Zobacz pełną wersję : Jaka pamięć ram?
foto4deg
25-09-2012, 22:29
Chciałbym wymienić ram w moim laptopie hp 3040 ew. Obecnie posiadam 2x2 GB Hynix Synchronus 1067 MHz 64 bit. Zamierzam zakupić 2x4gb, gdyż obecnie mój komp troszkę zamula przy obróbce zdjęć. Jaką pamięć byście polecili, oczywiście w granicach rozsądku :)
pozdrawiam
Jaki masz system? Jezeli masz system 32bitowy to i tak nie obsluzy wiecej niz 3GB, wiec zastanow sie nad tym, dodatkowo sprawdz ile twoj lapek osluguje na maxa pamieci, co do doboru samych pamieci to masz bardzo szeroki wybor.
Sorry, doczytalem, ze masz 2x2GB wiec system na 99% 64bit i do tego vista lub W7, samo zamulanie to jednak nie do konca bedzie ram....
foto4deg
26-09-2012, 11:22
Tak, system 64-bit.
Rozumiem, że do tego przydałoby się wymienić dysk na ssd, ale nie wszystko na raz :)
Tak, system 64-bit.
Rozumiem, że do tego przydałoby się wymienić dysk na ssd, ale nie wszystko na raz :)
Ja bym najpierw wymienil dysk na ssd;)
foto4deg
26-09-2012, 13:50
Dysk przed ramami? Może być i tak, chciałbym poczuć różnicę :)
Jakiś konkretny model? Na dyskach ssd zupełnie się nie znam... Musiałbym zamienić dyski, czy też można dołożyć ssd do laptopa?
To zalezy, niektore laptopy maja miejsce na dwa dyski, wtedy tylko dokladka a jak nie to pozostaje wymiana, o dyskach poczytaj w tym dziale, jest tu chyba wszystko co mozna powiedziec o ssd, gwarantuje Tobie, ze wiekszego kopa poczujesz z nosym ssd niz z dodatkowym RAMem, ktorego na obecne potrzeby nie masz tak bardzo malo, 4GB to taka podstawa i spelniasz ja, ludzie pracuja na 2GB i daja rade, W& i Vista dziala bardzo sprawnie na 4GB.
Gdybys wymienial dysk, to proponuje kupic obudowe i zrobic przenosniaka z dysku ktory wyjmiesz z lapka;)
hmmm - no nie wiem. Ram to jednak chyba wyjdzie taniej niż dysk ssd a takie 8GB vs 4GB "robią robotę" ;)
Ja dorzuciłem jakiś czas temu (tylko, że w stacjonarnym) a właściwie zamieniłem 2X2 na 2x4 GB i jest widoczna różnica.
@Babol - a widziales roznice pomiedzy laptopowym 5200rpm a ssd?
Po dolozeniu RAMu roznica bedzie widoczna, oczywiscie, ale to w wygodzie pracy a nie w szybkosci dzialania komputera, czasy dostepu spowoduja sporego kopa.
SSD to przyszlosc laptopow, ktore same z siebie sa wolniejsze od stacjonarek.