PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon R1C1

kornikbp
26-09-2012, 12:44
Witam Was drodzy forumowicze.

Jako, że d800 w drodze przymierzam się do zakupu oświetlenia. Celem jest makrofotografia owadów i nie tylko.
Czy ktoś z Was posiada taki zestaw i może napisać o nim słów kilka? Google zaprezentowały mi dane producenta a jak wiadomo sucha teoria niekoniecznie = praktyka.

Czy celować w cały zestaw wraz z su-800 czy może go pominąć(mam radiowe wyzwalacze phottixa)

Zestaw mam zamiar zamotnować na takich ramionach:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://i00.i.aliimg.com/img/pb/339/403/425/425403339_858.jpg)

bartek.g
26-09-2012, 13:27
Czesc (pierwszy post to sie przywitam ;))

Mam to od jakis 3 lat. Jedyne zastosowanie tych lamp to studio i tylko dlatego, ze sa male i mozna je gdzies wepchnac. Lampy nie maja standardowej stopki, wiec nie zamontujesz ich bez jakis przejsciowek na tych ramionach. Mocowanie z ktorym je kupisz jest plastikowe. Lampy mozna tylko obracac wokol obiektywu i ew. je pochylac. Dyfuzor dolaczony do nich jest sredni, dodatkowo mozna go zamontowac wylacznie na holder filtrow, wszystko to trzyma sie dzieki plastikowym zatrzaskom (male wglebienia w lampie i wypustki w odpowiednich miejscach). Nie zamontujesz tez dyfuzorow od innch producentow; lampy koncza sie badzo nagle, ze tak to opisze i nie ma miejsca na zaczepienie czegokolwiek poza wspomnianymi holderami do filtrow.

Su-800 nie bedzie Ci potrzebne, ustawisz lampe wbudowana jako sterownik. Tylko miej swiadomosc, ze bedziesz musial grzebac w menu aparatu, zeby ustawic cos wiecej w tych lampach. Same lampy maja pokretla do grup i kanalow i to wszysko.

B.

kornikbp
26-09-2012, 20:36
Dzięki za rzeczową odpowiedź.
Myślałem że te pokrętła to m.in ustawianie mocy.
Czyli jesteś średnio z nich zadowolony? Rozumiem że lampy muszą się "widzieć" z su-800 lub wbudowaną lampą błyskową.. w słoneczny dzień + te wysięgniki mogłyby być problemy z łącznością?

su-800 trochę drogi choć jest wszystko na wierzchu. Może lepszym wyjściem byłyby te radiowe wyzwalacze plus jakieś nieduże lampy z regulacją?

bartek.g
27-09-2012, 07:46
Te lampy sa OK. Ale sadze, ze sa zle odbierane, badz przedstawiane przez producenta. To nie sa lampy dedykowane do makrofotografii. Ktos kto je projektowal prawdopodobnie nie zajmowal sie makro, zwlaszcza terenowym. Ja raczej traktuje je jako male lampy, ktorymi mozna cos doswietlic wtedy gdy sb-900 nieda sie odpowiedno ulozyc. I sa raczej do studia.

Bez problemu sie beda widziec, nie bralbym radia ze wzgledu na czas synchronizacji. Nie zamrozisz np. ruchu skrzydel

Nie wiem jak badzo siedzisz w makro i czego efektem jest ten zakup. Czy zastanawiasz sie nad zakupem bo doszedles do momentu gdzie brakuje Ci swiatla czy dlatego, ze np. zaczynajac przeczytales gdzies, ze lampy sa potrzebne. Jezeli to pierwsze to ja bym wzial 2x sb-xxx. Minusem jest tylko waga. Jezeli to drugie to olej lampy. D800 jest fajnym aparatem i wyciagniesz z niego bardzo duzo.

Moze napisz co chcesz focic i gdzie. Moze chcesz focic motle w tropikach a wtedy Ci powiem, ze potrzebujesz 300 2.8 + zestw TC i monopod ;) no i jakies makro szklo.

kornikbp
27-09-2012, 09:02
Studio nie posiadam, czasami "strobuję" podczas sesji ślubnych, posiadam sb-900 i 910.
Mogę Cię prosić o odpowiedź na jedno zasadnicze pytanie? Czy r1 są warte swojej ceny?
Biorąc pod uwagę Sabinki 900 i 910 przeraża mnie waga całego zestawu(+tamron 90 i pierścienie). Szukam lżejszej alternatywy z oświetleniem.

Po kilkuletniej przerwie chciałbym powrócić do makrofotografii, oto moje stare prace:
http://plfoto.com/101913/autor.html

czas synchro na radiówce to min 1/200, z lampą w goracej stopce 1/250 więc różnica nieduża. Bardziej martwi mnie poręczność zestawu(kilka h pracy w terenie)

bartek.g
27-09-2012, 09:36
Co do tych lamp to mam dwojakie uczucia. Same lampy sa naprawde bardzo fajne. Lekkie, daja dobre powtarzalne swiatlo, dobrze sobie radza w malych dystansach. Ale wrazenie fajnosci psuje sposob mocowania: plastikowy, trzeszczacy i dygoczacy. Nie znalazlem tez alternatywy dla tego mocowania. Druga rzecz, ktora mi przeszkadza to brak mozliwosci zastowowania dyfuzorow. Brak mozliwosci zmodyfikowania swiatla praktycznie je przekresla. Zeby dodac jeszcze jedna rzecz, ktora jest srednia w nich to - baterie. Dosc szybko zjada. Pare godzin focenia i potrzebujesz nowe.

Czy sa warte ceny? Wg. mnie nie, ale mowie to bez pelnego przekonania, bo tak jak pisalem. Same lampy fajne, reszta do kitu.

SB-400 w tym kierunku bym szedl, jezeli waga jest wazna.

bubol
07-02-2013, 11:09
Cześć Nie wiem Ale ja osobiście jestem zadowolony z Nikon R1C1 Jedynie co narzekam i ubolewam że żaden szanujący się producent bateryjek na przykład AA nie produkuje do nich porządnych akumulatorków. Trzeba kupować byle jaka tanią chińszczyzne na 5 minut. Bateryjki CR123 A są troche za drogie. No ale nie jest źle Trzeba ładować aku jakie sa i koniec. Efekty ze zdjęć sa rewelacyjne Złapiesz wszystko w szybkim czasie bez poruszenia. Zabawka droga ale warta zachodu. Jak jestem zadowolony z Nikon R1C1