PDA

Zobacz pełną wersję : Akcja PS numeracja zdjęć znakiem wodnym

manfred
27-09-2012, 10:28
Witam serdecznie proszę o pomoc jak wykonać akcję za pomocą której ponumeruje zdjęcia od 1 do 200 znakiem wodnym umieszczonym na środku zdjęcia. Za pomoc dzięki serdeczne.

adrian9627
27-09-2012, 10:56
Prosta sprawa klikasz w photoshopie nagraj akcję po czym robisz wszystko co ma być zmodyfikowane czyli w tym wypadku
załadowanie pliku z logiem
(ewentualnie) zmiana krycia , rozmiaru
umieszczenie loga w odpowiednim miejscu
zapisanie pliku w obojętnie jakim miejscu np.pulpit
zakończenie nagrywania

I teraz już tylko wystarczy zrobić sekwencje wsadową
podać źródło ( folder ze zdjęciami )
miejsce docelowe ( folder gdzie mają być zapisane )
zafajkować "pomiń zapisz jako"
Wpisać nazwę pliku i dodać numerowanie.
I zatwierdzić.

O ile wszystko dobrze opisałem to będzie działać.

A i ważna informacja pamiętaj ,że jeżeli zmienisz z czasem miejsce lub nazwe pliku z logiem to akcja nie zadziała.

manfred
28-03-2013, 13:40
załadowanie pliku z logiem
(ewentualnie) zmiana krycia , rozmiaru
umieszczenie loga w odpowiednim miejscu
zapisanie pliku w obojętnie jakim miejscu np.pulpit
zakończenie nagrywania

.

Nie rozumiem tego możesz jaśniej dla starego schorowanego człowieka? Jak mam stworzyć plik aby kolejne zdjęcia było kolejno numerowane?

RomanZWrocławia
29-03-2013, 00:03
tu masz skrypt pozwalający wprowadzić na obraz napis odpowiadający numeracji pliku w folderze.
https://www.adobe.com/cfusion/exchange/index.cfm?event=extensionDetail&extid=1043719
Możesz go umieścić w akcji wprowadzającej logo na obraz.
Jak napisać akcję - nie podejmuję się. Z jednej strony łatwe jak nagrywanie niegdyś na taśmę magnetofonową, z drugiej temat chyba wyczerpany w sieci i w każdej książce na temat PS

manfred
29-03-2013, 11:06
Królu złoty o takie coś mi chodziło. Serdecznie dziękuje za pomoc.

manfred
05-06-2013, 18:16
Witam ponownie tworzę akcję. Czyli włączam nagrywanie otwieram zdjęcie następnie uruchamiam skrypt dla zdjęcia poziomego. Następnie spłaszczam obrazek i poleceniem zapisz zapisuje je w tym samym folderze. Po czym zdjęcie kasuje. Akcja nagrana. Gdy otwieram akcję z poziomu Bridge wywala mi okno z Preferencjami z zakładką "Jednostki i miarki " nie bardzo rozumiem dlaczego? Natomiast jak robię to z poziomu PS akcja przebiega prawidłowo z tym że wcześniej muszę dokonać segregacji na poziome i pionowe zdjęcia.

manfred
02-08-2013, 12:15
Powracam gdyż problem cały czas nie rozwiązany. Może ktoś pomoże?

funky12
11-11-2013, 23:51
program uMark częściowo rozwiązuje powyższy problem. za informację podziękowania dla Manfred!