Zobacz pełną wersję : Fashion Photo Canon vs Nikon???
gloriahotel
26-09-2012, 14:08
Od pewnego czasu przygladam sie backstage'om na Fashion TV oraz fotografii modellingowej i zauwazylem, ze wiekszosc fotografow uzywa sprzetu Canona? (ani razu nie widziałem Nikona).
Czym moze byc to spowodowane ze uzywaja wlasnie tej marki (nie wliczając sredniego formatu typ. Hassel itp.)
Dlaczego nie Nikon?
bo nikona uzywaja amatorzy i kotleciarze. achtysci, profesjonalisci z zadeciem i hipsterzy jada na canonach. maja poczucie orki pracujac narzedziem ktore bardziej przeszkadza niz pomaga i pozniej zbieraja za to laury
Ja tez czasami oglądam te backstage na Fashion TV i często widzę tam nikony :roll: ale muszę przyznać że najwięcej jest tam w użyciu canonowa 5-ka
Tez myślałem żeby zmienić na Canona, wtedy na pewno zacząłbym robić lepsze zdjęcia.
Można by polemizować, a czy moze Canon daje coś od siebie za taką rekame, która defakto daje pewnej grupie ludzi coś do myślenia.
Nie głupie nie?
ThomasVoland
26-09-2012, 18:50
Bo Canon od dawna ma matryce napakowane pikselami, a Nikon nie. Bo Canon ma porządne 35mm, 85mm i 135mm.
Ja strzelam tak:
Bo Canon ma matrycę pełnoklatkową od daaaaaawna (w porównaniu do Nikona).
christipoher
26-09-2012, 21:38
szczerze? bo jest tańszy po prostu i oferuje więcej w mniejszej cenie, to może dopiero zmienić D800, ale zobaczymy jak to wyjdzie, robiłem teraz testy D800, jak zrobię fajne studyjne to będę wiedział czy to jest to :)
krzychun
26-09-2012, 23:19
A mnie się wydawało, że w fashion najważniejsza jest modelka, światło, stylizacja i pomysł a nie napis na aparacie. Byłem durniem.
gloriahotel
26-09-2012, 23:34
A mnie się wydawało, że w fashion najważniejsza jest modelka, światło, stylizacja i pomysł a nie napis na aparacie. Byłem durniem.
najwazniejszy jest produkt na modelce!
Modelka dziala jak przedstawiciel handlowy ma sprzedac produkt jaki ma na sobie, a fotograf ma to zgrac w calosc i przedstawic klientowi - I tu nasuwa sie pytanie dlaczego wlasnie Canon w 99% wystepuje na sesjach F. TV? a gdzie Nikon?
Bo dla tej dziedziny fotografi (obiekt , charakter i warunki pracy)
Canon ma lepsze szkla
W drugim segmencie pozycjonowania lustrznek ( D700, EOS 5D , 5D2 ) piątki Canona leja na glowe D700
Wszelkie przewagi D700 w stosunku do piatek (choc one oczywiscie istnieja) sa dla tej dziedziny fotografi mniej istotne.
Eosy maja zdecydowanie lepszy i ladniejszy obrazek niz D700.
W starciu flagowcow obu firm pojedynek pewnie bylby bardziej wyrownany.
W segmencie drugim Canon jak na razie był zdecydowanie lepszy.
D 800 ma olbrzymia szanse zmienic te proporcje.
krzychun
27-09-2012, 18:15
Dobrze, że sailor i Qstra nie wiedzą że nikony nie nadają się do fashion, musieli by przestać robić zdjęcia;-)
Ale po co ta ironia.
Dyskutujemy o sprzetach rownorzednych. Kolega zapytal co powoduje ze "modnisie" wybieraja czesciej Canona wiec mu odpowidamy dlaczego.
Sa tez tacy ktorzy radza sobie dobrze z A900 i to nie zmienia faktu ze system Canona ( bez flagowcow) jest do tej zabawy jest po prostu najlepszy.
A wszystkie modele aparatów ktore biora udzial w tej dyskusji sa wystarczajace (a nawet bardziej) by wykonywac nimi zdjecia na najwyzszym poziomie.
Odpowiedź jest prosta: Canon 1ds3.
W zamierzchłych czasach (2007 rok), był jedyną wysokorozdzielczą "pełną klatką" cyfrową na rynku profesjonalnym.
Wyboru więc nie było i tak już (w większości przypadków) zostało.
ps. zaczęło się oczywiście już wcześniej (2004 rok) z 1ds2
Pomijany jest D3x (premiera koniec 2008 ), ale chyba tylko dlatego, że miał przesadzoną cenę i go nie znacie. Jest to model lepszy od jakiegokolwiek pełnoklatkowego canona pod każdym względem (nie ma uwag co do koloru, jak w D3/D700). I w nikonie to body ma już jeszcze lepszego następcę (D800).
Canon ma coś rzucić z 46 Mpx, ale mogę wyrazić tylko moje kondolencje z tego powodu.
KrystianBaranowski
02-10-2012, 13:24
Może nie modnisie, ale coś w tym jest. C5D I strzela też Kuba Dąbrowski, też faszyn http://kubadabrowski.blogspot.com/
5D jest jak na moje oko abstrakcyjnie ostry i bardzo kontrastowy z zachowaniem super tonów skóry (chociaż miałem tylko IIjkę w ręku) względem chociażby D700
No i generalnie Canon ma raczej tańsze szkła...
modnisie od "fashion" a nie od "lans" czy szpagatowy szpan
Kilka lat używałem piątki i piątki 2 i wolałem dwójkę.
Co do piątki (jedynki) jestem pod olbrzymim wrażeniem , gdyż nawet na tle obecnych sprzętów ma bardzo zacny obrazek a latek ta konstrukcja ma sporo.
Ale określanie tego mianem "magiczności" czy "ponadczasowości" to moim zdaniem mało potrzebna egzaltacja
Nie, jeśli mówisz o profesjonalistach i fashion to szkiełka to:
200/2, 70-200/2.8 IS, 135/2, 85/1,2 50/1.2 - to sa tańsze szkła niz nikkory?
te kilkanaście % róznicy ma małe znaczenie, bardziej chodzi o to w jakim sie jest systemie, nawyki, posiadana szklarnia. Więc skoro canon był pierwszy z 5Dmk1 to złapał większość klienteli z tego rynku.
Jak widac 12 Mpx to wcale nie jest mało i mysle, że nie o napakowanie matrycy chodzi. D800 przyciągnie trochę klienteli, niewątpliwie. Ale po prostu niektórzy dzisiejszy cannierzy byli kiedyś nikoniarzami i mają sentyment do nikona. Chętnie wrócą (lepsze matryce, ergonomia), żałując co najwyżej kółka z tyłu body jako szybkiego przewijacza fotek ;)
Jacku jestem starym użytkownikiem Canona. Na stronę żółtą przeciągneła mnie 800 setka.
Co do szklarni (ogólnie systemu jako całości) wg. mnie to remis ze wskazaniem na Czerwonego.
Ale dla moich oczekiwań 800 i 600 w tej chwili wygrywają.
Flagowców nie analizuję bo z powodów wiadomych nie leżą strefie moich zainteresowań.
Choć flagowce obu firm sa zazwyczaj mocno wyrównane.
KrystianBaranowski
02-10-2012, 16:27
200/2, 70-200/2.8 IS, 135/2, 85/1,2 50/1.2 - to sa tańsze szkła niz nikkory?(...)
miałem na myśli tu szkła bardziej dostępne dla przeciętnego trzaskacza klatek ;p więcej też tego na rynku wtórnym
Nie wiem, jak to ma się teraz, ale mnie odstraszyły kanonowskie problemy z AF, których doświadczył kumpel kupując dslr jakiś rok wcześniej - skończył na 1DII jako jedynej serii, której AF zawsze działa
Gdyby nie to - pewnie miałbym 5D I
ThomasVoland
02-10-2012, 16:33
te kilkanaście % róznicy ma małe znaczenie, bardziej chodzi o to w jakim sie jest systemie, nawyki, posiadana szklarnia. Więc skoro canon był pierwszy z 5Dmk1 to złapał większość klienteli z tego rynku.
Jak widac 12 Mpx to wcale nie jest mało i mysle, że nie o napakowanie matrycy chodzi. D800 przyciągnie trochę klienteli, niewątpliwie. Ale po prostu niektórzy dzisiejszy cannierzy byli kiedyś nikoniarzami i mają sentyment do nikona. Chętnie wrócą (lepsze matryce, ergonomia), żałując co najwyżej kółka z tyłu body jako szybkiego przewijacza fotek ;)
No ja się nie zgodzę, że do beauty/fashion 12mpix to nie jest mało. Nie bez powodu używa się tak wielu mpix w zastosowaniach pro. Mi by się bardzo przydało więcej niż mam obecnie, mimo że każde zdjęcie mam wykadrowane podczas naciśnięcia spustu i jedynie proporcje później zmieniam. A muszę kadrować tak dokładnie właśnie dlatego, że matryca za mało pixeli ma. Jak robię jakieś zbliżenie w beauty, to muszę je robić z pierścieniami pośrednimi, bo po wykadrowaniu miałbym już malutki obrazek. W dodatku przydała by się już wtedy dłuższa ogniskowa, bo odległość z jakiej robię zdjęcie się zmniejszyła, więc już przerysowania, koszta to by generowało całkiem spore. No i nie zapominajmy, że pro nie robią zdjęć żeby wrzucić je na net.
Co do cen - jak składałem sobie zestaw to Canon wychodził zdecydowanie korzystniej cenowo, ale nie miał 135 2d dc, który przeważył. Teraz wiem, że przejmowanie się sprzętem nie ma sensu, ale mpix się przydają w tej dziedzinie. Poza tym canon miał od dawna lepsze obiektywy do tych zastosowań. 135, 50 i 35 to zestaw, którym można zrobić prawie wszystko i każdy kto robi w tej dziedzinie pewnie na tych ogniskowych się skupi. N135 ma problemy z AF, 50 u canona zdecydowanie lepsza, bo najlepsza 50 u nikona jest produkcji sigmy i też niektórzy mają z nią problemy i jest ciemniejsza, 35 też słabsza jak w C.
O ile teraz takich dużych różnic nie ma, to kiedyś były większe. A prawdziwi pro robią phase one, hasellami itp, a C/N okazjonalnie.
;)
Jacek - pokaż mi 85/1,2 czy 50/1,2 w Niknie ;)
Prawda jest taka, że Canon oferuje często lepsze szkła od Nikona za niższą cenę niż Nikon i to może mieć wpływ.
Jak patrzyłem kiedyś (nawet nie wiem czy nie zapodałem gdzieś jakiegoś posta w tej sprawie) to szkła z wyższej półki są o +/- 1k tańsze w C niż w N. Teraz weź kilka szkieł i masz ladnych kilka tyś. w kieszeni...
RobertMiernik
03-10-2012, 17:45
Pokaż mi zdjęcie fashion zrobione przy przesłonie 1.2...
Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
Przejrzyj sobie portfolio tego człowieka - klik (http://500px.com/lelyak). Jest tam kilka fot na f1.2.
Facet używa, w 95%, 5d2 + 85f1.2.
krzychun
03-10-2012, 20:12
Fajne zdjęcia, ale chyba nie jest to standard;) Jeśli za pewien punkt wyjścia (na podstawie prestiżu ich publikacji) przyjąć takich ludzi jak Demarchelier, Testino czy nawet Leibovitz to okazuje się, ze mała GO nie jest zbyt powszechna.
Dem,
Zdjęcia fajne , ale Krzychun ma racje ,że tylko fajne (jakich sporo można zobaczyć w sieci), i tak jak Robert napisał gdzie to 1,2. Owszem obiektyw zacny 85/1,2 ale fotki robione powyżej tej magicznej cyfry.
Jacek - pokaż mi 85/1,2 czy 50/1,2 w Niknie ;)
Prawda jest taka, że Canon oferuje często lepsze szkła od Nikona za niższą cenę niż Nikon i to może mieć wpływ.
Jak patrzyłem kiedyś (nawet nie wiem czy nie zapodałem gdzieś jakiegoś posta w tej sprawie) to szkła z wyższej półki są o +/- 1k tańsze w C niż w N. Teraz weź kilka szkieł i masz ladnych kilka tyś. w kieszeni...No ale w canonnie nie ma 85/1.4, więc muszą kupować 1.2. 50/1.4 w C jest niezbyt profi, więc tez biorą 1.2. 70-200/2.8 IS II też nie jest tańszy od nikkora II. Więc gdzie w praktyce te canonowskie szkła sa tańsze???
Zresztą nie ważne co jest tańsze o te pare groszy. To mniej niz 10 % całości zestawu. Jeśli ktoś się musi tak liczyć z każdą złotóka (albo raczej dolarem) t znaczy, że nie tych samych profi mamy na mysli.
Ale tu nie chodzi o to, by robić fotki na 1,2, tylko że używają 85/1.2. No chyba nie powiesz mi, że top profi chcący najwyższej jakosci i mający kasę pracują na plastikowej canonowskiej 85/1.8 ?
RobertMiernik
04-10-2012, 08:11
Ale właśnie o to chodzi, ze nie jest problemem to ze w nikonie nie ma tak szybkiego szkła bo tak zrozumiałem to stwierdzenie.
Owszem używają 1.2 bo po prostu nie mają nic innego(co nie zmienia tego, ze to genialne szkło).
Ja tam rok temu wyprzedałem cały sprzęt Nikona i kupiłem wszystko co mi było potrzebne w Canonie. I wszystko tutaj przeważnie się kręci wokół szkieł. Potrzebne mi było dobre 35/1.4 i 135/2, które niestety w Nikonie mnie strasznie rozczarowały. A po podpięciu 135L nigdy w życiu nie widziałem, aby mój żyrandol piękniej wyglądał na zdjęciu ;). Niestety taka prawda jest, że Canon robi o wiele lepsze szkła i nie mówię tutaj o szczątkowych różnicach MTF czy AC tylko o estetyce.
A matryca? W D700 nad kolorami musiałem siedzieć długo, żeby uzyskać porządany efekt. Tutaj dostaje na tacy to co chciałem.
I pewnie teraz dostanę za te moje słowa ostre wpierdeńko ;).
RobertMiernik
04-10-2012, 11:34
nie mówię tutaj o szczątkowych różnicach MTF czy AC tylko o estetyce.
żeby uzyskać porządany efekt.
dostaje na tacy to co chciałem.
Widzisz, to po prostu kwestia gustu, jedni lubią Canonowe chłody inni Nikonowskie żółtaczki, akurat w tej kwestii nie ma się za bardzo o co kłócić, bo to sprawy indywidualne...
Widzisz, to po prostu kwestia gustu, jedni lubią Canonowe chłody inni Nikonowskie żółtaczki, akurat w tej kwestii nie ma się za bardzo o co kłócić, bo to sprawy indywidualne...
W tym momencie jestem dwusystemowy i bardzo dobrze mi z tym. Lubię Canonowe chłody a co do żółtaczki nikonowej to się pozbyłem tego wybierając t-maxa i 400H ;)
ThomasVoland
04-10-2012, 12:14
Ja ilekroć dostaję zdjęcie z Canona do retuszu, to je muszę nie ocieplać a oziębiać, bo ma przegięte czerwienie. W nikonie za to trzeba ściągać żółty. Ale nigdy się nie zgodzę z opiniami, że z jednego się robi łatwo, a z drugiego trudno. Tzn jak ktoś nie ogarnia zbytnio sposobów jakich się używa do mieszania w kolorach to pewnie będzie miał problem, ale to raczej problem z wiedzą a nie z aparatem. Trzeba wiedzieć jak się koryguje kolory i wtedy nie ma problemu - nie ważne czy canon czy nikon czy hassel. A rzecz od której należy zacząć (po ustawieniu balansu bieli) to wybranie odpowiedniego profilu aparatu, w nikonie d700 używam d2x mode 2 v4, który ma totalnie przegięty żółty, ale po jego ściągnięciu mamy świetny obrazek już na starcie. Można sobie takie ustawienia załadować jako defaultowe żeby za każdym razem nie zmieniać i gotowe. No ale to już temat na inną dyskusję.
Floresowi się nie dziwię, że zmienił system. Jakbym od razu wiedział że na takich obiektywach będę pracował, to pewnie też bym poszedł w C. A tak mam problem kupić szeroki kąt (co w tym przypadku znaczy 'tylko' 35 mm) i skończy się na 35 2d. AF w 135 też mnie czasami potrafi wnerwić, ale ma wybaczone za zdjęcia jakie robi. Tyle że ten z canona wcale gorszych by nie robił.
Ja też w D700 używałem D2x mode 2.
D800 ma zupełnie inne kolory niz D700. I jesli ktos uciekł do canona z powodu tego koloru to miał pecha, bo gdyby poczekał na D800 to by pewnie był zadowolony.
Nie ma co sie dawać zwariować, bo by trzeba było co 2-3 lata zmieniac system. Najlepiej być dwusystemowym, ale to też ma o dziwo złe strony (przy sesjach wyjazdowych, przy obróbce itd).
Flores trudno sie z toba nie zgodzic. Masz absolutna racje. Kiedys nawet weszlismy w drobna polemike jak napisalem o zmiane systemu w druga strone niz ty.
Efekt tej zmaiany:
Zrobilem to tylko dla D800 i uwazam ze to lepszy korpus od wszystkich piatek Canona.
D700 uzywalem w okresie przejsciowym w celu oswojenia sie z Nikonem i niestety (mimo wielu zalet) ten aparat uwazam za sporo gorszy od 5d2 , do moich zastosowan. Ogolnej oseny d700 nie robie bo mnie interesuja moje subiektywne odczucia a nie prawda unniwerslana.
Wracajac do d800 jest Ok. Ale doznałem powaznego zawodu ze strony Nikona.
Optyka Canona jest moim zdaniem lepsza (chodzi o porownywalne segmenty) a bylem tego nieswiadomy, zakladajac ze Nikkory remisuja z Canonem. Niestety po nabraniu doswiadczenia i sprawdzeniu osobistym, ale dla mnie Nikonowska optyka oddaje pola.
Kolejna sprawa to kolosalna roznica w jakosci wolanych RAWow w LR vs. NX2
Obrazki z LR sa dla mnie do kosza , NX sa bardzo ok , tylko nie lubie pracowac w tym programie.
Canon dawal calkiem przyzwoite efekty z LR.
I za Jackiem, D800 uwazam za wybitnie , zdecydowanie najlepszy korpus na te chwile (to sie pewnie zmieni w czasie) ale inne "drobiazgi" powoduja , ze mam watpliwosci czy klasa D800 udzwignie inne niedogodnosci N ktorych nie mialem w C
Cale szczescie ze moja inwestycja poszla glownie w korpus a szklarnie N mam skromniutka (finansowo) , a to znaczy ze psychicznie chyba nie zostalem nikoniarzem i wolta w druga strone jest wciaz mozliwa. Cale szczescie ze pozostawilem sobie dwa ulubione szkla EF. A moze to nieszczescie bo mam dylematy.
KrystianBaranowski
07-10-2012, 23:00
No dobra, a co powiecie o AF u Canona? Dosyć długo już nie interesowałem się Canonami poza piątką mk II z jednym szkłem, którą trochę strzelałem. Jak to się ma teraz? Wcześniej nie słyszałem o niczym pewnym pod względem AF poza jedynkami.
RobertMiernik
07-10-2012, 23:12
Dalej tak jest, poza genialnym punktem centralnym jest słabo bądź bardzo słabo. Ale fashion to przecież "studio" af się praktycznie nie liczy równie dobrze można w manualu lecieć...
KrystianBaranowski
07-10-2012, 23:17
To widzę, że coś się zmieniło, bo pamiętam 50D znajomego, który nawet na centralnym WCALE nie ostrzył... 5DII z kolei działał mi przyzwoicie
Ale fashion to przecież "studio" af się praktycznie nie liczy równie dobrze można w manualu lecieć...Tu można polemizować. Bo to nie tylko studio ale i wnętrza i plener. Bywają też ujęcia dynamiczne (fps). A z kolei pokazy mody to reporterka i potrzebny dobry AF (i fps też).
Fashion to całkiem rozległa dziedzina, można to realizować na wiele sposobów. Studio, błysk, ale i zastane, bez błysku. Statycznie i dynamiczne. Dziedzina wymaga biegłości fotografa, bo każde zlecenie jest inne, a klienci mają wysokie wymagania.
RobertMiernik
08-10-2012, 11:42
Tu można polemizować. Bo to nie tylko studio ale i wnętrza i plener. Bywają też ujęcia dynamiczne (fps). A z kolei pokazy mody to reporterka i potrzebny dobry AF (i fps też).
Fashion to całkiem rozległa dziedzina, można to realizować na wiele sposobów. Studio, błysk, ale i zastane, bez błysku. Statycznie i dynamiczne. Dziedzina wymaga biegłości fotografa, bo każde zlecenie jest inne, a klienci mają wysokie wymagania.
Fashion z pokazu to imo reporterka a nie fashion, ale to inna sprawa.
AF w centrum w Canonach jest całkiem cacy, w każdym razie ja z nim "nigdy" problem problemów nie miałem.
Owszem masz rację, dynamiczne też są ale to dalej 'studio' czyli reżyserka, a tu można (? powinno się!) zadbać o wszystko jeszcze przed naciśnięciem spustu, więc problemy z AF to kwestia moim zdaniem mocno drugorzędna.
http://www.ilike-photo.com/#/images/3/marcin_kempski/16/advertising Cala agencja pracuje na nikonach
http://www.ilike-photo.com/#/images/3/marcin_kempski/3/celebrities pierwsze sesja nikon d800e;] nie ma znaczenia czym ważne jak;]
Rafael,
Ten watek sie zakonczyl tydzien temu, i nie ma sensu go podtrzymywac postami malo wnoszacymi. Zreszta generalnie watek sie juz wyczerpal.
Osia watku nie bylo twierdzenie ze nikonem czy innym nieCanonem nie mozna fotografowac fashion.
Autorowi watku chodzilo o dyskusje "dlaczego w foto fashion Canon jest najczesciej uzywanym systemem"
I o tym dyskutowalismy.
To ze ktos z powodzeniem uzywa czegos innego niz canon nie zmienia faktu zawartego w tezie tego watku, ze w fashion to canon jest najbardziej popularny.
I tym optymistycznym akcentem proponuje zamknac to bicie piany
To nie kwestia fashion. W ogóle canon jest częściej spotykanym systemem - także w reporterce, u amatorów i w ogóle. Ostatnio to jednak nikon daje lepszy sprzet i gdyby było tak jak niektórzy piszą - sądzą,że zachodni fotografowie to mają kupe kasy - to nikon by teraz dominował. To wszystko to jest wieloletni proces. Teraz (tym bardziej po premierach D800 i 5Dmk3) nikon odzyskuje kiedyś (za manualnego analoga) utracone pole.
Zresztą te rozważania to sa istotne dla księgowych w obu koncernach :) Ja tam jestem zadowolony, że nie skusiłem się na przesiadkę na canona, bo dzieki temu od czasu D700 mam lepiej niż ci w C.
Zoom2 nie wiedziałem ze watek juz sie zakończył milego dnia:)