Zobacz pełną wersję : Czy można używać jednocześnie różnych lamp studyjnych?
foto4deg
25-09-2012, 23:10
Posiadam obecnie Jinbei dm2 300, z której jestem bardzo zadowolony. Przydałaby mi się jednak lampa z dodatkowym akumulatorem w plenery, jinbei takiej w swojej ofercie nie ma, a na zasilacz wart ponad 1200 pln mnie nie stać. Stąd pytanie:
Czy gdybym chciał w studiu używać np jinbei (temperatura 5000) razem z lampą quantuum r+300 (temperatura 5600) byłaby na zdjęciach widoczna jakaś różnica, czy też te lampy mogą spokojnie ze sobą współpracować?
pozdrawiam
RobertMiernik
25-09-2012, 23:27
Wszystko zależy od konkretnej lampy.
Wszystkie są robione z określoną tolerancją, nawet w obrębie niskopoziomowych lamp jednego producenta _zdarza się_ że dwie lampy święcą z różną temperaturą barwową.
W przypadku lamp różnych producentów może się to okazać sporym problemem, jedynym słusznym wyjściem z sytuacji jest sprawdzenie tego organoleptycznie na konkretnych egzemplarzach lamp.
Jeśli się okaże, że mają różną temperaturę można albo szukać innej sztuki albo próbować to równoważyć stosując na lampach filtry kolorowe.
(Trzeba też pamiętać, że w miarę zużywania się palników ich temperatura świecenia też może się zmieniać, więc mimo, że na początku będzie ok, po jakimś czasie kolor światła dawanego przez lampy może się zacząć 'rozjeżdżać'.)