PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] przemineło z mgłą

mirekvampirek
25-09-2012, 22:02
witajcie
kiedys pokazywalem szerszy, jak i sporo wezszy kadr z tego miejsca i pojawily sie glosy o cos pomiedzy, siadlem wiec wczoraj i wykombinowalem cos takiego

zapraszam

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img407.imageshack.us/i/corfed84156n.jpg/)

pozdrawiam

maniak666
25-09-2012, 22:28
Zbawienny wpływ mycia naczyń?:mrgreen:
A serio- kapitalna fota, jedna z lepszych z tego miejsca, które i mnie było dane podziwiać. Zachowany klimat poranka, światło może niektórym wydawać sie nieco zbyt ostre, ale to tylko takie marudzenie. Kadrowo też jak najbardziej, a i kolorystycznie wszystko pasi. Jednym słowem-plener udany, fot jeszcze bardziej.
I tylko zal , że jeno na ekranie mogę to podziwiać...

mirekvampirek
25-09-2012, 22:36
maniaku nie będę więcej powtarzać zaproszeń, masz dożywotnie odemnie, ale to wiesz, dzięki za tak miłe słowa, dużo dla mnie znaczą

creep
25-09-2012, 22:38
Fajnie wygląda, te lekko przygaszone kolory, mgiełki, a i kadr mi pasuje.

JaroPienza
25-09-2012, 23:13
Jak juz gdzieś pisałem REWELACJA

nimnull
26-09-2012, 08:28
Ja to bym chyba przygasił trochę prawy górny róg, moim zdaniem odciąga wzrok od ruin.
Pozdrawiam Mirek

darko
26-09-2012, 08:44
Ja już dłuższy czas się przypatruję i pozwolisz że jeszcze chwilę popatrzę ;)

Bartekkw
26-09-2012, 09:23
Kadr i detal OK, ale jak dla mnie za jasno na górze i dość skąpo w kolorach

hateom
26-09-2012, 09:31
Świetna miejscówka i klimat. Najbardziej jednak wrażenie na mnie robi światło i smugi przedzierające się między szczelinami w skałach.

krzysztofz24
26-09-2012, 10:59
Kadr i detal OK, ale jak dla mnie za jasno na górze i dość skąpo w kolorach

Mam podobne wrazenie, jest...tak blado ogolnie. Widzialbym to bardziej "soczyscie", ciemniej z mocniejszymi kolorami.
Sam kadr spoko, swietlne lasery rewelacja.
Ale obrobkowo inaczej to widze.

creep
26-09-2012, 11:05
Ale panowie, jak Wy chcecie tutaj uzyskać soczystości przy tym słońcu i mgiełce?

mirekvampirek
26-09-2012, 11:42
Mglisty poranek, zdjecie pod slonce, jakie nasycone kolorki?, przez ta bladosc, mozna poczuc klimat tamtego ranka, niebo za jasne? A jakie ma byc, jak sie strzela pod slonce? Lubie jak ktos marudzi, ale z sensem, zreszta, kolorystyka i jasnosc to sa tak subiektywne sprawy, zwlaszcza oceniane na monitorze, ze nie ma co sie przejmowac, chcialbym pokazac wam wydruk, ale nie moge.
Dzieki za opinie
pozdrawiam

krzysztofz24
26-09-2012, 12:02
Mglisty poranek, zdjecie pod slonce, jakie nasycone kolorki?, przez ta bladosc, mozna poczuc klimat tamtego ranka, niebo za jasne? A jakie ma byc, jak sie strzela pod slonce?Lubie jak ktos marudzi, ale z sensem, zreszta, kolorystyka i jasnosc to sa tak subiektywne sprawy, zwlaszcza oceniane na monitorze, ze nie ma co sie przejmowac, chcialbym pokazac wam wydruk, ale nie moge.
Dzieki za opinie
pozdrawiam

To juz lepiej by bylo jakbys napisal, ze po prostu Tobie sie bardziej podoba taka wizja obrobki jak jest, bo zgodze sie ze kolorystyka i jasnosc ta sa subiektywne sprawy.
Ale ze marudzilem bez sensu, to jeszcze troche napisze, coby tego sensu ciut wiecej dodac;-)

Pod slonce?
Slonce masz z lewego boku, poza kadrem a nie w kadrze. Wpada w kadr lekko z boku, co widac po kierunku padania promieni. Takze nie jest to prosto pod slonce (przyznam, ze nie jest to idealnie latwe i przyjemne boczbe swiatelko).
Ale swiatlo nie wydaje mi sie tutaj bardzo trudne.

Wyciagales duzo z cieni? Moze to przez to zdjecie sprawia wrazenie lekko wypranego.

Moja wizja, z ktora nie musisz sie zgadzac.
Zalozmy, ze mam to zdjecie wygladajace tak jak teraz otwarte w ACR.
Ekspozycja 0.3EV na minus, moze 0.5EV, podbic swiatla na krzywych delikatnie, moze cienie na minus bardziej delikatnie potraktowac niz swiatla. Troszke nasycenie, jaskrawosc do przodu. Selktywnie jeszcze na plus suwaczek pomaranczowy lub zolty(nie wiem ktory da lepszy efekt, chyba zolty).
Troszeczke moze WB do przodu.
Te wszystkie zabiegi skontrastuja zdjecie, dodadza mu "soczystosci", troche klimatu.
Barwa swiatla bedzie cieplejsza, a zdjecie straci ta swoja "bladosc".

I taka jest moja wizja i opinia, ktora w domysle chciales chyba uslyszec dajac zdjecie do ocenki.
Z ktora jeszcze raz napisze, wcale nie musisz sie zgadzac.
Ale nie marudz, ze ktos Ci pisze zastrzezenia co do zdjecia;-)

mirekvampirek
26-09-2012, 12:19
Krzysztof, to nie byla maruda do zastrzezen do zdjecia, od zawsze powtarzam, ze wole krecenie nosem, niz lizanie po uchu.
Sposob obrobk i wersja jaka przedstawiles to twoja wizja, ale ty to nie ja, a ja to nie ty i wszystko gra, ja tego ranka tak to widzialem wlasnymi oczyma i nie bylo tam nasyconych kolorow, bylo blado, mgliscie, wilgotno i zimno, a slonce, bylo na tyle centralnie, ze to wszystko do kupy zebrane dalo taki o to efekt, ktory mz jest dosc wiernie oddany na zdjeciu.
Fajnie, ze poswieciles czas i opisales swoja wizje, niemniej jednak zostane przy swoim, bo jak pisalem wymienione aspekty sa subiektywne i nie da sie zadowolic wszystkich, najwazniejsze, ze wywiazal sie dialog,
pozdrawiam

Bartekkw
26-09-2012, 12:21
Za Krzyśkiem - notabene niezbyt lubię kiedy ktoś mi pisze że marudze bez sensu :???: Albowiem to zdarza mi sie niezwykle rzadko....
Szanuję Twoja wizję Mirku, ale uszanuj też zdanie innych jeśli chcesz poznać opinie różne od samych "ochów" i "achów".
A wracając do meritum i obróbki osobiście spróbowałbym narzucić jakiś gradient na niebo z opcja "soft" na warstwie i podbiłbym lekko kolor w opcji "match colors" w PS'ie

Radek Radziszewski
26-09-2012, 12:24
Nad obróbka bym kapeczkę jeszcze jak piszą posiedział ale samo ujęcie świetne i bardzo mi się podoba.

krzysztofz24
26-09-2012, 12:27
Fajnie, ze poswieciles czas i opisales swoja wizje, niemniej jednak zostane przy swoim, bo jak pisalem wymienione aspekty sa subiektywne i nie da sie zadowolic wszystkich,

No i gitara:-). Kazdy ma swoje upodobania.

najwazniejsze, ze wywiazal sie dialog,
pozdrawiam

Pelna zgoda.

jacekz40
26-09-2012, 13:21
Przyjmuję wersje autorską... ale przyznam, że koledzy z wizją przedstawioną troszkę wcześniej w komentarzach, też mają "słuszną" wizję ;) a wiemy, że nie ma "jedynie" słusznej wizji :grin:
Więc korzyść jest podwójna - trzeba Mirku zrobić dwa zdjęcia, może nawet 3 (B&W) i pokazać w następnych tematach krajobrazowych. Dobrych fotek nigdy nie za dużo :wink:

Biotrek
26-09-2012, 13:50
Bardzo fajna obróbka, która ukazuje to co ma ukazać czyli potęgę mgły o poranku.
W sam raz zdjęcie na kalendarzyk :)

jarekf34
26-09-2012, 21:56
Bardzo fajne foto z klimatem, pobawiłem się i przy okazji poduczyłem :) tak jak Krzysiek prawi i przyznam, że cieplejsza wersja jest oki ;) ale ja Mirku to tylko amator :)

stroop
27-09-2012, 01:43
Mnie się podoba bardzo, chociaż te uwagi o bladości poopieram.

Nikonozaur
27-09-2012, 18:36
Z pokazanych zdjęć tego miejsca to zdecydowanie najbardziej mi pasuje. Może i jest dość skąpo w kolorkach jednak za wadę tego nie uważam. Wręcz odwrotnie - stonowanie wpłynęło dodatnio na nastrój.

KuLeR
27-09-2012, 18:47
Świetnie... Po prostu świetnie! Mi koloru nie brakuje.