0024-1.jpg

Te nikony to muszą być straszne padaki, skoro potrzebujesz aż 4 aparatów, żeby zrobić zdjęcie ;-)