Zobacz pełną wersję : Masowa obróbka zdjęć
Witam,
Mam 10 zdjęć z serii.
Obrobiłem jedno, włozyłem w to kupę pracy. Nie chce mi się tego robić jeszcze 9 razy.
Czy jest w PS jakaś opcja, ktróa pozwoli przenieść ustawienia z jednego pliku do drugiego? Coś jakby preset w LR?
Pozdrawiam
Możesz utworzyć akcję i później dowolną liczbę zdjęć z tymi ustawieniami obrobić
To w PSie a w ACR mozemy obrabiac seryjnie....
Wszystko zależy od tego, jaka to była obróbka. Większość ustawień powinna być wprowadzona w ACR, a to się bardzo łatwo importuje. W samym PS robi się na warstwach, najlepiej smart. Wtedy wystarczy podmienić najniższą. Na koniec pozostają akcje.
w ACR możesz zapisać sobie preset, w samy PS to musiałbyś jednak napisać jakiego typu obróbkę robiłeś, skoro dużo pracy to zajęło to może być ciężko
Ale w samym PS mozna nagrac akcje i wtedy problem sie rozwiazuje, tylko watpie w to, ze kazde zdjecie bedzie sie identycznie obrabiac;)
de Fresz
26-09-2012, 10:52
Taaaa, akcję nagrać, zwłaszcza przy machaniu pędzlem :-> Tak czy siak, o tym trzeba było myśleć przed i w czasie obróbki, teraz to po japkach.
W PS jest jeszcze coś takiego, jak wyrównanie do innego zdjęcia. Ale to się nadaje raczej do wstępnej korekcji
de Fresz
26-09-2012, 11:38
Match color? Znośnie działa tylko, jeśli zawartość zdjęć jest podobna (najlepiej seria strzałów z tej samej pozycji) oraz nie miało miejsca intensywne dłubanie lokalne.
Zawartość zdjęć jest niemalże identyczna. jak pisałem - seria kilku klatek i chcę je obrobić dokładnie tak samo.