Zobacz pełną wersję : Nikon AF-Nikkor 35 f/2.0D VS NIKKOR 28 MM F/1,8G AF-S
korkillus
25-09-2012, 14:42
Witajcie Przyjaciele ! Jestem nowy więc się przedstawię. Jestem Kamil lat 20, Nikonem fotografuję niedługo i stąd ten temat. Proszę o pomoc w wyborze stałki którą będzie się dało podpiąć pod FX. Budżet do 2500 zł Powiedzcie mi co sądzicie o szkłach z tematu :) a może ktoś poleci coś innego ?
Pozdrawiam wszystkich!
do jakiego nikona, bo to istotne. jesli do FF to o wiele bardziej uniwersalna jest 35 a pewnie lepsza optycznie 28. 35 f2 jest taka sobie. czekaj na sigme 35 1.4 albo kup 35 1.8DX - ten jest geniaolny nawet na FF. no chyba ze chcesz go skrecac to niestety czar pryska ;)
A ja się nie zgodzę z tym, że 35 f2 jest taka sobie. Dla mnie świetne szkło za bardzo przyjemne $$$. 28 nie miałem przyjemności.
Na twoim miejscu brałbym 35 - będziesz zadowolony a zostanie ponad 1k na inne graty/szkła.
35/2D (mam, używam, lubię): bardzo źle się nią robi zdjęcia w pełnym słońcu / kontrastowym świetle na f/2. Niestety, mało używalna jest wtedy.
28/1.8G (testowałem przez dwa dni): zero uwag. Brać w ciemno. Mógłby być nieco tańszy, ale cóż.
Ja właśnie się noszę z zamiarem zamiany 35/2D na 28/1.8G. Na razie tylko noszę.
Ale gdybym dziś miał kupować, zdecydowanie bym wolał 28/1.8G. Tyle że 35/2D jest tańszy...
Gwoli ścisłości: w sprzyjającym oświetleniu (miękkim) 35/2D jest ostre od f/2, aż nadto.
Kilka starych fotek na f/2:
http://imageshack.us/g/710/20110726163016d7c.jpg/
Ale 28/1.8G wymiata totalnie :-) No i 1.8...
korkillus
25-09-2012, 16:22
mam na te chwilę d80 i d700 a ta stałka bd używana często na imprezach okolicznościowych, ważne będzie światlo i sprawny AF. na szkła za 5-7k mnie nie stać aktualnie :/
a ta sigma kiedy wyjdzie i ile będzie kosztować ?
35/1.8 DX wcale nie jest genialny (na FX), bo strasznie winietuje (wiem, niektórym to nie przeszkadza, mi przeszkadza). To jest szkło do DX i tyle.
Na DX oczywiście jest fantastyczny i brać w ciemno. Ale nie jest szeroki (nawet na FX).
35 (na FX) bardziej uniwersalne niż 28, to fakt, ale do tego, do czego ja używam (reportaż), 28 nie jest wcale aż tak znowu szerokie.
Kilka fotek zrobionych podczas testu 28/1.8 (na drugim body miałem 50/1.4, dwa środkowe zdjęcia są z niego, łatwo poznać):
http://imageshack.us/g/1/9778941/
Co istotne: 28mm to jest taka ogniskowa, że widać najszerzej jak się da, ale jeszcze bez zniekształcania sylwetek ludzi na brzegach. To zniekształcanie się zaczyna gdzieś koło 24mm jak mi się zdaje.
korkillus
26-09-2012, 06:48
dziękuję za opinie :) wybór padnie raczej na 28/1.8G
Iphone chyba też ma ogniskową ~28mm więc jest to najpopularniejsza ogniskowa na świecie ostatnio heh...
Stałka 28mm, do tego jeżeli potrzeba szybkiego awaryjnego zooma, to potem rozejrzyj się za bardzo tanim 35-70/3.3-4.5 i będzie super zestaw. Jak stać na więcej to 35-70/2.8 i w rozsądnych pieniądzach masz bardzo dobrą optykę do niemal każdego zadania. Szkoda tylko, że 28/1.8 jest tak drogie. Ma sens jeżeli jest głównym reporterskim obiektywem. Jeżeli będzie tym drugim, wówczas wersja 2.8 powinna w zupełności wystarczyć. A lepiej za to dorzucić do czegoś innego. Po prostu najlepiej władować większość kasy w szkło najczęściej używane, a tu ciężko za kogoś decydować. Brak jeszcze odświeżonej 35/2.0 pod FX z nowymi powłokami i AF-S. Wówczas sytuacja byłaby o wiele prostsza bo wystarczyłoby wybrać ulubioną ogniskową i w nią zainwestować. Jest co prawda 35/1.4 jednak to już inna bajka i pieniądze. Wkrótce będzie Sigma, jednak poczekamy zobaczymy co sobą będzie reprezentować i w jakiej cenie.
hostman22
26-09-2012, 20:09
Stałka 28mm, do tego jeżeli potrzeba szybkiego awaryjnego zooma, to potem rozejrzyj się za bardzo tanim 35-70/3.3-4.5 i będzie super zestaw. [...] ;)
LordRamzes
26-09-2012, 20:40
Stałka 28mm, do tego jeżeli potrzeba szybkiego awaryjnego zooma,.
zapewne jest to błąd :)
Eee, ke? Na języku polskim się wagarowało? Tam jest dalszy ciąg zdania. Takie wybiórcze cytowanie to zostawcie politykom i brukowym mediom.
dziękuję za opinie :) wybór padnie raczej na 28/1.8G
I jaki kupiłeś obiektyw?? A może jeszcze szukasz? Gdzieś na forum widziałem wątek o problemach z tym obiektywem. Z drugiej strony chyba nie ma takiego z którym ktoś nie miałby problemów.