Zobacz pełną wersję : poszukiwany cichy aparat
mam sony r1 i poszukuję innego modelu z cichą elektroniczną migawką, czy aktualnie fuji x10 to jedyny "cichy" aparat z "ręcznym" zoomem ?
jeśli ktoś się spotkał z jakimś jeszcze modelem (elektroniczna migawka, "ręczny" zoom i choć troszkę większa matryca niż w małpkach, to proszę o podanie modelu
pastwisko
26-09-2012, 23:15
hasło EVIL ?
niestety e-pl1 jest głośny, fuji x-s1 też ma mechaniczną (głośną) migawkę, chodzi o aparat, którego nie słychać, ktoś kto miał R1 zrozumie od razu o co mi chodzi
nic nie przebije fuji x100 w trybie cichym - nie słychac praktycznie nic ... ide o zakład ze nic cichszego nie znajdziesz ...
catintheflat
04-10-2012, 23:00
nic nie przebije fuji x100 w trybie cichym - nie słychac praktycznie nic ... ide o zakład ze nic cichszego nie znajdziesz ...
Iphone 4S
Co wygrałem ?
marcus777
04-10-2012, 23:06
co wygrałem ?
Panasonica LX 7
Antonioo
04-10-2012, 23:37
Potwierdzam - x10 przełączone w tryb cichy(czyli przytrzymanie dłużej przycisku back) nie wydaje z siebie żadnego dźwięku.
Podejrzewam, że każdy z centralną migawką
miron19j
05-10-2012, 10:04
Nikon V1
niestety nikon V1 z założenia ma dużo gorszy obiektyw (ogniskowa światło), fakt, że wygrywa troszkę większą matrycą, oglądałem fotki z jednego i drugiego zależy mi na użytecznej czułości iso 800 przy f2,8, czyli prawdopodobnie mały fuji sobie by poradził, nikon przy proponowanym kicie niestety słabiutko, musiało by być użyteczne iso 3200 :( - na razie sony R1 nie ma następcy przy tej wielkości matrycy, niestety w nim iso 800 już jest lekko "kontrowersyjne"
miron19j
05-10-2012, 10:32
a na jakiej ogniskowej Ci zależy?
Jest 10/2,8. Ciekawe szkło
a na jakiej ogniskowej Ci zależy?
Jest 10/2,8. Ciekawe szkło
najbardziej (niestety uniwersalny), dlatego zoom, a nie chcę budować dodatkowego systemu
miron19j
05-10-2012, 10:39
druga opcja:
V1 + przejściówka FT1 + wszystkie szkła, jakie masz
:-)
też myślałem o tym, niestety koszt przejściówki :(, brak szerokiego kąta, i używanie MF to rozwiązanie dla mnie dyskwalifikuje ten system
cyfrowy?
niestety tak - szybkość otrzymanego materiału i koszt obróbki (to aparat do pracy)
miron19j
05-10-2012, 11:05
OK
obawiam się jednak, że żaden aparat nie spełni wszystkich Twoich wymagań. Będziesz musiał iść na jakiś kompromis.
wyrwiflak
05-10-2012, 11:10
Samsung NX5
nx5 jest najlepszy do wszystkiego i tylko za część kasy co inne
gdzie jest kolega "koniecpolska" on wam powie dokładnie
nx5 jest najlepszy do wszystkiego i tylko za część kasy co inne
gdzie jest kolega "koniecpolska" on wam powie dokładnie
LX5, nie NX5 ;)
lx5 - niestety zoom elektryczny i mała matryca
nx5 - 10 - 100 - głośne jak diabli
wyrwiflak
05-10-2012, 15:10
jak diabli? NX5 miałem i produkował tylko ciche cyknięcie, może to kwestia jakiegoś ustawienia w menu? jak diabli to NEX migawką wali.
zgadza się NEX jest dużo głośniejszy, ale nawet nie raz sony R1 jest za głośne, a jego naprawdę nie słychać
catintheflat
06-10-2012, 22:59
zgadza się NEX jest dużo głośniejszy, ale nawet nie raz sony R1 jest za głośne, a jego naprawdę nie słychać
W 5n i 7 można sobie ustawić elektroniczną pierwszą kurtynkę i jest nieco ciszej :)
Nowe Fuji XF1? Reczny zoom, matryca 2/3", 25mm @ F/1.8.
mam sony r1 i poszukuję innego modelu z cichą elektroniczną migawką, czy aktualnie fuji x10 to jedyny "cichy" aparat z "ręcznym" zoomem ?
To skoro już znalazłeś TYP, czemu jeszcze innego szukasz?
z ciekawości po co Ci to???
bo moja R1, już swoje przeszła (ok 200 - 300 tyś klatek), po za tym jak pisałem iso 800 wymaga już troszkę zabiegów aby coś z tego wyciągnąć, jak również rozpiętość tonalna jest dość niska, a potrzebne do pracy na planie filmowym
wyrwiflak
07-10-2012, 19:20
a do pracy na planie filmowym toto musi być małe? jak nie musi to "go SLT" z opcją elektronicznej pierwszej kurtyny taki np. A65 był bardzo cichy. Sprawdz gdzieś w MM.
nie chciał bym budować "nowego" systemu (moja torba i tak jest duża) a zmiana systemu też raczej mnie nie interesuje, dlatego szukam, na razie bez rezultatów i coraz bardziej się skłaniam fuji x10, chyba, że coś nowego się pokaże. Fuji XF1 fajna sprawa, ale już lekko ciemno na końcu, prawdopodobnie cena będzie tylko troszkę niższa od x10 - zobaczymy
To jest mój trzeci aparat w torbie, dlatego preferowałem coś z jasnym zoomem, myślałem o Nikonie 1 - ale w moim przypadku ten aparat nazywa się "pomyłka"
myślałem o Nikonie 1 - ale w moim przypadku ten aparat nazywa się "pomyłka"
Nie tylko w twoim.
W moim też, dlatego mam X10!! i polecam.
Choć brakuje mi większej głębi (czy min DX matrycy).
Pawel Pawlak
08-10-2012, 13:51
RX100. Mały, bardzo szybki, cichy, fantastyczne video. Matryca 1" fantastycznie daje radę - iso800 to żaden problem. DR w całym zakresie lepszy niż to co znasz z d200 a szumy pomimo że minimalnie wyższe, to mniej przeszkadzające, bo nie rozmydlają detali i nie malują kolorowych placków na obrazku. No i 20mpix - jest z czego cropować, co przeskalować, albo jest z czego wydrukować wielkie powiększenie
Bechowiec
08-10-2012, 15:52
Nie tylko w twoim.
W moim też, dlatego mam X10!! i polecam.
Choć brakuje mi większej głębi (czy min DX matrycy).
A to ciekawe, jedynki dysponują zarówno większa matrycą jak i wymienną optyką :) Do tego ta "pomyłka" albo np. Sony RX100 rozkładają tego X10 bez żadnego problemu. Jak Ci się nie podoba " bo brzydki" czy coś tam, to w porządku, ale jakie to ma znaczenie dla innych ? :) Ale X10 zapewne jest kultowe - tak jak X100, s3pro, s5pro i podobnie jak słynna "magia" 5D poddają się innej ocenie - niewymiernej i nieracjonalnej.
Jedrek.S
08-10-2012, 16:06
OM-D ? wbrew pozorom nie jest taki głośny no i użyteczne iso 6400 :)
RX100. Mały, bardzo szybki, cichy, fantastyczne video. Matryca 1" fantastycznie daje radę - iso800 to żaden problem. DR w całym zakresie lepszy niż to co znasz z d200 a szumy pomimo że minimalnie wyższe, to mniej przeszkadzające, bo nie rozmydlają detali i nie malują kolorowych placków na obrazku. No i 20mpix - jest z czego cropować, co przeskalować, albo jest z czego wydrukować wielkie powiększenie
Od dzisiaj testuję rx100 i poza brakiem manualnego zooma, ma wszystko czego oczekujesz. W jakości zdjęć nie widzę różnicy pomiędzy nim a gh2, którym fotografowałem ostatnio. A wysokie czułości ma naprawdę bardzo dobre. Mi elektryczny zoom jakoś nie przeszkadza, może nie trzeba tak sobie ograniczać możliwości?
p.s. nie podobają mi się obrazki z x10, miałem go przez dwa miesiące. Wszystko takie jakieś... cieńkie (wiem, wiem - osobliwy punkt widzenia).
A to ciekawe, jedynki dysponują zarówno większa matrycą jak i wymienną optyką :) Do tego ta "pomyłka" albo np. Sony RX100 rozkładają tego X10 bez żadnego problemu. Jak Ci się nie podoba " bo brzydki" czy coś tam, to w porządku, ale jakie to ma znaczenie dla innych ? :) Ale X10 zapewne jest kultowe - tak jak X100, s3pro, s5pro i podobnie jak słynna "magia" 5D poddają się innej ocenie - niewymiernej i nieracjonalnej.
nie doczytałeś, że dla mnie "1" jest pomyłką, choć by dlatego, że zoom kończy się na f5,6, w x10 na f2,8, czyli to samo co mam z x10 przy iso 800 to w nikonie przy 3200 i tu już jakościowo (mimo mniejszej matrycy wypada x10 dużo lepiej) "1" zaproponowała jeden tak JEDEN jasny obiektyw (10 mm), nie interesuje mnie przejściówka za ok 1500zł, która nie będzie mi współpracować z większością moich obiektywów w dodatku z tą przejściówką z 35 "zrobi mi się" 95 mm, a gdzie szeroki kąt ? bo jedną 27 mm wszystkiego niestety nie zrobię - więc DLA MNIE TO POMYŁKA
sony RX100, bardzo fajny aparacik, ale niestety elektryczny zoom, cena zbliżająca się do ceny Canon G1 X, który oczywiście będzie znów lepszy niż sony (wielkość matrycy) i troszkę w sonym nie pasuje mi to f4,9 na końcu (90mm przy x10 112mm to f2,8 - czyli znów będzie to prawie dwie przysłony dla tele i znów może się okazać że x10 będzie przy iso 800 miał lepszy obrazek niż sony przy 3200) więc moja ocena nie jest nieracjonalna (dla moich potrzeb) jak i również ślepo nie wielbię x10, tylko w pewnych warunkach po prostu ten aparat da lepszy obrazek i to tylko ze względu na lepszy (jaśniejszy) obiektyw.
Dla mnie aparat do zwykłe narzędzie pracy, a nie obiekt wielbienia i tu kieruje się bardzo dużym rozsądkiem, czyli cena do jakości sprzętu i obrazka, to jest dla mnie jedynym wyznacznikiem , kupuję to, co w moich warunkach pracy da mi dobry rezultat, dlatego w mojej torbie jest trochę "mało popularnych obiektywów", które dla mnie sprawdzają się bardzo dobrze.
W tej chwili jedynym aparatem, który by mógł spełnić założone, przeze mnie warunki jest x10 (choć wolał bym aby miał on kilka klonów innych firm, lub wskrzeszona by została linia sony r1 z poprawkami), poczekam jeszcze na Fuji XF1 bo to może być ciekawa alternatywa (choć niestety idąc w ślady innych producentów znów na końcu jest f 4,9, ale za to jako jedyny posiada 25mm, a to jest kuszące - R1 do której jestem przyzwyczajony ma 24mm)
ps: niestety elektryczny zoom słychać - przerobione na Canonach serii G :(
Odpisał ci bogdi64, co jest a czego nie ma w "1".
Bechowiec
09-10-2012, 09:23
Tiaa, tylko co z tego ?:) Jaki macie zysk z tego światła ?:) Dobieracie i porównujecie dwa zupełnie rożne sprzęty na zasadzie dobierania obiektywu do takiej samej lustrzanki. Pomiędzy 2,8 a 5,6 masz działkę przysłony różnicy. Światło 5,6 rekompensuje lepsza matryca jedynki, że o RX100 nie wspomnę (zabawę GO można w przypadku X10 zupełnie pominąć, J1 czy V1 i tak wypadnie tu lepiej...) Jedyny sensowny argument z tego zestawienia, to "słyszalność" silnika zoomowania. Do tego w jedynkach masz hybrydowy AF, co też może mieć znaczenie. Ogółem, zakreś użyteczności jedynek będzie wyższy niż X10. Do tego istnieje możliwość wymiany optyki. Obrazowanie RX100 będzie jeszcze lepsze (mimo gorszego światła) - w przypadku porównywania tych aparatów trza wziąć pod uwagę kilka kryteriów,, Bodgi zapatrzył się w eFy a trochę rzeczy pominął. I nie chodzi o to że X10 jest zły. bo nie jest - ale jak już doradzacie innym to wypada swoją wypowiedź nieco rozszerzyć (najłatwiej napisać że pomyłka, samemu na dobrą sprawę nie doradzając niczego lepszego :) )
pomiędzy 2.8 a 5.6 są 2ev
Bechowiec
09-10-2012, 09:50
Fakt, mój błąd. Gdzieś mi f4 pomiędzy uciekło :)
Tiaa, tylko co z tego ?:) Jaki macie zysk z tego światła ?:) Dobieracie i porównujecie dwa zupełnie rożne sprzęty na zasadzie dobierania obiektywu do takiej samej lustrzanki. Pomiędzy 2,8 a 5,6 masz działkę przysłony różnicy. Światło 5,6 rekompensuje lepsza matryca jedynki, że o RX100 nie wspomnę (zabawę GO można w przypadku X10 zupełnie pominąć,
Taki przykład GO z x10 oryginał w jpg.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/802/dscf7052a.jpg/)
EPL-5/EPM2 całkiem cicho sobie poczynają, a sam AF jest bardzo żwawy.
Co do Nikona 1 - obecnie można kupić V1 z 10/2.8 za 1600zł - moim zdaniem to jest dobra oferta, a sam aparat jest zarówno cichy jak i szybki:) - mały i do noszenia ze sobą.
Jednak jest to oferta tylko dla tych, którym akurat ta jedna ogniskowa będzie dobrze służyć, bo największym problemem systemu 1 jest moim zdaniem nie wielkość matrycy ale brak obiektywów. W praktyce jeśli nie kupi się obiektywu w zestawie, jest on nie do kupienia. Nie dość, że w ogóle są jedynie trzy obiektywy, to nie ma możliwości skompletowania tej trójcy bez kupowania zestawów....
Zresztą obecny cashback na ten system wynika moim zdaniem z mocno słabowitej sprzedaży tych aparatów.
Pawel Pawlak
09-10-2012, 12:00
ja bym obstawiał że z powodu J2 i V2 (za chwilę)
ja bym obstawiał że z powodu J2 i V2 (za chwilę)
Jeśli wraz z kilkoma jasnymi naleśnikami, to jestem skłonna kibicować tej idei...
ale myślę, że... wątpię;)
Pawel Pawlak
09-10-2012, 12:14
nikon zgłosił dużo patentów jasnych szkieł do "jedynki". Tamron także coś przygotowuje. Myślę że system się rozwinie.
Sądząc po gabarytach nowego kita, wydaje się że chcą dążyć do minimalizacji gabarytów - czyli wykorzystania rzeczywistych atutów 1" matrycy.
Oczywiście to tylko gdybanie - ale jeśli to by była taka kiszka handlowa jak sugerowano tu na forum, to nie byłoby nowej stałki, nowego kita, J2 i za chwilę pewnie V2.
Bechowiec
09-10-2012, 12:18
Taki przykład GO z x10 oryginał w jpg.
I to ma byc argument za X10? takie cuś to nawet kulpixem zrobisz :) Przy długich ogniskowych, zawsze się da uzyskać niewielką GO. Chyba, że Ci chodzi o 100 mm, to fakt- na RX100 nie da się takiej uzyskać, podobnie jak J1 czy V1 z 10-30.
http://imaging.nikon.com/lineup/coolpix/performance/p7700/sample.htm
Zresztą obecny cashback na ten system wynika moim zdaniem z mocno słabowitej sprzedaży tych aparatów.
Raczej z premiery J2 i nadchodzacej V2. Nie znam statystki sprzedaży jedynek, ale polskie forum fotograficzne to raczej kiepski punkt odniesienia. Patrząc na statystyki amazona, Nikon 1 radzi sobie często nawet lepiej niż dobrze. Dodać można jeszcze, że chyba Tamron przebąkuje coś o wypuszczeniu szkiełek do tego systemu a i sam Nikon trochę opatentował. Nie ma się co oszukiwać - to są kompakty z wymienną optyką, ale w wielu zastosowaniach bardzo fajne i moim zdaniem - perspektywiczne. Jak będzie - zobaczymy.
Gdzie można konkretnie poczytać o tych planowanych szklanych nowościach do 1?
Mnie się taki V1 ze stałką całkiem podoba (w sensie małego, poręcznego aparatu, nie w sensie estetyki, niestety;)), powstrzymuje mnie brak innych ogniskowych i ogólne pustki w szklarni:(
stachmuszel
09-10-2012, 12:27
Tiaa, tylko co z tego ?:) Jaki macie zysk z tego światła ?:) Dobieracie i porównujecie dwa zupełnie rożne sprzęty na zasadzie dobierania obiektywu do takiej samej lustrzanki. Pomiędzy 2,8 a 5,6 masz działkę przysłony różnicy. Światło 5,6 rekompensuje lepsza matryca jedynki, że o RX100 nie wspomnę (zabawę GO można w przypadku X10 zupełnie pominąć, J1 czy V1 i tak wypadnie tu lepiej...) Jedyny sensowny argument z tego zestawienia, to "słyszalność" silnika zoomowania. Do tego w jedynkach masz hybrydowy AF, co też może mieć znaczenie. Ogółem, zakreś użyteczności jedynek będzie wyższy niż X10. Do tego istnieje możliwość wymiany optyki. Obrazowanie RX100 będzie jeszcze lepsze (mimo gorszego światła) - w przypadku porównywania tych aparatów trza wziąć pod uwagę kilka kryteriów,, Bodgi zapatrzył się w eFy a trochę rzeczy pominął. I nie chodzi o to że X10 jest zły. bo nie jest - ale jak już doradzacie innym to wypada swoją wypowiedź nieco rozszerzyć (najłatwiej napisać że pomyłka, samemu na dobrą sprawę nie doradzając niczego lepszego :) )
Chyba nie fociłeś x10 skoro piszesz takie rzeczy. 2EV różnicy to bardzo dużo (np. 400ISO vs 1600ISO). Na tyle dużo, że korzyści z większej matrycy mogą gdzieś umknąć. Porównywanie x10 do J1/V1 jest bez sensu, bo potencjalny klient x10 z założenia nie chce gonić ponownie króliczka w obiektywami, lampami etc. Chce mieć produkt "skończony" o dobrym kompromisie obrazowanie/możliwości/wielkość/cena.
Kupując x10 wychodziłem właśnie z takiego założenia. A do zabawy GO jest lustrzanka a nie kompakt.
Pozdr.
Pawel Pawlak
09-10-2012, 12:40
Gdzie można konkretnie poczytać o tych planowanych szklanych nowościach do 1?
Mnie się taki V1 ze stałką całkiem podoba (w sensie małego, poręcznego aparatu, nie w sensie estetyki, niestety;)), powstrzymuje mnie brak innych ogniskowych i ogólne pustki w szklarni:(
Na nikonrumors systematycznie podają jakie patenty się pojawiają.
poza 10/f2.8 pojawiał się teraz 18.5/f1.8 - czyli na obecną chwilę jest odpowiednik 28mm i 50mm dla FX.
czekać tylko na jakiegoś 32/f1.2 - czyli 86mm dla FX(patent zgłoszono) i coś dłuższego - np. 40/f2 - 108mm dla FX (też jest patent, zresztą nie tylko ten. O ile pamiętam nikon opatentował też jakąś konstrukcję f0.7)
Aptina pokazała także nową wersję przetwornika 1"
Pawel Pawlak
09-10-2012, 12:45
Chyba nie fociłeś x10 skoro piszesz takie rzeczy. 2EV różnicy to bardzo dużo (np. 400ISO vs 1600ISO). Na tyle dużo, że korzyści z większej matrycy mogą gdzieś umknąć. Porównywanie x10 do J1/V1 jest bez sensu, bo potencjalny klient x10 z założenia nie chce gonić ponownie króliczka w obiektywami, lampami etc. Chce mieć produkt "skończony" o dobrym kompromisie obrazowanie/możliwości/wielkość/cena.
Kupując x10 wychodziłem właśnie z takiego założenia. A do zabawy GO jest lustrzanka a nie kompakt.
Pozdr.
No tak, ale już RX100 jest typowym konkurentem x10. Na długim końcu w sony tracimy minimalnie więcej niż 1.5EV na świetle, ale oglądając JPGi z obu body podejrzewam że kompensując to wyższym iso - w obrazku tej straty nie zauważym. Natomiast na szerokim końcu zdecydowanei zyskamy. Oczywiście wiem że GO na długim końcu będzie zauważalnie gorzej kontrolowana w sony.
Bechowiec
10-10-2012, 09:19
Pozdr.
Ja nie pisałem tylko o J1/V1 ale też o RX100. Porównując jakość obrazka tego Soniaka do X10, śmiem twierdzić że strat w jakości na długim z pewnością się nie zauważy a na długim można zyskać. A co do V1/J1 - ja nie wiem kto czego potrzebuje, ale nie mam zamiaru potrzeb wmawiać. Nie ma przecież konieczności zakupu kilku szkieł, często wystarczy jedno - ta ogniskowa której się najczęściej używa.Pytanie było o cichy aparat a V1 i J1 to kryterium spełnia, do tego AF z pewnością o klasę lepszy niż X10. Nigdzie też nie napisałem że X10 to zły aparat, bo nie o to chodzi :)
Mając wcześniej x10 a obecnie rx100 powiem tylko tyle, że chciałbym mieć fuji z matrycą sonego. I jak kolega napisał, jeśli zależy mi na małej go to biorę lustro. Myślę, że ta układanka marketingowa też tak działa, przecież nie ma to być jedyny aparat w rodzinie.
Tylko sample, ale wolę "plastykę" tej matrycy niż x10. Ciekawe, było dość ciemno, więc przy tele to jest 2000 iso. Nie mam kota, więc jako modele... poniższe badyle.
źródło (https://dl.dropbox.com/u/24500271/sample/_DSC0169.jpg)
źródło (https://dl.dropbox.com/u/24500271/sample/_DSC0170.jpg)
Kolekcjoner
28-09-2016, 18:53
Panowie, temat aktualny. Mój znajomy szuka czegoś bardzo cichego w uzupełnieniu jego Nikonów. Trochę od czasu założenia wątka się zmieniły technologie i modele. Budżet do ok. 3000 - - ktoś coś?
Coś z migawką elektroniczną