PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon coolpix 3200 - drobny piasek w obiektywie

asdasd36
16-03-2007, 22:13
Witam

Własnie mój aparat uległ pierwszej usterce mianowicie po dobrym ujęciu pociągu wpadło do obiektywu pełno mini zproszkowanego czegos co przypomina piasek lub proszek. Niestety jest to na tyle uciążliwe że kompletnie unieruchamia silniczek obiektywu i teraz jest pytanie takie. Rozkręciłem juz aparat i czyszcze go po ziarenku tego proszku - daje to efekty ale bardzo małe. Jeśli wykręce obiektyw z miejsca jego dotychczasowego pobytu będę miał lepszy dostęp do tego syfu co tam sie znajduje czy tylko powylatuje mi pełno jakiś zębatek ktorych potem nie bede w stanie włożyć?

Pozdrawiam i bardzo proszę o odpowiedź.

neo_11
17-03-2007, 20:31
Żeby go wyczyścić tak jak i każdy obiektyw musisz go rozkręcić na części pierwsze no a później go od nowa poskładać w dokładnie takiej samej kolejności jak to było. Życzę powodzenia bo mi sie rozkręcić udało ale złożyć go już nie złożyłem, najlepiej oddaj go do serwisu nikona a oni ci wyczyszczą;)

lesiuc
20-03-2007, 01:14
...kieszeń :)

Jeśli nie jesteś pewien czy dasz radę to oddaj aparat to serwisu. Niekoniecznie nikona.
Przecież konserwacją zajmują się także inne firmy.

neo_11
20-03-2007, 20:13
W innych firmach napewno bedzie taniej tylko ze wyczytalem gdzies na forum ze kolo oddal aparat do firmy i rozebrali obiektyw a nie potrafili go złorzyc i odesłali mu go jeszcze gorzej rozwalonego