Zobacz pełną wersję : Opłata za sesję ślubną Park Pieniński
Wczoraj miałem tę przyjemność, że mogłem wykonać plener ślubny parze młodej na Zamku Czorsztyńskim. I tu niemiła niespodzianka. Opłata za taką sesję 200 zł wprowadzona od tego roku. Rozumiem gdy korzystam z sal wystawowych eksponatów ale my niczym nie różniliśmy się od małżeństwa które przechadzało się obok nas a które fotografowała ich koleżanka no może ubiorem. "Oni" tez wykonali mnóstwo zdjęć w dodatku błyskając lampą błyskową. Mało tego niemiła pani w kasie poinformowała mnie, że jeśli chce wykonywać zdjęcia w całym Parku Pienińskim młodej parze to mam obowiązek zapłacić 200 zł. Czyli wejście na Sokolice, Trzy Korony, spływ Dunajcem itd itp. Czy dyrektor Parku nie posunął się za daleko w swoim rozporządzeniu...?
http://www.pieninypn.pl/?id=76790&location=f&msg=1&lang_id=PL
raczej mają prawo do wnoszenia opłat
Wszyscy topimy się powoli we własnym g... Chęć zarobienia na wszystkim i wszystkich jest już tak wpisana we współczesność, że powoli ziszczają się scenariusze filmów s-f.
Szkoda, że ci sami właściciele tych hoteli, zamków itp... niechętnie płacą choćby za zdjęcia do reklam. Kiedyś dostałem zapytanie czy podejmę się sfotografowania wnętrz takiego zamku/hotelu. Jednakże budżet jaki na ten cel szanowny właściciel przeznaczył to jakiś żart. Skoro choćby za półgodzinną sesję z parą młodych kasują 100 czy 200pln, to niech płacą dobrze innym... Niestety gro tych właścicieli myśli, że jest pępkiem świata, im jest ciężko, trzeba płacić za pierdnięcie na ich terenie, a oni płacić nie muszą. Żenada.
Mój kolega kamerzysta z którym rozmawiałem (pozdrawiam serdecznie) wspomniał mi, iż były właściciel Zamku Czorsztyńskiego już teraz ok. 90-letni pan przyjechał zwiedzić zamek. Spytał kasjerkę czy musi wykupić bilet na swój zamek z tego co wiem odstąpili od obowiązku wykupienia biletu. No to chyba nie jest tak źle że pozwolono właścicielowi zwiedzić za darmo swój zamek ;-)
Stach2008
27-09-2012, 09:21
To już jest lekka przesada z takimi opłatami... W cenniku mają napisane:
"opłaty nie dotyczą osób zwiedzających PPN wykonujących pamiątkowe zdjęcia lub filmy z pobytu w parku"
Czy para młoda nie dokumentuje pobytu w parku lub przy zamku?
http://www.pieninypn.pl/?id=76790&location=f&msg=1&lang_id=PL
raczej mają prawo do wnoszenia opłat
No oczywiście że mają prawo bo sami sobie to wymyślili sami to egzekwują w dodatku dyskryminując ludzi którzy sa ubrani po ślubnemu. Bo nawet tłumaczenie iż jestem kuzynem młodego nie przyniosło skutku.
W regulaminie Roztoczańskiego Parku Narodowego też mają tego typu zapisy:
"Prowadzenie działalności wytwórczej, handlowej i innej może odbywać się po
uzyskaniu licencji na prowadzenie działalności gospodarczej podpisanej przez
Dyrektora Parku.
3. Licencja może być wystawiona na pisemny wniosek zainteresowanego. Określa ona
zakres prowadzonej działalności, czas i miejsce oraz wielkość opłaty za korzystanie
z zasobów, tworów i składników przyrody Parku, jeżeli opłaty te nie są zawarte
w tabeli opłat stanowiącej załącznik nr 11 do Regulaminu.
4. Uzyskania licencji wymaga m.in. profesjonalne fotografowanie lub filmowanie
w celach zarobkowych, sprzedaż pamiątek, prowadzenie działalności gastronomicznej
oraz innej działalności zarobkowej korzystającej z zasobów, tworów i składników
przyrody."
Ustawa o ochronie przyrody mówi:
"Za wstęp do parku narodowego lub na niektóre jego obszary oraz za udostępnia-
nie parku narodowego lub niektórych jego obszarów mogą być pobierane opłaty."
"udostępnianie – umożliwianie korzystania z parku narodowego, re-
zerwatu przyrody lub niektórych ich obszarów i obiektów w celach na-
ukowych, edukacyjnych, turystycznych, rekreacyjnych, sportowych,
filmowania, fotografowania, a także w celach zarobkowych"
wygląda na to że są na wygranej pozycji ;)
Może i prawnie jest to ok.
Ale to przecież mienie państwowe a więc NASZE a nie pana dyrektora.
Niestety nasze państwo wynajduje wszelkie możliwe sposoby, czasem nawet i niezgodne z prawem by złupić/ okraść obywateli.
Inaczej nie da się tego określić.
Takie zdjęcia moim zdaniem są bardziej pamiątkowymi niż komercyjnymi.
Przecież młodzi nie będą czerpać z nich zysków, a to oni muszą zapłacić te 200zł.
Rozumiałbym gdyby brali kasę np. od ekip TVNu kręcących film.
Może ktoś powinien narobić szumu w tej sprawie, o ile pamiętam to muzea musiały się wycofać od pobierania opłat od wszystkich robiących zdjęcia.
Tylko że taki właściciel nie bardzo wziął pod uwagę fakt, że to klient fotografa płaci za to "profesjonalne fotografowanie lub filmowanie w celach zarobkowych" (chyba że któryś z Was pokrywa zachcianki klientów?), co powoduje, że klient woli zrezygnować i wybrać inne, tańsze lub darmowe miejsce na swoją sesję, a do właściciela pozostanie niesmak i odpowiednia opinia o miejscówce... A przeca mogli zyskać reklamę i zachęcić więcej turystów darmową reklamą na blogu fotografa...
Jakiś czas temu było dosyć głośno o pobieraniu opłat za fotografowanie w muzeach. Ciekawe tylko jak ta sytuacja odnosiłaby się do Parków Narodowych, ale zapewne sytuacja jest analogiczna.
"Dnia 5 marca 2010 r. Sąd Ochrony Konkurencji i Konsumentów w Warszawie (dalej "SOKiK") wydał wyrok, w którym uznał, iż muzea nie mogą zakazać fotografowania eksponatów, a także pobierać dodatkowych opłat za fotografowanie obrazów, rzeźb i innych przedmiotów wystawionych w salach ekspozycyjnych (sygn. XVII AmC 1145/09)."
... do tego http://prawo.vagla.pl/node/9027
robin102
11-10-2012, 13:14
"opłaty nie dotyczą osób zwiedzających PPN wykonujących pamiątkowe zdjęcia lub filmy z pobytu w parku"
Pamiątkowe jak najbardziej bez opłat, ale jak sadzi się fotograf i kamerzysta w ładne miejsca to wiadomo z kilometra, że nie za darmo to robią więc mogą zapłacić za udostępnienie lokalizacji. Osobiście nie mam nic przeciwko 100-200 zł to standardzik w mojej okolicy. Mam zapis w umowie, że takie koszty pokrywają PM.
jackrabbit
11-10-2012, 14:29
A tak z ciekawosci, ubezpieczenie OC wymagaja?
Może i prawnie jest to ok.
Ale to przecież mienie państwowe a więc NASZE a nie pana dyrektora.
Niestety nasze państwo wynajduje wszelkie możliwe sposoby, czasem nawet i niezgodne z prawem by złupić/ okraść obywateli.
Inaczej nie da się tego określić.
Takie zdjęcia moim zdaniem są bardziej pamiątkowymi niż komercyjnymi.
Przecież młodzi nie będą czerpać z nich zysków, a to oni muszą zapłacić te 200zł.
Rozumiałbym gdyby brali kasę np. od ekip TVNu kręcących film.
Może ktoś powinien narobić szumu w tej sprawie, o ile pamiętam to muzea musiały się wycofać od pobierania opłat od wszystkich robiących zdjęcia.
Mam inny pomysł - nie podobają się opłaty za komercyjne wykorzystanie parków, to może dogadajcie się z administratorem takiego parku i za darmo mu go posprzątacie....
Utrzymanie parku/zamku/muzeum sporo kosztuje i uważam, że jak ktoś chce takie miejsca wykorzystać w celach zarobkowych, to niech płaci. Jak mu się nie podoba, to niech znajdzie sobie inne miejsce.
Co do muzeów - jest akurat podobnie - nie mogą pobierać opłat za zdjęcia niekomercyjne (dozwolony użytek własny). Za każde inne fotograf musi zgłosić się to muzeum po zgodę na wykorzystanie, a to kosztuje.
mateo912
11-10-2012, 19:57
Mam inny pomysł - nie podobają się opłaty za komercyjne wykorzystanie parków, to może dogadajcie się z administratorem takiego parku i za darmo mu go posprzątacie....
Utrzymanie parku/zamku/muzeum sporo kosztuje i uważam, że jak ktoś chce takie miejsca wykorzystać w celach zarobkowych, to niech płaci. Jak mu się nie podoba, to niech znajdzie sobie inne miejsce.
Co do muzeów - jest akurat podobnie - nie mogą pobierać opłat za zdjęcia niekomercyjne (dozwolony użytek własny). Za każde inne fotograf musi zgłosić się to muzeum po zgodę na wykorzystanie, a to kosztuje.
tyle że muzea (publiczne) parki itp są utrzymywane z budżetu państwa więc mają one kasę na sprzątanie dbanie itp, więc argument nie trafiony.
tyle że muzea (publiczne) parki itp są utrzymywane z budżetu państwa więc mają one kasę na sprzątanie dbanie itp, więc argument nie trafiony.
Kasa jest nie na sprzątanie po ludziach, którzy uważają, jak są poza własnym domem, to śmieci można walić wszędzie.
Jest na utrzymanie parku - dbanie o drzewostan, przecinki. Szczególnie że jest to park narodowy i jest kładziony silny nacisk na ochronę roślinności i zwierząt.
Park Narodowy nie jest parkiem publicznym. Jest to obszar objęty szczególną ochroną, tylko że większość ludzi ma to w nosie i swoje śmieci zostawia tam, gdzie im najwygodniej - pod swoją dupą.
Skoro na wykorzystaniu terenów parku zarabiasz, to płać.
To tak samo jakby ktoś powiedział, żeby pożyczyć mu za darmo sprzęt foto, bo on potrzebuje zrobić 2 wesela...
Niedaleko mnie w Mosznej opłata za sesję kosztuje w parku 50zł + opłata za wstęp (5zł/os), a w zamku 100zł za każde 30min za salę - średnio wychodzi 500-700zł... i jakoś na brak chętnych nie narzekają.
mateo912
11-10-2012, 20:39
Kasa jest nie na sprzątanie po ludziach, którzy uważają, jak są poza własnym domem, to śmieci można walić wszędzie.
Jest na utrzymanie parku - dbanie o drzewostan, przecinki. Szczególnie że jest to park narodowy i jest kładziony silny nacisk na ochronę roślinności i zwierząt.
Park Narodowy nie jest parkiem publicznym. Jest to obszar objęty szczególną ochroną, tylko że większość ludzi ma to w nosie i swoje śmieci zostawia tam, gdzie im najwygodniej - pod swoją dupą.
Skoro na wykorzystaniu terenów parku zarabiasz, to płać.
To tak samo jakby ktoś powiedział, żeby pożyczyć mu za darmo sprzęt foto, bo on potrzebuje zrobić 2 wesela...
Niedaleko mnie w Mosznej opłata za sesję kosztuje w parku 50zł + opłata za wstęp (5zł/os), a w zamku 100zł za każde 30min za salę - średnio wychodzi 500-700zł... i jakoś na brak chętnych nie narzekają.
Tyle że Moszna jest prywatna a nie publiczna jak parki, wiem bo bywam tam.
W okolicy gdzie często bywam znajduje się renesansowy pałac pieczołowicie odnawiany i restaurowany przez
obecnego właściciela. Na swojej stronie pisze tak.
"NOWOŻEŃCY
Pałac Książęcy jest wspaniałym miejscem na organizację sesji plenerowej dla Pary Młodej. Pałacowe komnaty,
wspaniałe meble i eksponaty, a przede wszystkim piękny park sprawią,że Wasza sesja nabierze artystycznego
wyrazu !!!
Pary Młode mogą wykonywać sesje plenerowe na terenie Pałacu i parku za darmo, pod warunkiem wcześniejszej rezerwacji".
Prawo o muzeach jest w sporej części martwe np. dyrekcja zabytku w cesarsko królewskim mieście uważa że widok od strony południowej ww zabytku jest zastrzeżony i nie wolno go fotografować - niestety nie potrafią wyjaśnić skąd wywodzą to prawo może jakieś nadanie cesarskie lub królewskie, cytowany wyrok SOKiK też ich nie dotyczy i co i nico - UOKiK nie korzysta z ustawowego uprawnienia nałożenia kary pieniężnej - dlaczego nie wiadomo. Co do parków narodowych to niedługo pewnie zabronią wnosić statywy bo jak jest statyw to fotografowanie jest profesjonalne.
Pałac Książęcy jest wspaniałym miejscem na organizację sesji plenerowej dla Pary Młodej. Pałacowe komnaty,
wspaniałe meble i eksponaty, a przede wszystkim piękny park sprawią,że Wasza sesja nabierze artystycznego
wyrazu !!!
Pary Młode mogą wykonywać sesje plenerowe na terenie Pałacu i parku za darmo, pod warunkiem wcześniejszej rezerwacji".
I to jest moim zdaniem właściwe podejście nawet prywatni ludzie potrafią.
Rozumiem, ze każdy chce zarobić, ale pobieranie od młodych kasy nawet w parkach to przesada.
Ślub przynajmniej w założeniu bierze się tylko raz i trochę "forów" się należy takim ludziom.
A na przestrzeni parków państwowych to wciąż uważam za rozbój takie opłaty.
Wszystko co jest państwowe to jest nasze a nie "ich".
Utrzymanie takich miejsc jest dotowane z NASZYCH podatków.
Jedyną "opłatą" jaką moim zdaniem mogą pobierać to mandaty za śmiecenie,
natomiast normalne używanie przez obywateli powinno być bezpłatne.
U nas teraz to nawet muzea chciałyby na wszystkim zarabiać komercyjnie.
Drogi też są przecież nasze, bo państwowe i utrzymywane z podatków, a opłaty za przejazd samochodami ciężarowymi są - identycznie jest z parkami.
Idziesz tam prywatnie - masz za darmo. Chcesz wykorzystywać w celach zarobkowych - płać.
Idziesz tam prywatnie - masz za darmo. Chcesz wykorzystywać w celach zarobkowych - płać.
Jeśli korzystasz z czegokolwiek w celach zarobkowych, dlaczego masz się nie podzielić z kimś lub podmiotem uprawnionym?
Płacisz podatki i prywatnie możesz korzystać za darmo,..............chcesz w celach zarobkowych? Płać, skoro na tym zarobisz.
Władca Pixeli
13-10-2012, 23:50
Ślub przynajmniej w założeniu bierze się tylko raz i trochę "forów" się należy takim ludziom.
A na przestrzeni parków państwowych to wciąż uważam za rozbój takie opłaty.
To dlaczego fotograf, który bierze kasę za zdjęcia w kościele nie zrobi zdjęć w parku za darmo.
Trochę "forów" się należy takim ludziom.
Bernard_w
14-10-2012, 12:07
Każdy chce zarobić, nikt nie chce dać zarobić... Jakie to polskie... Jest tylko jeden prawdziwy problem... Polacy zarabiają za mało, a chcą zarobić za dużo... Pewnie że to rozsądne, żeby płacić za udostępnienie miejsca do zdjęć, jednak cena w wysokości 1/7 najniższych zarobków, to przesada... 50 pln moim zdaniem byłoby odpowiedniejsze... W stanach tego typu usługi to kilkanaście dolarów... W Polsce... Jak to w Polsce...
Bernard - wysłane z tapatalk
Władca Pixeli
14-10-2012, 17:36
W stanach tego typu usługi to kilkanaście dolarów...
Chicago Botanic Garden
The general photography/videography guidelines outlined here are intended for all guests, but in addition to observing the photo restrictions, photographers must obtain a permit if they wish to use the Garden's setting as the background for formal, posed photography/videography. This category includes weddings, family, portraits, graduations, engagements, quinceañera celebrations and bar and bat mitzvahs, or similar.
Permit Fee: If you need to obtain a permit, a photography/videography permit fee of $125 will be charged.
W Nowym Jorku wszelkie komercyjne sesje, które w jakikolwiek mogłyby przeszkadzać innym w miejscach publicznych 300$ (opłata manipulacyjne za pozwolenie).
Bernard_w
15-10-2012, 07:42
No tak... Ja tu o ogólnych zasadach a Wy mi cenami... Może i tak jest jak mówicie, a może trzeba by tam pomieszkać trochę...
Bernard - wysłane z tapatalk
Drogi też są przecież nasze, bo państwowe i utrzymywane z podatków, a opłaty za przejazd samochodami ciężarowymi są - identycznie jest z parkami.
To kiepski argument bo akurat z drogami to czysty bandytyzm.
Chyba gdzieś czytałem, że z podatków/ akcyz tylko ok. 10% idzie na drogi.
Cała reszta ląduje w czarnej dziurze/ budżecie.
Wymyślanie kolejnych opłat za drogi nie ma nic wspólnego z kosztami utrzymania samych dróg.
To są po prostu kolejne parapodatki.
Tylko przy wprowadzaniu ich rusza cała machina propagandowa mówiąca nam jak dzięki tej kasie będzie pięknie,
że zostanie ona przeznaczona na drogi i głoszone są różne podobne bzdety robiące ludziom wodę z mózgu.
Sporo z tej propagandy w nas zostaje, ludzie już przyzwyczaili się, że za wszystko powinno się płacić nawet gdy te opłaty są chore.
Wcześniej czy później każdemu na nosie zainstalują mały licznik i będą liczyć za każdy oddech,
w początkowej fazie tylko gdy wykonujemy działalność gospodarczą ;)
Płać, skoro na tym zarobisz.
Podkreślić ! Wężykiem !
Większej głupoty nie czytałem Fryzjer 200 makijażystka 200, ksiądz 200, właściciel sali weselnej 200 i za to ma fotograf płacić?
Wczoraj miałem tę przyjemność, że mogłem wykonać plener ślubny parze młodej na Zamku Czorsztyńskim. I tu niemiła niespodzianka. Opłata za taką sesję 200 zł wprowadzona od tego roku.
Mnie złodzieje już w 2008 na dwie stówki skasowali.
Większej głupoty nie czytałem Fryzjer 200 makijażystka 200, ksiądz 200, właściciel sali weselnej 200 i za to ma fotograf płacić?
Po prostu przyszedł czas, żeby klientom uświadamiać, że ich każda zachcianka, to dodatkowe 400 pln doliczane do ceny usługi (200+ 200 twojego narzutu, do każdej opłaty, która musisz dodatkowo ponieść).
Ale ja nie widzę problemu. Przedstawiasz młodym kilka propozycji i oni podejmują decyzję gdzie chcą mieć plener - chcą na zameczku gdzie się buli to płacą. Będą chcieli w parku Yellowstone to chyba oni pokryją wszelkie koszty ,a nie fotograf.