Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] W pewnej dolinie...
Bartekkw
26-09-2012, 23:45
Zapraszam
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/09/chatkaa-2.jpg
źródło (http://imageshack.us/a/img716/5683/chatkaa.jpg)
katatjuta
27-09-2012, 01:28
Kadr nader fajny lecz tak jakby ciutke brakowało mi kontrastu, ale może mi sie zdaje.
Coś mocno niedobrze z kontrastem, to prawda.
Bartekkw
27-09-2012, 02:20
Hmmmm...przygladam sie n-ty raz na 2 rożnych monitorach i nie widzę kłopotu - w którym miejscu zlokalizowaliscie usterke? Drugi plan czy pierwszy? Bo jeśli chodzi o drugi (góry) to tak właśnie ma być.....
Nie "w pewnej" tylko w piatce ;-) Co do kontrast... rzecz subiektywna. Teraz oglądam na laptopie (któren baardzo kontrastowy jest) i wydaje sie ok. Nie wypowiadam sie więc Ale pod światło, ze słoneczkiem w kadrze nawet sigma może troche konteastu stracić ;-)
Ogólnie mnie się podoba. Jedno z moich ulubionych miejsc w taterkach
Ciekawy moment. Aż chciało by się być na szlaku :)
ja też nie widzę u siebie problemów z kontrastem, ogólnie bardzo spoko kadr mimo pory dnia
w którym miejscu zlokalizowaliscie usterke?
Głównie w ciemnych partach kosówki, ale wrażenie jest ogólne.
Faktycznie w pierwszym momencie brakuje trochę kontrastu ale nie wiem czy należy to poprawiać. Ogólnie fajnie przedstawiony motyw, tylko trochę gubi się Toprówka, która w kontrze z wyeksponowaną gwiazdką słońca przegrywa konkurencję. Autor z pewnością wiedział, że w tych warunkach będą z tym problemy i zastosował umieszczenie jej w punkcie centralnym.
Nikonozaur
27-09-2012, 18:14
Kadr całkiem zgrabny chwyciłeś, ale technicznie coś poszło nie tak. O kontraście, a raczej jego braku już napisano. W/g mnie ostrość też nie należy do najlepszych, w ogóle cały obraz wygląda jak przed Rutinoscorbinem. ;)
Bartekkw
27-09-2012, 19:25
No i to jest dowód na to że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia ;) Jakbym podkręcił kontrast to poziom czerni w cieniach byłby nieakceptowalny. Taka przypadłość zdjęć pod słońce.
jarekf34
27-09-2012, 21:02
Oglądam na lapku więc powiem tylko, że bardzo przyjemny fot :)
Wydaje mi się, że zielenie za mocno ciągnięte z ciemności były.
krzysztofz24
27-09-2012, 23:54
Zdjecia pod slonce latwe nie sa. A juz szczegolnie ze sloncem w kadrze:-). Kadr na pewno spoko. Kontrastu bym odrobine wiecej widzial i troche podbic/moze tez ocieplic kolorystyke.
Do kontrastu wracajac, to poziomu swiatla bym nie podbijal, tylko troche poglebil cienie.
Ogolnie spoko, ale mozna by jeszcze pokombinowac z obrobka;-).