PDA

Zobacz pełną wersję : Pomoc w ustaleniu ceny sprzętu.

espo
25-09-2012, 22:38
Witam serdecznie. Wiem jak krzywo można tu patrzeć na osoby mające 1 post na forum, ale mam nadzieję, że okażecie odrobinę wyrozumiałości.

Chciałem uzyskać tylko małą poradę dotyczącą ceny sprzętu, który zamierzam sprzedać.
Chodzi o Nikona D5000, który aktualnie stoi na przebiegu równym 11687 cyknięć - kupiłem go ponad 3 lata temu, o ile mnie pamięć nie myli.

Lustrzanka jest nieuszkodzona, w stanie niemalże idealnym, chyba nawet ciężko doszukać się jakiejkolwiek rysy.
Do tego dorzucam oryginalny obiektyw zakupiony w zestawie - Nikkor AF-S DX 18-105/3.5-5.6G ED VR.
Poza tym dorzucam fajny, wyposażony w wiele przegródek i kieszeni futerał-torbę no i filtr polaryzacyjny firmy Marumi 67mm.
Wszystkie papiery, oryginalne pudełko, pokrowiec na obiektyw, zaślepki, plastikowy "koszyczek" na baterię, instrukcje itd.

Napisałbym ogłoszenie tutaj na forum, ale chciałbym najpierw uzyskać szczerą radę dotyczącą ceny za jaką powinienem wystawić ten sprzęt. W grę wchodzi kupno lustrzanki wraz z obiektywem i wszystkimi dodatkami, ale również kupno samej lustrzanki bądź samego obiektywu. Dlatego prosiłbym o podanie cen całego zestawu jak i osobnych "części"

goldipl
25-09-2012, 23:05
Po pierwsze zły dział, ale jesteś nowy, więc rozumiem:) Co do wystawienia ogłoszenia na forum to niestety, ale tego nie zrobisz. Zgodnie z regulaminem tutejszej giełdy żeby móc napisać takowe ogłoszenie musisz być użytkownikiem forum minimum pół roku i mieć wypisane conajmniej 85 postów jeśli mnie pamieć nie myli.

Co do kaski jaką powinieneś dostać za sprzęt:
- zestaw: ok. 1700zł
- samo D5000 body: ok. 1000zł
- Nikkor 18-105 VR: ok. 650zł

Pozdrawiam ;)

espo
25-09-2012, 23:23
Po pierwsze zły dział, ale jesteś nowy, więc rozumiem:) Co do wystawienia ogłoszenia na forum to niestety, ale tego nie zrobisz. Zgodnie z regulaminem tutejszej giełdy żeby móc napisać takowe ogłoszenie musisz być użytkownikiem forum minimum pół roku i mieć wypisane conajmniej 85 postów jeśli mnie pamieć nie myli.

Co do kaski jaką powinieneś dostać za sprzęt:
- zestaw: ok. 1700zł
- samo D5000 body: ok. 1000zł
- Nikkor 18-105 VR: ok. 650zł

Pozdrawiam ;)

W takim razie bardzo przepraszam, jeżeli jest możliwość przeniesienia tematu do odpowiedniego działu to prosiłbym o to :)
Zostaje mi allegro :)
Dziękuje Ci bardzo za pomoc i pozdrawiam :)

Kamil_ols
25-09-2012, 23:39
Lepiej sprzedaj cały zestaw. Razem będzie więcej wart niż pojedyńczo. Sprzedając zrób przede wszystkim dobre fotki i szczery, ale prosty opis. Trochę handlowałem na allegro o to zawsze pomagało.

Pozdrawiam!

espo
25-09-2012, 23:43
Lepiej sprzedaj cały zestaw. Razem będzie więcej wart niż pojedyńczo. Sprzedając zrób przede wszystkim dobre fotki i szczery, ale prosty opis. Trochę handlowałem na allegro o to zawsze pomagało.

Pozdrawiam!

Zawsze jestem szczery, więc to nie będzie trudne, ale chciałbym się dowiedzieć dlaczego uważasz, że zestaw będzie więcej warty? Myślałem właśnie, żeby wystawić osobno body i szkło i napisać w obu aukcjach, że istnieje możliwość kupna całego zestawu i wtedy dorzucam właśnie ten filtr i torbę na aparat. Większa możliwość, że ktoś kupi, tak mi się wydaje? :P

zgera
26-09-2012, 07:31
Sprzedaż tego zestawu za przyzwoite pieniądze nie będzie łatwa, mówię o kwocie 1700 zł za całość.
W kwietniu br. sprzedałem body D5000 roczne z przebiegiem 6500 w idealnym stanie za 1020 zł, wystawiony na licytacji.
Za obiektyw N18-105 z końcówką gwarancji również na licytacji udało mi się wziąć 720 zł, w tym czasie nowy kosztował ponad 1000zł.
O wartości sprzętu obecnie decyduje kupujący, albo go sprzedaż za tyle ile ktoś da, lub go wcale nie sprzedaż jeśli będziesz chciał zbyt dużo.