PDA

Zobacz pełną wersję : Pompa ciepła powietrze/powietrze?

124miko
26-09-2012, 11:17
Buduję mały obiekt użyteczności publicznej (ok.300 m2). Padł pomysł zastosowania pompy ciepła powietrze/powietrze. Ma załatwić ogrzewanie, klimatyzację i wentylację. Pomysł podoba mi się, ale rodzą się wątpliwości: czy "da radę" zimą, czy nie będzie hałasować, czy nie spowoduje dużego ruchu powietrza w pomieszczeniach, czy ekonomicznie wyjdzie taniej od gazu? Moc pompy to ok. 15 kW.
Jeśli macie jakieś doświadczenia lub przemyślenia, to proszę podzielcie się ze mną.

MadOnion
26-09-2012, 13:28
PC nie załatwi Ci wentylacji i klimatyzacji może działać rewersyjnie chłodząc latem powierzchnie które zimą ogrzewasz, nie jest to zbyt komfortowe ale tak może działać. Pompa montowana jest na zewnątrz więc hałas nie powinien być przeszkodą. Więkoszość PC wyposażona jest w grzałkę elektryczną która w sytuacjach skrajnych mrozów (-15 i wiecej) będzie najzwyczajniej aktywowana przez sterownik.
Sam koszt instalacji jest stosunkowo niedrogi za to samo urządzenie to już spory wydatek, koszt ogrzewania w stosunku do gazu na pewno na + PC.

124miko
27-09-2012, 10:36
Ogrzewanie ma odbywać się za pomocą powietrza ( kanały nadmuchowe ) stąd pytanie o hałas i stąd możliwość wentylacji pomieszczeń.
Jeśli chodzi o koszty inwestycyjne, to nie są duże ( pompa 11 kPLN, kocioł gazowy z przyłączem też 11 kPLN ).

Rita
27-09-2012, 10:46
Wybralabym gaz. O pompach jest wiele na forach budowlanych. Oczywiscie ci, ktorzy montuja zapomna dodac ile placi sie za prad za wszystkie grzalki i pompy. Gaz moim zdaniem wyjdzie taniej. Na pewno nie ma pomp 3 w 1 i ciepli i zimno i w ogole wszystko pozlacane. Moja przyjaciolka ma pompe, co prawda dom ok 700 m2, za prad zwiazany z pompa placi ciut mniej niz 2 tysie miesiecznie.
Pomieszczenia wentylowane a nie wietrzone zwyczajnie smierdza. czesto w USA ludzie z ogrzewania przechodza od razu na klime, nie wietrza nigdy, uwierz, ze wolalbys tam nie wchodzic co capi jak cholera.

Włóczykij
27-09-2012, 11:05
Pomieszczenia wentylowane a nie wietrzone zwyczajnie smierdza . czesto w USA ludzie z ogrzewania przechodza od razu na klime , nie wietrza nigdy , uwierz , ze wolalbys tam nie wchodzic co capi jak cholera.

Mylisz pojęcia. Wentylacja to jest wymiana powietrza w pomieszczeniu. Może być grawitacyjna lub mechaniczna i jest to jak najbardziej odpowiednik "wietrzenia". Klimatyzacja jest to oziębianie powietrza już w pomieszczeniu i jak najbardziej masz rację, nie zastąpi ona wentylacji.

Co do pompy ciepła powietrze/powietrze, to wydaje mi się, że nie zda egzaminu.
Producenci podają graniczna temperaturę powietrza zasilającego na -7 stopni. Poniżej włączają się grzałki elektryczne. No i sprawność przy niskich temperaturach będzie niższa niż latem.

Moim zdaniem jeżeli już ciepło z powietrza to tylko do podgrzewania wody w okresie wiosenno/letnio/jesiennym.

MadOnion
27-09-2012, 12:04
Jak masz możliwość to ogrzewanie podłogowe + PC, może być powietrzna koniecznie dopytaj jaka sprężarka jest zainstalowana (najlepiej Coppeland Scroll z serii ZH) a tych dni kiedy będzie działać grzałka nie będzie aż tak wiele więc nie ma co panikować, wentylacje załatwić mechanicznie z odzyskiem ; ) a gaz zostawić dla bogatych ;p

Rita
27-09-2012, 13:21
Mylisz pojęcia. Wentylacja to jest wymiana powietrza w pomieszczeniu. Może być grawitacyjna lub mechaniczna i jest to jak najbardziej odpowiednik "wietrzenia".
Nie myle, watpie, ze byles w tak wietrzonym pomieszczeniu.
W Polsce juz tak jest, ze jesli ktos cos ma to jest to najlepsze i ciezko uslyszec prawde o dzialaniu czegokolwiek.
Mialam okazje mieszkac w domu z taka "wentylacja", z klimatyzacja i wiem co mowie. Chyba, ze komus lekki smrodek nie przeszkadza.
Prawie codziennie lapie maja sasiadke, ktora ma taka niby wentylacje na wietrzeniu domu poprzez otwieranie okien.
Nikt mnie nie przekonamowiac, ze jakas rura moze doprowadzic swieze powietrze do domu.
No ale co osoba to opinia :), kazdy ma prawo do wlasnej :)

MadOnion
27-09-2012, 13:30
... Na pewno nie ma pomp 3 w 1 i ciepli i zimno i w ogole wszystko pozlacane.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://pompaciepla.pl/wp-content/uploads/2011/06/comfobox-zehnder2.jpg)
; ) złota może nie jest ale all in one
A pompa ciepła która robi ciepło i zimno to klimatyzacja (wyższe modele)

Rita
27-09-2012, 14:10
Teoretycznie masz na pewno racje, moze i jakies 4 w 1 by sie znalazlo, moze kawe by robilo?
Ja to znam z praktyki. Tak jak znam sasiada, ktory ogrzewajac sie pradem mowi, ze taniej niz na wegiel:)

MadOnion
27-09-2012, 14:44
Ja osobiście nie widzę sensu żeby kawę robiło ale jak by byli chętni żeby kupić to czemu nie.
Nie znam Twojego sąsiada ale skoro tak mówi : )) widocznie przekalkulował.

Tom01
01-10-2012, 09:56
Nikt mnie nie przekonamowiac , ze jakas rura moze doprowadzic swieze powietrze do domu.

Może, o ile jest czysta a wymiennik nie zarośnięty grzybem. ;)

tomajk
08-10-2012, 23:18
Buduję mały obiekt użyteczności publicznej (ok.300 m2). Padł pomysł zastosowania pompy ciepła powietrze/powietrze. Ma załatwić ogrzewanie, klimatyzację i wentylację. Pomysł podoba mi się, ale rodzą się wątpliwości: czy "da radę" zimą, czy nie będzie hałasować, czy nie spowoduje dużego ruchu powietrza w pomieszczeniach, czy ekonomicznie wyjdzie taniej od gazu? Moc pompy to ok. 15 kW.
Jeśli macie jakieś doświadczenia lub przemyślenia, to proszę podzielcie się ze mną.
Kto wyliczył, że 15kW mocy PC wystarczy na ogrzanie 300m2, chyba że mówimy o mocy sprężarki, to wtedy tak. Moc 50W/m wystarczy jedynie w przypadku ogrzewania podłogowego pompą woda/powietrze i to pod warunkiem bardzo skutecznej izolacji termicznej budynku. Przy pompach ciepła, bardzo istotną sprawą jest jak najmniejsza potrzebna różnica temperatur, pomiędzy skraplaczem i parownikiem, czyli do podłogówki, te 30stopni, jest dużo lepsze i łatwiejsze do wygenerowanie przez pompę niż 40 -60 do wymiennika czy nagrzewnicy kanałowej. Co do samego hałasu, to nie ma obaw, odpowiedniego przekroju kanały nawiewowe oraz ciche turbiny załatwią sprawę. PC w połączeniu z rekuperatorem załatwi sprawę ogrzewania i wentylacji, jednak nie spotkałem się jeszcze z cichym urządzeniem. Nawet nie sama turbina, ale te wszystkie płyty wymiennika, kolana, kanały itp. generują spory szum, do tego by zmniejszyć gabaryty, to strumień powietrza jest dość szybki, więc i szum bardziej słyszalny. Klimatyzatory "split" z jednym agregatem, plus grawitacyjna wentylacja jest moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem, pod względem hałasu, jednak nie radzi sobie kompletnie w temperaturach poniżej zera. Te bajki, że do -7 czy nawet -10 to tylko chłyt marketindowy :D Trzeba dokładać grzejniki bo inaczej będzie zimno, albo rachunek za prąd przez miesiąc zniweczy wszelki oszczędności. Bo oczywiście grzałki odmrażają jednostkę zewnętrzną-parownik, tak samo działają wszelkie pompy powietrze/powietrze. Do tego dochodzą, jeszcze rozwiązania ekstremalne w postaci grzałek wspomagających bezpośrednio pracę pompy. W naszej strefie klimatycznej najlepiej sprawują się PC z wymiennikami gruntowymi pionowymi i to tam gdzie poziom wody gruntowej jest wysoki, by następowała szybka i sprawna regeneracja.
Generalnie to koszty ogrzewania PC można porównać do kosztów ogrzewania gazem ziemnym, przy czym koszt pompy jest czterokrotnie większy niż kotła gazowego. O pompie na 300m2 za 11tyś zł to zapomnij, chyba że to cena w $ bo przecież nie sama jednostka zewnętrzna jest tu potrzebna. Przy PC woda/woda, gdzie sprawność CQP wynosi nawet 4 a nawet 5 sam wymiennik kosztować będzie około 10tyś.zł. Ale to radzi sobie zimą i latem, ba nawet bardzo wskazane jest podgrzanie kolektora latem, wykorzystując do schładzania pomieszczeń, super zregeneruje się i na zimę jak znalazł. Podsumowując, pompy ciepła do ogrzewania TAK, ale tylko dla entuzjastów nowoczesnych technologii, chyba że zdobędziemy dotacje na 50% inwestycji, no to insza bajka będzie, ale to tylko teoria, choć są gminy które wspierają takie rozwiązania, to chyba już skończyły się środki, a BOŚ to tylko tak ładnie pudruje, w rzeczywistości, to co najwyżej procenta mniejsze da, ale to tak już u nas jest niestety.
Trzeba też pamiętać, że konserwacja urządzeń chłodniczych, a takim jest właśnie PC to nie to samo co kotłownia, gdzie w każdej mieścinie kilku speców się znajdzie, koszt znaczący a bardzo często ukrywany przez sprzedawców.
W przypadku tylko grzania przez PC powietrze/powietrze, nie ma problemów z "grzybem" problem ten występuje tylko w przypadku chłodzenia oczywiście tylko w systemach wymiennikowo-nawiewowych gdzie pojawia się proces skraplania.

MadOnion
09-10-2012, 10:16
COP pompy powietrznej ma spory zakres wahań, kolega dobrze prawi na 300m2 nawet w przypadku budynku energooszczędnego raczej sobie nie poradzi, natomiast 15kW sprężarka będzie mocno przewymiarowana.

124miko
11-10-2012, 15:30
Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Zdecydowałem się na ogrzewanie podłogowe. Co do źródła ciepła jeszcze jest czas na zastanowienie.
Ogrzewanie powietrzem - mimo że jest atrakcyjne - nie jest w Polsce popularne i co za tym idzie nie ma fachowców, którzy mają doświadczenie w projektowaniu i wykonawstwie takich instalacji. Oglądałem dwie inwestycje, gdzie były podobne rozwiązania ( jedna to była inst.wentylacyjna ). Obie były bądź źle zaprojektowane, lub wykonane ( obie wersje na raz też są możliwe ). Szumy, świsty, wyczuwaly ruch powietrza w pomieszczeniu i problemy z komfortem cieplnym. To zadecydowało o wyborze rozwiązania tradycyjnego.

tomajk
11-10-2012, 22:45
Zdecydowałem się na ogrzewanie podłogowe. Co do źródła ciepła jeszcze jest czas na zastanowienie.
Bardzo dobra decyzja, nie daj się tylko wpuścić w system mieszany, tzn. grzejna podłoga w salonie, kuchni, jadalni itp. a sypialnie na grzejnikach. Zrób wszystko na podłodze, nie prawdą jest, że od podłogi kurz się wzbija, że niezdrowo, suche powietrze itp. Nic tak bardziej nie wysusza powietrza jak grzejnik. Do tego podłogówka jest NISKOTEMPERATUROWA, czyli masz możliwość zastosowania choćby w przyszłości jakiejkolwiek pompy ciepła, do tego im niższa temperatura czynnika grzewczego tym mniejsze straty choćby na przesyle, piece kondensacyjne też uwielbiają niskie temperatury itp. itd.

Robercik81
24-09-2013, 12:46
Jeżeli zależy Ci na ekonomicznym rozwiązaniu, a zarazem na takim który wytrzyma trudy zimy, to polecam Tobie podgrzewacz powietrza z pompą ciepła od Aristona. To spełnia wszystkie warunki na jakich ci zależy…, jest to bardzo wydajne urządzenie, które swoją energię czerpie z powietrza, dzięki czemu oszczędza mnóstwo pieniędzy, jeżeli chodzi o temperaturę to pracuje wydajnie od -5 stopni do nawet 42 stopni na plusie, co myślę jest bardzo dobrym wynikiem, jest to bardzo ekologiczne rozwiązanie, w dodatku taka pompa jest bardzo łatwa w instalacji, co zapewne dla niektórych będzie stanowiło wielki atut, zdecydowanie polecam, sam posiadam ją już pół roku i jestem bardzo zadowolony, teraz zobaczymy jak przetrwa zimę , ale jestem dobrej myśli