PDA

Zobacz pełną wersję : Zepsuty licznik energetyczny

manfred
25-09-2012, 18:50
Ludzie kochani od dawna wiadomo że w hydrą człowiek nie wygra ale mam pytanie. Posiadam elektroniczny licznik za prąd w mieszkaniu. Ostatnio z ciekawości zajrzałem do środka skrzynki i zauważyłem że licznik nie działa. Wyświetlacz jest czarny nic nie świeci. Prąd w mieszkaniu mam. W sumie nie mam obowiązku sprawdzać licznika ale mam pytanie czy zgłosić to czy jednak czekać na przyjście pracownika energetycznego który co pół roku dokonuje odczyt.

Greg77
25-09-2012, 19:46
W sumie nie mam obowiązku sprawdzać licznika ale mam pytanie czy zgłosić to czy jednak czekać na przyjście pracownika energetycznego który co pół roku dokonuje odczyt.

W sumie mozesz to sobie odpuscic, ale jak nalicza Tobie srednia to mozesz czasami nam zejsc na zawal:D
Lepiej bedzie jak zglosisz.....

manfred
25-09-2012, 19:49
W sumie chyba masz rację po co sobie dodatkowo kłopot robić a i tak pewnie nie pozwolą sobie krzywdę zrobić.

titus1
25-09-2012, 21:27
Sprawdź, czy plomby są całe. No i upewnij się, czy ktoś w domu nie bawił się magnesem neodymowym w pobliżu licznika.

rb_zg
25-09-2012, 21:38
Przecież pisał, że licznik elektroniczny :-)

stachu321
27-09-2012, 12:13
Pracuję jako inkasent. Licznik nalicza Ci energię prawidłowo, padł wyświetlacz. Normalne przy elektronikach. Możesz to zgłosić, wymienią na nowy, a po diagnozie zepsutego wyświetlacza dojdą do stanu sprzed wymiany. Możesz też poczekać na inkasenta, który sam to zgłosi, bo najzwyczajniej w świecie nie będzie mógł Cię odczytać. Moja rada - zgłosić to teraz, niech zrobią, bo gdy im się nawarstwi takich wymian (skoro co pół roku macie odczyt, nie tylko Tobie jednemu pewnie padł wyświetlacz) to może się okazać, że zostaniesz bez rachunku, bo nie mają na jakiej podstawie wystawić. Zamiast tego dostaniesz później z okresu powiedzmy 3-4 miesięcy. Średnia przyjemność dla domowego budżetu.

manfred
27-09-2012, 12:15
Dzięki za wyjaśnienie.