Zobacz pełną wersję : Przesiadka z D3100 na D5100 opłacalna?
Cześć!
W mojej szkole odbywa się na kółku konkurs foto, w którym do wygrania jest nagroda wartości coś koło 900 zł. Niedługo nastąpi koniec, a nauczycielka nadal mi mówi, że jestem na 1 miejscu. :D Myślałem nad takim mykiem, ażeby dopłacić 1000 zł do body D5100, a szkoła te 900 zł. Tylko czy warto?
PS. Poza tematem: Za ile pójdzie D3100 body przebieg ok. 45 tys. zdj? 1,5 roczny? :lol:
Czy nagrodę sprzedasz za 900 zł? Zawsze jest jakiś spadek na wartości :). Czy warto? Spójrz na zdjęcia i opinie na forum - było mnóstwo tego typu wpisów. A cenę D3100 poznasz na chociażby allegro :).
moim zdaniem nie ma co kombinować - różnicy w ergonomii nie ma prawie żadnej za wyjątkiem ruchomego wyświetlacza. Na twoim miejscu pomyślałbym nad 3200 - matryca wydaje się być lepsza niż w D5100 a przede wszystkim dużo więcej Mpix
skarcity
27-09-2012, 19:49
Nie opłaca się, chyba że z powodu przebiegu D3100. Swoją drogą to jak nacpykałeś 45 tys zdjęć w 1,5 roku?! Średnio ~82 zdjęcia dziennie!
pozdrawiam
Na D7000 albo D300s przesiadka byłaby opłacalna. W tym wypadku raczej nie ma sensu. No chyba, że możesz kupić D5100 i jeszcze z zyskiem sprzedać D3100.
Proponuje rozpocząć kolejną dyskusje na temat wyższości D3100 nad D5100 i D90 :D
A może przesiadka na nowy sprzęt da jeszcze większą motywację do działania? Chociaż sądząc po przebiegu d3100 to zapału nie brakuje. Ja w ostatnim czasie nabyłem d5100 jako drugie awaryjne body. Powiem tyle:doceniam odchylany wyświetlacz i to przemawia na korzyść d5100 (przy żabiej perspektywie z fisheyem niezastąpione). Jeżeli ktoś chciałby kupować Twoje zdjęcia i drukować je w większym formacie to znowu lepszy jest d5100 (między innymi ja , posiadając d7000, wybrałem d5100 z 16mpx a nie d3100). Myślę że możesz moje argumenty przemyśleć. Jeśli pomoże Ci to w wyborze to super. Poza tym, a kolega SKA napewno to wie bo jest z Lubina, jest taki sklepik fotograficzny Foto-Kołodziej. Ceny najtańsze na rynku nawet z przesyłką (przynajmniej jeszcze 2-3tyg tak było). Szukaj ich na Alle...
W przypadku totalnego amatora (sam też się za takiego uważam), żadna przesiadka nie jest opłacalna ;)
Pytanie trzeba sformułować inaczej. Czy zmiana aparatu da mi więcej zadowolenia z fotografowania, czy będę robił lepsze zdjęcia, czy poprawi to moje samopoczucie, czy będę mógł stosować inne szkła etc... :)
Jak masz takie ciśnienie to zmieniaj i się nie pytaj, każda zmiana jest początkiem nowego - nie zawsze znaczy lepszego :)
Ech.., pokolenie "bezkliszowców", to co mi się w Was podoba, to te przebiegi migawek :)
Wystaw na aukcję ten swój aparat, być może się okaże, że nie dostaniesz za niego tyle ile oczekujesz. Ja bym od Ciebie go nie kupił z takim przebiegiem ;)
skarcity
28-09-2012, 11:17
Wystaw na aukcję ten swój aparat, być może się okaże, że nie dostaniesz za niego tyle ile oczekujesz. Ja bym od Ciebie go nie kupił z takim przebiegiem ;)
tu się nowa nisza otwiera - korekcja przebiegu lustrzanek :-) - urban97, jaki przebieg byś chciał i ile jesteś w stanie zapłacić?
pozdrawiam
tu się nowa nisza otwiera - korekcja przebiegu lustrzanek :-)
a potem na giełdzie:
dwa lata, przebieg xxx zdjęć, bez korekcji, przebieg potwierdzony przeglądami w serwisie ;)
To samo bedzie jak z autami ktore maja po 150tys na liczniku a faktyczny przebieg to ze 400tys bo polacy widzac auto powyzej 200tys sie wycofuja byl fajny program na Turbo o kreceniu licznikow
Wracajac do pytania to duzo ludzi poleca zmienic szklo niz przesiadka na inny model no chyba ze serio brakuje ci konkretnych funkcji
Sa tez ludzie ktorzy maja parcie na nowy sprzet
Pozdro
Nie opłaca się, chyba że z powodu przebiegu D3100. Swoją drogą to jak nacpykałeś 45 tys zdjęć w 1,5 roku?! Średnio ~82 zdjęcia dziennie!
pozdrawiam
Po prostu lubię robić sobie tz. serie zdj. Później mam możliwość wyboru najlepszego ujęcia. ;)
A może przesiadka na nowy sprzęt da jeszcze większą motywację do działania? Chociaż sądząc po przebiegu d3100 to zapału nie brakuje. Ja w ostatnim czasie nabyłem d5100 jako drugie awaryjne body. Powiem tyle:doceniam odchylany wyświetlacz i to przemawia na korzyść d5100 (przy żabiej perspektywie z fisheyem niezastąpione). Jeżeli ktoś chciałby kupować Twoje zdjęcia i drukować je w większym formacie to znowu lepszy jest d5100 (między innymi ja , posiadając d7000, wybrałem d5100 z 16mpx a nie d3100). Myślę że możesz moje argumenty przemyśleć. Jeśli pomoże Ci to w wyborze to super. Poza tym, a kolega SKA napewno to wie bo jest z Lubina, jest taki sklepik fotograficzny Foto-Kołodziej. Ceny najtańsze na rynku nawet z przesyłką (przynajmniej jeszcze 2-3tyg tak było). Szukaj ich na Alle...
Mam nadzieję, że da. :)
W przypadku totalnego amatora (sam też się za takiego uważam), żadna przesiadka nie jest opłacalna ;)
Pytanie trzeba sformułować inaczej. Czy zmiana aparatu da mi więcej zadowolenia z fotografowania, czy będę robił lepsze zdjęcia, czy poprawi to moje samopoczucie, czy będę mógł stosować inne szkła etc... :)
Jak masz takie ciśnienie to zmieniaj i się nie pytaj, każda zmiana jest początkiem nowego - nie zawsze znaczy lepszego :)
Ech.., pokolenie "bezkliszowców", to co mi się w Was podoba, to te przebiegi migawek :)
Po prostu w D3100 nie podobają mi się te kolory. Nie jestem fanem Photoshopa, przyjaciółka ma D5100, jest taka głębia kolorów + 2 nowe obiekty na pokrętle: SCENE i EFFECTS są genialne! Po prostu robić zdj. i nie martwić się o przerabianie. Porównując zdjęcia z obu aparatów D5100>D3100 ze względu na te kolory. Przy okazji, nie wiem, czy to sprawa obiektywu w co wątpię (ona ma 18-105VR, a ja 35), ale zdjęcia nawet w nocy są nieporuszane! W D3100 mam z tym problemy, obraz rozmazany... A D5100 spisuje się świetnie!
Jeśli nikt nie kupi, trudno, dam ze swoich. ;)
tu się nowa nisza otwiera - korekcja przebiegu lustrzanek :-) - urban97, jaki przebieg byś chciał i ile jesteś w stanie zapłacić?
pozdrawiam
Jestem fanem "przedmiotów od nowości", szczególnie sprzętu elektronicznego, za Chiny bym nie kupił używanego. Więc odpada pytanie. ;)
To samo bedzie jak z autami ktore maja po 150tys na liczniku a faktyczny przebieg to ze 400tys bo polacy widzac auto powyzej 200tys sie wycofuja byl fajny program na Turbo o kreceniu licznikow
Wracajac do pytania to duzo ludzi poleca zmienic szklo niz przesiadka na inny model no chyba ze serio brakuje ci konkretnych funkcji
Sa tez ludzie ktorzy maja parcie na nowy sprzet
Pozdro
Już mam 2 szkła, które dobrze się spisują: 35 i 70-300SIGMAAPO. Zoom jest, podstawa jest, fisheye mi się marzy, ale nie wiem jak z moją lustrzanką sobie poradzi. Nie wiem też, czy ma automatyczne ostrzenie, bo w przypadku szybkich zdjęć by się przydało... ;/
... fisheye mi się marzy, ale nie wiem jak z moją lustrzanką sobie poradzi. Nie wiem też, czy ma automatyczne ostrzenie, bo w przypadku szybkich zdjęć by się przydało... ;/
AF przy rybie jest zbędny - ostawienie dobrej ostrości to kwestia ułamka sekundy na przekręcenie pierścienia, a głębia ostrości jest tak duża, że prawie zawsze się trafia.
Co do radzenia sobie - najtańszy który działa bez problemów z D3xxx, D5xxx to Samyang 8mm AE, ale bez AF (ok 1200 zł), później jest Sigma 10mm a AF i Nikkor 10.5mm z AF, ale ceny znacznie ponad 2000 zł.
Po prostu w D3100 nie podobają mi się te kolory. Nie jestem fanem Photoshopa, przyjaciółka ma D5100, jest taka głębia kolorów + 2 nowe obiekty na pokrętle: SCENE i EFFECTS są genialne! Po prostu robić zdj. i nie martwić się o przerabianie. Porównując zdjęcia z obu aparatów D5100>D3100 ze względu na te kolory. Przy okazji, nie wiem, czy to sprawa obiektywu w co wątpię (ona ma 18-105VR, a ja 35), ale zdjęcia nawet w nocy są nieporuszane! W D3100 mam z tym problemy, obraz rozmazany... A D5100 spisuje się świetnie!
Jeśli nikt nie kupi, trudno, dam ze swoich. ;)
W Coolpix'ach też jest mnogo od programów tematycznych i efektów zdjęciowych. Też mają AF, więc na co Ci lustrzanka...
pioter m
30-09-2012, 20:43
Drogi Urbanie.
Nie dumaj, że d5100 da zupełnie inny kolor, bo nie da. Zasadniczo powinno byc praktycznie to samo. Kwestia nastawów w aparacie. Radzę zaprzyjaźnić się z instrukcją.
Dwa - autofokus ten sam, ale inny obiektyw i inne rezultaty oraz zastosowanie - poczytaj, a będziesz wiedział, czego chcesz i co możesz dostać.
Narazie czcze gadanie się tu uskutecznia.
.... a ja bym wziol i kupil canona. Canon ma lepsze kolory ....
Drogi Urbanie.
Nie dumaj, że d5100 da zupełnie inny kolor, bo nie da. Zasadniczo powinno byc praktycznie to samo. Kwestia nastawów w aparacie. Radzę zaprzyjaźnić się z instrukcją.
Dwa - autofokus ten sam, ale inny obiektyw i inne rezultaty oraz zastosowanie - poczytaj, a będziesz wiedział, czego chcesz i co możesz dostać.
Narazie czcze gadanie się tu uskutecznia.
Gdzieś tu na forum czytałem, że D5100 ma ładniejsze kolory nawet od D7000 (Oczywiście spotkało się to z ostrą ripostą właścicieli D7000:) ) Za sprawą jakiegoś filterka na matrycy.
A AF D5100 ma od D90 no chyba, że D3100 też ma ten sam układ AF.